Utbildad men inte jbv godkänd?

Min hovslagare är utbildad och godkänd av Jordbruksverket. Hon rekommenderades av min veterinär och jag var mycket tacksam över båda två när min häst fick fång i höstas. Jag har varit med om att en för mig ny hovslagare ("panikskoning" p.g.a. tappsko och min ordinarie var ej tillgänglig) verkade hästen så hårt att han blev ordentligt halt och efter det så prioriterar jag godkänd hovslagare med gott renommé.

Mina nuvarande hästar är oskodda och verkades hemmavid av en icke-utbildad person innan jag köpte dem. Deras hovkvalitet har gått från tveksam till fantastisk sedan jag bytte hovslagare (iofs har nog även bytet av hage spelat roll - nu går de på parasitfri mark, och i hästarnas förra hem var röta vanligt förekommande). Så jag bryr mig absolut om kvalitetsstämplar även vid "vardagsverkning".
 
Min hovslagare är godkänd med mästarbrev och om han inte kan hjälpa vid någon tappsko så har jag en hovslagare i byn som rycker in. Han finns inte med på listan och jag har ingen aning om hans eventuella godkännande och det bekymrar mig inte det minsta.
 
Min ena har alltid varit med på listan.
Den andra är inte, ännu iallafall. Dom samarbetar dock.
Den andre är ganska nyexad väldigt väldigt duktig och engagerad och uppdaterad.


Den jag hade innan (superduktig men skodde bara lite som sidoverksamhet) slutade nog helt i den vevan runt 2010.
Vet flera som är utbildade och gör jättefina jobb men inte är med på listan. Varför vet jag ju inte dock.
 
Min ordinarie är inte med på listan men godkänd. De tre senaste jag tagit hjälp av varav två har skott honom är med men det kollade jag först nu.

Det är I sig inte viktigt för mig i den vardagliga skoningen, där gäller det för mig att hitta de som kan sko min häst bra. Men jag tycker det är skönt att ha den tryggheten i att jag inte behöver leta upp någon annan om något hovrelagerat händer, främst mtp hans lite svåra hovar. Det är som natt och dag på en skoning om det blir bra/dåligt så jag vill inte mecka om jag inte måste.
 
Nej, här finns så otroligt många dåliga hovslagare (bor i skåne) så hittar man en duktig håller man i den, starkt, och tar hjälp av denne vid alla tillfällen.

Jag bor ju också i Skåne och nej, jbv godkänd är inget jag haft en tanke på när jag i smått panik letat. Men jag har ju inte heller behövt just det godkännandet då så att säga. Listan var iaf lång i vårt län 😅
 
Ja
Man kan vara utbildad och fortbildad utan att vara godkänd av jbv, men inte tvärt om.
Ja, precis. Som du skrev lät det som att antingen är man utbildad eller godkänd. Och att du då valde utbildad. Du kan ju dock inte använda en godkänd utan att den är just utbildad. Därför går det inte att ställa dom emot varandra så.
 
Ja

Ja, precis. Som du skrev lät det som att antingen är man utbildad eller godkänd. Och att du då valde utbildad. Du kan ju dock inte använda en godkänd utan att den är just utbildad. Därför går det inte att ställa dom emot varandra så.
då tar jag det en gång till
För mig är utbildning och kunskap viktigare än att hovslagaren har godkännande från jordbruksverket. Alltså själva godkännandet spelar mig ingen roll. (den dag jag måste anlita en annan hovslagare, än så länge klarar jag av att sköta hovarna på mina hästar själv - är utbildad, men har varken gesällbrev eller godkännande)
 
Min hovis är utbildad men inte godkänd av jbv. Hon samarbetar med en som är det dock, skulle det komma till sådana problem åker jag in till kliniken 20 min bort.
 
då tar jag det en gång till
För mig är utbildning och kunskap viktigare än att hovslagaren har godkännande från jordbruksverket. Alltså själva godkännandet spelar mig ingen roll. (den dag jag måste anlita en annan hovslagare, än så länge klarar jag av att sköta hovarna på mina hästar själv - är utbildad, men har varken gesällbrev eller godkännande)
Lite mer korrekt och lättförståeligt hur du menade. :)
Å andra sidan är ju ett godkännande en kvalitetssäkring av en viss nivå av utbildning och kompetens, även om det kan finnas de som har mer. Som godkänd behöver de dessutom stå till svars för sitt arbete, om det skulle komma till det läget.
 
Har alltid haft en som är godkänd men då min häst senast hade problem med böld var det svårt att få tag på hjälp så jag fick åka till en som har alla bokstäver man kan få typ, och insåg att jag faktiskt inte behöver ha det på hemmaplan. Kan ju lika gärna ha en utbildad, duktig men ej gdk till vardags och isf boka tid hos denne specialist om sådana besvär uppstår. De inträffar ju ändå inte så ofta som tur är.
 
Min godkända slutar. Här är hovslagarbrist och flera hundra kunder utan hovslagare med kort varsel. Jag lirkar med min förra godkända men inte säkert han kan.

Då hästen ska skos om strax frågade jag ej godkända I stallet om hen kan sko. Hen tyckte att det skulle hen I sak gärna göra men då min häst haft fång avböjde hen då det enligt hen är för krångligt med att hens försäkringar etc inte gäller om något händer mm.

Dvs om något går snett och hen riskerar att ställas till ansvar i domstol kan hen stå utan försäkringsskydd.

Huruvida det stämmer eller ej vet jag inte men jag respekterar hens åsikt. Men det gav en hel del magont inför både kortsiktig och långsiktig framtid..
 
Det är intressant det här med godkännande eller ej. Häromkring finns det inte särskilt många jbv-godkända men flera med utbildning. Att vara jbv-godkänd säger ju inte heller något om kvalitén på skoningen utan mer om journalföring, tystnadsplikt, anmälningsplikt och dylikt och att de får utföra mer än en icke jbv-godkänd hovslagare får inom ramen för djursjukvård. Vi har en hovslagare här i länet som kom trea i hovslagar-vm för några år sedan. Hen är inte godkänd men kom trea och var bästa svensk. Ändå är hen ingen som veterinärerna rekommenderar vid problem utan då rekommenderas andra med mer erfarenhet (hen är ganska ung). Hur det än är, hur duktig man än är på normala skoningar så slår erfarenhet högt. Utbildning är såklart bra, vidareutbildning också, inte tal om annat men att ha sett många hovar och att ha sett många olika problem ger ju kunskap man inte kan få av annat än av just erfarenhet även om bevis för den kompetensen inte finns på papper.

Av 78 listade hovslagare (hovslagarföreningenslista) i mitt län är 24 jbv-godkända. En innehar titeln mäster men hen är inte jbv-godkänd. Det förvånar mig därför att så många har jbv-godkända hosvlagare. Nu vet jag såklart att alla hovslagare inte är med, inte ens en av de duktigaste i landet enligt många är med men ändå. Häromkring verkar tankarna och diskussionerna som fanns när lagen kom om att det skulle bli få som valde att bli jbv-godkända stämma ganska bra.

I vardagen, hemma i stallet är ju inte heller skillnaden på jbv-godkänd eller icke godkänd så väldigt stor men det ska bli väldigt intressant att se hur det blir i framtiden då en treårig utbildning kommer krävas för att kunna bli godkänd. Undrar vilken skillnad det kommer bli på hovvården om säg, 10-15 år. http://www.jordbruksverket.se/amnes...ovslagare.4.32b12c7f12940112a7c800010402.html
 
Min hovslagare är inte godkänd men det spelar för mig ingen som helst roll. Jag tror det finns 2 godkända inom ungefär 5 mils radie.
Jag fick i panik byta hovslagare för ett antal år sedan då den förra gjorde sig oanträffbar och valde en i närområdet som då utbildade sig. Jag har kvar samma hovslagare idag eftersom det är så hög kvalitet på jobbet och hon är så trevlig.
 
När jag bodde i Sthlm hade jag aldrig besvär med hästarnas fötter. Jag hade då en hovslagare som inte är utbildad i skola, utan gått som lärling. Han var inte jbv-godkänd eller ens examinerad hovis. Min veterinär brukade rekommendera honom iom att han är så bra. Jag har använt honom och aldrig haft besvär.

Sen jag flyttade till ställen där det är ont om hovisar har jag haft flera examinerade och några jbv-godkända. Och fått problem med att de inte verkat vinklarna korrekt, trångskor, lägger ut för mt etc. Så det blev tappskor, steget förändrades till det sämre etc.. En verkade och skodde en hov i taget, alla helt olika. När jag då fick tag i en bra hovis tog det x antal skoperioder att repararera vad tidigare hovisen gjort, som var jbv-godkänd. Givetvis flyttade den bra hovisen. Och när jag hittat en bra igen flyttade jag. :laugh:
Nu har jag en bra, utbildad som inte är jbv-godkänd. Och jag hade alla dagar i veckan velat fortsätta ha honom. Men nu har han flyttat 1,5 h bort och byggt upp ny kundkrets på nya stället. Så jag måste leta ny.
Jag har ju mina kontakter främst i Stockholm. Jag är jätteglad att sambon har mer kontakter här. Så han kan rek någon hovis.
Jag skiter fullständigt i om den är godkänd av jbv faktiskt bara den kan verka rätt vinklar och sko korrekt. Jag vill ju ha en utbildad hovis. Men jbv-behöver jag inte till vardags.
Drömmen är ju min Sthlms-hovis. Han gjorde aldrig ett fel på en enda häst, han var bra med alla hästar i hantering, han kom alltid då han sagt och man behövde aldrig oroa sig ett skit över ngt.
 
Min är utbildad etc men inte godkänd av Jordbruksverket. Han har skott min häst i 4,5 år, och jag litar på att han hänvisar till någon annan hellre än gör ett dåligt jobb om det är något han inte känner att han fixar på ett bra sätt.
 
Jag har enbart använt godkända sen det kom.

Men nu kommer jag troligen bli tvungen att göra avsteg. Det finns för få här helt enkelt.
Det hade jag med, men även jag nu gjort ett avsteg här finns det hovslagare men lite svårt att få det att funka med min ena. Hon skpr min andra häst och den andra transporterar vi till hovisen som kan hans behov bäst. Hon som ej är godkänd kommer dock ordna godkännande så snart hon kan och hon har flera godkända hovslagare att ta hjälp av då hon är väldigt ny.
Och ja det finns anledningar till att jag inte väljer en med många års erfarenhet just nu. Och de nya som just satt igång måste ju också få sko..
 

Liknande trådar

Hästvård Det här med hovslagare, hur i hela friden bär man sig egentligen åt för att det ska bli bra? Jag trodde det skulle bli bättre när...
13 14 15
Svar
293
· Visningar
27 860
Senast: Lindsen
·
Kropp & Själ Min story: Jag kraschade på mitt sommarjobb efter mitt sista år på gymnasiet. Betygspressen hade haft mig på högvarv i tre år och pga av...
2
Svar
20
· Visningar
4 097
Senast: Ramona
·
Trav Angående de nya Transporteringsbestämmelserna... Tydligen är det inte så klart som man trodde från början,. Jag vet att sådana här...
2 3
Svar
42
· Visningar
3 731
Senast: Natasja
·
C
Avel I år är det dags igen med delade åsikter mellan hingsthållare/ägare och regelverk :angel: Hur ska vi ha det undrar man varje år sådana...
2
Svar
21
· Visningar
2 613
Senast: clownen
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp