Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Varmblod/svenskt halvblod

Dags för Immer att träda in igen! :D

Hästraserna delas in i tre huvudgrupper: varmblod, kallblod och ponnyer.
Varmblodiga hästar är lite smäckrare, ädlare, och hit hör bl a fullblodshästar, svenskt halvblod, varmblodiga travare m fl.
Kallblodiga hästar är grövre och till kallblodsraserna hör t ex kallblodstravare, fjordhäst, nordsvensk brukshäst och Dölehäst.

Det du kallar varmblod heter egentligen varmblodig travare (eller varmblodstravare).

Immer
 
Och för att göra det ännu krångligare så heter stamboken för halvbloden:
Riksstambok för svenska varmblodiga hästen
för varmbloden heter stamboken:
Svensk travstambok
 
Jag tycker det är fånigt att försöka blunda för att i framför allt travkretsar men även i övrigt talspråk, så kallas varmblodstravarna helt enkelt varmblod. Benämningan har de fått för att skilja dem från kallbloden, som forfarande ofta kallas nordsvenska travare trots att det är länge sedan rasen delades och kallblodstravaren fick egen stambok med nytt namn. På motsvarande sätt har halvbloden kallas halvblod för att skilja dem från fullbloden.

Ska man vara riktigt strikt så ska ett halvblod egentligen vara en förstakorsning mellan ett fullblod och en annan häst. Hur många ställer upp på den definitionen idag???

Läser vi en annons om 10-årigt varmblod tror jag ingen av oss sitter och funderar på om det möjligen är en arab eller en lipizzaner man menar..

Ett par andra exempel där man använt ord i överförd betydelse är när hushållsmaskinen assistent kom att beteckna en hel typ av maskiner trots att det från början var ett varunamn. Numera använder man väl en matberedare i stället, men "hoover" (dammsuga) går ju fortfarande att göra med långt fler dammsugare än de från Hoover...
 
Låt folket i travkretsar säga varmblod om varmblodstravare, övriga tycker jag kan kalla raserna för deras rätta benämning. :D

Jag är antagligen så pass gammal i hästvärlden (läs: ridhästvärlden) att jag, om jag läser annonser om varmblod till salu, mycket väl kan undra om det är ett svenskt halvblod. Faktiskt.

Vidare är det väl bara här i Sverige en del likställer varmblod och travare. Svenskt halvblod heter t ex Swedish Warmblood på engelska. Det finns lettiska varmblod, danska varmblod och belgiska varmblod för att nämna några exempel och inga av dessa raser är travare.

Hur många gånger har man inte sett vad dessa förväxlingar leder till? Enbart här på Bukefalos kan man nämna trådar/inlägg såsom:
"Miltons pappa var varmblod - är varmblod bra på att hoppa?"
"Travare är jättebra på svår dressyr och hoppning, det har jag sett på Internet när jag sökte på svenskt varmblod"

Immer
 
Dom behöver inte söka på internet ang svårklass travhästar.
Kom till oss!!! :devil:
Hingstskrällen á 1 år hoppar 160 staket från ett galoppsprång... :D

Och gamla Wibbe visar både piaff och passage när vi får in främmande "karlar" :angel:

AM
 
:D

Min kallblodstravare behärskar ALLA skolsprången. (I hagen, vill säga). Uppsuttet har vi bara kommit till öppnor och slutor än så länge....

Immer
 
M

MysticDream

SVENSKT varmblod är lika med travare.
Däremot är svenskt halvblod en varmblodig ras (alltså ett "varmblod") precis som danskt varmblod, hannoveranare, holsteiner, kwpn osv.
 
Ånej, nu är du ute och reser. Svenskt varmblod är INTE detsamma som travare. Däremot finns det en ras som heter Svensk Varmblodig Travare.

Svenskt varmblod - som tillhör stamboken för svenska varmblodiga hästen - är halvblod. På engelska heter det Swedish Warmblood.

Immer
 
D

Domaren

Men snälla nån, hur kommer det sig då att avelsförbundet för halvblod heter Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen om Svenska Varmblod betyder varmblodiga travare??

du bör nog läsa på lite till...
 
Z

ZandraBson

Sv: Varmblod/svenskt halvblod

jag ägde en varmblodig travare förut som aldrig i hela sitt liv gått på travet, men hans förälldrar hade gjort det. Frågade någon så sa jag ju inte att han var en varmblodig travare för han hade ju aldrig gått på travet. Han var ridhäst. Han hade inte ens siffrorna på halsen som varmblodiga travare brukar ha.......


En fråga ifrån mig nu som jag undrar över, här i England där jag bor just nu så har jag en foderhäst som är en Dutch Warmblood. Jag tycker att hon ser ut precis på pricken som ett svensk halvblod.
Så vad är skillnaden på Dutch Warmblood och svenskt halvblod?
Någon som har mer info om Dutch Warmblood?
 
Sv: Varmblod/svenskt halvblod

Bägge är ridhästraser där den ena har sin stambok i Sverige och den andra har sin i Holland, om det nu handlar om renrasiga hästar.
Dessutom så kan vissa av de här hästarna vara godkända även för det andra landets stambok. Så att de är lika är ingen slump för de har mycket gemensamt.
 
Sv: Varmblod/svenskt halvblod

Svenskt Halvblod heter Swedish Warmblood utomlands. Så det är preics som Masse skrivit ovan.
Hade samma häst varit född/reggad i Sverige hade den antagligen kunnat haft rasen Svenskt Halvblod.
 

Görel

Moderator
Sv: Varmblod/svenskt halvblod

Det är antagligen samma sorts hästar eftersom den svenska stamboken är öppen och de svenska varmbloden består av olika tyska varmblodsraser.
 
Sv: Varmblod/svenskt halvblod

Frågade någon så sa jag ju inte att han var en varmblodig travare för han hade ju aldrig gått på travet. Han var ridhäst. Han hade inte ens siffrorna på halsen som varmblodiga travare brukar ha.......
Så du menar att en shetlandsponny som inte jobbar i kolgruvorna kan vara en nordsvensk brukshäst, om den istället bor i norrland?
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 3626 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Avel Hej alla! Finns något register där man kan se hur många hästar per ras det finns i Sverige? Jag är mest nyfiken på Nordsvenska...
Svar
7
· Visningar
541
Dressyr Hoppar in här med en fråga (hoppas det är ok). Jag redigerar ett manus och diskuterar just nu med redaktören. Jag har skrivit (i en...
2
Svar
25
· Visningar
1 341
  • Artikel
Hästnyheter Samtidigt som det svenska bruksprovet pågår för fullt meddelas nu att Dansk Varmblods Hingstekåring på Vilhelmsborg ställs in...
Svar
0
· Visningar
73
Avel Jag hade gärna visat mitt sto som jag tänker ta föl på. Tror att det är bra om någon som kan gångarter ordentligt bedömmer och inte bara...
Svar
8
· Visningar
1 421

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Föl 2021
  • Skicka hösilage för analys

Omröstningar

Upp