UVI ger inte med sig!

Lindon

Trådstartare
Har en 8-årig honkatt som är steriliserad. Aldrig varit sjuk förrän i dec då hon började pissa inne. Var helt panik, slapp hon inte ut direkt pissade hon i sängen, på kläder, gardiner. Vi fick en antibiotika kur först utan att visa upp katten, hjälpte först sen samma sak. Ringde en annan vet som skrev ut en annan sort - utan prov. Samma sak igen. Den tredje gången fick vi komma in med henne. Hon hade både vita och röda blodkroppar i kisset. Inga kristaller (sett i mikroskop). Odlingen visade E.Coli. Enligt denna vet. vad kissen resistent mot alla antibiotika utom en sort som vi också fick. Åt dessutom Cystaid under hela vintern. Inga problem. Åt en tid R. Canins urinary mat men övergick sen till vanlig torrfoder (samt våtfoder på morgon - alltid druckit bra)

Nu i våras hände samma sak, började kissa inne. Ringde åt vet (en tredje denna gång) som i tel bara skrev ut samma antibiotika som jag fick sist eftersom jag förklarade detta med resistensen. Blev bättre men inte helt bra. Fick komma in med kissen för att ta urinprov. Detta lyckades inte eftersom hon kissade ner sig. Men vet. tog iallafall prov från transportburen (även om det var dåligt ur renhetssynpunkt). Hon hade denna gång även vita & röda blodkroppar. Röntgen togs av urinblåsan som visade vita fläckar som de inte kunde identifiera. Hela urinblåsan var inflammerad, varav vet skrev ut Metacam. I väntan på resistensbestämningen och bakterieodlingen fick hon en långtidsverkande antibiotika i muskeln(?)i allafall injicerad.

Ringt om svaret, samma sak E.coli denna gång. Men nu var hon inte alls resistent mot alla antibiotika, endast mot den långtidsverkande som hon fick. Fick efteråt en 18 dagars kur med samma antibiotika som hon fick i höstas den andra gången, som inte bet riktigt på.. :confused:+ fortsätta med metacam+ cystaid. Nu äter hon även r. canins senior mat eftersom vetten menar att det är ungefär samma innehåll som urinary.

Det jag funderar på nu - har någon annan haft problem med långvariga uvi? Läst några trådar om att katter blivit bättre av att byta mat. Hoppas verkligen att kissen blir bättre denna gång. Vet. sa sen att vi skulle ge nytt urinprov MEDAN vi håller på med ab. Är det inte lite bakvänt? borde man inte vänta tills efter kuren är slut? iallafall gör man ju så med människor....

Att sen resistensen ändrar så undrar man ju över. Har nån kanske gjort nåt fel eller testat mot olika ab? eftersom det är två kliniker vi pratar om...
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Vad ledsen jag blir när jag läser att veterinärer skriver ut antibiotika utan att ens ta in katten för tester. Gissa varför bakterierna blir resistenta liksom?
Men jag har hört att kortison kan hjälpa vid långvarig UVI. Eller så behövs längre antibiotikakurer. Vi har ju en veterinär här som säkert kan svara på huruvida man kan gå vidare. Men snälla, godtag inte antibiotika på telefon. In, ta tester, få en tillfällig så länge och sätt in den riktiga så fort svaren kommit.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

På alternativ.nu -forumet så läste jag om en katt som haft urinvägsinflammation och inte fått något som hjälpte av veterinären. Hon blev bra efter att ha fått en sorts glukosamin som kallas Cystease. Googla på det så får du upp det. Det funkar pga glukosaminet stärker brosk och mjukdelar. Urinvägarna är uppbyggda av liknande vävnad som brosk och sånt. Därför blir de kraftigare och mer motståndskraftiga mot bakterier av glukosamin. Du kan ge henne vanliga mjölksyrakapslar också. Blöt upp en om dagen och blanda i maten. Lovar inte att det senare hjälper, men skadar i alla fall inte. Jag tror många katter blir känsliga för sjukdomsbakterier pga dom får för steril mat. Vanlig kattmat är ju onaturligt steril. (Eller nästan steril.) Möss kryllar av bakterier.... Så kanske skulle det stärka henne att ge BASF, alltså slaktavfall. Finns inte att köpa överallt, men googla på det så kanske du hittar någon i närheten av där du bor.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Tänk om det inte är bakterien hon blir dålig av?
Hon har en inflammation i blåsan men det skulle även kunna vara Idiopatisk cystit (FIC).
Har hon blivit bättre av Metacamet?
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Svarar alla:
Hon får cystaid (samma som Cystease), har ätit i flera månader. Tänkte först på idiopatisk cystit också men då visade det sig att hon hade fullt med bakterier också. Inte finns det väl nåt att att göra om hon FIC heller, annat än cystaid, bra mat, ingen stress.

Möss äter hon garanterat också, även ödlor är delikatess:angel: men mjölksyrebakterier äter hon inte. Finns ett preparat för djur som vi också matar i hästarna som gick åt smådjur som jag tänkte börja med åt henne. Knappast bra för magen att äta massor av antibiotika hela tiden.

Jag tycker att hon är bättre nu, men har ätit nuvarande ab i 6 dagar, metacam i kanske 10? har ännu en oöppnad flaska metacam att ge henne.

Veterinären var osäker vad de vita fläckarna var i urinblåsan. Antingen inflammation, urinstenar (borde lösas upp med rätt mat) eller tumörer. Om hon inte blev bättre var det tal om buköppning för att undersöka urinblåsan bättre. Jag HOPPAS att det är inflammation, för om hon har gått med uvi nu 2 ggr en längre tid kanske det blivit ordentligt infl. Då kanske metacamet hjälper nu. Bara inte njurarna är påverkade. Men förutom kissandet är hon pigg och glad som vanligt.:love:

Kortison har jag inte hört om, kan fråga vet. när jag pratar med henne. Ska ju lämna in nytt prov om en vecka.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Har ni tagit ultraljud eller är det bara röntgen? är det tumörer kan en specialist se de på UL. Har en jag känner en hund med tumörer i blåsan.. kissade blod annars ingen påverkning. blev tillfälligt bättre av antibiotika men kom tillbaka fort.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Bara röntgen. Men kan tumörer isåfall orsaka bakterieväxt också? för annars borde hon ju bara ha röda blodkroppar i kisset, men nu har hon ju ordentlig bakterieväxt också.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Bara röntgen. Men kan tumörer isåfall orsaka bakterieväxt också? för annars borde hon ju bara ha röda blodkroppar i kisset, men nu har hon ju ordentlig bakterieväxt också.

Minns jag rätt sa de att tiken också hade bakterier i urinen och de orsakas av tumörerna... Tumörerna förändrar miljön så att bakterier lättare fäster. Nu behöver de inte vara en tumör i ditt fall men de misstänta fläckarna borde kollas upp av en ul-specialist. Tumörer i kissblåsan (enligt vad jag fick höra) är ovanlig på djur men då de uppkommer är prognosen inte bra:( Den jag känner fick kämpa för en medicin som kan minska tumrerna/få bort dem helt men det har väl inte gjorts så många vetenskapliga studier på denna medicin. av vad jag vet så blev vissa hundar helt fria från tumörerna, vissa så minskade/avstannade tummörbildninen och för vissa hände det ingenting..
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Det finns en annan behandling av FIC, iofs lite kontroversiell, men när en av mina katter fick FIC så behandlades han med Sertralin en period och efter det har katten inte haft problem med kisseriet (peppar, peppar). Nu hade han helt normal bakterieförekomst i urinen. Om jag fattat det rätt så kan det i normalfallet finnas lite E-Coli i urin.

Jag hade nog oxå velat ta ett ultraljud på blåsan.

Hoppas hon blir frisk snart!
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Tack för era svar! jag ska prata med veterinären och föreslå ett ultraljud. Hoppas hon är en sån som lyssnar vad man säger. Vissa blir sura om man blandar sig i. Det är så konstigt annars att hon får återkommande uvi utan orsak.

Hoppas jag också att hon blir bra, min lilla tova:love:
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Man får nog inte glömma vad grundorsaken skulle kunna vara. Kan det vara stress förknippad med lådan? Har kissen fri tillgång till lådan? Finns det fler katter i huset? Hur ofta städar ni lådan? Etc. Min veterinär sa att det är vanligt att katter får återfall av UVI och att det ofta har att göra med en grundorsak som man inte rättat till.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Vi har tre katter, varav "pisskissen" och hennes bror är äldst och så en mindre hankatt till. Vi har en del stress i flocken eftersom den minsta och den andra hanen bråkar ganska mycket. Den äldre kan inte acceptera att den mindre bestämmer. Den yngsta däremot är en mallig :devil: och kan gå omkring och med flit skrämmas bara för att visa att han bestämmer. Vi har haft feliway i vägguttag i perioder. Det brukar bli bättre på sommaren då de är ute mycket, då orkar den yngsta inte bråka då han är inne.

Kattlåda används inte, endast i vintras då hon hade uvi för att hon inte skulle behöva kissa ute i -30.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Jag tycker absolut att du ska erbjuda låda inomhus så att du lättare kan kolla hennes beteende. Det kan även vara så att hon inte vill kissa utomhus.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Alltså att hon håller sig och därmed blir urinen koncentrerad - växer lättare bakterier eller hur menar du? problemet har varit att hon INTE hållit sig utan sprungit ut och kissat i panik, eller kissat inne.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Jag tänkte att hon skulle ha tillgång till en låda inne så hon slapp bekymra sig om att bli utsläppt när hon behöver kissa samt att du får koll på hur ofta hon kissar och hur stora klumpar det blir.

Har hon blivit bättre?
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Jo det skulle gå om inte dom andra skulle gå på lådan också. Sätter jag fram lådan går ingen ut och kissar...

Hon är bättre vad jag kan se, veterinären ville att jag skulle ta ett urinprov medan vi håller på med kuren. Den slutar på lördag så jag ska kolla provet själv i mikroskop och odla (jobbar på labb). Hon har ännu en oöppnad Metacam flaska som hon ska äta till slut.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Va bra att hon är bättre!

Är det ett stort besvär att låta dem få gå på låda inomhus? Har du flera så borde hon kunna komma till på nån utan att bli stressad.
Jag hade absolut erbjudit dem alternativet att få göra sina behov på låda inne. Det kanske är en anledning till hennes besvär och det måste vara svårt för dig att hålla koll på hennes kisseriproblem.
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Det är inte katten som är resistent mot antibiotika utan bakteriestammen som orsakar infektionen. Det är alltså inte samma stam som orsakat problemen vid båda tillfällena utan två olika typer av E-koli.

Enormt tråkigt att läsa att man kan få ut antibiotika på recept utan att katten ens blivit undersökt! Det är på så vis bakterierna blir resistenta - fel sorts antibiotika, fel orsak osv.

Cystit hos katt orsakas ytterst sällan av en primär bakterieinfektion. Istället finns det i de allra flesta fall en bakomliggande orsak; kristaller, urinstenar, tumörer, anatomiska tokigheter, idiopatisk cystit ("stressblåsa"). Detta måste utredas för att förhindra att katten drabbas igen. Infektionen som föreligger ska förstås också behandlas.

De vita fläckar man sett i blåsan får man ju undersöka vidare. Det är sannolikt att det är dessa som är boven i dramat, oavsett vad de består av. Urinsten ses iofs som vita fläckar, men inte ens ett klantarsle till vet som skriver ut antibiotika hur som helst borde kunna missa det. Tumörer?

Ultraljud eller öppna kisses blåsa och titta efter. Har man kollat upp blodbilden? Njurvärden?

Tills vidare skulle jag råda dig att fortsätta med Cystease och endast ge burkmat. Inte vilken skit som helst, utan det gäller att hitta en kvalitetsprodukt där fosfor och magnesium hålls på moderata nivåer. Jag vet att många opponerar sig mot de traditionella sjukfodren, men jag skulle ha valt Royal eller Hills kiss-foder (Urinary resp c/d) alternativt deras seniorfoder.

Lycka till!
Har ej läst andra svar, så ta ev upprepningar med en nypa salt!
 
Sv: UVI ger inte med sig!

Har inte sett förrän nu att du skrivit. Katten fick sista ab idag, skulle tas ett prov innan som jag fick taget idag. Eftersom jag jobbar på labb så har jag själv odlat kisset samt stixat och kollat i mikroskop. Hon har enl stix bl.a leuk 2+, prot 3+, eryt 2+, nitr negat. I mikroskop hittade jag massor med kristaller, eryt ca 10-15/synfält, leuk 5/synfält, nån enstaka bakt (stavar). Ska fara med odlingen och detta svar imorgon till kliniken efter jobbet. Börjar bli trött på att hon hela tiden får ab behandling. Metacam får hon också, har fort en oöppnad flaska med det ännu.

Inga blodprov är tagna, endast urinprov och röntgen av blåsan. Hon äter R.C's senior mat - enl vet's rådan.

Angående utekissandet: Jag TROR inte att det är ngn skillnad på om vi ska ha låda eller inte. Katterna är ute hela nätterna och medan vi är på jobb. Är vi hemma säger hon till när hon vill ut.
 

Liknande trådar

Katthälsa Har dykt upp ett problem här hemma med våran 8 månaders kattunge, hona, kastrerad, innekatt. Söker efter någon med samma eller liknande...
Svar
0
· Visningar
755
Småbarn Hej, för andra gången denna höst åkte lillan på uvi. Men den här gången gick hon förmodligen ganska länge innan vi fattade och sedan...
Svar
4
· Visningar
746
Hundhälsa Min tik får återkommande feber, igår kväll var vi inne hos veterinären igen. Hon fick hög feber och blev hängig för ca en månad sen...
Svar
4
· Visningar
1 201
Senast: Amaranthe
·
Katthälsa Lång historia kommer efter det jag egentligen undrar över, någon med erfarenhet av ”kronisk” /återkommande UVI på katt? För 2 år sedan...
Svar
12
· Visningar
2 943
Senast: TantAgda
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp