Bukefalos 26 år!

Vargtänder

A

arcalei

Är det någon som vet om det endast är Hingstar och då även valackar som får vargtänder??? Denna upplysning fick jag när jag skulle köpa ett ponny sto blev mycket förvånad.....jag hade aldrig hört det. Men alltid lär man sig något nytt, men jag är fortfarande tveksam..... :confused:
 
S

Sunnan

Nej, det är icke könsrelaterat

både ston och hingstar kan få dem
 
A

arcalei

Då är det säkert sådana där canintänder eller vad det heter som hon menar......tror du det kan vara så?? :rofl:
 
Jo, ston kan ju få det (bevisligen! ;) ), men det är ju vanligast hos hingstar och valacker...

Och tandanlag (vargtänder) kan ju ploppa upp lite varstans nästan.. :smirk: :D Underkäken framför premolarerna, överkäken framför premolarerna (vanligast och där kallas den faktiskt p1).
Hästen har tre incisiver (framtänder), ibland en canine (huggtand), 3-4 premolarer och 3 molarer. Då räknar man en halv käke åt gången, eller vad man ska säga...
 
Z

Zaskia

Alla hästar kan få vargtänder och en majoritet av dem har det.

Hingstar och valackar får sk. Canintänder dessa uppkommer inte på ston (oftast kanske ska tilläggas eftersom naturen inte alltid gör som den ska)
 
Varför skriva att det INTE uppkommer på ston när det faktiskt gör det ibland?

Formulera hellre att det oftast komme rpå hingstar/valacker men kan drabba ston med. Så slipper stoägarna få panik över deras stons konstiga tänder? ;)

/Alexandra - vars förrförra sto hade canintänder =)
 
S

Sunnan

det var därför jag skrev "hingstbetar"

mitt sto har små betar också :)
 
Inte dig jag menade, utan var riktat till Zaskia. Kul förresten att fler haft ston med betar, inte hör om ngt annat sto som har det =)
 
D

Domaren

Precis om ditt stå så har även mitt sto canintänder/hingstbetar, dock är det inte alltförvanligt.

Till trådskrivaren;
Alla hästar kan och de flesta brukar få vargtänder.
 
Wow, en till. Nu är stoet i himlen sen april 01, men när jag fick reda på betarna (pinsamt nog upptäckte jag dem inte själv, jag hade inte ens kollat i munnen på henne de fem år jag haft henne utan låtit de som kan sköta om tänderna. Så flyttade vi och fick ny vet som i en bisats bara konstaterade att "och betar har hon med". Jag blev helt perplex och han fick visa, och de var ju inte ens svåra att se ...oups..) så har jag inte hört NÅGOn med sto som har/hade det =)
 
Jag har då ston både med betar och vargtänder. Jag måste gå ut och kolla om de med vargtänder (borttagna nu) har betar också. Den jag säkert minns har betar, hade inte vargtänder.

Kommer snart tillbaka!
 
hehe, jag har en valack som (om jag minns rätt) inte har varesig betar eller vargtänder. Vargtänder VET jag att han inte har, betar är jag osäker på utan att dubbelkolla i munnen på honom.

Men som sagt, inga vargtänder alls i syne. kanske finns anlag där men de går inte att upptäcka iaf. Vilket passar mig utmärkt ;)
 
J

Johanna_m

ston kan få både vargtänder & betar (även kallade hingsttänder).
Enligt tandläkarn var det vanligt att betarna ramlade bort efter att stona fölat (fråga mig inte varför), så han blev så förvånad när madonna hade sin kvar.
 
Av dom ca 10 talet hingstar/valacker jag haft har endast våran nuvarande ponnyvalackBåde ock. Ingen tidigare har haft varken eller. Inte ens stona. Ponny stackarn har så trångt mellan sina tänder att betten måste vara >8 mm tjocka för att få plats mellan betarna/canintänderna och dom ordinarie tänderna. För att få tävla måste ponnyns bett vara 9 mm eller tjockare. Kanske inte så konstigt att tidigare ryttare inte kunnat rida honom på ett korrekt sätt med bett i munnen. Och ifall någon undrar så är Mylerbetten för tjocka för honom.
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Har en ponny som jag haft ungefär ett halvår, köpt som främst hopponny och för att starta lite dressyr samt fälttävlan. Ponnyn har gått...
Svar
5
· Visningar
777
Hästmänniskan Kände att jag inte ville kapa Vi som letar häst-tråden nåt mer till mina spiltfunderingar och samtidigt fortsätta prata om dem...
2
Svar
33
· Visningar
3 086
Hästvård Hej! Har en snabb liten fråga till alla er där ute 🙂 Är det möjligt att INTE få avslag från SvRf om att mäta om slutmätt ponny? Hon...
Svar
0
· Visningar
424
Hästvård Har hämtat hem två hästar nu! Två valacker, den ena gör inget (gammal) så funkade väldigt bra med stoet och valacken, dock är det inte...
Svar
11
· Visningar
1 222

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi CLIX
  • Konstiga drömmar
  • Störiga saker vi stör oss på, del 22

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyr-VM i Herning
  • Uppdateringstråd

Omröstningar

Upp