Små barn Trasiga kläder

NeverEver

Trådstartare
Min son fyller 5 i sommar. Han har en kompis på dagis som är jämngammal. Jag har tidigare lagt märket till att pojken gått klädd i rätt slitna och ibland försmå kläder och gick i overall redan tidigt i höstas.

Vi har varit hemma hos dem och lekt. Lägenheten var liten och knappt möblerad, men barnen hade leksaker och så. Mamman och pappan har bra kläder och fin bil.

Nu till poängen, idag när jag lämnade sonen var pojken där med ett enormt hål på knät på byxorna. Det är inte första gången! Pojken är lite kortare än min son och jag funderar om man på något sätt lite fint kan fråga mamman om de vill ha lite urvuxna byxor. Eller är det märkligt att göra så?

Vad anser ni det vara ok att klä era barn i? Man försöker väl i alla fall laga hål och försöka se till att de inte har för små kläder på sig?!
 
Sv: Trasiga kläder

Inte nödvändigtvis. A var ursöt med stort trådslitet hål på jeansen och en Ramones t-shirt som liten snart tvååring*. Likaså har vi ett litet hål (fastnat på en spik) på ärmen på den underbara favorittröjan med drakar som jag bara inte kan släppa (hålet blir inte större och att laga det skulle bara göra det synligare). Enstaka tröja upptäcker man lite plötsligt är urvuxen när man hämtar och får lämna vidare. Och då har vi ändå kläder så det räcker och blir över och kan köpa nya på studs om det behövs.

Min mamma är miljövän och lyckades på något vis få in attityden att kläder slänger man inte hursomhelst, eller tvättar efter en användning om de inte har fläckar.

Samtidigt kan det faktiskt vara så att barnet behöver kläder och även om man inte behöver begagnade kläder "på riktigt" är det alltid kul att få tycker jag (om inte annat har ev gifter tvättats ur :p).

Kort sagt tycker jag du kan fråga, med attityden -de är ju ungefär lika i smak och byggnad och det vore roligt om han ville ha dem.

Begagnat är trevligt. Kläder som är urvuxna lämnar jag oftast till en väninna, får tillbaka och lämnar till nästa. Och så får jag ibland någon speciell söt begagnad jacka eller overall av någon på jobbet (läs modebloggshängande mammor från Sthm i 40-årsåldern) som jag lämnar till väninnor efter mig. Men det verkar ju finnas folk som blir sura om man frågar såklart.

*men vi lämnade honom inte på dagis i jeansen om vi inte var tankspridda. Det är bra att ha skydd för knäna om man ramlar när man leker.
 
Senast ändrad:

NeverEver

Trådstartare
Sv: Trasiga kläder

Vi pratar inte jeans utan typ långkalsonger med ett enormt hål på knäet!!

Mina barn har också mkt beg och sånt med svaga fläckar som inte går bort eller lagade knän på jeansen.
 
Sv: Trasiga kläder

Alltså, mina barn har oxå byxor med hål på knäna och nu börjar när de är 7 och 10 år så förväntar jag mig att de kan klä sig själva men ibland blir det inte riktigt som jag har tänkt mig... dotterns favorit jeans blev jag tvungen att slänga eftersom de var helt slut.. Men sätta lappar på knäna är helt ute enligt mina barn...

Långkalsonger skulle jag inte heller så någon andledning till varför de ska slängas för ett hål på knäet? De leker mycket ute, blir blöta och många ombyten går åt, även till kompisar som är här och leker och blir blöta.

Ang att fråga om de vill ha kläder, inget svårt alls "-jag tänkte på att din * har mindre storlek än min *, vill ni ha kläder som våran har vuxit ut?"

Ena kompisen har barn i ungefär samma storlek som min yngsta, men hennes barn är kraftigare så får de ärva jeans som är för smala för deras barn så kommer de till oss och tvärtom.

En annan kompis har ett barn som är ett par år älder än mina och sedan två barn som är ett par år yngre än mina, så jag har fått stora barnets kläder och jag skickar tillbaka kläder som mina har haft, en härlig rundgång på kläder som gör att vi båda kan köpa lite nytt utan att ha dåligt samvete!
 
Sv: Trasiga kläder

Jag tycker du ska gå på din magkänsla. Det värsta som kan hända är ju att de tackar nej, om du erbjuder dem lite kläder.
Själv tar jag glatt emot, och skickar vidare urvuxna fräscha kläder. Bra för både miljön och plånboken. :)
 
Sv: Trasiga kläder

Man försöker väl i alla fall laga hål och försöka se till att de inte har för små kläder på sig?!
Gör man? Inte jag, inte till dagis. Jag undrar om det inte sitter i ditt huvud? Jag bor i ett medelklassområde där alla har råd med barnkläder men jag skulle inte reagera det minsta på om ett barn hade hål på knäet eller en tröja som var kort i ärmarna och det händer lite då och då. Så länge det uppfyller sin funktion, dvs håller barnet varmt, så lägger jag ingen onödig energi på att klä upp barnen till dagis.

Men fråga du om de vill ha avlagda kläder, det kan ju alltid vara skönt att få.
 
Sv: Trasiga kläder

Jag tycker du ska fråga, frågan är ju fri. Tycker det är helt naturligt att ärva/skänka kläder, både till mig och barnen. Däremot har mina barn ofta för små kläder och alltför ofta smiter de iväg till dagis och skola med ett hål på knäet.

-Men mamma det här är ju min FAVORITtröja", gärna levererat med darrande underläpp och blanka ögon då jag vill lägga undan för små kläder.

"-OJ, jag SÅG inte att det var hål på de här byxorna", levereras med STORA förundrade ögon... ;)

Jenny
 

NeverEver

Trådstartare
Sv: Trasiga kläder

Jag är absolut inte petig med vad mina barn har på sig, min son har haft jeans med hål på knäna på dagis, men inte så stora att man trä igenom ett äpple!! Jag menar heller inte att man på nåt sätt behöver vara uppklädd på dagis. Varför ska man ha "ful" kläder på dagis? Mitt barn sliter inte mer på kläderna hemma jämfört med dagis!

Äsch.. Jag går inte runt i för små kläder med stora hål i och tycker inte mina barn ska göra det heller. Favorittröjan som blivit för liten blir pyjamas osv!
 
Sv: Trasiga kläder

jag tror du läser in mer i situationen än vad det är.

Bara för att du har dte på ett sätt betyder ju inte dte att alla vill ha dte så.

Jag skulle faktiskt inte lägga mig(sålänge barnet inte far illa förstås), det är inte din sak att döma deras val av kläder. Skulle ngn helt random erbjudit mitt barn (när dte var i dne åldern) sina avlagda kläder skulle jag blivit suspekt
 
Sv: Trasiga kläder

Stackars pojk! Vad du är gullig som tänker på honom, en fråga skadar ju aldrig! :laugh:

Det är mode bland barn/ungdomar idag att ha hål i jeansen, kan vara riktigt riktigt snyggt till en fräsch skjorta och ett par snygga skor! :d

MEN hål som har tillkommit av lek och inte design är ju inte speciellt fint eller kul, tycker att barn ska vara hela och rena när dom kommer till skolan!
Har något gått sönder ses det över om det kan lagas eller piffas, men vanliga tröjor osv åker ju i soporna eller blir eventuell "Hjälpa till att måla och kladda med färg tröja" typ.... ;)
 
Sv: Trasiga kläder

Hör med föräldrarna! Det kan ju aldrig skada! I min bekantskapskrets byter vi urvuxna kläder hej vilt med varandra (även vi vuxna..)
 
Sv: Trasiga kläder

Jag var och köpte jeans med min 17-åring igår. Det blev ett par slitna jeans med hål på !

I övrigt så har jag både tagit emot och skänkt bort kläder, senast häromveckan så var en kompis här och fyndade till sin dotter
 

NeverEver

Trådstartare
Sv: Trasiga kläder

Jag var och köpte jeans med min 17-åring igår. Det blev ett par slitna jeans med hål på !

I övrigt så har jag både tagit emot och skänkt bort kläder, senast häromveckan så var en kompis här och fyndade till sin dotter
Åter igen, det var tunna bomullsbyxor men hål så stort att du kan trä igenom ett äpple. Vet inte om jag sett det i en modeaffär (eller någon affär) till en snart fyraåring!!

Men de flesta verkar ju tycka att det är helt ok att dagisbarn går i rejält för små kläder med stora hål i (det är ju mode ?!). Det sitter säkert i mitt huvud, jag erbjuder dem kläderna om de kommer hit och leker och det blir läge! Eller så gör jag som med de andra klädernaoch skänker till barnens kusiner!
 
Sv: Trasiga kläder

Tycker tanken är fin, erbjud de urvuxna kläderna utan att lägga någon värdering i det. Säg något i stil med att de är urvuxna men du vill ogärna slänga.
 
Sv: Trasiga kläder

Samtidigt säger nästan alla att det borde vara helt ok att lämna vidare begagnade kläder till honom lite oavsett. ;) Speciellt om han faktiskt är hemma hos er och leker är det ju inte alls ens underligt att göra det.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

  • Att komma till start

Radannonser

Hästnyheter

Bukefalos

Upp