Bukefalos 26 år!

träna fram tölten

V

vivianhegre

har kjöpt et sto som ägaren sa at inte kunde användas til tävlingar eftersom hon inte töltade rent. först när jag fikk henne fick jag använda massa tid på at få fram nån vilja i henne. nu börjar hon och är rätt villig så nu känner jag at jag kan börja "kräva" gångart.

när hon nu är väldigt pigg på at springa, töltar hon om jag håller igjen lite och sätter mej djupt bak i sadelen. men detta är bara väldigt sakta! lite högre tempo och hon går över i trav. fattas hon balans och styrka til at klara hålla tölten? för balansen, kan det hjälpa med boots?

nåt annat vi kan träna på? longerning, tömkjörning?

vore jätteroligt om hon kunde hålla tölten i lite tempo endå om vi inte ska tävla!
 
F

Fresting

Olika hästar har olika förmåga att tölta men visst tror ja att tölten hos din häst kan förbättras. Men det ska göras långsamt! Stressa ej fram den snabba tölten. Rid omväxlande i trav och i den tölt där hästen går som bäst. När den efter ett tag (kanske så mycket som några månader) fått bra muskulatur, takt och balans kan du öka tölten lite i taget. Hur lång tid det tar varierar väldigt mycket från häst till häst.
Lycka till!
 
Vann en pålle på kort för ett antal år sedan, han kunde inte tölta mer än mycket mycket kort sträckor i stöten.

I hans fall var det felridning bla som orsakade detta, men vi kunde underlätta genom att öka skostorleken då han var ruskigt trångskodd från början. Och med detta, rätt mat och ridning har tölten kommit. Men det tar tid, och man måste vara tålmodig. Tölten är inte en självklar gångart för hästen, och för den krävs rätt ridning och framförallt rätt uppbyggnad.
 
V

vivianhegre

ska jag få henne i sakta tölt också låta henne gå över i trav en stund och "vila"? så får hon hålla tölten längre och längre med tiden? Inget problem, vi har all världens tid!

osäker på det där med boots...
kan det va bra för henne at få gå med boots en gång ibland, senare när hon klarar hålla tölten lite?
 
B

Balderum

Strunt i bootsen. Går hästen fram i trav, lät det inte vara boots du behöver. Kanske bak i så fall.

Öka istället styrkan hos hästen. Jobba med dressyr, bygg upp hästen.

Lena
 
Det är bättre att hålla tölten i de tempo hästen klarar, det är också vettigt att ta ner hästen från tölten utan att göra det via traven.
 

Liknande trådar

Hoppning Background för jämförelse: Jag brukade träna hoppning för MÅNGA år sedan. Det var fredag kväll. Det var en ponny grupp innan oss och vi...
2
Svar
27
· Visningar
1 251
Islandshäst Ville så gärna börja rida igen, typ som medryttare. Såg en annons, bara 5 min hemifrån. Long story short- de har 2 islänningar. Back...
2
Svar
22
· Visningar
2 495
Islandshäst Hej hästvänner! Jag rider en väldigt fräsch, 19 årig islandshäst som kan bli superflott, men själv har jag inte lyckats få fram den...
Svar
2
· Visningar
1 035
Träning Hejsan! Behöver tips och råd. Har en väldigt energisk häst som stundvis blir rätt het. Jag kan hantera det i skritt och trav och känner...
2
Svar
28
· Visningar
2 153

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Kriget i Ukraina
  • Adventskalendertråden 2022
  • Vad gör vi CLIX

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #7
  • Hund i hundgård 100 %

Hästrelaterat

  • Dressyr-VM i Herning
  • Att ha häst eller inte...

Omröstningar

Upp