Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Tjuvparad tik

C

cilvia

Min tik har blivit tjuvparad!!

Är det någon som har erfarenhet av att spruta en tik??

Vi ska till veterinären på dag 28, men jag tror hon är dräktig, märker på henne att hon är annorlunda, precis som förra ggr när hon hade "planerade valpar".

Men dessa valpar ska inte födas, dels är hon tjuvparad med sin egen son(förvisso en mkt fin hund, men det går bara inte).

Inga pekpinnar tack om att jag ska hålla reda på min hund bättre, jag var inte där, en kompis till mig passade henne, och hon var på dag 6 i löpet.
 
Sv: Tjuvparad tik

varför inte spruta nu? du har bara några få dygn på dig innan det är för sent. tänk på att ultraljuda efteråt så att du är säker på att den tog.
 
C

cilvia

Sv: Tjuvparad tik

Hon blev tjuvparad den 25 maj, och jag ringde direkt till veterinärkliniken, och dom sa att hon skulle sprutas på dag 28, och har pratat med flera sen dess, och dom säger samma sak.
 
C

cilvia

Sv: Tjuvparad tik

Så hade jag tänkt att göra också, hade kunnat åka in till akutsjukhuset för att spruta, men så sa dom att jag skulle vänta till dag 28. Blev lika förvånad jag
 
Sv: Tjuvparad tik

Med Alizin kan man spruta både direkt o senare med det gamla preparatet estradiolbenzoat(Ovex) måste man spruta tidigt.
Skälet till att vissa kliniker vill vänta till dag 28 är att då kan man säkert konstatera en ev dräktighet med ultraljud men då kostar det ju därefter.
PL
 
Sv: Tjuvparad tik

Jag har gett abortspruta till en tik för ett antal år sedan, men det var den gamla varianten som ges inom ett par dagar. Så jag vet ju inte ens om hon var dräktig eller inte, jag märkte ingen skillnad på henne efter sprutan heller. Veterinären sa att en bieffekt kan vara att de löper om, men hon gjorde aldrig det.

Nu vet jag ju inte hur en ev. abort efter en månad funkar, men jag kan tycka att principen låter bra i alla fall; är hunden inte dräktig slipper man ju spruta den.
 
K

Kicki_J

Sv: Tjuvparad tik

Har aldrig behövt spruta någon sjlv, men har bekanta som sprutade sent. Tiken fick då föda fram valparna som skulle vara döda av sprutan. Jobbig förlossning där en valp dessutom levde, mycket tragiskt. Jag skulle definitivt spruta tidigt!
 
Sv: Tjuvparad tik

Min personliga åsikt i frågan är att det är bättre att ultraljuda och verkligen veta att det är valpar och sedan spruta tiken, än att spruta "i blindo".
 
Sv: Tjuvparad tik

Min personliga åsikt är om man är säker på att en parning verkligen skett är det bättre att spruta tidigt "i blindo".
PL
 
Sv: Tjuvparad tik

jag håller med. det finns inte tillräckligt med biverkningar för att motivera att tiken ska föda fram halvfärdiga valpar.
 
Sv: Tjuvparad tik

Med tanke på att tiken var så tidigt i löpet som dag 6, så skulle jag ha väntat och fått bekräftat att hon verkligen är dräktig innan spruta ges.
Sedan är det väl tveksamt om hanen verkligen parade sig med henne eller om han bara "försökte". Som sagt dag 6 i löpet är tidigt för en tik att vara mottaglig och har ingen sett parning och hängning, så skulle jag vänta med sprutan.
 
S

Stoppard

Sv: Tjuvparad tik

Du bör ultraljuda efter en abortspruta för att försäkra dig om att valparna har dött och om så inte är fallet abortera på nytt.
 
C

cilvia

Sv: Tjuvparad tik

Nu är tiken ultraljudad, och det fanns inga valpar därinne, som tur var.

Till Gnist. Dom hade tydligen suttit ihop ca 20 minuter, så det var en fullbordad parning.
 
Sv: Tjuvparad tik

Så skönt att du inte behövde spruta henne och bra att det inte är rutin att spruta "i förebyggande syfte" hos din vet.

Låter märkligt att hon var parningsvillig så tidigt i löpet, men som tur är så är ju inte äggen redo för befruktning så tidigt även om tiken snällt ställer upp sig för hanen..
 
Sv: Tjuvparad tik

Tiken jag vill ha valp efter ställde upp sig redan 8:e dygnet, parningen fullbordades och hanen hängde. Det blev två fosterblåsor, sedan nada. Så det finns allt konstiga parningar :crazy:
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5506 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundhälsa Efter mycket funderingar startar jag denna tråden med förhoppningar om lite råd, klok input och erfarenheter av liknande problem. Vi...
Svar
12
· Visningar
1 101
Hundavel&Ras Dräktig Ridgeback. Vi parade henne den 17,18,19 och 20 Oktober. Vi har hannen också och de har fått en kull för 3 år sen med 13 friska...
Svar
18
· Visningar
2 207
Hundhälsa Hej, Har en liten pudelblandrastik på nio månader. Hon har de senaste månaderna varit väldigt kräsen med maten. Tog henne till...
2
Svar
24
· Visningar
1 372
Övr.Hund Om en hund har blivit anmäld till länsstyrelsen pga att den har bitit några gånger. Vad gäller då? Vilka rättigheter har ägaren och...
9 10 11
Svar
216
· Visningar
14 263

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 25
  • Hönstråden II

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp