Wellington

K

Katinka

Är det någon här som har/har haft en Wellington dressyrsadel och som kan dela med sig av sadelns för- resp nackdelar? Jag ska ev köpa en sådan (ny) och vill ha lite referenser från sådana som redan har den sadeln.
 
Jag har alltid gillat Wellington och Edinburg som är samma sadel. Men den har tyvärr aldrig passat på mina hästar eftersom bommen är lite rund så den ligger bäst på hästar med något svankig rygg. Man sitter ganska fast i den sadeln en del kan få probelm med höfterna eftersom sadeln trycker ner och bak överskänkeln rätt mycket. Men jag gillar den och skulle ha en om den passade hästen.
 
K

Katinka

Konstigt att den skulle ligga bäst på hästar med lite svankig rygg... Min häst har RAK rygg och Wellington var den enda av två (den andra var Albion) som passade när vi var hos sadelutprovaren... Mystiskt.
 
E

ecssory

Jag har erfarenhet av dessa sadlar och min erfarenhet är att de passar bättre ju rakare rygg hästen har, typiskt för sadlar med kilbossa.

Negativt:
Bommarna går inte att ändra men är av bra kvalité.
Går bara att välja storlek på bom.
Positivt:
Stoppningen är av ull vilket är bra.
Bra totalkvalité och andrahandsvärde.
TROR att de finns i ½ storlekar (2½, 3, 3½, 4 o.s.v.)

De flesta gillar dessa sadlar men beror givetvis på hur ryttaren är skapt.
Sadlarna är gjorda efter en genomsnittlig ryttare och eftersom längden på kåporna inte går att variera så har långa respektive kortare ryttare svårare att passa bra i dessa sadlar.
 
H

hubinette

Jag har haft en Wellington och jag tyckte jättemycket om den. Det är ganska djupt säte och smal midja på den. Det beror väl på smaken om man gillar den. Jag vill ha en sadel som är så medan andra kanske vill ha vid midja och ganska brett säte. Jag kan inte komma på något negativt. Den såg helt oanvänd ut efter tre år och jag tycker att den var jätteskön att rida i.
 
Min häst har också rak rygg och hon kan inte ha den sadeln den ligger inte an baktill utan där blir det ett glapp. Däremot ligger albion superbra på min häst, har väldigt svårt att föreställa mig att dessa sadlar skulle kunna passa på samma häst eftersom dom är så olika i konstruktionen.

Det är min sadelmakare som sakt att Wellington passar bäst till lite svankiga hästar, tyvärr har jag bara haft hästar med rak rygg och den har inte passat på någon av hästarna som jag har haft. Men jag gillar sadeln och skulle gärna ha en sådan.
 
K

Katinka

Ja, inte vet jag men efter att ha provat 12(!) olika märken på hästen så var det bara Wellington och Albion som passade. Och när vi gjorde sadelutprovningen så visade utprovaren hela tiden varför den ena sadeln passade och den andra inte så att jag skulle förstå. Och som sagt - de två sadelmärken som till slut låg PERFEKT på min häst var Albion och Wellington. De låg lika mycket an hela vägen, glappade inte, breda bomkanaler, plats för manken och MYCKET sköna att rida i vilket också märktes på hästen...
 
Det låter ju bra då är det bara att slå till. Jag tycker att Wellington är skön att rida i och kvalliten är också bra, käner flera stycken som har denna sadel och är nöjda, den är ju något hårdare i sitsen än albion. Men prisskillnaden är ju ganska stor om man inte tar Legenden förstås.
 

Liknande trådar

Utrustning Jag behöver köpa en ny hjälm. Är dressyrryttare och har ganska mycket hår, både tjockt och långt. Tanken är att jag ska ta upp tävlandet...
Svar
2
· Visningar
439
Utrustning Nya ridskoleponnyn har bara en hoppsadel och jag funderar på att kosta på oss en egen dressyrsadel om jag hittar något begagnat. Men hur...
2 3
Svar
43
· Visningar
2 500
Utrustning Jag har lyckats igen, att köpa en ponny med svårt sadelläge. Rak och rund rygg med ordentlig bredd över mankens bas, men med hög manke...
Svar
4
· Visningar
567
Utrustning Någon som har erfarenhet av denna sadel? Ev behöver vi framöver en ny dressyrsadel till vår ponny, swb/ welsh med platt rygg och inte så...
Svar
3
· Visningar
722
Senast: Amanda_F
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Samhall?
  • Vad gör vi? Del CLXXXVII
  • Sommarföräldrar 2022

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp