Vegansk ost till pizza

zassoo

Trådstartare
Kära Buke,

Finns det någon vegansk ost som är god att ha på pizza? Vilken kan ni rekommendera?
 
Kära Buke,

Finns det någon vegansk ost som är god att ha på pizza? Vilken kan ni rekommendera?
Min kompis är mjölkproteinallergiker och kör då med någon veganost, minns inte exakt vad den hette men nåt i stil med "astrid och aporna" :)
 
Vet folk som äter "ost" från astrid och aporna men jag tycker tyvärr att alla jag provat är helt oätliga. Förutom att den smakar trolldeg har den en lång, treradig innehållslista bestående av massor med E-nummer så känns tyvärr inte speciellt hälsosam heller. Har däremot en bekant som brukar göra egen "mozzarella" att ha på pizza som är rätt god. Vet inte det exakta receptet tyvärr men kommer upp en hel del om man googlar.
 
Jag åt en förut för länge sen som heter typ Cheezly eller nåt, jag minns inte riktigt var den är från, men det är inte Astrid och aporna.. kanske Tofutti? Eller nåt sånt.. den var god =)

//r
 
Det går utmärkt att göra pizza utan ost. Jag har alltid jättelite ost på mina (berömda!:D) pizzor. Och varje gång får jag frågan om det inte ska vara mer ost och svaret är - NEJ (för :devil: - jag kan bli lätt aggressiv när någon försöker lägga på saker på mina pizzor!).

Jag vill ha mina pizzor torra och frasiga. När jag skär en bit och håller upp den ska den inte "sacka" utan stå rakt ut som en knäckemacka. Det uppnås bara genom att vara mycket sparsam med allt, inte minst osten.

Så om du inte absolut vill ha ost för ostens skull utan för att det är en ingrediens i pizza, så skippa den. Det går bra, även om du får låta bli att göra Quattro Formaggio:rofl:.
 
Tack för tipsen, ska kolla!

@Myrten Vill gärna ha ost :D Men kanske gör jag någon variant utan, men någon knäckepizza blir det då rakt inte ;)
 
Jag brukar göra en pizza helt utan ost men för att den inte ska bli torr så gör jag en kronärtskockssmet och har under tomatsåsen eller i klickar ovanpå. Jag brukar alltså köpa kronärtskockshjärtan (-bottnar? tror inte att delen spelar roll egentligen) och mixa med lite olja och citron. Himla smarrigt. :)
 
Det går utmärkt att göra pizza utan ost. Jag har alltid jättelite ost på mina (berömda!:D) pizzor. Och varje gång får jag frågan om det inte ska vara mer ost och svaret är - NEJ (för :devil: - jag kan bli lätt aggressiv när någon försöker lägga på saker på mina pizzor!).

Jag vill ha mina pizzor torra och frasiga. När jag skär en bit och håller upp den ska den inte "sacka" utan stå rakt ut som en knäckemacka. Det uppnås bara genom att vara mycket sparsam med allt, inte minst osten.

Så om du inte absolut vill ha ost för ostens skull utan för att det är en ingrediens i pizza, så skippa den. Det går bra, även om du får låta bli att göra Quattro Formaggio:rofl:.

Men hur gör man då?! Jag tror aldrig att jag ätit en god pizza. Jag hatar degiga flottiga pizzor.
 
Men hur gör man då?! Jag tror aldrig att jag ätit en god pizza. Jag hatar degiga flottiga pizzor.
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.
 
"Jeezly perfekt pizza" från Astrid o aporna gillar jag bäst. Även Cheezly mozarella är helt ok. Annat göttigt man kan ha i stället för ost är en skvätt havre/sojagrädde, rydbergs veganska färdiga bernaisesås på påse (finns nästan överallt) havre fraiche (oatly), guacamole, eller bara extra olivolja.
 
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.

Är det inte du som skrivit om potatis på pizza?
 
Nej, det är just det jag inte har! Men jag gillar potatis och så som du beskriver pizza låter det ju gott.
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.

Du behöver:

Pizzadeg - enligt recept
Ost - om du använder det ska den vara smakrik! I originalet används Parmesan. Jag tar gärna Västerbotten. Till en långpanna behövs kanske 0,5 - 1 dl riven ost. Bara tunt lager!
Om man inte använder ost tror jag att det är gott att pensla degen med olivolja, gärna lite pepprig.
Potatis - skalade, mycket tunt skivade. Håller du skivan mot ljuset ska du nästan se igenom den.
Färsk rosmarin och salt.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Baka ut degen (efter jäsning mm) riktigt tunt!
3. Om du använder ost, strö på ett tunt lager. Om inte, pensla degen med olivolja.
4. Lägg potatisskivor sida vid sida.
5. Strö på färsk hackad rosmarin och salt.

In i ugnen ca 10-15 minuter. När kanterna börjar bli bruna är pizzan klar, men jag brukar klippa en liten hörna och prova.
 
Prova! Det kan ta några gånger innan du fulländat det men det är svårt att misslyckas helt.

Du behöver:

Pizzadeg - enligt recept
Ost - om du använder det ska den vara smakrik! I originalet används Parmesan. Jag tar gärna Västerbotten. Till en långpanna behövs kanske 0,5 - 1 dl riven ost. Bara tunt lager!
Om man inte använder ost tror jag att det är gott att pensla degen med olivolja, gärna lite pepprig.
Potatis - skalade, mycket tunt skivade. Håller du skivan mot ljuset ska du nästan se igenom den.
Färsk rosmarin och salt.

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Baka ut degen (efter jäsning mm) riktigt tunt!
3. Om du använder ost, strö på ett tunt lager. Om inte, pensla degen med olivolja.
4. Lägg potatisskivor sida vid sida.
5. Strö på färsk hackad rosmarin och salt.

In i ugnen ca 10-15 minuter. När kanterna börjar bli bruna är pizzan klar, men jag brukar klippa en liten hörna och prova.

Det låter ju väldigt enkelt. Sparar och ska testa efter flytt!
 
Less is more! Man ska ta så lite som möjligt av allt. Degen ska vara riktigt tunn! Jäst för söta degar är ofta bättre. Sen skivar du allt du vill ha på riktigt tunt. Inte bygga berg utan bara tunt lager. Om man har tomatsås ska den knappt täcka. Ost läggs ovanpå tomatsås eller direkt på botten, övriga grejor ovanpå. Ingen ost på toppen alltså. Rätt hög värme, 225 - 250 grader.

Precis så! Jag gör enligt egen uppfattning pizza i världsklass och jag gör som du. Undantaget är att jag faktiskt lägger mozzarellan på toppen. Men det ska definitivt vara sparsamt med ost. Hög värme ska det vara. Jag saknar min förra ugn som gick upp till 270 grader.
 
Jag brukar göra en pizza helt utan ost men för att den inte ska bli torr så gör jag en kronärtskockssmet och har under tomatsåsen eller i klickar ovanpå. Jag brukar alltså köpa kronärtskockshjärtan (-bottnar? tror inte att delen spelar roll egentligen) och mixa med lite olja och citron. Himla smarrigt. :)

Oh, det måste jag testa.
 
Den godaste veganosten att ha på pizza är Mozzarisella men den är inte alltid så lätt att hitta.

Annars gillar jag bäst Cheezly (mozzarella eller cheddar) från Astrid och aporna. På plats nummer tre Jeezly original från Astrid och aporna.
 
Om du kör på en "gul" ost, typ Violifes eller Jeezly, så verkar grejen vara att riva osten och blanda med lite växtgrädde
Nä varför då? Det blir väl bara kladdigt? Jag tycker att jeezly blir kladdig nog som den är. Inte lägga på för mycket håller jag med om!
 

Liknande trådar

Mat McDonald ska göra typ 50 förändringar i sin meny. Briochebröd, färskare och större burgare. Mer ost, sallad och saltgurka, specialsås...
2 3 4
Svar
60
· Visningar
2 923
Senast: sjoberga
·
Mat Var går man för att äta en god middag i Sundbyberg en vardagkväll? Jag vill inte ha pizza, pasta eller burgare och då jag kör bil kommer...
2
Svar
21
· Visningar
1 318
Senast: Laslaw
·
Mat Hallå alla Malmökännare! Var kan en äta en god middag tidigt på kvällen, någorlunda nära stationen? Gärna något lugnt ställe, ska...
Svar
2
· Visningar
314
Senast: Kaching
·
Mat med en ost som smakar NADA? Finns det något djur som gillar ost? Kan man ha det i matlagning? Man brukar väl vilja ha stark ost i...
Svar
16
· Visningar
964
Senast: hastflicka
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp