Övr. dagbok Vad ska jag bli när jag blir stor?

MM

Trådstartare
Länge sen jag skrev men behöver få ventilera lite tankar, eller mest få ut dom ur huvudet så de inte fastnat där och far runt.

Just nu pluggar jag upp betyg på Komvux och det går jättebra, fram tills nuvarande kursen som jag har totalt hjärnsläpp på iom att jag är inne i en stressig period i min bipolära sjukdom och jag tror att jag håller på att hamna i, eller har hamnat i ett depressivt skov. Nu är inte jag den som tänker sluta plugga och varva ner bara för det. Det får funka helt enkelt, men jag satsar inte på att få A i betyg direkt. Slutar jag plugga så gör jag ingenting och jag kan inte göra ingenting även om jag mår skit. Sedan, jag vet inte riktigt varför jag läser upp betygen då jag inte ens har en aning om vad jag vill göra när jag blir stor? Den förnuftiga delen säger att jag borde läsa till undersköterska för det är en kort utbildning, folk behövs alltid och jag skulle vara garanterad ett jobb oavsett om jag jobbar på timmar eller får fast. Det är ju bättre än inget jobb alls. Men samtidigt är det inte riktigt min dröm. Och det är här kruxet kommer in. Jag har aldrig haft ett drömjobb eller framtidsvisioner, så hur sjutton ska jag veta vad jag ska utbilda mig till :(
Sedan, eftersom jag pluggar på 50% och inte ska plugga i snabbare takt än så så kan jag knappast välja en utbildning längre än 2 år eftersom den då blir 4 år för mig, annars är jag färdig lagom till pensionen.

Jag hade kunnat tänka mig att jobba inom psykiatrin, men å andra sidan, hur bra är det när jag själv är inne i systemet? Får jag inte nog av det ändå? Med 3 barn som alla tre har funktionsvariationer i olika grader så vill jag absolut inte bli personlig assistent! Jag funderade på vårdadministratör men hatar siffror. Verkligen hatar. Jag kommer inte klara av en till mattekurs så behövs det mer än matte1a så är det bara att ge upp den tanken direkt. Jag tror definitivt att jag har odiagnostiserad dyskalkyli.
Just nu läser jag sociologi i brist på bättre fantasi. De obligatoriska ämnena tog slut och jag har väldigt svårt att staka ut min väg själv så nu valde jag något som lät intressant. Det är det väl också men jag har svårt att fokusera och sitta och analysera hur hela världens existens fungerar för tillfället.

Vården har lämnat mig till sitt öde. Det står om psykiatrin i min stad hela tiden i tidningen att det är totalt kaos där, vilket jag också märkt av eftersom mitt årliga läkarmöte som skulle varit i juli fortfarande inte blivit av då det "är lite försenat", jag ringde 17 december i ett ärende och fick då frågan om jag ville träffa en sköterska. Javisst sa jag, men någon kallelse har fortfarande inte kommit. Jag bad vid det tillfället om ett intyg och fick hem fel trots att jag beskrev vilken blankett det var de skulle fylla i så min treåring med språkstörning hade fattat men icke.. De har skrivit av en av mina mediciner utan att ens ha träffat mig sen juli 2017 (ingen viktig på så vis då jag kan köpa den utan recept vis men ändå!) eller nya blodprover som kan visa hur värdena ligger innan ett beslut fattas. Så nä, jag kommer inte kontakta dom nu och säga att jag blivit sämre (mått bra sen hösten 2017 nu :)) för det kommer hända precis ingenting. Hyrläkare skriver ut mina mediciner och jag är tacksam för att någon ens orkar med det. Kanske borde det ske en justering nu men alltså jag orkar inte.

Nåja, fokus ligger på att fixa kursen och att komma på vad jag ska läsa nästa gång. Har typ 2 veckor på mig att bestämma mig men det vore bra att veta vad jag vill plugga vidare till så jag läser kurser jag faktiskt kan ha nytta av och inte bara för att beta av poäng. Jag har dock lite panik över en uppgift som går ut på att intervjua någon. Det är något jag fasar över, ungefär i samma stil som jag hade med det nationella provet i matte i somras. Uppgiften är lite luddigt formulerad med och jag behöver tydliga instruktioner, typ ring x och ställ dessa frågor. Inte; intervjua någon på valfritt sätt som det är nu typ.
Men det får lösa sig det med på något vis.

Det finns massa positivt i livet med, men det orkar jag inte rabbla upp när jag är på grubbla över livet mood ;)
 

MM:s ev trådar under: Dagbok Annonser Överallt
Bara en ytterst liten detalj i sammanhanget: du kan inte göra intervjun via mail? Skriva ner lämpligt antal frågor, kanske 10, och sen svarar intervjupersonen på mail. Om du vill kanske jag kan hjälpa dig med klarare ramar för uppdraget.
 
Senast ändrad:
  • Like
Reactions: MM

MM

Trådstartare
Bara en ytterst liten detalj i sammanhanget: du kan inte göra intervjun via mail? Skriva ner lämpligt antal frågor, kanske 10, och sen svarar intervjupersonen på mail. Om du vill kanske jag kan hjälpa dig med klarare ramar för uppdraget.
Jag vet inte om jag får det. Men jag tror att jag får använda enkät som metod, vilket skulle underlätta något enormt för mig. I en uppgift ska jag beskriva syfte och metod och de metoder jag läst om är litteraturstudien, kvalitativa intervjuer, observationer och enkätundersökningar. Jag är medlem i några grupper för personer med psykisk sjukdom på fb och vet att andra lagt in skolarbete där förut och eftersom jag ska skriva utefter ett sociologiskt perspektiv så går det att använda psykisk sjukdom och rikta enkäten för personer som har en psykisk sjukdom. På så vis borde jag få några svar på enkäten iaf.
 

MM

Trådstartare
Man läser inte matematik när man läser till vårdadministratör, så det brukar bara vara matte A (vet inte vad det heter nu) :)
Det hade varit sååååå fantastiskt underbart om det stämmer!
Matte A är den kursen jag läst som heter Matte 1a nu. Men sen finns det Matte 1b också. Hoppas fan inte jag behöver läsa den med :arghh:
Min make bad mig säga till om jag måste läsa mer matte, för då skulle han ta en långresa någonstans långt borta :rofl:
 

MM

Trådstartare
Sen måste jag säga att om det är så här du är när du är i ett depressivt skov så blir jag ännu mer imponerad än tidigare av hur kapabel du är.
Tack :love:
Det är många med bipolär sjukdom som säger att 20-års åldern är värst med sjukdomen och att efter 30 så har det lugnat sig. Inte skoven i sig men att man har lyckats lära sig hur man ska hantera skoven bättre och det är mycket möjligt att det stämmer. Man blir ju vis av erfarenhet.
Jag håller igång träningen och plugget fastän hjärnan går overload men slutar jag träna så kommer jag bara sitta i soffan och samla spindelväv på mig och jag älskar ju att träna. Det är något jag verkligen mår bra av. Slutar jag läsa så försvinner något jag kämpat för i så många år så jag ser inte det som ett alternativ just nu. Hela gymnasietiden gick måendet upp och ner och jag hade inte en chans helt enkelt. Som tonåring med en tung psykisk sjukdom man inte vet hur man ska hantera så var det mest bara att försöka hänga med i svängarna. Det var inget jag hade kunnat göra för att få det att fungera då. Men nu kan jag det och då får jag faktiskt kämpa lite även i motvind. Skulle det sen inte gå så försökte jag i alla fall.

Att plugga på distans är verkligen min grej även om jag nog föredrog flex som jag läste första kursen. Då hade jag en frivillig lektion en gång i veckan (gick på alla trots social fobi och satt där själv så fick privatlektion i Svenska 2 (B) :p) och kunde få muntlig feedback en gång i veckan från läraren. Sen slopade dom den möjligheten i min kommun men har startat upp det igen så kanske att jag läser det någon gång igen.
 
Det hade varit sååååå fantastiskt underbart om det stämmer!
Matte A är den kursen jag läst som heter Matte 1a nu. Men sen finns det Matte 1b också. Hoppas fan inte jag behöver läsa den med :arghh:
Min make bad mig säga till om jag måste läsa mer matte, för då skulle han ta en långresa någonstans långt borta :rofl:
Är säker på att jag har rätt :) Jag har bara läst matte a och jag har ju kommit in :)
 

MM

Trådstartare
Är säker på att jag har rätt :) Jag har bara läst matte a och jag har ju kommit in :)
Det låter som en lovande start!
Vad mer för obligatoriskt måste man ha läst? :) Och vad tror du man har nytta av för gymnasiekurser om man väljer att läsa vidare till vårdadministratör?
 

MM

Trådstartare
Blev inte klok på om jag får använda mig av enkät så har skickat och frågat läraren. Får väl svar tidigast på måndag men kan slänga ihop enkätfrågor ändå under helgen. Skulle det vara en person jag måste intervjua går det kanske omarbeta frågorna bara.
 
Det låter som att det är undersökningsmetod du läser? I så fall räcker det nog inte med EN person att intervjua, utan du behöver nog göra kvalitativa intervjuer med några stycken.
 

MM

Trådstartare
Har fått svar från läraren och det är en intervju jag ska göra med en person, valfritt tema men utifrån ett socialistiskt perspektiv. Så uppgiften ramades in betydligt mer för mig, dock fixar jag inte "valfri". Jag har alltid haft svårt för att välja själv och föredrar verkligen uppgifter som har exakta instruktioner. Så nu blev det luddigt igen. I de andra kurserna jag läst så har uppgifterna varit väldigt specifika och jag fattar att det är min AS som ställer till det här. Vem hade inte älskat att få välja ämne själv liksom. Jag föredrar dock ett valt ämne oavsett hur mycket jag ogillar det.
Hade samma problematik under en behandling jag gått där vi hade bild i terapin. "Måla något" sa de. Vad som helst du önskar. Jo tjena :laugh: :meh: Inte blev det något målat..
 
Medicinsk sekreterare då? Finns på KY och tror inte man behöver läst matte alls så utgår från att matte inte är en stor del då. Engelska 6 ska man ha läst iaf + svenska 2 + ha ”datakunskap”.
 
  • Like
Reactions: MM
Har inte följt dig sedan tidigare men efterom att jag just nu läser till studie-och yrkesvägledare så drogs jag hit med tanke på din rubrik på tråden 😊
Jag uppfattar dig utifrån det du skriver här som en stark människa som trotts att du beskriver dig som velig och inte har någon direkt dröm när det gäller arbete verkar veta väldigt väl vad du behöver och vad du klarar av. Det tycker jag är en mycket bra start!

Du skriver att du älskar att träna. Finns det något innom träning och hälsa som skulle kännas lockande för dig att jobba med? 😊
 
  • Like
Reactions: MM
@bollen__ har nyligen läst till vårdadministratör eller liknande och kan säkert svara på vad som behövs för att ta sig in på den utbildningen.

För övrigt så får du gärna intervjua mig också om du vill.
 
Jag läser samma program som @kolblakkur har läst, Vårdadministrativa programmet vid Umeå Universitet. Det är grundläggande behörighet som krävs och det verkar vara lite olika vad som menas beroende på hur man gått i skolan, hittade denna länk.
Man läser ett avsnitt statistik under utbildningen, det är det närmaste matte man kommer men du behöver typ använda Excel.
Man kan läsa 3 år om man vill men det sista året är valbart så du tar högskoleexamen efter 2 år. Det är några träffar på plats i Umeå (jag har ett gästrum ;) ) typ 2 st första terminen och 1 den sista terminen år 2. I övrigt är allt på distans förutom praktiken då. :)

Jag hade ingen aning om vad jag ville bli när jag blir stor. Det här är andra utbildningen jag läser, och det känns faktiskt jättekul! Jag har redan fått jobb och av 6 sökta jobb fick jag 4 intervjuer, 1 tillsvidaretjänst, 1 vikariat som jag inte sökt, 2 sommarjobb varav ett hade jag inte sökt. Så det finns verkligen jobb!
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

  • En dag till utan familjen

Radannonser

  • Fint fullblod säljes

Hästnyheter

Bukefalos

Upp