Vad ska man tro!?

D

Dundret

I mars nån gång hade jag ute en veterinär som påstod sig vara tandspecialist på hästar. Har även varit jobbat som humantandläkare i 17 år innan.
Han gjorde då en proffsig genomgång i mina ögon av min hästs mun. Spola först och främst ordentligt vilket jag gillade. Sen lyste och kände ordentligt, berättade vad han hitta och hur han tänkt korrigera det. Fick ett bar förtroende för honom iom han visa och berätta exakt hela tiden och ville även att man själv kände. Han hade ordentliga lampor varav en pannlampa och en liten lampa som satt fast i munstegen.
Sen använde han en rasp som han raspa med mkt lite, han ansåg att de flesta raspar fel och för mkt och även de tänder som ej behövde det vilket han inte gjorde.
Använde också en mkt liten motorslip till bla min hästs hakar.
Det han hitta var skarp kant i underkäken, en stor hake h. sida och en längst in i underkäke och likadant i andra sidan.

Tog bort tandsten och raspa ner eller tror han klippte ner canintänderna då de var väldigt vassa och onödigt stora, sen raspa han ner kanterna försiktigt. Slipa även ner hakar i framtänderna.

Han var väldigt trevlig och väldigt noggrann!
Sen ville han att hästen skulle ha en koll igen i aug/sept.
Men nåt negativt jag märkte var att hästen verka öm i tänderna i 2 veckor efter typ men värst 3 dagar efter, och hade svårt att tugga och ville inte riktigt äta speciellt grovfodret.

Nu är det sept. men eftersom min häst är väldigt jobbig när han fått lugnande även i små doser (har svårt med balansen), och det var tufft jobb att göra denna tandvård i stallet med min häst då där är inga direkt bra förutsättningar.

Så jag tänkte att jag åker till klinik, där de har tvångspilta så han får stöd och står stilla så veterinären i lugn och ro kan göra kollen. Först tänkte jag ju åka till "tandspecialisten" jag hade ute, men det är väldigt långt för en häst som blir väldigt stressad i transport.
Så jag åkte till en klinik som ligger rätt nära, där det skulle finnas en veterinär som jag hört mkt gott om.

Jaha så vi åkte dit. Allt gick bra och han fick lugnande i liten dos då jag varnade för att han lätt kan ramla omkull och fysiskt svarar väldigt starkt. Men han blev inte så groggy, så vet. ville ge lite till så han slappna av.
Sen åkte munstegen på. Ingen munsköljning här inte.. Så jag undra hur tusan hon ens såg han tänder då han ätit precis innan. Allting gick jättebra och smidigt i tvångs/behandlingsspilta

Hon tittade en liten stund, men vet ej om hon kände då jag hade fult upp med att hålla upp min hästs huvud som var tuuuungt.
Men tror hon pillade lite i de främre kindtänderna, sen raspade hon ena sidan i typ 6-7 sek. Hon berättade ej varför, mumla bara nåt om att där var lite skarpt tror. Jag sen tog hon av munstegen och kollade framtänderna där hon hitta foderinpackningar och tandköttet hade krupit tillbaka, det visade hon mig och berättade att han hade början till tandlossning men ej varför. Men gissar pga all rutten mat som suttit där.

Det pillade sedan en annan vet. bort och sen fick han på nån salva mellantänderna. Sen var han klar. Hennes tandkoll tog typ 1 min, men då räknar jag ej med behandlingen, som tog typ 2 min.

Hon sa sen att hon tyckte han hade fina tänder men blivit för hårt behandlad av den, som tex canintänderna. De får aldrig raspas ner då det är permanenttänder och har en pulpa.
Jag frågade om hon inte skulle göra nåt åt hans hakar, som jag vet att han har dock rätt små. Men nej! Hon sa att dels så blir det mkt dyrare (som om jag bryr mig?!) och dels var de inte tillräckligt stora men kanske om 3 år. Jag berättade att han har svårt att tugga och tappar maten, men nej det kan bero på annat.. Hon upptäckte att han antagligen har leverproblem (gula slemhinnor) så det kan spela in i hur han tuggar.

Jag blev besviken men samtidigt väldigt fundersam. Hade f.d veterinären som var tandspecialist (R.R.) gjort så mkt fel. Jag menar han var själv vet. sen måååånga år tillbaka och var nog den proffsigaste jag träffat på som varit så noggrann med allt.
Han var ju så noga med att berätta vad olika problem i hästens mun kan leda till. Han verka så kunnig.

Vad ska man tro?? 3 år ska jag vänta tills hakarna växer ut så de kan slipas ner?! Iof är min häst 17 år och tänderna växer ej mer, men hakarna blir ju ändå större iom tänderna slits. Och om 3 år, hur fan ser dom ut då om dem är så här stora efter 6 månader (ca ½ cm). Ska jag skita i det och ta ut R.R och ha sånt bry som sist. Hästen backa och hade sig och ryckte med huvet, och R.R våga inte riktigt ta med motorslip då han trodde han skulle slinta..
Det kändes som han stressa igenom det hela, vilket han sa själv att han fick jobba snabbt för hästen klara inte av ljuden i munnen och han våga ej ta mer lugnande då han trodde hästen skulle vingla omkull om han försökte flytta sig.

Eller ska jag köra 20 mil (10 dit och 10 hem) till R.R på hans klinik och göra det där och utsätta min häst för en massa stress. Han var sjöblöt av svett så det rannn av han när vi kommit hem från kliniken pga resan som var typ 2 mil dit o 2 mil hem.. Inne på kliniken var han lugn sålänge han inte stod själv i vänteboxarna..

Vad gör man...?
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Vad ska man tro!?

Generellt sett ska man vara försiktig med att raspa eller slipa en så pass gammal hästs tänder (alltså, han är förstås ung i andra avseenden!!:angel: ). Hakarna behöver inte heller komma tillbaka pga att hästen sliter sina tänder, det är snarare tillväxt som inte nöts som skapar sådana problem. De kan inte ha "växt" 0,5 cm sedan i mars! Många hakar är dessutom kosmetiska (enligt TL´s lära) och påverkar inte hästen.

Att undersöka hästens mun utan att spola bort foderrester och se till att ha bra belysning är inte tillfredsställande. Visserligen upptäcks de flesta problem i form av hakar och vassa emaljåsar, men foderinpackningar mellan kindtänderna, kariesangrepp mm missas ofta. För att upptäcka de senare krävs dessutom att man använder en lite sond och känner på tandens tuggyta, precis som humantandläkarna gör.

Foderinpackningar mellan framtänderna är inte ovanligt efter bete på torrt och kort gräs, men bör förstås avlägsnas för att inte orsaka infektion.

Caninetänderna kan tas bort eller filas till om de orsakar sår i motstående käke, annars bör man lämna dem ifred. De har som sagt pulpa och risken finns att man skadar denna vid t ex klippning av tanden.

Om hästen ömmar efter tandbehandling tyder det på att man kommit för nära pulpan. Det ska inte göra ont, då är det bättre att dela upp åtgärderna på flera behandlingstillfällen så att pulpan får en chans att dra sig tillbaka (fungerar ungefär som pulpan i hundens klor). Om man får en pulpablotta så visar det sig genom att hästen ömmar efter behandling och den löper risk att få rotinfektioner några månader efter behandlingen.

Uppvisade din häst symptom innan första behandlingen? Vem är denne RR - vill du pm:a en ovetande?
 
Sv: Vad ska man tro!?

Anlitade själv en veterinär specialiserad på tänder, varit verksam på Ultuna samt hos TL. Min pålle fick en llten dos smärtstillande innan behandling, orskaen är att när hästen blir äldre drar sig tandköttet tillbaka precis som på människan. Detta ger en viss instabilitet och hästen kan få ont under behandlingen, förmodligen följer det med en tid eftersåt om smärtstillande inte ges.
Min pålle hade inga som helst besvär efteråt, och någon rasp användes absolut inte utan samma typ av tandslip som jag sett hos TL. Alltså här behandlade man endast de tänder som behövde behandling.
 
Sv: Vad ska man tro!?

Jag anser att man skall hålla efter hakar. Det är mkt enklare att ta ner dem när de är små än att vänta tills de blir så stora att man vet att de ger problem. Vem kan säkert säga vilka hakar som stör o vilka som inte gör det? Att en hake bildas är ett säkert tecken på att den delen av tanden inte deltar i tuggandet o därför är det ingen nackdel att ta ner den.
PL
 
Sv: Vad ska man tro!?

Hakarna behöver inte heller komma tillbaka pga att hästen sliter sina tänder, det är snarare tillväxt som inte nöts som skapar sådana problem. De kan inte ha "växt" 0,5 cm sedan i mars! Många hakar är dessutom kosmetiska (enligt TL´s lära) och påverkar inte hästen.

Fast hur förklarar man då de äldre hästar som flera gånger per år behöver få sina hakar nedslipade/nedraspade? Mitt kallblodssto hade en osviklig förmåga att få hakar/vassa åsar på bakre kindtänderna, och fick 'fixas' var sjätte - åttonde månad. Var inte mycket det handlade om, och togs ju försiktigt och bara där det behövdes. Men likförbaskat så hade jag vet där var sjätte till åttonde månad.

Fanns ingen inkorrekthet i bettet vad man kunde se, men uppenbart tuggade hon inte riktigt som hon skulle iom att hon slet snett. (Sen, hur mycket det blev på den där tiden mellan raspningarna vet jag inte, så kanske är omöjligt att få just 0.5 cm..)
 
Sv: Vad ska man tro!?

Precis vad jag också tycker.. Att vänta tills hakarna är så pass stora som hon tyckte de skulle vara tycker jag är idiotiskt. För en sån stor hake kan man inte bara slipa ner utan att det gör ont..
 
Sv: Vad ska man tro!?

När R.R var i stallet fixade han även 2 andra hästar, den ena fick smärstillande med för han troligen skulle få ont eller behandlingen kunde göra lite ont. Han hade en del problem i munnen, men minns ej vad han skulle göra så han behövde smärtstillande.
 
Sv: Vad ska man tro!?

Jo jag fattar inte ens om det är lönt att kolla munnen om där inte är ren spolat för han hade en del gräs där inne..
Frågade om han hade foderinpackningar mellan kindtänderna då jag misstänker det eftersom han spottar ut gräsbollar ibland. Men det var helt nomralt ansåg hon om de går på bete.. Jag tycker inte det är normalt! Då borde alla hästar göra det, vilket de inte gör i mitt stall iaf..
 
Sv: Vad ska man tro!?

Symtom innan första behandlingen var att han tappade mat (kraftfoder) när han åt, alltså när han tog en tugga så sipprade hälften ut ur mungiporna. Sen tugga han konstigt, inga stora fria rörelser som de andra hästarna i stallet utan mindre. Såg lite hindrat ut. Och hö tog han några strån i taget.
Efter R.R behandling och han slutat ömma åt han som de andra hästarna, men han sluta ej att tappa kraftfodret.

Angående pulpan så borde ju R.R fatta det när han har så stor tanderfarenhet. Att man ska ta lite i taget och inte gå på och ta allt och för mkt på en gång. Detta sa även den vet. på kliniken att man ska vara försiktigt och hellre ta för lite än för mkt..
Så eftersom R.R verkar vara så proffsig så sjunker förtroendet en del när han inte tänker på att hästen kan ömma, samtidigt så sjunker förtroendet på vet. på klinik som varken spolar mun eller åtgärdar hakar som han har problem av vilket jag påpeka flera ggr men hon ansåg att det kunde bero på annat.
För nu när hakarna är tillbaka har han börjat tugga så stumt igen.
Sen kände hon inte om käkarna fritt gick att flytta i sidled och om underkäken kunde glida fram och bakåt obehindrat..
Detta kolla R.R både före och efterbehandling. Och efter gled de lätt i sidled och underkäken fördes fram när hästen sänkte huvet och tillbaka när huvet åkte upp..
 
Sv: Vad ska man tro!?

Tycker ni man ska ta ut R.R igen, stallägaren ska nämligen beställa tid till sina hästar imorrn och jag funderar på om inte han ska fixa min häst med. Eller är det för mkt för hans tänder. Med tanke på att klinik vet. tyckte att de var för hårt åtgågna..? Men samtidigt vill jag bli kvitt hakarna.. Då han har fått spänningar i nacken av dem enligt massören och hon tyckte det var mkt viktigt att det fixades så fort som möjligt. Det var även därför jag åkte till klinik så det skulle fixas så bra som möjligt med de bästa förutsättningarna men det visade ju sig vara helt åt skogen..:smirk:
Ska man kanske vänta nån månad och sen åka hem till R.R vilket jag inte gillar pga min lättstressade häst..

Man vet ju inte vad man ska tro, vad är bäst? Hakarna är ju ett problem.
 
Sv: Vad ska man tro!?

Hej

Jag tror att den vet du pratar om (RR) är samma som jag hade ute i somras och som fixade tänderna på min häst. Tillvägagångssättet låter likadant och om det är Skåne du avser med sydstaten så stämmer det.

Min häst är väldigt känslig med att raspa tänder, förra gången jag gjorde det var ca två är sedan och då blev han väldigt orolig och efter det så har det knappt gått att avmaska honom med spruta i munnen. Så nu när jag skulle fixa tänderna i somras så tänkte jag att då tar jag en vet som är nogrann och är van vid tänder - RR - trots att jag hört att han ibland kunde vara nervös om hästen är bråkig. En annan i stallet brukar anlita honom och hon är nöjd. Det gick faktiskt mycket bra, jag var nog mer nervös än hästen och inga som helst problem efteråt. Min häst har gått och gnisslat tänder lite ibland när jag ridit, men det verkar ha försvunnit nu.

Så jag tänker anlita RR i fortsättningen, vill han inte fixa min häst i stallet så får jag åka till hans klinik - men jag har bara några mil tror jag, så det är inga problem.

Det är ju lite mer problem med en häst som blir stressad av att transporteras - som min stallkompis häst, men för henne fungerar det bra i stallet.

Så jag är nöjd med honom (om det nu är samma person vi menar) men det är ju inte alltid som det passar alla bara för att en är nöjd.
 
Sv: Vad ska man tro!?

Jo jag är jättenöjd med honom men efter vad vet. på kliniken sa angående hans tänder är jag lite tveksam. Men vem annars ska man låta fixa tänderna? Jo han blev lite nervös när min häst börja vingla och ha sig och backa och höll på att gå omkull, men försökte ändå fixa så gott det gick och se till att bli klar:bow:
 

Liknande trådar

Hästvård Snälla hjälp mig att stilla mina tankar genom att bara dela med er av erfarenheter. Jag vill ha lite hopp eller en hand att hålla i...
2
Svar
23
· Visningar
1 605
Senast: Sirap
·
Hästvård Min häst är född 2005 och är alltså 19 år. Jag har haft henne i 9 år. Hon kommer från Irland med okänd historia och har haft en del...
Svar
1
· Visningar
380
Senast: Sirap
·
Hästvård Hej på er, I väntan på att veterinären ska ringa upp så lägger jag upp en tråd här i hopp om att någon kan ge mig lite råd. Bakgrund...
Svar
4
· Visningar
911
Senast: netschjen
·
Hundhälsa Upptäckte att min vuxna hund på snart 7 år tappat en tand! En framtand i underkäken (en av de mittersta). Kommer ringa veterinären på...
Svar
6
· Visningar
570
Senast: Takire
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp