Vad gor man med hundar som sticker?

Jillybean

Trådstartare
:bump: Blir snart tokig pa vara tva jyckar. De gar ute i hundgarden dygnet om sommartid. Eftersom det var lite kallt igarkvall slappte jag in dom. Nar jag slappte ut dom pa garden for att ga & kissa innan sangdags petade de upp grinden & stack :devil: Om Penny sticker ivag sjalv kommer hon tillbaks nar man ropar, likasa Jake, men om dom drar ivag tillsammans ar dom borta i ett nafs & man kan sta dar & skrika sig hes, det skiter dom fullstandigt i. Nu ar kl kvart over nio pa morronen & dom har inte kommit tillbaks an :mad: Sakert kommer dom ocksa att ha nosarna fulla med piggsvinstaggar nar dom kommer hem :cry: Vad gor man? Jag har forsokt _allt_ (kanns det som); vara snall nar dom kommer hem sa att dom inte ska tro att jag blir arg for att dom kommer tillbaka. Jag har rutit och bestraffat (hoprullad tidning pa rumpan). Inget hjalper. De sticker inte sa ofta, vi ar _jattenoga_ med att stanga alla grindar ordentligt men eftersom ingen ar perfekt (maken lamnade en liten, liten glipa oppen igarkvall) sa kommer det sakert att handa igen. Nagon som har natt bra rad om hur jag ska gora for att lara dom att man inte far springa ivag?
 
Eftersom du har dom i hundgård dygnet runt så kanske dom inte ser dig som sin ledare för flocken, och varför lyda någon som inte hör till flocken ?

Träna lydnad med dom, bestraffning med hjälp av tidning ser inte jag som en bra lösning.
Var konsekvent och bevisa för dom att du är en god ledare som man gör bäst i att lyda!
 

Jillybean

Trådstartare
Dom vet vem som ar boss/alpha, lyder jattefint i alla andra situationer. Det ar endast nar dom sticker ivag bada tva pa samma gang som dom inte lyder. Eftersom vi bor ute pa landet finns det ju massvis med frestande dofter att spara :D
Tidningen var en nodlosning, jag hade tre veckor dessforrinan fatt en vetrakning pa $750 for avlagsnandet av piggsvinstaggar :crazy:
 
att ha dem lösa en å en - med en lång lina på...
å så itne lämman dom utan uppsiktm givetvis!!
Är du "på" dom varje gång de uatn tilllåtelse föröker passera en uppsatt "gräns" brukar de flesta hundar begripa vad man vill rätt fort.
 
Sorry Jillybean,
men dom ser dig inte alls som sin ledare. Att dom lyder i de flesta situationer bevisar inget i den vägen. Orsaken till ledarbristen kan vara fler. En sak som jag tror mig se direkt från ditt inlägg, är att du inte visar dom något förtroende. Själv skulle jag inte drömma om att ha mina hundar instängda i rastgård dygnet runt. Never! Har inte ens någon! :)

Mina hundar (schäffrar) har alltid levt ihop med sina människor och haft maximal frihet när det gäller utevistelse. Dom tillbringar mycket tid utomhus, alltid lösa och ofta ensamma.

Tänk dig själv, att alltid vara instängd i en rastgård (= fängelse) med kiss och bajslukt i näsan hela tiden och samtidigt ha behov av att fara runt och hålla koll på reviret.
Skit samma om du är rädd för vad fångvaktarna tar sig till, när dom fångat in dig igen ... du skulle också smita iväg så fort tillfälle gavs, och hålla dig borta så länge som möjligt.

Att dom hade piggsvinstaggar i nosen var väl inte konstigt. Det var väl första gången, dom fick tillfälle att kolla, vad ett piggsvin är för en krabat. Ditt fel. ;)

Råd för att du skall få dom att lyda, är svårt att ge. Det är så mycket man inte vet om dig och dina hundar. Knappt något.
Eftersom dom verkar mer lyhörda när dom är en och en, skulle jag börja där. Dvs, att släppa ut dom en i taget, lära dom var revirgränserna går, arbeta lydnad (positiv inlärning!!!) samt fördjupa kontakten mellan mig själv och hunden. Arbete görs nog bäst i koppel i början, men sk "fritt följ" måste vara det mest prioriterade målet. Tipsen kom i omvänd ordning, ser jag. ;) Det blir lätt så, när man tänker på ett problem och dess lösning.

Hoppas jag inte tog i för mycket härovan, men jag skriver det jag tycker. Lycka till och skriv gärna mer om hur det går osv.

LIA
 

Jillybean

Trådstartare
Orsaken till att mina hundar gar i hundgard ar enkel: Vi bor pa en livligt trafikerad grusvag dar folk blaser forbi i (trots skyltar) minst 80 km/tim och vart hus ligger knappa 20 m. fran vagen. Eftersom vi inte kan vara ute med hundarna _jamt_ sa valde vi att ha dom i hundgard hellre an instangda i huset. Hundgarden ar ca 15 x 15 m, stadas minst tva ganger i veckan, de har tva hundkojor fast de foredrar att sova tillsammans i den ena, en plaskdamm i hardplast, ca 2 x 3 m som de kan svalka av sig i nar det ar varmt (vattnet byts varje vecka). Det finns fyra trad runtom sa de har gott om skugga. Pa dagarna leker de, ligger och solar pa taket till hundkojan eller ligger och sloar i skuggan under traden. Pa natterna sitter de och ylar ikapp med coyoterna. Narhelst vi ar ute kommer de ocksa ut men det hander ofta att de av egen vilja gar tillbaks in i hundgarden for att sova eller bada. Penny ar drygt 1 1/2 gammal (vet ej med sakerhet eftersom vi adopterade henne) och hon har fortfarande massor med valp i sig sa det ar oftast hon som hoppar over grinden och ger sig ivag pa upptacktsfard. (Grinden pa staketet runt tomten alltsa) Om detta hander nar jag ar ute sa ropar jag pa henne och hon kommer genast tillbaka. Daremot ar jag livradd att hon ska gora detta utan att nagon marker och bli pakord, darav "fangelsevistelsen" for dom. Jake som ar drygt 5 (ocksa adopterad) ar alldeles for bekvam for att hoppa over grinden men pillar garna upp den om man inte stangt den ordentligt. Han kommer ocksa tillbaka nar man ropar. Bada mina hundar ar otroligt tillgivna och lyhorda, de lyder till 99% i alla andra situationer. De hoppar t.ex. i badkaret vid tillsagelse aven fast de bada hatar att badas. De ater inte utan tillsagelse om de far godis. De jagar _inte_ katterna aven fast man kan se att det riktigt kliar i tassarna pa dom :D Bada gar bra i koppel. Jag tror dock att det stora problemet ar en otrolig aventyrslust och nyfikenhet kombinerad med omgivningen; vi bor alltsa pa landet med skog och angar runt omkring. Eftersom de bada lyder individuellt sa maste det ju ga att fa dem att lyda tillsammans. Jag vet att de vet att de inte far springa ivag, de ar alltid oerhort skamsna och ledsna nar de kommer tillbaka. Jag hoppas att du nu har lite mer forstaelse for hur det funkar mellam mig och mina hundar.

Jag forstar dock inte hur det kan vara mitt (eller overhuvudtaget nagons) "fel" att de gav sig pa ett piggsvin :confused:
 
S

Stoppard

Vad man vill göra innerst inne, men naturligtvis
aldrig gör, är att skjuta dem och hoppa på dem.
Varsågod och förfasa er över det, men det är mina
innersta fantasier när min hund sticker och jag tror
att de som har varit med om det vet hur det känns när
hunden blir döv och gör som den vill.
 
K

knyttet

Det är enda gångerna jag skulle önska mig ett elhalsband, men då hade jag väl grillat hundeländet... :D

För övrigt är jag en ganska snäll och pedagogisk matte. ;)
 

Jillybean

Trådstartare
Jag har bekanta med sjotomt. De har lagt ut elslingan en bit ut fran stranen eftersom deras ena jycke alskar att bada. Snacka om att hon skakar rejalt nar hon simmar ut for langt! :D
 
T

Tippan

Å vi drömmer ofta om elhalsband och stackel *he he*

Men det är bara och bita i det sura äpplet och inse att man borde träna mer på vissa saker. Idag hade jag båda tjejerna lös när det kom en annan hund och ingen av de gick fram till den, så jag får väl ändå vara nöjd för idag. :)
 
Ja, nu vet vi mer.
Vad som fortfarande inte framgår klart, är hur mycket social tid ni har med era hundar. För mig verkar det som att dom tillbringar all sin tid tillsammans i rastgården och utan mänskligt sällskap, förutom dom gånger då ni aktiverar er med dom.
Om det är fallet, finns mycket för er att förändra där.

Jag förstår att ni inte kan ha hundarna lösa utan tillsyn pgav vägen, men problemet är ju att dom inte bryr sig om er, när dom kommer ut tillsammans. Då har dom varandra och behöver inte bry sig om er människor. Hundkompisen är viktigare än människan! Alltså brister det i ert förhållande när det gäller ledarskap, som jag skrivit tidigare. Det du berättar stryker under det.
Observera att detta inte innebär någon kritik mot ert hundhållande. Under andra omständigheter skulle ert förhållande säkert fungera utmärkt och utan att ni märkte av några problem. Det gör det för de flesta. Men nu har ni vägen (och vildmarken) att ta hänsyn till, och då ställs större krav på ert förhållande till era hundar.

Piggsvinskommentaren? :) Något fattades tydligen i deras utbildning och livserfarenheter, eller hur? Inte illa ment.

LIA
 

Jillybean

Trådstartare
Vi tillbringar valdigt mycket tid ute, speciellt sommartid. Jag har mina blomrabatter, gronskaslandet och grasmattan att pyssla med. Maken hugger ved, donar med bilarna oh grasklipparen & sant. Barnen leker i sin pool, i sandladan eller gungorna eller kurragomma bland trad & buskar eller nat sant. I allt detta ar hundarna med. Gar vi in i huset foljer dom med om dom inte ar _alltfor_ lortiga ;) Att de inte far komma in pa natten beror mest pa lopporna, har provat alla mojliga medel men vill egentligen inte utsatta mina vovvar for alltfor mycket otacka kemikalier och eftersom dom sover i var sang sa delar dom garna med sig av de sma kraken. Alltsa far dom lov att sova i hundkojan :D
Vad det anbelangar piggsvin sa har jag fragat min vet om deras (hundarnas alltsa) idiotiska beteende eftersom dom ger sig pa dem gang pa gang. Svaret var att hundarna helt enkelt vill ge igen; du gjorde illa mig sa nu tanker jag gora illa dig.
 
Jag försöker hitta orsaker till ert problem med hundarna, och den sociala biten är en första förutsättning för ett genuint ledarskap/vilja att lyda och respektera. Inte bästa uttrycken, men jag hittar inga andra just nu.
Vi har nu kommit en bit från ditt första inlägg: "De gar ute i hundgarden dygnet om sommartid." ;)

Det där med loppor låter inget vidare. Nog borde väl vet kunna hjälpa er där. Att tänka på är att miljön också måste saneras från lopporna, annars fungerar bara ping-pong effekten. Loppfria hundar är inte detsamma, som att dom sedan skall ligga i sängarna. Det bestämmer faktiskt ni!

Återstår att jobba vidare med vardagsdressyren/vardagsuppfostran. Typ: "Stanna här uppe medan matte går nedför trappan". Först därefter kallar man ner hunden. Fördelar bl a att det blir ett moment av lydnadstvång och att man slipper bli översprungen i trappan. :p
Det är positivt med många, många små "kommandon" varje dag. Viktigt är att se till att hunden lyder, fullföljer det man vill, så länge man vill. Glöm för all del inte att befria hunden från det lydnadskrav, ni ålagt den.
I ert fall behöver man jobba med hundarna en och en, samtidigt som den andra hunden stökar runt omkring. På så sätt behöver hundarna aldrig sväva i osäkerhet om, vem som är "boss".

Sedan har vi frågan om vars och ens kapacitet som ledare! I viss utsträckning kan man lära sig att bli bättre i den rollen. Det är "bara" att jobba med sig själv, tro på sig själv och utbilda sig. Bättre en halvskaplig ledare som leder, än en som ryter och bestraffar.

Avd piggsvin, tycker fortfarande det klickar i deras levnadsutbildning/uppfostran när dom inte snappar, att ett piggssvin gör ont, så det sk---r vi i. :idea: ;)

LIA
 
S

Stoppard

Loppor är ett mycket större problem utomlands än
vad det är i Sverige.
 

Jillybean

Trådstartare
Problemet med ledarskap ar nog numera mer teoretiskt an praktiskt eftersom mina vanner varit borta sedan mandagskvall. Har ringt grannar, polisen, hundfangaren, varat lokala shelter...ingenting. Om dom nagonsin kommer hem igen ska dom fa gora vad dom vill, nar dom vill och hur dom vill. :cry: :cry: :cry:
 
Här får du all sympati som finns!

Ge inte upp hoppet. Dom finns ju någonstans, och jag tvivlar på att dom tagit sig alltför långt bort. Har du kollat med lokal- TV och radio? En snutt där kan göra underverk.

När dom kommer tillbaka, skall dom INTE få göra vad, hur eller när dom vill! För då börjar det nya hundlivet! ;)

LIA
 

Jillybean

Trådstartare
Jag vill inte vara alltfor pessimistisk men har finns inte bara piggsvin utan aven svartbjorn, coyote och lodjur... :cry:
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Halvvags genom fredagens traningspass kande jag att halva ovre delen av mitt ena ringfinger hade domnat bort. Jag tankte att det kanske...
Svar
10
· Visningar
2 021
Övr. Hund Hej alla! Hoppas pa att fa lite inspiration fran er kloka bukisar! Jag och min sambo har tva hundar (GSD 4 arig hona, Vastgotaspets 1.5...
Svar
4
· Visningar
867
Senast: niardasp
·
Övr. Hund Ni som anser att det ska vara hundens promenad och gar med hund i koppel, har ni bara en hund? Eller mycket lugna hundar? I dag tankte...
2
Svar
28
· Visningar
1 598
Senast: Monstermom
·
Övr. Hund Squid, den lilla Border terriern ... behover jag verkligen honom? En kille? Jag som ville ha en tjej till. Han fungerar fantastiskt med...
2 3
Svar
40
· Visningar
3 354
Senast: inverterad
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp