Vad händer med hästkroppen efter avlivning?

N

najo

Vi har en gammalman 27 år som ska avlivas inom närmaste månaden. Vi kommer att ta hem trotjänaravlivning och de tar ju kroppen med sig.
Är det bara jag som vill veta vad som händer sedan ?
Destruktion kallar dom det, men exakt vad är det?
Man kanske mår bäst av att inte veta men för mig är det viktigt med värdighet hela vägen.
Finns det annat att välja på än att låta sin häst malas ner ?
:confused:
NAjo
 
Det kanske finns en djurkyrkogård i närheten ?

Hade trotjänaravlivning på min gammelpålla. Sedan fraktades hon till en sådan och grävdes ner där. Har ett fint kors under en stor gran.
 
Destruktion är väl samma sak som kremering om jag minns rätt? (Engelskans destruction = "förstörelse"). Våra hästar som blivit avlivade blir kött, men om de har fått medicin som det är slaktkarens på, så har det blivit destruktion.
 
Destruktion är inga trevliga saker och dessutom kan det vara en jobbig upplevelse att se sin gamle vän slängas upp i en container tillsammans med diverse andra djur. Ett annat alternativ är att gräva ned hästkroppen men det krävs tillstånd ifrån länsstyrelsen. Separat kremering är tyvärr ganska dyrt 10-15000 och utföres bara i Uppsala.
 
När jag ringde sa de att alla hästar över 15 år brändes....alltså inget användande alls av kroppen.De är för sega i köttet då.
 
Det är ganska lätt att be om tillstånd för nergrävning man skriver ett brev till länstyrelsen.

I brevet ska stå ens namn, adress, fastighetsbetäckning, telenr och det ska bifogas en fotostatkopia av en karta som visar platsen för nedgrävning. Skriv gärna tex om hur länge man haft hästen och varför man vill begrava hemma. Samt om vad för ras hästen har. En liten shettis tex kan det antagligen vara lättare att få tillstånd till
än en ardenner om området man har e litet halvkinkigt.

Länstyrelsen kontaktar din kommun, kommunens miljö och hälsa ringer dig och diskuterar, ev kommer dom ut och tittar, sedan får du mycket snabbt reda på om du får tillståndet eller ej.

Man kan söka för 2 hästar per ansökan. (Praktiskt om man har flera hästar). Man behöver inte ha jättemycket mark bara den är lämplig. (Vi har strax under 7000 kvadratmeter tomt och har nu i höst fått tillstånd till 2 hästar).

Man behöver inte äga marken själv ifall markägaren ger sitt tillstånd. Lämpligen ser man till att ha markägarens tillstånd först skriftligen och bifogar detta till ansökan.

Men om man gräver ner UTAN tillstånd och det upptäcks så kan man få riktigt dryga böter eftersom det räknas som miljöbrott.

/Kung Tulle
 
Ja, fast först mals de ner till köttmjöl vilket man upphettar för att ta tillvara fettet. Sedan, eftersom man inte får använda köttmjöl längre bränns detta upp.

Har fått detta berättat för mig av veterinär på Strömsholm.
 
Va!?! med jag har sett hela conteinrar med djurkroppar dvs kor,hästar etc som de kört rakt in på förbränning???
 
Just denna är förmodligen ganska långt ifrån dig

för den ligger i Norrbotten.
Men det bör väl ändå finnas fler?
Om du skriver i vilken trakt du söker kanske andra läsare kan tipsa om ett lämpligt ställe.
 
Detta var vad en veterinär på Strömsholm berättade för mig när jag trodde jag skulle vara tvungen att ta bort min häst. Jag har inte kollat om det stämmer, men litar på honom.
 
För nästan exakt ett år sedan var jag tvungen att ta bort min älskade lilla pålle. Hade haft honom sedan han var 8 månader och nu var han 10 år. tyvärr skadade han sig i hagen och efter många besök och försök på djursjukhus blev han inte bättre utan snarare sämre, till slut dömde dom ut honom för det gick inte att göra någonting åt detta. Funderade på olika sätt att ta bort honom och fick många goda råd av bekanta som har tagit bort sina hästar. Valde till slut att kolla upp detta med nedgrävning på våran mark, frågade djurskydds killen på kommunen när jag var nere i ett ärende för att vi skulle bygga stall mm så kom vi in på detta, hade för mig att det kostade en hel del att få tillstånd men inga problem, jag åkte ner nästa dag och hade med mig en "karta" eller vad man nu kan kalla det, över våran amrk och visade vart vi ville gräva ner honom, inga problem sa han du får muntligt ja nu direkt sa han (eftersom han skulle avlivas omgående i stort sett) sen skickar jag ett papper till dig som du får ha för försäkringens skull (livförsäkringen) så det gick väldigt lätt måste jag säga inga krux osv... Sen var det bara att ta steget att ringa veterinären och boka tid.. Hade valt att ta bort honom med spruta här hemma utanför en av hagarna där han har gått och betat så allt var lugnt och stilla. Min sambo fick låna grävmaskin och gräva. Veterinären kom och jag ahde redan innan talat om för honom att jag inte ville vara med när det "hände" utan min sambo skulle vara med och det var helt ok, åkte iväg med bilen strax efter han hade satt in en vanlig kanyl då åkte jag sen var jag bort tills min sambo ringde mig och sa att nu är det klart. Det hade gått så fort... han hade tydligen stupit direkt när han ahde sprutat in lite så det tog inte många sekunder .. När jag kom hem hade min sambo och veterinären hjälpts åt att gräva ner honom så jag slapp vara med. Denna veterinären är super och ställer alltid upp!
Detta var en utav dom hemskaste dagarna i mitt liv för att vi hade tagit beslutet att han nu skulle få vandra vidare men något som känns bra är att vi gav honom många chanser och tyvärr gick det ej, istället för att bara ta bort honom det hade jag aldrig klarat. Nu vet jag vart han är och han har varken blivit djurmat, människomat eller bränd, han ligger lugnt på våran mark!
 
Nej att det skulle gå till på detta sätt hade jag väl inte riktigt trott. Frågan är om det känslomässigt är så otroligt mycket bättre om de bränner kadavren och slänger askan i soporna?! Idealet är väl att begrava hästen hemma på markerna, men det är ju inte alla som har möjlighet till detta eller som orkar arrangera detta.

Jag tycker endå det känns bra att veta att hästen avlivas i lugn och ro hemma där man själv, eller någon vän, kan vara med och se att hästen verkligen blir avlivad. På så sätt riskerar man ju inte att hästen får åka de där fruktansvärda djurtransporterna som man har sett på TV. I mina ögon är det endå själva avlivningen som är det viktiga. Att den ska gå lugnt och fridfullt till utan att hästen stressar upp sig.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ 40 närmar sig. Vikten går uppåt och jag har skaffat gymkort. Att reglera vikten med födointaget fungerar inte på mig, så min tanke är...
7 8 9
Svar
170
· Visningar
9 641
Senast: SiZo
·
Tjatter SKEPP O'HOJ "Men kära nån, har hon helt tappat perspektiv om tiden?" funderar de redan invigda, som antingen deltagit i tidigare...
9 10 11
Svar
204
· Visningar
8 939
Kropp & Själ En person jag känner har drabbats av ME (vi kan kalla hen K) K är myndig, bor hemma. Har autism vilket förvärrar sjukdomen. K:s högsta...
2 3
Svar
51
· Visningar
5 115
Senast: TinyWiny
·
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
18 323
Senast: jemeni
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp