Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Väga ner hästtransport?

F

flipflop

Är på gång att skaffa hästtransport. Har hittat en rikigt fin. Tyvärr är den 60 kg för tung för mitt körkort. Bilen klarar lugnt av kärran, med alla vikter och så.
Jag har hört att man kan "väga ner" transporten, någon som vet hur detta går till? mycket tacksam för svar!
 
Jag e inte riktigt hundra men jag tror att du måste ha något intyg från transporttillverkaren (kanske bara vid uppvägning). Men ring bilprovningen och hör med dom. Dom vet!
 
D

Domaren

kontakta bilbesiktingen så typar de om kärran, men tänk på att lastviken minskar 60 kg också..
 
M

Moniq

Det är väl inte bara att typa om? Eller har dom ändrat det nu?

När vi vägde ner vår kärra krävdes nån åtgärd som gjorde att kärran inte fick lasta mer än det vi skulle typa ner till.

Vi lånade en omgång klenare däck och det fungerade alldeles utmärkt. Sen satte vi på de kraftigare däcken igen och har besiktigat den åtskilliga gånger sedan dess.
Vet dom som istället valde att byta kulhandske till en klenare, fungerade det också.

Det fåniga i kråksången var/är? ju att det inte var/är olagligt att sen sätta på de kraftigare doningarna igen. Löjligt spel för gallerierna att behöva ha något klenare som orsak till nertypningen.
 
D

Domaren

Min var iofs redan nedvägd när jag köpte den, men ett par bekanta åkte in till besiktningen för att typa om sin, de var inte ens ute och tittade på transporten utan fyllde i nya papper med den önskade vikten och då naturligtvis drog de av en del lastvikt också, men inga ändringar gjordes på den transporten som var fabriks ny.
 
Jag gjorde detta för några år sedan och fick gå igenom precis den procedur du beskriver, Moniq. Valde också att byta däck (min nedvägning var 50 kg).
 
Glömde en sak. Det är numera jättedyrt att typa om kärran och göra ny registreringsbesiktning. När jag gjorde det för 5-6 år sedan kostade det några hundralappar (kanske runt 500 kr?), nu kostar det 1800 kr (har jag för mig!). Tyvärr har bilprovningens hemisda inte just denna prisuppgift. Något att ha i åtanke kanske. Vet inte om de var ledsa på alla hästägare som typade om sina kärror stup i kvarten...?
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6439 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Någon som varit med om liknande? Har ett sto som knappt aldrig varit sjuk eller skadad, tills hon för ett år sedan skadade sig rejält...
Svar
17
· Visningar
1 039
  • Artikel
Dagbok Har tänkt mycket på min pappa senaste tiden. Tror det är att det varit fars dag, att han fyller år snart och dessutom corona och tanken...
2 3
Svar
53
· Visningar
3 785
  • Artikel
Dagbok Det är ju ganska ironiskt egentligen. Hur jag, fylld av dödsångest, tog mina först stapplande steg till en psykolog förra hösten. Jag...
Svar
10
· Visningar
1 494
Hundhälsa Är i en blandning av hopp och förtvivlan just nu. För att försöka göra en lång historia kort blev min gosse sjuk i mitten av december...
2
Svar
31
· Visningar
2 164

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp