Tappar stigbyglarna

E

Egonson

Det gör jag hela tiden. Speciellt när jag ska sitta ned i trav.
Vad kan det bero på? Att jag spänner mig någonstans?
Fel sorts ridstövlar?
 
jag har samma problem fast jag tappar dom mest när jag galopperar...åt mig beror det iaf på att jag klämmer åt med knäna för att inte tappa balansen...alltså i trav när jag ska sitta ner också men då slänger fötterna oftast "bara" i stigbyglarna o jag tappar dom inte så ofta..

men om det är samma för dej så tänk på att sträcka på dej och få ner benen...

kram
 
det problemet har jag haft. alltid i lätt sits och nedsittning tappade jag stigbyglarna. det problemet är borta nu, det var för att jag satt och spände mig.
 
KAn göra det ibland när jag galopperar.
Men så har jag skitdålig sits i galoppen också, ingenting stämmer.
 
Att dina hälar åker upp förmodligen. :smirk: Har haft samma problem.
Antagligen drar du upp hälarna för att du spänner dig när du sitter ner i traven för att hålla balansen. Rid mycket utan stigbyglar i alla gångarter så att din kropp lär sig att slappna av och ändå vara i balans.
 
släpp ner dig själv i sadeln (slappna av i ljumskarna) släpp ner benen och sluta kläm dig fast med knät! Då lovar jag att du inte tappar stigbyglarna! ;)

Nirak
 
Det är för att du spänner dig. Och det är ett väldans vanligt fel. Om du i stället för att tänka att du ska försöka hålla dig kvar, försöker känna hur hästens rygg rör sig i trav, och sedan gunga med (det blir lite höger-vänster-höger-känsla) ska du se att det blir helt annorlunda.

;) Krocket
 
Det är alldeles säkert för att du spänner dig. Försök sitta tungt med långa ben och trampa ner ordentligt med hälarna så att de inte åker upp. Dessutom tar det ett tag innan man får in rätt känsla när man sitter ner i traven. Det är bara att träna! Jag lovar att det kommer att bli bättre!
 
Har samma problem, och det blir INTE bättre heller :crazy:
Alla säger att "det kommer" men nu har det gått flera år och det har INTE kommit... Betvivlar att det helt plötsligt bara gör det, jag måste ju göra nåt grundläggande fel :confused:
 
Har samma problem, tror också på spänningar i kroppen. Men jag hade ännu mer problem när jag red med styva gummiridstövlar, då blev vristerna så stela att jag inte alls kunde fjädra med i hästens rörelser.

I galopp tar jag ibland lite lite spjärn i stigbyglarna och får lite lite lätt sits, det har hjälpt mig att börja hitta känslan av hur det ska vara. Men jag siktar på att hitta den där avspända sitsen...
 
Absolut spänningar i kroppen.Jag har också varit där.
Mitt problem var att jag hela tiden tänkte på stigbyglarna.
Jag var hela tiden rädd att tappa dem.Men när jag kom på att det måste vara därför så fick jag börja tänka annorlunda.
Som att "vad gör det om jag tappar de, jag sitter ju kvar ändå",då var det som om något löste sig,det gick ju givetvis inte på en gång, men sakta men säkert.
Nu har jag aldrig några problem med det längre för jag ser det inte längre som ett problem.
Kämpa på det kommer lösa sig till slut. :D
 
Be någon longera dig först utan stigbyglar och satsa på att slappna av i benen. Du behver dom ju inte till att driva(du blir ju longerad) då kan du koncentrera dig på att sitta rakt överhästen och ha långa överkokta spagetti ben. när jag väl slappnar av i knät/lår och sitter rakt så kan man ta ner sitigbyglarna och försöka på samma sätt igen.
 
Nu har jag inte läst hela tråden en jag vill bara hoppa in och rekomendera en bok av sally swift som heter ett med hästen!Den handlar mycket om kroppen som helhet!Olika muskel grupper och problem lösning av sin sitts och de spänningar man kan dra på sig som ryttare!Jag har själv hämtat mycket från den boken !
 
humm.... en idé helt utan grund... pröva att rida me aninges kortare stigläder.... då blir det ju "jobbigt" att ta upp hälarna och då tar man ju ner dom å då blir det bra... :confused:
 
Fel sorts sadel? Många sadlar har sigläderskramporna för långt fram och då tappar man lättare stigbyglarna om man sitter korrekt! Tror du att du har en korrekt och avspänd sits när du rider utan stigbyglar kan detta vara något att fundera på.
 
Jag har alltid tappat stigbyglarna när jag travar, nedsittning.
Jätteroligt på dressyrprogram!! :D

Jag försökte för mycket med att komma ner i sadeln för att inte skumpa runt. Jag knep inte åt med knäna, utan hade bara allt uppbalanserat på sätet. + att jag satt i stolsits!!
Jag hadde ganska korta läder för att lättare kunna hålla kvar stigbyglarna.

Nu har jag lärt mig att ha ett bra stöd i foten och tränar med att ha längre stigläder igen. Till och med i skogen!

När jag tappade stigbyglarna så är det lättere om du börjar rida lätt, får då kommer du att tvinga dig att hålla kvar dom! Sen sitta ner igen.

Kommer inte riktigt ihåg VAD jag gjorde åt problemet, vet bara att jag nu är mycket bättre, efter 1 år.
 
en sak till.
Jag har laggt lika mycket tygnd i stigbyglrna som när man står upp i dom. Liksom försöka bära upp kroppen med benen och låren istället för sätet. Hoppas du förstod!
Jag har oxå på senaste tiden försökt lära mig hur man får tårna vinklade rakt framåt i stället för rakt ut. Nån som jag hjälpa mig med hur jag ska göra, utan att vrida knäet ur led???

Jag fattar inte varför man får lära sig att man ska sitta djupt i sadeln!
 
Jag satt och red i ungefär 4 år utan stigbyglar på lektion. Det var dessa övningar som gjorde att jag tappade stigbyglarna när jag red med stigbyglar. För att lösa det gjorde min nya tränare så att jag alltid måste rida med stigbyglar. Han t.o.m. band fast fötterna i början med balsnören för att dom skulle sitta kvar. Detta rekomenderas endast vid ridning i paddock eller i ridhus, Aldrig själv, utan alltid att någon har uppsikt över dej occh din häst. Det tog nog nästan två år innan jag slutade tappa stigbyglarna när jag red.
Nästa fråga var: Hur får jag fötterna att peka rakt fram istället för utåt. Att fötterna pekar som dom gör beror på att du inte vridit om lårmuskeln på insidan av låret. När du sitter i sadeln, Tar du tag om låret under i från, från bakssidan. Dra snabbt muskeln bakåt, så att knäet nästan pekar rätt in i hästen sida. Då kommer du helt plötsligt att sitta lit lustigt. Men det är det som är meningen. För när du ridit en stund glider lårmuskeln lite tillbaka, och då sitter du som du ska. Du kan få göra detta ett otal gånger, i månader, innan muskeln har vant sej vid sitt nya läge. Du vet att du sitter rätt när det känns som om du sitter i hästen , istället för ovanpå hästen. Och när du sitter rätt så varken skumpar du eller tappar stigbyglar. Det är bara att öva och öva ännu lite mer. Men viktigast är att du ser till att du sitter på hela rumpan och inte i skrevet. För gör du det, då hjälper inget.
 
Sv: Tappar stigbyglarna

ja har me samma problem:crazy: har jättedåliga ovanor att spänna mig jättemkt när ja sitter ner i traven och tappar då stigbyglarna:(
 

Liknande trådar

  • Fråga
Bukefalos Jag kan av någon anledning inte formatera text om jag gör inlägg från mobilen. Inte heller lägga till en bild för hela menyraden för...
Svar
2
· Visningar
964
Senast: Wille
·
Hästhantering Hej, jag har en haflinger valack på tre år! Han har börjat explodera mer och mer de senaste ca 6 månaderna (innan var det inte alls...
Svar
8
· Visningar
1 430
Senast: sorbifolia
·
Ridning Jag har rider en 10 årig valack sedan några månader tillbaka. Han är en korsning mellan varmblod och ponny av okänd ras. Vi fick en...
Svar
3
· Visningar
843
Ridning Hej! Jag är nybörjare när det gäller hästar (är 27 år) och när jag har ridit, speciellt i trav, så tappar jag balansen samt att jag...
Svar
13
· Visningar
1 437

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp