Varför blir jag så dålig av att träna?

Cherarriduracell

Trådstartare
Nu har jag fått tummen ur för att boka tid, det jag grämer mig lite över är att jag tydligen inte kan beskriva mina symptom utan att det tolkas som 100% psykiskt. Jag har absolut haft min beskärda del psykisk ohälsa genom livet men känner mig inte primärt deprimerad nu. Det känns mer som att de fysiska problemen tär på psyket än att det skulle vara psyket som är grunden till de fysiska problemen. Funderar på hur jag ska få fram att det är det fysiska som stör mig till läkaren. Känner sällan att jag får fram allt på ett besök utan det brukar bli typ en provtagning och allt såg bra ut så "allt är bra" men allt ÄR ju inte bra.
 
Kortfattat: jag blir trött och känner mig sjuk i flera dagar efter jag tränat. Det har varit såhär i flera år nu, att jag undviker att ta ut mig på träning för jag blir så dålig efteråt. Känslan går närmast att likna vid en riktigt dålig bakfylla och kan hålla i sig i flera dygn. Jag har försökt reda i vad det kan bero på och varför jag känner så men har inte riktigt lyckats få någon läkare på VC att haka på.

Jag lever egentligen ett liv med ganska hög nivå av vardagsmotion så otränad är jag väl egentligen inte, men så fort jag tar ut mig med någon pulshöjande aktivitet dippar jag. När det är som värst behöver jag sova ganska kort efter avslutad aktivitet och tröttheten håller i sig länge. Jag kan få så kraftig träningsvärk längs ryggraden att jag har migränliknande tillstånd med huvudvärk, syn/hörsel/koncentrationsstörning och illamående i DAGAR efter avslutad aktivitet. Jag mår nu för tiden jättedåligt av att få träningsvärk och känner mig helt ur fas i flera dagar. Tidigare kunde jag uppskatta att träna hårt så det "känns att det tagit" men nu är jag bara en eländig röra istället...

Finns det någon som känner igen sig, eller vet vad det kan bero på? Eller vart man ska vända sig för att få hjälp? Det är hopplöst att försöka hålla igång eller bli mer vältränad i traditionell mening när jag mer eller mindre är sängliggande och inte arbetsför en halv vecka efter träning...

Jag har astma och drogs med hjärntrötthet efter en hjärnskakning för 5 år sedan, något jag upplever blivit bättre men symptomen efter träning kom ungefär samtidigt som hjärnskakningen och astman...
Fibromyalgi??
 
Nu har jag fått tummen ur för att boka tid, det jag grämer mig lite över är att jag tydligen inte kan beskriva mina symptom utan att det tolkas som 100% psykiskt. Jag har absolut haft min beskärda del psykisk ohälsa genom livet men känner mig inte primärt deprimerad nu. Det känns mer som att de fysiska problemen tär på psyket än att det skulle vara psyket som är grunden till de fysiska problemen. Funderar på hur jag ska få fram att det är det fysiska som stör mig till läkaren. Känner sällan att jag får fram allt på ett besök utan det brukar bli typ en provtagning och allt såg bra ut så "allt är bra" men allt ÄR ju inte bra.
Jag hoppas de tar dig på allvar, det är ju helt klart något. Min spontana tanke är sköldkörteln, b12-brist ( ska helst över 700 även om refens är 100-800), järnbrist, d-vitaminbrist, lågt kortisol. Alla dessa gör att kroppen liksom ”tar slut” .
Man får trycka på att nej, det är inte normalt!
Jag gick igenom 8-10 läkare innan jag vände mig privat, dyrt men jag börjar få livet tillbaka, kan t.om lasta av hö utan att krascha i flera dagar 😉
 
Jag hoppas de tar dig på allvar, det är ju helt klart något. Min spontana tanke är sköldkörteln, b12-brist ( ska helst över 700 även om refens är 100-800), järnbrist, d-vitaminbrist, lågt kortisol. Alla dessa gör att kroppen liksom ”tar slut” .
Man får trycka på att nej, det är inte normalt!
Jag gick igenom 8-10 läkare innan jag vände mig privat, dyrt men jag börjar få livet tillbaka, kan t.om lasta av hö utan att krascha i flera dagar 😉

Jag tänkte också på sköldkörteln... Har läst att en inte ska träna så mkt konditionspass heller om en har såna besvär. (Vilket jag inte följer själv då jag har hypotyreos och löptränar för jag tycker det är den enklaste lättsammaste träningen som jag får till att bli av :angel: )
 
Jag tänkte också på sköldkörteln... Har läst att en inte ska träna så mkt konditionspass heller om en har såna besvär. (Vilket jag inte följer själv då jag har hypotyreos och löptränar för jag tycker det är den enklaste lättsammaste träningen som jag får till att bli av :angel: )
Det är mitt mål, att kunna löpträna 😉 gick upp 30 kg på 8 månader när jag blev aktivt sjuk för drygt 4 år sen 😬 , äter NDT sen juni och har blivit så mycket bättre så nu jäklar ska det snart gå! ( haft en knäoperation för ett år sen med 🙄)
Härligt att det funkar för dig 🥰
 
Det är mitt mål, att kunna löpträna 😉 gick upp 30 kg på 8 månader när jag blev aktivt sjuk för drygt 4 år sen 😬 , äter NDT sen juni och har blivit så mycket bättre så nu jäklar ska det snart gå! ( haft en knäoperation för ett år sen med 🙄)
Härligt att det funkar för dig 🥰

Jag hoppas det fortsätter att funka. Har fått en obeskrivlig trötthet i kroppen igen som känns som jag hade det innan jag fick diagnosen, vet inte om det är hypon eller att jag är på väg in i väggen. Eller de vanliga återkommande depressionerna. Eller överträning. Eller eller. Svårt att veta :grin:
 
Jag hoppas det fortsätter att funka. Har fått en obeskrivlig trötthet i kroppen igen som känns som jag hade det innan jag fick diagnosen, vet inte om det är hypon eller att jag är på väg in i väggen. Eller de vanliga återkommande depressionerna. Eller överträning. Eller eller. Svårt att veta :grin:
Har du kollat hur du ligger i värden? Samt de jag skrev till TS? Fick också tillbaka lite trötthet för ett tag sen och har tagit nya prov på järn, har också lagt till lite liothyrinin
 
Har du kollat hur du ligger i värden? Samt de jag skrev till TS? Fick också tillbaka lite trötthet för ett tag sen och har tagit nya prov på järn, har också lagt till lite liothyrinin

Proverna var inom referens i september. Då skulle vi avvakta 6 mån och ta nya då, så nej jag vet inte hur jag ligger i värden. Är sista veckorna jag varit såhär trött. Borde be om nya prover kanske men samtidigt har jag krävt min läkare på ångesttabletter och lugnande som han skrivit ut, så det känns ju korkat att ringa nu och gnälla på att jag är trött. Vill inte att han på nåt vis drar in de andra recepten, för de är min livlina emellanåt av andra skäl än hypon. Jag tar dem vid behov och inte enlig ordination (skulle aldrig funka med mitt jobb att ta dem på ordinationen) så jag orkar inte diskutera med honom faktiskt. Vi har ingen bra kommunikation. Tänker att jag avvaktar och ser om 2v hur läget är....
 

Cherarriduracell

Trådstartare
Jag har ju tagit sköldkörtelprover tidigare och aldrig haft något avvikande. Har mått såhär i ungefär 5 år till och från men har alltid haft bra värden på allt som kollats. Det verkar som att mina fysiska symptom kommer i skov, i perioder funkar jag ganska bra och i perioder behöver jag sova efter att ha varit upprätt i 2h...
 
Jag har ju tagit sköldkörtelprover tidigare och aldrig haft något avvikande. Har mått såhär i ungefär 5 år till och från men har alltid haft bra värden på allt som kollats. Det verkar som att mina fysiska symptom kommer i skov, i perioder funkar jag ganska bra och i perioder behöver jag sova efter att ha varit upprätt i 2h...
Det är ofta därför det tar sån tid att upptäcka, man mår bättre i perioder. Något som är viktigt är att få sina värden och skriva ner själv för att hålla koll. Själv har jag också gått över till antiinflammatorisk kost vilket hjälper väldigt mycket!
Vet att det finns lite olika skolor men att ”ösa på” med b12, folat,d-vitamin,järn och omega 3 är inte fel 🤗
 
Proverna var inom referens i september. Då skulle vi avvakta 6 mån och ta nya då, så nej jag vet inte hur jag ligger i värden. Är sista veckorna jag varit såhär trött. Borde be om nya prover kanske men samtidigt har jag krävt min läkare på ångesttabletter och lugnande som han skrivit ut, så det känns ju korkat att ringa nu och gnälla på att jag är trött. Vill inte att han på nåt vis drar in de andra recepten, för de är min livlina emellanåt av andra skäl än hypon. Jag tar dem vid behov och inte enlig ordination (skulle aldrig funka med mitt jobb att ta dem på ordinationen) så jag orkar inte diskutera med honom faktiskt. Vi har ingen bra kommunikation. Tänker att jag avvaktar och ser om 2v hur läget är....
Just det här att behöva känna så är tragiskt 😢 man borde kunna ha en vettig dialog med sin läkare! En del kan se sina provsvar på 1177 !
tyvärr är ju frasen ” inom referens” inte detsamma som att jag mår bra 🙄 jag bytte själv läkare och vc flera gånger , fick flera erbjudanden om SSRI och även gastric bypass trots att inget av det var något jag önskade 😳
 
Just det här att behöva känna så är tragiskt 😢 man borde kunna ha en vettig dialog med sin läkare! En del kan se sina provsvar på 1177 !
tyvärr är ju frasen ” inom referens” inte detsamma som att jag mår bra 🙄 jag bytte själv läkare och vc flera gånger , fick flera erbjudanden om SSRI och även gastric bypass trots att inget av det var något jag önskade 😳

Jag försökte få komma till en specialist på medicin, men det gick ej att boka tid. De tar bara "svåra fall". Jag får väl hålla med om att jag är inget sådant, jag har precis börjat min medicinering i somras så det ska väl provas och ses...
Jag blev piggare efter en höjning av Levaxin, det var då jag orkade börja träna regelbundet, gick ner i vikt osv. Så jag vet inte om denna trötthet är nån sämre period i hypo eller allmänt dålig period av livet.
Håller nu på ställa om till nån lightvariant av antinflammatorisk kost. Tar bort mjölk, gluten och socker. Är svårt att följa nåt strikt som vegetarian då det ofta bygger på att en iaf äter fisk.
Utöver detta tar jag vitaminer och mineraler från FitLine. Jag orkar inte tänka och räkna själv och köpa olika brukar... blir helt yr av att försöka läsa tex i fb-grupper allt vad det är folk håller på med. Speciella märken av tillskott, det ska vara droppar med jod och allt mellan himmel och jord. Det är knappt jag kommer ihåg att ta min morgon- och kvällsdrink som är färdigblandad :o
 

Cherarriduracell

Trådstartare
Uh. Haft ett både bra och dåligt läkarmöte idag, jag är inte superförtjust i maskerna för det gör språket ännu svårare att förstå när viss förbistring råder. Jag blev ledsen när läkaren lagt åtskilliga minuter på att mainsplaina yrkesval för mig "välj ett lugnt jobb som du orkar" jättebra tips, problemet är ju att jag kan orka det men orkar ABSOLUT inte att dessutom ta hand om min hälsa och leva ett liv på rekommenderad aktivitetsnivå för då kan jag bli sängliggande efter en 30-minuterspromenad en dag 🙃 sen ville läkaren prata om min känslomässiga instabilitet eftersom jag blev ledsen så jag fick förklara att det beror på sorgen att inte fungera som önskat ihop med rädslan att inte bli trodd och det var därför jag blev ledsen när jag kände att samtalet gick åt det hållet för att jag upplevt det förut. Tror att han förstod.

Tror och hoppas ändå att jag fick fram min poäng och oro för han beställde många prover och ett EKG. Vi ska höras via telefon när provsvaren kommit. Är nyfiken på vad för prover som beställts och vad han vill utesluta. Ändå skönt att vara på gång även om det är påfrestande som bara den att försöka bli sedd och hörd som man önskar.
 

Cherarriduracell

Trådstartare
Jag förstår också att läkare behöver ställa vissa frågor för att få ihop alla pusselbitar och i dem ingår saker som psykisk ohälsa men det känns nästan löjligt att jag hade så svårt att få hjälp med min psykiska ohälsa när jag led av den men får hjälp nästan kastad på mig 10-15 år senare när jag mår bra och känner mig stabil och dessutom ligger nära 0 på mitt självskattningsformulär för ångest/depression.
 
Jag förstår också att läkare behöver ställa vissa frågor för att få ihop alla pusselbitar och i dem ingår saker som psykisk ohälsa men det känns nästan löjligt att jag hade så svårt att få hjälp med min psykiska ohälsa när jag led av den men får hjälp nästan kastad på mig 10-15 år senare när jag mår bra och känner mig stabil och dessutom ligger nära 0 på mitt självskattningsformulär för ångest/depression.
Avvakta absolut vad proverna säger men om du inte känner att du blir ordentligt hörd så byt läkare! Jag fick byta flera gånger 😳
Att känna sig matt i kroppen är inte normalt, oavsett vad de säger.
Be att få samtliga provsvar inkl referenser , önskar dig all lycka!
 
Jag försökte få komma till en specialist på medicin, men det gick ej att boka tid. De tar bara "svåra fall". Jag får väl hålla med om att jag är inget sådant, jag har precis börjat min medicinering i somras så det ska väl provas och ses...
Jag blev piggare efter en höjning av Levaxin, det var då jag orkade börja träna regelbundet, gick ner i vikt osv. Så jag vet inte om denna trötthet är nån sämre period i hypo eller allmänt dålig period av livet.
Håller nu på ställa om till nån lightvariant av antinflammatorisk kost. Tar bort mjölk, gluten och socker. Är svårt att följa nåt strikt som vegetarian då det ofta bygger på att en iaf äter fisk.
Utöver detta tar jag vitaminer och mineraler från FitLine. Jag orkar inte tänka och räkna själv och köpa olika brukar... blir helt yr av att försöka läsa tex i fb-grupper allt vad det är folk håller på med. Speciella märken av tillskott, det ska vara droppar med jod och allt mellan himmel och jord. Det är knappt jag kommer ihåg att ta min morgon- och kvällsdrink som är färdigblandad :o
Endokrinologerna, specialisterna, är inte alltid så bra på sköldkörteln 😳
bra att ta bort gluten,mejerier och socker( fitline innehåller dock mycket socker 😬)
Jag har kontakt med kostrådgivare inom antiinflammatorisk kost och hon förespråkar helt vegansk kost så det går 🤗
 

Liknande trådar

Hundträning Behöver gnälla av mig, och kanske kan jag få nåt tips oxå... Min hund har i flera månader varit under allergiutredning, och får endast...
2 3
Svar
42
· Visningar
1 207
  • Låst
Dagbok “Träna!”, säger de. “Det är superviktigt och bra för i princip ALLT!” Jo, jag vet. Jag är egentligen en sån som GILLAR att träna på gym...
Svar
3
· Visningar
535
  • Låst
Dagbok Ni som vet vem jag är IRL får gärna hålla det för er själva. Skiter i att ha nåt anonymt nick, jag har ju ändå redan ältat allt detta i...
2
Svar
36
· Visningar
2 777
Kropp&Själ Jag blir bara tröttare och tröttare. Får mindre och mindre energi. Feber har jag flera dagar i veckan, någon/några timmar åt gången...
8 9 10
Svar
189
· Visningar
7 908

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dräktiga ston 2020/2021
  • Bruksprovet 2021
Upp