Lantmästare som djurskyddsinspektör...
Nu förstår jag inte dina argument om varför en person med lantmästarutbildning skuulle vara olämplig som djurskyddsinspektör, lantmästarutbildningen är en bred utbildning inom områdena husdjur, ekonomi och växtodling. Det finns enormt många olika inriktningar att gå vidare inom när man har lantmästarprogrammet som bas, och då jag sedan tidigare har arbetat praktiskt i många år med lantbrukets djur (ffa mjölkkor), hästar och som veterinärassistent väger min arbetslivserfarenhet mycket tungt. Den har jag mycket stor nytta av i mitt yrke. Det finns säkert lika många inriktningar som det finns lantmästare, och min uppfattning är att djurskyddslagstiftningen sätts mycket i fokus under utbildningstiden. Sedan djursyddslagen kom 1988 har det hänt mycket, och det är fel att tro att en utbildning inom lantbrukssektorn skulle förbise detta.
Lantmästarutbildningen går inte ut på att lära sig att "suga ut så mycket som möjligt ur djuren och sen slakta dem. samt hur man bäst kan trycka in flest djur utan att bryta mot lagen osv", för att få en lönsam djurhållning kan man inte bryta mot svensk djurskyddslag. Lagen gäller lika för alla, och det är vad yrket som djurskyddsinspektör handlar om, att se till att djurhållarna följer djurskyddslagstiftningen.
Lantmästarutbildningen finns enbart på Alnarp, INTE på Ultuna, där utbildas i stället bl a agronomer och veterinärer.
Att den praktiska utbildningen brister hos många inspektörer är jag dock beredd att hålla med om, då flera djurskyddsinspektöret har enbart en miljöutbildning och ingen praktisk erfarenhet av djurhållning. Som djurskyddsinspektör har man ett brett tillsynsområde, allt från lantbrukets djurproduktion och hästar, till zoobutiker, hundar, katter, slakterier, djurtransporter mm. Sedan några år tillbaka finns därför påbyggnadskurser inom djurskydd i Skara som är obligatoriska, även för redan yrkesverksamma djurskyddsinspektörer.
Du har även fel om taxan, ett tillsynsbesök kostar inte 1000 kronor, ofta finns en årlig tillsynsavgift baserad på antalet djurenheter. I vissa fall (ex befogade klagomål) tas timtaxa ut, vilket jag anser vara rättvist. De som inte följer gällande lag skall betala vad det kostar kommunen i handläggning av ärendet.
Och nej, jag är inte stockholmare, utan också uppväxt med lantbrukets djur och har även egen djurhållning idag.
Hlsn Helena