Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Verka och sko islänning

A

asjo1932

Hej!
Ngn som kan berätta om hur ni verkar och skor era islänningar? Hur ofta och skiljer sig verkningen från verkning av andra hästraser? Används speciella skor?
 
S

samtson

Sv: Verka och sko islänning

Jag skor mina hästar precis som vanligt. Inga tyngre skor eller kortare/längre tår. Skor just nu med 7 veckors intervall.
 
Sv: Verka och sko islänning

Min islandshäst skos med 7-8 veckors intervall, något oftare på sommaren och något mer sällan på vintern. Han har vanliga järnskor runtom. Min hovslagare får själv bestämma hur skoning och verkning skall utföras, och gör det på ett sätt som passar hästens benställning.

Det som en del tänker på när det gäller skoning av islandhästar är att det faktiskt GÅR att påverka gångarternas kvalitet med skoningen (det går givetvis på tregångare också, men är inte lika tydligt på dem). En tyngre sko fram, till exempel, ger en liten fördröjning av när frambenet lyfts jämfört med om hästen har en lättare sko, och tunga framskor (och/eller boots) används därför ibland för korrigering av passtaktig tölt. På motsvarande sätt kan tyngre skor bak till viss del korrigera travtakt i tölten. Även hovens vinkel och hur hoven verkats i tån kan påverka takten i gångarterna, eftersom detta är saker som påverkar överrullningen (dvs när hoven "rullar över" i tån och lämnar marken).

Att med hjälp av vikter (tyngre skor eller tunga boots) påverka hästen mot en mer korrekt takt i de olika gångarterna tycker jag är OK, så länge man vet vad man gör och varför man gör det. Jag föredrar dock boots i så fall, eftersom de tas av när man inte rider.

Att experimentera med hovvinklar för att korrigera gångarterna är ett säkert sätt att åstadkomma kotledsinflammationer och annat elände, så det bör man hålla sig ifrån.

På grund av möjligheten att påverka hästens gångarter med hjälp av skoning/verkning, så finns en mängd bestämmelser kring detta för tävlingar med islandshäst. Använder man skyddsutrustning på hästens ben, får denna väga max 300g per ben, hästens hovvinklar måste vara korrekta i förhållande till hästens exteriör, det finns gränser för tillåten tjocklek och bredd på skorna, särskilda bestämmelser för sulor m.m., m.m.
 
M

mazarein

Sv: Verka och sko islänning

Jag skor mina som vanligt. Inga konstigheter. Dock på ena så har hon rätt kort tå fram samt 10or. Detta för att påverka tölten. Ett litet expriment med min tränare...men annars är det som vanligt. just nu med 7v intervall.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5528 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Jag börjar bli helt uppgiven av dessa ständiga tappskor mina hästar skaffar sig. Vad tusan ska man göra? Min förra häst hade max 4...
3 4 5
Svar
85
· Visningar
4 203
Övr.Barn Min sjuåring kissar på sig nästan dagligen. Vi har efter rätt lång väntetid fått en tid till barn-ungdomsmottagning, men att det nog...
Svar
18
· Visningar
1 647
Övr.Katt Hej alla! Jag har en gammal katt. Hon har alltid varit lite speciell och som liten tippade jag på att hon inte skulle bli särskilt...
Svar
5
· Visningar
800
Hästvård (Har begränsad erfarenhet av fånghästar vill jag bara slänga in här lite snabbt) en stallkamrat har en gammal fånghäst som nu fått...
2
Svar
20
· Visningar
2 309

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CXXXIV
  • OS Tokyo 2020 / 2021
  • Hjälp en 15 åring!

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp