Vegetarisk snabb middag

Rialavargen

Trådstartare
Hejsan alla bukevänner.

Min dotter vill prova på att äta vegetariskt, vilket jag tycker är spännande. Hon har under längre tid talat om detta, och nu vill hon prova, för att se om det är något som passar henne.

Själv lagar jag mycket mat med kött som bas, så jag måste tänka om nu. Vi har bestämt att det får ta lite tid så min man och jag hinner med att ställa om.

Hur som helst:
Vi har fotbollsträning tre kvällar i veckan och dessa dagar är "något" pressat gällande tid till matlagning.
Så jag ber nu om hjälp, tips och maträtter som går snabbt att koka ihop. Eller koka ihop på helgen för att göra matlådor.
Dottern gillar tyvärr inte ädelost, men hon äter det mesta annars. Vi äter mycket soppor.
Och om någon känner sig manad så får ni gärna berätta hur jag ska tänka för att fylla de behov som kött har gett tidigare.
Mycket tack på förhand.
 
Jag kan inte laga mat och kör rakt av på Hälsans kök, de har underbart goda grejer. Sen fixar jag något tillbehör, typ bulgur, blomkål eller potatis och alltid ett berg med ärtor. Snabbt, enkelt och jäkligt gott.
 
Gillar ni soppa så är ju linser en höjdare! Jag har inga direkta recept utan tar vad som finns. Gärna lite lök, vitlök, morot och/eller andra rotsaker, purjolök.... fräser och häller på ett par burkar krossade tomater + vatten + buljongtärningar. Koka tills morötterna börjar mjukna, tillsätt sköljda linser. Voilà. :) Suveränt att frysa portionsvis. Och billigt!
 
Hejsan alla bukevänner.

Min dotter vill prova på att äta vegetariskt, vilket jag tycker är spännande. Hon har under längre tid talat om detta, och nu vill hon prova, för att se om det är något som passar henne.

Själv lagar jag mycket mat med kött som bas, så jag måste tänka om nu. Vi har bestämt att det får ta lite tid så min man och jag hinner med att ställa om.

Hur som helst:
Vi har fotbollsträning tre kvällar i veckan och dessa dagar är "något" pressat gällande tid till matlagning.
Så jag ber nu om hjälp, tips och maträtter som går snabbt att koka ihop. Eller koka ihop på helgen för att göra matlådor.
Dottern gillar tyvärr inte ädelost, men hon äter det mesta annars. Vi äter mycket soppor.
Och om någon känner sig manad så får ni gärna berätta hur jag ska tänka för att fylla de behov som kött har gett tidigare.
Mycket tack på förhand.
Pasta, ris, couscous, potatis etc är vegetariska.
Kompletteras med god sås.
Till det kan man ha färdiga biffar, röror, eller bönblandningar i frysen att bara ta fram.

Bland det godaste jag vet är en superenkel gratäng som dock ta en stund att göra. Skiva bifftomat, squash och aubergine och varva skivorna stående i en ugnsform. Blanda 3 dl grädde med en rejäl tsk sambal oelek och lite mustig krydda. Häll över.
In i ugn i en timme. Ös ibland.

Bönbiffar blir goda och kan frysas och tas fram. Hommos/hummus är supergott och fixas lätt med en påse väl blötlagda kikärtor som kokas i minst en timme och sedan körs i mixer/köksmaskin. Olivolja och vitlök och lite salt. Är gott till nästan allt.
 
Jag provade Lins Dahl för några veckor sen och tyckte att det var riktigt gott!

Ca 4 portioner

3 dl röda linser
2 msk matolja
1 gul lök
2 tsk curry
1 tsk finhackad grön chili
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
1 buljongtärning
1 kanelstång
½ påse bladspenat
10 körsbärstomater
4 port kokt ris, gärna rött

Skölj linserna under rinnande vatten.
Skala och skiva löken och fräs den i oljan, tillsätt curry och chili och sedan linserna. Låt fräsa någon minut.
Tillsätt kokosmjölk, vatten, buljong och kanelstång. Låt koka ca 15 min. Smaka av med salt. Vänd ner bladspenat och halverade körsbärstomater strax innan servering.
Koka riset efter anvisning på förpackningen.
Tar max en halvtimme att laga och funkade väldigt bra som matlåda. :)
Tänk dock på att om man väljer rött ris så tar det längre tid att koka än vanligt vitt ris!
 
Byt ut köttfärs mot linser i så gott som vilket recept som helst som ni redan gillar, det är nog det enklaste. Krydda massor, linser tål ovarsam hand med kryddburken. :D

Något av den godaste, enklaste snabbmaten jag vet är linser, en rejäl näve currypulver, salt (kanske en tärning vegetarisk buljong), koka tills linserna är färdiga, häll grytan/soppan (jag brukar inte mäta vattnet så noga utan äter vad det blir :p) över en skivad banan.
drooling-2.gif


(Har jag inte banan så har jag lök och lite annat i också, och slänger gärna på lite vad-jag-hittar från både kylskåp och skafferi, men har jag banan hemma så är det fruktansvärt gott att göra det så enkelt.)
 
Stir Fry! Min go to när jag inte orkar bry mig om middag..

Valfria grönsaker i relativt stora bitar, jag brukar använda hela gröna bönor, röd paprika, bok choi, broccoli eller broccillini, babycorn etc. men även morötter, zuchini och liknande är gott att slänga i.
Vitlök
Färsk ingefära
Färsk chilli (man kan köpa mild om man är lite känslig mot stark mat)
Sesamfrön
Soyasås

Hög värme och bara kort stund i pannan så grönsakerna fortfarande är krispiga men genomvarma.

Jag serverar med brunris :)
 
Stor laddning med tomatsås på söndagskvällen. Endast krossad tomat, gul lök, salt, peppar, vitlök och lite honung. Kan användassom bas till:

Tomatsås med osttortellini (inga nya kryddor)

Koka i röda linser. Krydda upp med spiskummin och chili. Här passar det att röra i en klick smör på slutet. Servera med ris eller bulgur och tjock yoghurt med vitlök.

Samma tomat/linsröra kan användas i pitabröd. Grönsaker och samma vitlökssås.

Tomatsås, kokosmjölk, garam masala med basmatiris.

Lycka till!
 
Som matlådor gör jag qournfärs (med massor av bönor, svamp, hackad spenat, krossad tomat osv i den). Det är gott att frysa in och värma upp. Inte för att det tar lång tid att göra, men jag gillar att sedan bara behöva koka pasta för att ha maten klar, då kan jag göra något annat under tiden som pastan blir klar :p

I övrigt har jag usel fantasi när det gäller mat och hur jag överlevt 8-9 år som vegetarian är ett mindre mirakel :p Ska se om det finns några spännade maträtter att prova här i tråden.
 
Och justja, jag måste tillägga att jag vill ge en guldstjärna till dig som är villig att kolla runt i forum och tänka nytt kring egna maten för att dottern vill prova något nytt. När jag själv bestämde mig för att sluta äta kött så fick jag mest höra av mina föräldrar att jag skulle svälta ihjäl eller dö av näringsbrist.
 
Jag fuskar rätt frikostigt med Anammas färdiga produkter. Basilikabiffarna är snabba att steka och äts med fördel med makaroner (jag gillar fullkorn) och kokt broccoli. De större biffarna är också helt okej att steka snabbt. När jag gör rotsaker i ugn kompletterar jag ibland med dem. De har också en färs som man kan göra "köttfärssås" av. Då färsen är mager kan man steka i lite mer fett och kryddor kan man vara frikostig med då färsen i sig inte smakar så mycket.
 
Hejsan alla bukevänner.

Min dotter vill prova på att äta vegetariskt, vilket jag tycker är spännande. Hon har under längre tid talat om detta, och nu vill hon prova, för att se om det är något som passar henne.

Själv lagar jag mycket mat med kött som bas, så jag måste tänka om nu. Vi har bestämt att det får ta lite tid så min man och jag hinner med att ställa om.

Hur som helst:
Vi har fotbollsträning tre kvällar i veckan och dessa dagar är "något" pressat gällande tid till matlagning.
Så jag ber nu om hjälp, tips och maträtter som går snabbt att koka ihop. Eller koka ihop på helgen för att göra matlådor.
Dottern gillar tyvärr inte ädelost, men hon äter det mesta annars. Vi äter mycket soppor.
Och om någon känner sig manad så får ni gärna berätta hur jag ska tänka för att fylla de behov som kött har gett tidigare.
Mycket tack på förhand.

Olika typer av biffar på grönsaker och rotsaker, släng ner i matberedare med mjöl och ägg till önskad konsistens. Stek och servera med valfritt tillbehör.

Soppor på grönsaker och rotsaker, mixa och släng i grädde. Ev red av.

Frittata och andra omeletter, släng ihop det som finns hemma (bönor, lök, kokt potatis, grönsaker osv) och in i ugnen.

Pajer (deg kan t ex göras i stora batcher och frysas in i lagoma bitar). Blanda ihop önskade grönsaker och böner, på med äggstanning och in i ugnen.

Äter man mejeriprodukter och ägg klarar man sig bra utan kött, är man orolig för proteinet kan man tänka på att ha baljväxter med i maten. Som sallad, stuvade, i själva "maten" osv.
 
Jag rekommenderar vegetarisk matkasse! Själv kör jag med Citygross, men det finns såklart mer. Jag är själv uppväxt på köttbaserad mat så jag tycker vegetariskt är svårt, men börjar få in svingen nu:) Idag har jag lagat soyaköttfärssås med pasta, förra veckan blev det zuccinipannkakor med klyftpotatis och yougurtsås.

Tomatsoppa är jättelätt att laga, tillsammans med fetaost är det supergott. Samma med potatis och purjosoppa, funkat med pannkakor till. Morotssoppa gjorde jag massor när jag var student, jättegott! Jag har en soppa som jag gör med torsk, röda linser och massa kryddor, den är :d
 
Hacka vitlök, lök, broccoli, paprika, zucchini och körsbärstomater. Stek vitlöken i olja och häll sedan i resterande grönsaker (utom tomaterna) och stek tills de blivit lite mjuka. Koka färsk pasta. Häll på en burk creme fraiche franska örter (eller annan valfri smak) över grönsakerna och krydda med salt, peppar, basilika och persilja. Häll i den kokta pastan och blanda i körsbärstomaterna.

Estimerad tillagningstid 10 minuter, galet gott! Vill man ha det ännu mer "mättande" kan man ju alltid blanda i quorn eller något annat.
 
En cous-cous gryta jag brukar svänga ihop:
1 förpackning kikärtor
1 förpackning bönor (sort efter smak)
1 förpackning krossade tomater
Lika mycket vatten som krossade tomater
2-3 rivna morötter
1-2 gula lökar
Kryddor (paprika, chilli, salt, peppar, vitlök etc)
Cous-cous
Stek morötter och lök, häll sedan i resterande ingredienser förutom cous-cous. Låt koka och "gojsa till sig". Tillsätt sedan cous-cous och låt det suga upp vätskan. Klart!

Annars finns det många alternativ i kyldisken! Grönsaksbullar från ICA är grymt goda, Astrid & Aporna har mycket spännande alternativ.
 
- Färsk tortellini (smält en klick smör i grytan och sväng runt den färdiga pastan så blir det extra gott) med färdig tomatsås och riven parmesanost

- omelett med fryst tinad bladspenat, körsbärstomater och fetaost

- färdiga burgare/falafel etc från t ex hälsans kök med ris och kall sås (t ex smaksatt färdig créme fraiche)

- köttfärssås fast med röda linser istället för kött, ät med pasta.
 
Vit Pizza
1 pizzabotten färdig är enklast
1 burk Zeta kronärtskocks creme
1-2 Portobello svamp tunt skivad (antal beroende på storlek)
gula och gröna tomater skivade
Mozzarella ost med basilika skivad
salt, nymald peppamix, oregano och basilika
lite oliv- eller rapsolja

Lägg bakplåtspapper på en plåt och rulla ut degen, tryck gärna ut den lite så den blir tunn eller kavla med en brödkavel. Bred ut kronärtskocks cremen över botten, lägg på svamp och tomater, krydda på fyllet och täck med mozzarellaskivor, vrid ett par varv med pepparkvarnen på osten och stänk över lite olja.

Stek i ugn 200 grader i 10-15 min

Portobellon kan bytas mot skogchampignoner och givetvis går det bra med vanliga röda tomater om man hellre vill.
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Okej Buke, jag behöver tips och idéer. Jag ska åka bort nästa vecka och min mamma ska passa min katt. Hon kommer att åka över till min...
2
Svar
23
· Visningar
1 807
Senast: Zinfernia
·
Småbarn Dottern, 5 år, bestämde i helgen att hon inte längre vill äta kött. Vi diskuterade det fram och tillbaka och försökte belysa vad det...
2 3
Svar
54
· Visningar
4 414
Senast: Thera
·
Relationer Hur vet man om det är dags att göra slut? Hur vet man att man är kär? När relationen inte flyter på och det finns saker som skaver hur...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
14 068
Äldre Mästerkockar (och annat kreativt köksfolk) - jag behöver hjälp med lunchlådan :) Jag äter nästan uteslutande sallad till lunch, och...
Svar
18
· Visningar
1 844
Senast: Singoalla
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Burkfisk
Tillbaka
Upp