Kropp & själ Varför försöka efterlikna traditionella kötträtter?

Jag stör mig på Arla och Svensk Mjölk men jag är inte vegan och jag köper ändå Arla-produkter ibland.. :p
Jag gillar inte alls Arla därför att det är ett multinationellt företag som inte är bra för bönderna. Då bönderna ber dom höja mjölkpriset så får dom till svar att "det går inte för då måste vi höja mjölkpriset för alla våra bönder, även de i andra länder, och det har vi inte möjlighet att göra. Dessutom har dom sänkt tillägget för ekologisk mjölk med argumentet att KRAV-bönderna blivit så duktiga att dom klarar sig ändå men inte har KRAV-mjölken blivit billigare i affärerna bara för det! Ändå köper jag Arlas mild ekologisk youghurt ibland för jag tycker den är god och passar bra till att göra kalla såser av. Till ex Änglamarks är inte alls lika bra.
 
Jag känner mig tvungen att raljera över förpackningen varje gång jag öppnar kylen. Men det säger nog minst lika mycket om mig som om Oatly.
Jag gillar faktiskt Oatleys jargong och förpackningar....! Jag tycker det är kul och bra att man försöker (och lyckas, oftast) ändra lite på nörd-stämpeln vegetarianism länge haft. Att man är lite o-cool och konstig och urtråkig om man äter vegetariskt. Som när jag var yngre och det bara var de rå-vitlöks-luktande och fastande hälsokostarna i toppluva som höll på med sånt och vegetarisk mat typ handlade om råkost och kanske lite linser. Nu har det vänt totalt, tycker jag, och vegoalternativ dyker upp överallt och är ofta riktigt, riktigt goda. Alla restauranger med självaktning har idag vego-rätter i menyerna och i de större städerna finns jättefina restauranger som bara serverar veganskt eller vegetariskt.

(Den som besöker New York City "måste" besöka Candle Cafe´ West på Broadway, en helvegansk restaurang som serverar den godaste mat jag någonsin ätit. Jag var i NYC i 4 dar och åt där 3 middagar på raken...!)
 
Jag gillar faktiskt Oatleys jargong och förpackningar....! Jag tycker det är kul och bra att man försöker (och lyckas, oftast) ändra lite på nörd-stämpeln vegetarianism länge haft. Att man är lite o-cool och konstig och urtråkig om man äter vegetariskt. Som när jag var yngre och det bara var de rå-vitlöks-luktande och fastande hälsokostarna i toppluva som höll på med sånt och vegetarisk mat typ handlade om råkost och kanske lite linser. Nu har det vänt totalt, tycker jag, och vegoalternativ dyker upp överallt och är ofta riktigt, riktigt goda. Alla restauranger med självaktning har idag vego-rätter i menyerna och i de större städerna finns jättefina restauranger som bara serverar veganskt eller vegetariskt.

(Den som besöker New York City "måste" besöka Candle Cafe´ West på Broadway, en helvegansk restaurang som serverar den godaste mat jag någonsin ätit. Jag var i NYC i 4 dar och åt där 3 middagar på raken...!)
Men varför text på engelska på en svensk produkt som säljs i Sverige? Finns den någon annanstans? Är det coolare med engelska än svenska? Aaaahh jag får klåda av det. Men det är hatkärlek, älskar produkterna (ätit deras fraiche kall nu. Generöst kryddad med dijonsenap och dill. Funkar hur bra som helst. Den har en lite bitter bismak men jag är ganska okänslig för bittra smaker så det stör inte mig alls. Äntligen en kall sås som inte är superfet och som inte ger ballongmage!).
 
Men varför text på engelska på en svensk produkt som säljs i Sverige? Finns den någon annanstans? Är det coolare med engelska än svenska? Aaaahh jag får klåda av det. Men det är hatkärlek, älskar produkterna (ätit deras fraiche kall nu. Generöst kryddad med dijonsenap och dill. Funkar hur bra som helst. Den har en lite bitter bismak men jag är ganska okänslig för bittra smaker så det stör inte mig alls. Äntligen en kall sås som inte är superfet och som inte ger ballongmage!).
Ja, säg det.... Jag tycker allt skrivs på engelska nuförtiden. Idag handlade jag mat på Coop och på papperskassarna stod Merry Christmas.....
 
En sista kommentar innan läggdags. Även om jag är dålig på att använda halvfabrikaten så är jag väldigt glad för att de finns. Tillbringar ju en del tid i Danmark och där är utbudet pinsamt skralt. EN sorts havredryck, ibland EN sorts tofu. De vegetariska produkterna som finns är oftast Quorn och Hälsans Kök, och bara något enstaka av varje varumärke även i större matvarubutiker. De har liksom inget eget.
 
En sista kommentar innan läggdags. Även om jag är dålig på att använda halvfabrikaten så är jag väldigt glad för att de finns. Tillbringar ju en del tid i Danmark och där är utbudet pinsamt skralt. EN sorts havredryck, ibland EN sorts tofu. De vegetariska produkterna som finns är oftast Quorn och Hälsans Kök, och bara något enstaka av varje varumärke även i större matvarubutiker. De har liksom inget eget.
Var handlar du egentligen ;)? Naturli´ är ju till exempel danskt. Min lokala Superbrugsen har en hel vegan-monter plus allt det vanliga joxet i frysdisken mm. En hel hylla med växtbaserad mjölk finns också. Däremot var det skralt med veg-alternativ när jag flyttade hit för snart 13 år sedan. På den tiden privatimporterade jag Quorn när jag fick besök från Sverige :D.
 
Ny tråd efter uppmaning av moderator:

Det här med att försöka få vegetariska rätter att efterlikna ovegetariska har jag lite svårt att förstå vitsen med. Alltså att t.ex hitta ett substitut till knaperstekt bacon förstår jag nyttan med. Men att griljera en kålrot för att den ska likna en julskinka förstår jag inte alls. Vad har ni andra för synpunkter i ämnet?
Jag är också helt förundrad.

Särskilt när man också sedan kallar det vid marknadsföring och försäljning för "vegetarisk bacon". Säljer det bra om man marknadsför normen om att mat måste innehålla animalier, genom att efterlikna döda djurdelar? Vet ej.

Quorn formade till kycklingbröstfileer. Varför inte bara göra en fin vacker ny form av den som INTE påminner om ett slaktat djur?
 
Jag är också helt förundrad.

Särskilt när man också sedan kallar det vid marknadsföring och försäljning för "vegetarisk bacon". Säljer det bra om man marknadsför normen om att mat måste innehålla animalier, genom att efterlikna döda djurdelar? Vet ej.

Quorn formade till kycklingbröstfileer. Varför inte bara göra en fin vacker ny form av den som INTE påminner om ett slaktat djur?
Tycker du inte att ett enda inlägg i hela tråden bidrar till åtminstone någon rimlig förklaring?
 
Var handlar du egentligen ;)? Naturli´ är ju till exempel danskt. Min lokala Superbrugsen har en hel vegan-monter plus allt det vanliga joxet i frysdisken mm. En hel hylla med växtbaserad mjölk finns också. Däremot var det skralt med veg-alternativ när jag flyttade hit för snart 13 år sedan. På den tiden privatimporterade jag Quorn när jag fick besök från Sverige :D.
Olika supermarkets från typ Kokkedal och upp mot Helsingör. Senast handlade jag i Tårnby. Naturli har enda sorts havremjölk (väl?), i min lilla lokala Ica finns det nog 4-5 sorter minst + smaksatta och av olika märken.
 
Olika supermarkets från typ Kokkedal och upp mot Helsingör. Senast handlade jag i Tårnby. Naturli har enda sorts havremjölk (väl?), i min lilla lokala Ica finns det nog 4-5 sorter minst + smaksatta och av olika märken.
Har handlat inne i Köpenhamn också, skulle ha vegansk korv men de hade bara en sort från hälsans kök. Det var en stor affär! Fick bli burgare (också hälsans kök).
 
Tycker du inte att ett enda inlägg i hela tråden bidrar till åtminstone någon rimlig förklaring?
Nej, jag har inte plöjt alla inlägg, så det vet jag inte. Men eftersom jag aldrig hört ett rimligt argument förut i ämnet på 25 år så har jag av ren slentrian bara stämt in i TS ursprungsinlägg.

Men det kanske finns nåt nytt och intressant i textmassan, jag vet faktiskt inte.

Det är skillnad på förklaring och rimligt argument. Det är det senare jag saknar i frågan.
 
Nej, jag har inte plöjt alla inlägg, så det vet jag inte. Men eftersom jag aldrig hört ett rimligt argument förut i ämnet på 25 år så har jag av ren slentrian bara stämt in i TS ursprungsinlägg.

Men det kanske finns nåt nytt och intressant i textmassan, jag vet faktiskt inte.

Det är skillnad på förklaring och rimligt argument. Det är det senare jag saknar i frågan.
Då kan du nog lära dig något av att läsa tråden, istället för att försöka börja om diskussionen från början.
 
Då kan du nog lära dig något av att läsa tråden, istället för att försöka börja om diskussionen från början.
Jag hittar många förklaringar och rimliga argument till att man vill paketera produkter i lättlagade former som mycket väl kan likna lättlagade former som animalier också paketeras i. Men det har jag sett förut även om det också fanns intressanta inlägg.

Jag hittade ingen förklaring till varför exempelvis quorn väldigt noga formas till kycklingbröstfileer, istället för en form som är ännu mer lättlagad om man kan släppa bilden på död kyckling. Eller varför man kallar krispigt finstekta saltade grönsaker för bacon. Det var det mitt inlägg handlade om.
 
Jag är också helt förundrad.

Särskilt när man också sedan kallar det vid marknadsföring och försäljning för "vegetarisk bacon". Säljer det bra om man marknadsför normen om att mat måste innehålla animalier, genom att efterlikna döda djurdelar? Vet ej.

Quorn formade till kycklingbröstfileer. Varför inte bara göra en fin vacker ny form av den som INTE påminner om ett slaktat djur?
Det handlar väl om att det är lättare för den vanliga konsumenten att förstå hur de kan använda produkterna. En bit Quorn som ser ut som en kycklingfilé förstår man lätt kan användas på samma sätt som en kycklingfilé. Det handlar om att förenkla för konsumenten vilket jag antar ger bättre försäljning=mer pengar. Det blir lättare att ersätta animaliska produkter. Tycker inte det är konstigt alls.
 
Det handlar väl om att det är lättare för den vanliga konsumenten att förstå hur de kan använda produkterna. En bit Quorn som ser ut som en kycklingfilé förstår man lätt kan användas på samma sätt som en kycklingfilé. Det handlar om att förenkla för konsumenten vilket jag antar ger bättre försäljning=mer pengar. Det blir lättare att ersätta animaliska produkter. Tycker inte det är konstigt alls.
Då tycker vi olika. Jag tycker inte att det är ett rimligt argument att förstärka normen att mat ska innehålla djurdelar för att kunna tillagas och ätas.

Det må vara en förklaring på liknande sätt som det alltid är tjejer som leker med dockor i reklamen, för att det säljer bättre, men jag tycker inte att det är försvarbart.

Kycklingfilé är ju hyfsat enkelt att tillaga men lite svårt att få perfekt rakt igenom pga att tjockleken går från smal till bred. En motsvarande form utan den aspekten som kommer från kycklingens anatomi skulle vara ännu mer lättlagad.
 

Hästar nu

  • Varför har Isabell Werth...
  • Foderboost
  • Annonsera mera V

Övrigt nu

Dagbok

Radannonser

  • Springpony sælges

Hästnyheter

Bukefalos

  • Syns inte
Rekommenderas av Google:
Upp