Uppfördartips

Gnist

Trådstartare
Att ta valpar på sin tik

Lite allmänt om tik, parning och valpning. Vill man lära sig mer, så rekommenderar jag hunduppfödarens handbok, som en bra förstabok. Där står en hel del om det jag berör nedan och även en del om juridiken för oss hunduppfödare.

Ärligt talat; Nog är det många tikägare som lekt med tanken på att ta en valpkull på sin tik, men vad innebär det egentligen att vara uppfödare??

Att vara uppfödare innebär, förutom en brinnande passion för hundar även att man ska ha gedigna kunskaper om rasen som man föder upp, man bör även ha mycket kunnande om genetik och arvsanlag, samt (och det kanske viktigaste av allt) kunna se kritiskt på de hundar man tänker sig avla på!

Man börjar med att titta på sin tik/hane. Har den vad som krävs för att gå i avel? Vad kan just den hunden tillföra rasen? Är den undersökt och UA enligt de krav och bestämmelser som finns för just den rasen? Är den meriterad, rastypisk och vid god hälsa och med stabil rastypisk mentalitet?

När man kommit så långt, så måste man ta och tänka på om man själv har vad som krävs.. Har du möjlighet att få (i värsta fall) en hel valpkull osåld? Att utfodra, socialträna etc. de valpar som kanske blir kvar i flera månader efter tänkt leveransdatum? Har du tillräckligt mycket is i magen för att neka en valpköpare, som inte känns rätt, när de osålda valparna börjar vara 3-4 månader?

Om man även tagit sig förbi den biten och funderat länge och väl på allt ovanstående, så är det dags att sätta planerna i verket. Förslagsvis genom att börja med att gå SKK's uppfödarutbildning, för att lära sig de baskunskaper man bör ha innan man sätter igång och avlar. Bra är också att ha stöd av en erfaren uppfödare, som kan fungera som mentor, bollplank och stöd under både dräktighet, valpning och följande valptid.

Så har då dagen kommit, när du har alla kunskaperna som behövs, tiken ska snart löpa och hane ska väljas. Även här är det bra att i början av sin karriär ha stöd av andra erfarna uppfödare inom rasen. De har ofta bra koll på linjer som passar med din tik. När så tiken är parad men en bra hane, som uppfyller alla krav som finns inom rasen avseende undersökningar, meritering, mentalitet och exteriör, så börjar den 9 veckor långa väntan på att valparna ska födas. Passa under den tiden på att fräscha upp dina kunskaper om dräktigheten och den förestående valpningen. Det har du nytta av när dagen D äntligen kommer

Tiken ska vara fullt vaccinerad, avmaskad och vara fri från annan ohyra innan parning. Även under dräktigheten bör man avmaska tiken med banminth. Sista gången ca 2 veckor innan valpningen är beräknad.

Det säkraste tecknet på att tiken är dräktig är den klara något slemmiga flytningen som uppkommer ca 4 veckor efter parning. Den sk dräktighetsflytningen. Den syns som en tunn seg sträng som hänger ur vulvan när tiken kissat. Ungefär vid samma tidpunkt börjar spenarna bli lite större och lite mer rosa/mörkare färg. Tiken börjar även se rundare ut över midjan.

De första veckorna kan tiken äta samma mat och matmängd som innan. Jag själv har fri tillgång på mat och vatten och det fungerar för mina tikar, men de flesta har inte det och dessa behöver öka på matmängden och gärna ge ett foder med högre energivärde från ca 4:e veckan och framåt. Ger man ett fullfoder, så behöver man inte ge tillskott. Tiken får i sig det hon och valparna behöver ändå.

Vissa tikar kan må illa när fostren fäster i livmoderväggen och då matvägra några dagar. Detta brukar vanligtvis hända ungefär 3 veckor efter parning. Även sista veckan av dräktigheten kan tiken matvägra, eftersom det är trångt i magen av valparna och det då är jobbigt att äta. I det fallet kan man med fördel ge tiken köttfärs/färskfoder så att hon lockas att äta. Både hon och valparna behöver näringen för att orka med förlossningen som stundar.

Sista 1½ veckan bör man ta för vana att tempa tiken 2-3 gånger per dag. Valpningen involverar ett samarbete mellan endokrina systemets och nervsystemets kontrollmekanismer. Detta inleds av fostren i livmodern. När de växer sig större växer de ur det befintliga utrymmet vilket resulterar i kortisolutsöndring från fostrets binjurar. Kortisolet gör att gulkroppen i äggstockarna tillbakabildas och att progesteronnivåerna som utsöndras av den under dräktigheten börjar minska. Samtidigt börjar östrogennivåerna öka och livmodermusklerna, som var avslappande under progesteronets påverkan, återfår sin förmåga att dras samman. . Vid det här laget börjar tiken känna sig redo och blir känslig för yttre stimuli som mörker och avskildhet. Närvaron av dessa stimuli stimulerar hypotalamus och hypofysen utsöndrar två hormon: prolaktin och oxytocin. Prolaktin stimulerar mjölkbildningen i bröstkörtlarna. Oxytocin verkar på den sensitiserade livmodern och inleder sammandragningarna som gör att fostren stöts ut. Det gör också att mjölken släpps ned ifrån bröstkörtlarna när de nyfödda börjar suga på spenen. Ett hormon, relaxin, gör att livmoderhalsen öppnas och slappnar av. Det får också livmoderns myometrium att reagera på oxytocin. Prostaglandiner tillverkas av livmodervävnaden fungerar hjälpande vid livmoders sammandragningar. Signaler som skvallrar om att valpning är på gång kan ses redan några dagar innan. Detta ser man tydligt på temperaturen som hoppar upp och ner ganska rejält, den sista tiden. När valpningen sätter igång på riktigt sjunker temperaturen drastiskt. Ofta en bra bit ner under 37 grader! När tempen droppat så lågt och ligger kvar, så kan du vänta dig valpar inom 24 timmar. I undantag, kan det gå något längre, men så länge inte tempen stiger till strax över det normala, så är det ingen fara. Om tempen stiger och inget händer på någon timme ska man kontakta veterinär, för då kan det vara fara och färde för tik och valpar.

ca 1-2 veckor innan beräknad valpning bör tiken ha tillgång till valplådan. Denna ska vara tillräckligt stor för att rymma tiken och hennes valpar upp tills de är 3-4 veckor. Till jämthundarna har jag själv måtten 110x120 och det räcker bra för en kull upp till 10 valpar i alla fall. I botten på valplådan bär man ha en plastmatta, som är lätt att hålla ren från valpkiss/bajs och blod och annat som blöter ner under och efter förlossningen. Gamla täcken, lakan eller filtar är också bra att ha för tiken att bädda med under den sista tiden och när valpningen börjar.

Så kommer då dagen D. Tempen har legat lågt, tiken har skakat, hjässat och bäddat och nu kommer valparna när som helst. Spännande!

Men har du förberett för om något skulle gå galet?? Telefonnummer till en smådjursveterinär är bra att ha till hands. Likaså bör man ha tvättat sig ordentligt o händerna och ha rena kortklippta naglar, om man skulle behöva hjälpa till att få ut en valp. Frottehandukar, hushållspapper, soppåse och en våg är bra att ha i närheten, samt papper och penna. Att skriva upp vad som händer under valpningen kan visa sig vara ovärderligt om något går snett och veterinären behöver uppgifter om vad som hänt och när det hänt. Även inför framtiden är det bra att ha dessa noteringar inför nästa kull.

I de flesta fall, så går valpningen nästan av sig själv och de flesta tikar tar bra hand om sina små från första sekund. Man ska dock vara i närheten hela tiden som valpningen pågår, även om allt flyter på fint så bör man hålla koll på moderkakorna och se så att alla kommer ut. Blir det någon kvar och den inte kommer ut på egen hand, så ska man konsultera veterinär. En kvarbliven moderkaka orsakar nämligen en infektion i livmodern med följd att tiken efter några dagar blir dålig, få feber och är allmänt hängig. Detta i sin tur kan påverka de små och känsliga valparna. Bättre att ringa veterinären en gång för mycket än en gång för lite!!

Tro inte att det jobbigaste nu är bakom dig, för det är det inte.. Det är nu det verkliga jobbet börjar med valparna. Är de friska och krya? Äter de som de ska? Växer de normalt? Kissar och bajsar de som de ska? Sköter tiken om valparna som hon ska? Är det tyst och lugnt i valplådan? Är det tillräckligt varmt i lådan? Finns det minsta risk för drag? osv osv.

Orosmomenten är många och mycket kan gå fel de första dagarna av valparnas liv dessvärre.
De 2 första veckorna i valparnas liv är rätt lugna utöver ovanstående.

Därefter öppnas ögonen och öronen. De tar sig upp på benen och börjar utforska lådan och syskonen. När valparna är lite drygt 3 veckor, är det dags för små smakportioner av uppblötta hundmatskulor.

Detta uppskattas oftast av de små, som nu bör ha växt på sig rejält! Denna lilla smakportion ökar man så sakteliga i mängd och antal gånger per dag, så att när valparna är 6 veckor, så äter de lite grand 4 ggr/dag. Sedan de 2 sista veckorna ökar man matmängden så att de vid 8 veckors ålder, när de ska flytta hemifrån enbart äter hundmat och är uppe i den mängd som de behöver för att må bra.

När valparna flyttar ska de vara registrerade i SKK, vaccinerade, id-märkta, veterinärbesiktade, regelbundet avmaskade under uppväxten, samt rena och med nyklippta klor.

Tro dock inte att det är klart nu när valparna har flyttat.. Som uppfödare bör man finnas till hands för sina valpköpare och valpar, närhelst de behöver råd, stöd, hjälp etc. även i framtiden.
---------
Denna kor sammanskrivna text kan nog ge en liten inblick i uppfödandets värld för er som tänker sig avla på sin hund hoppas jag.
 
Sv: Uppfördartips

Mycket bra skrivet!

Du har gjort en välgärning och vi tikägare kanske tänker en gång till innan vi parar tiken! Det är inte bara att få "ett par söta valpar"

Lill / Stall Nöbbeled ( som har en kanontik..... fast hon är inte rastypisk,röntgad eller tävlad :angel: )
 
Sv: Uppfördartips

Bra inlägg, fast infon finns ju att hitta på SKK och i div uppfödarböcker. Jag tror som så, att de som verkligen skulle behöva läsa ditt inlägg är de som inte gör det. Som tycker att det är väl inte så krångligt med valpar...liksom.... :grin:
 
Sv: Uppfördartips

Jag tycker ändå att det är bra att infon finns här på ett öppet forum. Med tanke på en del av inläggen här så finns det nog en och annan som inte går in och läser på SKK´s hemsida utan istället ställer n00b-frågor här..

Den här tråden borde nålas!
 
Sv: Uppfördartips

Denna tråd borde nålas då det är alldeles för många här som tar valpar eller tänker göra det utan att ha en aning om vad det innebär!
 
Sv: Uppfördartips

Jag tycker ändå att det är bra att infon finns här på ett öppet forum. Med tanke på en del av inläggen här så finns det nog en och annan som inte går in och läser på SKK´s hemsida utan istället ställer n00b-frågor här..

Den här tråden borde nålas!

Ärligt talat så tror jag att de som mest behöver det är de som har lägst motivation att läsa något över huvud taget, oavsett om det står i en bok eller på Buke. Det finns massor av bra böcker att låna på biblioteket, om man inte vill eller kan köpa.

Jag tycker att det är ett jättebra initiativ av Gnist, men är rädd för att de som mest skulle behöva informationen inte bryr sig i alla fall. :crazy:
 
Sv: Uppfördartips

Du verkar ha missat alla frågetrådar om just parning och valpning, helt klart..
 
Sv: Uppfördartips

Det är möjligt, jag har inte lagt så mycket tid på Buke den senaste tiden. :angel:

Å andra sidan är det inte säkert att de som ställer frågor i ett forum tar sig tid och energi att läsa såna fina, informativa men lååånga inlägg som du gjorde. Jag tycker som sagt att ditt initiativ är beundransvärt och bra, men jag känner mig pessimistisk i frågan. Om de hade läst på lite i förväg så hade de sluppit ställa en del av frågorna...
 
Sv: Uppfördartips

Med tanke på hur många som läst den här tråden (221 stycken just nu), så kanske några av dem tänkt om och besparar sin tik från en onödig parning och då har ju tråden fyllt en funktion!

Alla som läser tråden skriver ju inte i den..

Tanken med tråden var just att folk som går i parningstankar skulle få lite att tänka på och inse att det är bra att ha så mycket kunskap som möjligt innan man parar en tik och verkligen fundera på om det är för rasens bästa och om tiken har alla kvalitéer för att gå i avel etc. :cool:

Gillar du inte tråden och dess innehåll, så behöver du ju inte läsa och kommentera :cool:
 
Sv: Uppfördartips

Bra initiatv!!
Har suttit i telfonrådgivningen på djursjukhus i många år och man blir mörkrädd hur lite kunskap folk har som parar sina tikar.
Det har hänt mer än en gång att samtalet öppnas med frasen:"Jag har parat min tik. Hur länge är hon dräktig?"

Då brukar jag rekomendera biblioteket. :)
 
Sv: Uppfördartips

Gillar du inte tråden och dess innehåll, så behöver du ju inte läsa och kommentera :cool:

Läser du selektivt eller? :confused: Jag har skrivit flera gånger att jag tycker det är ett bra initativ av dig och en bra tråd. Vem som helst får skriva vad som helst, du kan inte styra svaren. Jag kan väl få vara skeptisk till att de som skulle behöva läsa på ändå inte gör det?

Att många har läst tråden är ju ingen garanti för att den som behöver det bäst har läst... Själv har jag öppnat tråden flera gånger och läst svaren tex. :grin:
 
Sv: Uppfördartips

Jag tycker denna tråden är så bra och informativ att den förtjänas att knuffas upp!

Jag var själv en naiv tonåring en gång som ville ta valpar på min tik för att hon var söt, men informativa, sakliga argument från Gnist fick mig att tänka om! Givetvis blev det aldrig någon parning, och idag är jag själv en ivrig förespråkare får renraig avel. Så tack Gnist för att du den gången sakligt, utan påhopp informerade mig i det olämpliga med en blandraskull! :bow:
 
Sv: Uppfördartips

Ooo, det var läängesen! Det var inte jag som startat tråden, men jag nämnde min planerade "avel" i tråden, och du avrådde och fick mig att ändra uppfattning!
 
Sv: Uppfördartips

Tack för den informativa tråden.

Jag behövde läsa den och har gjort det.

Bry dig inte om att andra är negativa.
 
Sv: Uppfördartips

Väldigt informativ och bra sammanfattning! Toppen :bow:

Det jag möjligen skulle vilja lägga till är att tiden från 4 veckors ålder är ännu jobbigare än den första...
Avvänjning, ännu mer städning, utfodring, miljöträning, koppelvänja, veterinärbesök, valpköparkontakter - mycket tid tar det!
 
Sv: Uppfördartips

Instämmer med övriga, mycket infortiv skrivet o får med det mesta tror jag (lite mör i huvudet efter nattabetet.

mvh
 
Sv: Uppfördartips

Varför hittade jag inte denna INNAN min parning :)

Men nu lyckades jag iofs hitta info på annat håll också men det var kanonskrivet Gnist!

Däremot saknar jag en sak som jag har saknat i princip överallt jag kollat.
Det är fosterblåsan!!
När det kom ut en stor balong i rumpan på Nikita som inte villa släppa och inte innehöll valpar så blev jag och sambo helt förskräckta...vad i helskotta är det där!?!?!?!?
Vi ringde Nikitas uppfödare och hon berättade vad det var och att det ibland kan komma flera såna under valpningen och att den hänger kvar och sen spricker av sig självt...puhhh...

Vi har inte uppfattat detta i någon text alls som vi läst. Bara att "vattnet går" och sen är det dags -typ så iaf.

Är vi blinda eller är det otydligt om just fosterblåsan?
 

Liknande trådar

  • Låst
Övr. Hund Jag har tidigare skrivit och funderat om att skaffa hund. Nu har jag läst på om några raser som intresserat mig och tror jag hittat en...
7 8 9
Svar
160
· Visningar
7 427
Senast: Snurrfian
·
Hundavel & Ras Finns det någon anledning till att man tar så många kullar på en gång? Vill man inte utvärdera först?
2
Svar
23
· Visningar
222
Senast: Linda_A
·
Hundhälsa Tiken har börjat skaka i bakdelen sen 2-3 dagar, märks mest när hon ligger och vilar men även annars. Hon låter också väldigt orolig i...
Svar
18
· Visningar
1 299
Senast: Viva
·
Övr. Hund Hej alla! (Längre inlägg) Jag har i många år längtat efter en hund men har pga omständigheter inte haft den möjligheten förrän ett år...
2 3 4
Svar
64
· Visningar
5 473
Senast: Mabuse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XV
  • Uppdateringstråd 29
  • Valp 2023 -den andra

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp