Status
Stängd för vidare inlägg.
Det är så galet mycket som jag skulle vilja odla. En del av detta passar bäst i växthus. Tyvärr är mitt växthus väldigt litet. Det är 4 kvm och har plats för totalt 9 stora tomatplantor (som ju kan bytas ut mot annat). I år tänkte jag ha både kapkrusbär och gyllenbär i växthuset. Sen är jag sugen på att odla aubergine också, trots att jag har misslyckats med det de två gångerna jag har provat. De har blommat men aldrig satt frukt. Jag vet faktiskt inte varför de inte satt frukt. Växthuset står ju öppet så pollinerande insekter borde ju kunna hitta dit. Tomaterna som jag odlat samtidigt har ju i alla fall gett frukt. Jag är lite sugen på att odla melon också. Sen ska det ju odlas lite tomater också. Och gärna chili. Hur mycket kan jag få plats med i växthuset? Det tål att grunnas på.

Men den största utmaningen jag har är ju inte att odla grönsakerna. Det är att ta hand om skörden och äta upp den. Exempelvis tänkte jag odla purjo i år. Normalt sett så köper jag nästan aldrig purjo i affären, så det är ju ingen grönsak som jag är van vid att använda. Jag kommer nog bara på en rätt rakt av som innehåller just purjo. Chili brukar jag använda i matlagningen ibland, men jag har ändå massor av chili kvar sedan flera år tillbaka. Spenat är jag inte van att använda och vet inte riktigt hur man gör med den. Kronärtskocka har jag aldrig tillagat själv, men gillar det. Sen ska jag odla squash också. En planta brukar ge mer än tillräckligt med frukter som jag inte hinner äta upp. I år har jag dessutom tänkt odla två sorters squash, trots att jag fortfarande har kvar squash i frysen sedan några år tillbaka. Jag borde lägga på ett kol och äta upp det jag har.

Än så länge fortsätter min prenumeration på matkassar. Jag ser det som utbildning i matlagning. Kanske kan även jag på äldre dar lära mig att laga mat.
 

Det är så galet mycket som jag skulle vilja odla. En del av detta passar bäst i växthus. Tyvärr är mitt växthus väldigt litet. Det är 4 kvm och har plats för totalt 9 stora tomatplantor (som ju kan bytas ut mot annat). I år tänkte jag ha både kapkrusbär och gyllenbär i växthuset. Sen är jag sugen på att odla aubergine också, trots att jag har misslyckats med det de två gångerna jag har provat. De har blommat men aldrig satt frukt. Jag vet faktiskt inte varför de inte satt frukt. Växthuset står ju öppet så pollinerande insekter borde ju kunna hitta dit. Tomaterna som jag odlat samtidigt har ju i alla fall gett frukt. Jag är lite sugen på att odla melon också. Sen ska det ju odlas lite tomater också. Och gärna chili. Hur mycket kan jag få plats med i växthuset? Det tål att grunnas på.

Men den största utmaningen jag har är ju inte att odla grönsakerna. Det är att ta hand om skörden och äta upp den. Exempelvis tänkte jag odla purjo i år. Normalt sett så köper jag nästan aldrig purjo i affären, så det är ju ingen grönsak som jag är van vid att använda. Jag kommer nog bara på en rätt rakt av som innehåller just purjo. Chili brukar jag använda i matlagningen ibland, men jag har ändå massor av chili kvar sedan flera år tillbaka. Spenat är jag inte van att använda och vet inte riktigt hur man gör med den. Kronärtskocka har jag aldrig tillagat själv, men gillar det. Sen ska jag odla squash också. En planta brukar ge mer än tillräckligt med frukter som jag inte hinner äta upp. I år har jag dessutom tänkt odla två sorters squash, trots att jag fortfarande har kvar squash i frysen sedan några år tillbaka. Jag borde lägga på ett kol och äta upp det jag har.

Än så länge fortsätter min prenumeration på matkassar. Jag ser det som utbildning i matlagning. Kanske kan även jag på äldre dar lära mig att laga mat.

Ja, klart du kan det!

Jag lär mig massor av sambo som älskar laga mat och är suverän på det. Jag var ganska dålig innan vi träffades. Men nu är jag hyfsat duglig faktiskt.

Kronärtskocka kan man bara koka i salt vatten och servera med smör och flingsalt. Jättegott!

Vi gör ibland så att vi steker spenat med tex vaxbönor, lite rödlök, lite vitlök och kryddor och äter till valfritt protein(i vårt fall då animaliskt). Jättegott!

Purjo kan du ha i en matig paj eller omelett tex om du vill ha ngt lätt/snabbt.
 
Det är så galet mycket som jag skulle vilja odla. En del av detta passar bäst i växthus. Tyvärr är mitt växthus väldigt litet. Det är 4 kvm och har plats för totalt 9 stora tomatplantor (som ju kan bytas ut mot annat). I år tänkte jag ha både kapkrusbär och gyllenbär i växthuset. Sen är jag sugen på att odla aubergine också, trots att jag har misslyckats med det de två gångerna jag har provat. De har blommat men aldrig satt frukt. Jag vet faktiskt inte varför de inte satt frukt. Växthuset står ju öppet så pollinerande insekter borde ju kunna hitta dit. Tomaterna som jag odlat samtidigt har ju i alla fall gett frukt. Jag är lite sugen på att odla melon också. Sen ska det ju odlas lite tomater också. Och gärna chili. Hur mycket kan jag få plats med i växthuset? Det tål att grunnas på.

Men den största utmaningen jag har är ju inte att odla grönsakerna. Det är att ta hand om skörden och äta upp den. Exempelvis tänkte jag odla purjo i år. Normalt sett så köper jag nästan aldrig purjo i affären, så det är ju ingen grönsak som jag är van vid att använda. Jag kommer nog bara på en rätt rakt av som innehåller just purjo. Chili brukar jag använda i matlagningen ibland, men jag har ändå massor av chili kvar sedan flera år tillbaka. Spenat är jag inte van att använda och vet inte riktigt hur man gör med den. Kronärtskocka har jag aldrig tillagat själv, men gillar det. Sen ska jag odla squash också. En planta brukar ge mer än tillräckligt med frukter som jag inte hinner äta upp. I år har jag dessutom tänkt odla två sorters squash, trots att jag fortfarande har kvar squash i frysen sedan några år tillbaka. Jag borde lägga på ett kol och äta upp det jag har.

Än så länge fortsätter min prenumeration på matkassar. Jag ser det som utbildning i matlagning. Kanske kan även jag på äldre dar lära mig att laga mat.
Jag brukar använda purjolök istället för vanlig gullök eller som salladslök. Dvs till det mesta där det är någonform av lök inblandat.
 
Jag gör som @monster1 med purjolöken.
Spenat slänger jag ofta i grytor precis på slutet. Lägger då i så det räcker till en portion och tar ny nästa gång jag ska äta grytan.
 
Jag gör som @monster1 med purjolöken.
Spenat slänger jag ofta i grytor precis på slutet. Lägger då i så det räcker till en portion och tar ny nästa gång jag ska äta grytan.
Jag vet inte ens hur man göra en gryta. Hur gör du med spenaten om receptet för grytan är för 4 portioner? Blandas inte spenaten med grytan?
 
I fjol var mitt första år med växthus, och i år ska jag försöka begränsa mig lite mer till sådant jag faktiskt vet att vi äter och använder...

Hur frös du in squashen, som den är bara?
 
I fjol var mitt första år med växthus, och i år ska jag försöka begränsa mig lite mer till sådant jag faktiskt vet att vi äter och använder...

Hur frös du in squashen, som den är bara?
Jag rev den grovt på rivjärn och frös därefter in den som den var i burkar. Om det är rätt att göra så vet jag inte.
 
Fina spenatblad använder jag som de är i sallad :).
Jag kan nog inte använda allt i sallad. Det finns ju en viss risk för överkonsumtion av färsk spenat då det innehåller nitrat. Det är väl främst den äldre spenaten som innehåller det.
 
Spenat kan man också förvälla snabbt, krama ur, och blanda med sesamolja och salt. Gott till ris eller nudlar med t.ex. stekt ägg och kanske kimchi om man gillar det.
Vad är kimchi? Sesamolja har jag heller inte hört talas om. Finns den bland övriga matoljor i butiken?
 
Det är så galet mycket som jag skulle vilja odla. En del av detta passar bäst i växthus. Tyvärr är mitt växthus väldigt litet. Det är 4 kvm och har plats för totalt 9 stora tomatplantor (som ju kan bytas ut mot annat). I år tänkte jag ha både kapkrusbär och gyllenbär i växthuset. Sen är jag sugen på att odla aubergine också, trots att jag har misslyckats med det de två gångerna jag har provat. De har blommat men aldrig satt frukt. Jag vet faktiskt inte varför de inte satt frukt. Växthuset står ju öppet så pollinerande insekter borde ju kunna hitta dit. Tomaterna som jag odlat samtidigt har ju i alla fall gett frukt. Jag är lite sugen på att odla melon också. Sen ska det ju odlas lite tomater också. Och gärna chili. Hur mycket kan jag få plats med i växthuset? Det tål att grunnas på.

Men den största utmaningen jag har är ju inte att odla grönsakerna. Det är att ta hand om skörden och äta upp den. Exempelvis tänkte jag odla purjo i år. Normalt sett så köper jag nästan aldrig purjo i affären, så det är ju ingen grönsak som jag är van vid att använda. Jag kommer nog bara på en rätt rakt av som innehåller just purjo. Chili brukar jag använda i matlagningen ibland, men jag har ändå massor av chili kvar sedan flera år tillbaka. Spenat är jag inte van att använda och vet inte riktigt hur man gör med den. Kronärtskocka har jag aldrig tillagat själv, men gillar det. Sen ska jag odla squash också. En planta brukar ge mer än tillräckligt med frukter som jag inte hinner äta upp. I år har jag dessutom tänkt odla två sorters squash, trots att jag fortfarande har kvar squash i frysen sedan några år tillbaka. Jag borde lägga på ett kol och äta upp det jag har.

Än så länge fortsätter min prenumeration på matkassar. Jag ser det som utbildning i matlagning. Kanske kan även jag på äldre dar lära mig att laga mat.

Självklart kan du lära dig att laga mat, och så har du ju buke att tillgå när du har råvaror och behöver ha tips på vad du kan göra med dem!
 
Jag vet inte ens hur man göra en gryta. Hur gör du med spenaten om receptet för grytan är för 4 portioner? Blandas inte spenaten med grytan?
En enkel vegetarisk gryta är en linsgryta med lök, krossade tomater, kokta gröna linser, rivna morötter, vitlök, kanske lite finhackad kålrot kryddor osv. Lägger jag spenat i en sådan så lägger jag dem på toppen ett par minuter innan grytan är klar och rör runt på talriken då jag lagt upp den portion jag vill ha för dagen.
 
Vad är kimchi? Sesamolja har jag heller inte hört talas om. Finns den bland övriga matoljor i butiken?
Kimchi är koreansk syrad salladskål, typ. Finns på burk på asiatiska hyllan om man inte vill vara jätteambitiös och fermentera egen. Även sesamolja (rostad) brukar finnas på asiatiska hyllan. Hos mig är det något av en stapelvara, jättegott i asiatisk matlagning. :)
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel
Dagbok Äntligen är jul och nyår över. Det är en vånda varje gång. Men nu kan man luta sig tillbaka och invänta ljusare tider. Om en månad så...
Svar
3
· Visningar
1 445
Senast: Magiana
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok 2016 var året då jag äntligen fick ett hem. Tidigare hade jag bara haft bostäder, högst osäkra sådana och med resultatet att jag fick...
Svar
0
· Visningar
2 052
Senast: Magiana
·
  • Låst
  • Artikel
Dagbok Jag har egentligen i flera år lockats av tanken på att vistas i en stuga utan el och indraget vatten, för att känna på hur det kändes...
Svar
0
· Visningar
697
Senast: cassiopeja
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 29
  • bandage på katt
  • Kattsnack 10

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp