Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Camilla (01 Aug 1997, 00:56:10)
Emma> Jo, smakar det så kostar det. Hästar är dyra. Fast i längden tror jag att man tjänar på att köpa en häst som kostar lite mera, men som man har mer glädje av. Eller hur? Med det menar jag inte att man inte kan ha glädje av en travhäst, det beror på vad man vill göra med sin häst. Men om man som du, börjar bli intresserad av att tävla bör du nog satsa på en häst som är lämpad för det ändamålet. Missförstå mig inte nu alla ni som är travarälskare, jag är inte som Elisabet, utan gillar alla raser. Tack och hej för ikväll. Gó natt!
Maria (01 Aug 1997, 00:51:04)
Emma> själv föredrar jag halvblod, men de kostar ju mycket mer pengar. Jag har tidigare haft arab och engelskt fullblod.Fullbloden är ju billigare och kan vara trevliga hästar, inteligenta etc. själv har jag dålig erfarenhet från fullblod som gått galopp. Fick slakta min 5-åring pga skador som dök upp senare. Nu har jag en 6-årig halvblosvalack. Araber är trevliga men små, lämpar sig ej till dressyr då de ej har gången samt är lite rangliga dvs flyttar sig gjärna lite för mycket i sidorna. Jag har ridit Quarter-hästar med nyligen, men det är ju till western.
Emma (01 Aug 1997, 00:48:21)
Camilla> Kollat i hästtidningar har jag gjort, men hästarna är ju så dyra! Travarna är de enda som kostar en rimlig summa pengar för mig. Men jag ska fortsätta kolla.
Camilla (01 Aug 1997, 00:42:41)
Emma>Jag tycker inte att du ska köpa en travare. Ett litet och nett halvblod kanske? En arab? Eller varför inte en stor D-ponny, tex New forest? Det finns mycket att välja bland. Titta bland hästannonser efter någon som verkar passa dig och provrid hästar.
Emma (01 Aug 1997, 00:37:59)
Maria> Nej, det finns ingen speciell travare som jag tänker på. Det var bara en en tanke jag fick eftersom jag tycker de verkar fina. Jag vill inte påstå att jag planerar att bli någon större tävlingsryttare, men jag vill helst kunna göra något annat med min häst än att rida i skogen. Har du nå´t förslag på en hästras passande en ganska smal 15 årig tjej på 163cm? Förrästen, tack för ditt svar!
Maria (01 Aug 1997, 00:30:11)
Jag skulle fortfarande avråda från travare. Man skulle ju inte komma på tanken att ta en ridhäst och ha till travsport. Det är likadant åt andra hållet, tro mig. Jag vet en tjej som har en travare till distans och det fungerar mycket bra, men dressyr och hoppning är tveksamt tycker jag. Promenadhäst kanske. Har du hittat någon speciell travare eller?
Mia (01 Aug 1997, 00:09:44)
Travhästar kan vara trevliga och duktiga men jag avråder ändå från att köpa travare till ridhäst. Detta speciellt till dressyr då du kommer att få problem med galoppen. De är ju avlade och lärda att inte galoppera och det brukar bli svårt med kort galopp och svårt med fattningar. Travare Tenderar att vilja rusa in i galopp. Du kan sällan få en travare att röra sig tillräckligt bra om du vill tävla.
Mia (01 Aug 1997, 00:03:43)
Då det gäller mugg tycker jag att det läkt bra om man gjort rent karleder noga varje dag med mild tvål, torkat noga och haft på en salva som jag inte kommer ihåg namnet på. Gul burk med rött lock och svart text!
Emma (01 Aug 1997, 00:02:12)
Hej! Det här är första gången jag skriver i öppet forum. Jag funderar på att köpa en travhäst som jag ska kunna annvända till ridning. Jag är intresserad av både hoppning, dressyr och möjligen distans och jag vill tävla i lättare klasser i de grenarna. Är det lämpligt att köpa en travare? Min ridlärare avråder mig att göra det eftersom hon inte tycker att de är bra som ridhästar. Min kompis har en travare som är jätteduktig och himla snygg. Dessutom verkar det vara en trevlig ras. Vad tycker ni, ska jag satsa på en travhäst. Blir jätteglad för svar!
pipen (31 Jul 1997, 23:13:29)
Tips mot knottplågan ° vitvinsvinäger ° matolja + mycket pressad vitlök + lite vitvinsvinäger ° matolja + vitlök + djungelolja ° matolja + jodopax ° hjorthornssalt + vatten ° hovolja ° trätjära ° ättika (spädes) ° några droppar pepparmyntsolja (köps på apoteket) + 1 liter rapsolja ° hjorthornsolja Det är inte garanterat att dessa tips fungerar, men man kan ju alltid försöka. Några fler tips som jag hittat på nätet ( några har jag redan skrivit om på föregående sida) Tips mot knottplågan ° vitvinsvinäger ° matolja + mycket pressad vitlök + lite vitvinsvinäger ° matolja + vitlök + djungelolja ° matolja + jodopax ° hjorthornssalt + vatten ° hovolja ° trätjära ° ättika (spädes) ° några droppar pepparmyntsolja (köps på apoteket) + 1 liter rapsolja Det är inte garanterat att dessa tips fungerar, men man kan ju alltid försöka. Använd inte Chevalet eller Switch on dessa preparat är bekämpningsmedel och klassas som bekämpningsmedel. Förpackningar samt svampar man använder måste tas om hand som miljöfarligt avfall.Samt hästarna får ej komma i kontakt med vattenmiljön tex sjöar för det är mycket giftigt för fiskar och andra vattenlevande organismer. mvh pipen
Johanna (31 Jul 1997, 22:42:40)
Frida<< Jag har en häst som har mugg och jag brukar bara smörja ymnigt med vanlig mat-olja, men det beror väl lite på vilken typ av mugg din häst har. Min häst har ett ärr som hon får "torra" sårskorpor i då mjukar matoljan upp och är även vattenavstötande.. Vet inte om det hjälper dig men ändå................ Johanna
Frida (31 Jul 1997, 21:49:41)
Ullis: Det blir säkert ungefär samma resultat med lactacyd som med vanlig såpa. Det är ju ett slags rengöringsmedel båda två.
Ullis (31 Jul 1997, 21:07:23)
Frida...vetrinären sade att jag skulle gjöra rent såret med "Lactasyd"en flytande tvål som man köper på apoteket,finns väll i vanliga affärer nu ochså,men du ska gjöra rent med det varje dag och om det går så ska du linda in benet,så ska det snart vara läkt!Ullis...
marie (31 Jul 1997, 14:21:11)
Jag vet de som har en ägardel i en travhäst, de är oftast gubbar och vet inget om hästar utan är bara ute efter att tjäna pengar. Men alla är inte så. Vet ni något bra sätt att få bort knutor på hästens rygg? Jag har försökt med jodopax under en längre tid men inget resultat. Jag borstar alltid noga där sadeln ska ligga och är nogrann med rena vojlockar och shabrak. Är tacksam för bra tips.
Fia (31 Jul 1997, 14:03:19)
Jessica>>Travfolk ser inte alls alltid hästar som objekta att tjäna pengar på.Man gosar och kelar och pratar med hästar i travstall oxå.Det är bara en lite mer stressig miljö än andra stall.
Laila (30 Jul 1997, 21:43:37)
Frida: Jag hade också problem med mugg på min förra häst Jag fick också tips om såpa och det var det bästa! Det får absolut inte såret att läka fortare, men det bästa man kan göra med mugg är att hålla rent. Salva hindrar oftast såren att läka eftersom det täpper till och inte låter blod och hud bilda ett naturligt skydd. Jag föreslår att du försöker med såpan, som jag gjorde med min häst och är petnoga med att hålla rent, så det får en chans att "sköta sig själv". (Såporna var förr olika, men ej längre så det spelar ingen roll vilken) Preparatet du nämner tycker jag låter som något jag köpte på apoteket, som bildar en "koagulerad hinna" av plast, som man kan använda på stora öppna sår, för att förhindra att smuts ställer till det. Det finns faktiskt en liten bok på apoteken om de enklaste åkommorna hos hästar, där man får tips och råd! Tack för det apoteket!
IngelaH (30 Jul 1997, 21:00:20)
>>Moa: Jag håller med Frida. För några år sedan hade jag förmånen att hjälpa till med utbildningen av en ung arabhingst. Det var många svordomar och blåa tår innan han glatt klev genom vatten. Vi gick på var sida om Musse och praktiskt taget tvingade honom igenom vattenpölarna, som han var tvungen att passera för att ta sig till hagen. Vi körde Fridas recept med svamp, hink och vattenslang. Till sist fungerade det. Men man måste ha tålamod!
Frida (30 Jul 1997, 20:32:25)
Moa: Om hästen inte gillar vatten eller är rädd för att blöta ner fötterna kan man kanske vänja den genom att spola eller svampa den efter ritt, det måste ju uppfattas som behagligt en varm dag. Då kan man låta det blaska lite om fötterna på den. Sen får man väl köra vattenpölsterapi genom lekfullt plaskande en dag när det regnat.
Moa (30 Jul 1997, 17:42:34)
Vad gör man om hästen inte alls gillar vatten? Dvs han går runt vattenpölar och tar stora språng över det minsta lilla diket med vatten i.
Moa (30 Jul 1997, 17:22:10)
Angånende sommareksem: Prova att droppa Rappsolja på sommareksem. det lindrar klådan. Se bara till att ha något på dig som tål oljan (regnrock) då hästen skakar på sig och oljan kommer överallt!!!
Frida (30 Jul 1997, 14:00:33)
Jag har fått tips om ett "förbandsmedel" som heter Nobecutan. Det är nån slags inplastningsspray? Än en gång undrar jag om någon har använt detta och vet var man kan få tag i det? Är det lätt att använda?
Anna (30 Jul 1997, 11:42:45)
Frida: Torka helt torrt i karleden (tex med en fön) innan du tvättar rent med Jodopax. Sedan stryker du på Hästsalva, det brukar hålla flugorna borta. Men sedan är det ju tyvärr så att sommaren är den absolut värsta tiden att få sår att läka på hästen (augusti=rötmånaden).
Madeleine (30 Jul 1997, 11:40:45)
Pipen: Det bästa är att låta mellanväggen vara i mitten så att hästen får stöd av den. Vissa hästar vill åka "brett" (oftast ston) och då får man ju låta dem göra det. Har du inte mellanväggen i mitten kan du ju inte heller använda bommen bakom hästen.
Frida (30 Jul 1997, 10:12:45)
Jag har en häst här som har problem med mugg. (Samma häst som har sår under magen) Jag tvättar med jodopax och salvar på men det läker inte. Hörde nån stans att man kan använda såpa. Funkar det? Vad för såpa ska man använda?
Frida (30 Jul 1997, 10:10:46)
Ullis: Jag tvättar med jodopax varje dag och har på salva men flugorna trasar sönder det ändå. Vad göra?
My (30 Jul 1997, 09:46:06)
Jag låter alltid mellanväggen stå kvar i mitten - hittills har det inte varit några problem med detta.
Ullis (29 Jul 1997, 23:26:25)
pipen..jag tycker det är bäst att mittväggen är på mitten för hästen får mycket stöd av den.Ullis...
pipen (29 Jul 1997, 23:08:43)
Hej ! Jag funderar på hur det är bäst att göra då man transporterar"en" häst i en vanlig två hästaras transport. Min "dräng" ja min "man" säger att mittväggen ska vara på mitten så att hästen får stöd av den och så att hästen är van att stå trångt då den ska åka tillsammans med någon annan häst. Medan jag tycker att hästen kan få åka med mittväggen skjuten åt sidan då man åker med endat en häst, för att hästen ska ha lättare att hålla balansen... Vad tycker ni ?
Ullis (29 Jul 1997, 22:51:12)
Frida..är såret väldigt stort?min häst har också sår under magen men det är knotten som har bitit sönder honom,så jag brukar spruta på en blandning av jodopax och vatten,knotten och myggen tycker inte om jodopax lukten,ta en vanlig flaska som det går att spraya med,och blanda en halv kork jodopax och resten vatten,jadopaxen varar på dett viset jätte länge!!Ullis...
Frida(07/29/97)
(19.05) Jag tar gärna emot flera dunderkurar mot sommareksem. :D

Frida(07/29/97)
(18.10) Jessica: Jag skulle tro att det är helt vanligt exem. Hästen gnuggar av sig man och svans och om det är allvarligt blir det skorvigt så småningom. Testa Johannas recept! :o)

Johanna(07/29/97)
Recept vitlöksolja: 1/2 liter matolja 1/2 vitlök Lite jodopax Kör allting i mixern, använd mycket !!!!

Johanna(07/29/97)
Jag lånade en häst med soleksem en sommar (relativt lindriga men ändock) och henne smörjde vi med vitlöksolja varje dag. Hästarna blir inte trevliga att hålla på med men oljan gör att det inte kliar och vitlöken håller myggen borta.

Frida (07/29/97)
(16.20) Är det föresten nån som vet ett effektivt medel mot sommarexem? Det gäller en shettis..?

Frida(07/29/97)
Jag har fått tips om ett "förbandsmedel" som heter Nobecutan. Det är nån slags inplastningsspray? Har nån använt detta och vet var man kan få tag i det? Är det lätt att använda?

Jessica(07/29/97)
Nope, han e´ en korsning mellan arab och New forest. Det kommer när han har gått ute mycket på gräs. Det var likadant förra sommarn. Kan kanske vara eksem, men borde det inte vara lite skorvigt då?

Eva(07/29/97)
Jessica: Kan det vara sommareksem? Är det en Islandshäst?

Tut(07/29/97)
Till Frida: Det är ingen vits alls, mer än att det är billigare för tillverkarna. Ofta brukar syntetsadlar ha sånadär stroppar - plasten går sönder jättefort, däremot behöver du nog inte vara rädd för att vävbandet ska pajja - det håler. Men det ser fult ut.´


Frida(07/28/97)
Föresten, vet nån vad det är för bra med plast stigläder? Alltså Vävband ingjutet i plast? Fattar inte vitsen.


Frida(07/28/97)
Hä hemma har jag just nu en häst med ett stort sår mitt under magen. Hur ska jag kunna skydda det med en kompress el. likn. när det inte sitter kvar? Har nån nåt tips?

Jessica(07/28/97)
Tack för svaret Pip. Har ännu en fråga, vad är det för parasiter som sätter sig i manen? Hästen kliar sig jätte mycket, men hur noggrant jag än tittar hittar jag inget. Kan det vara knott som ger den effekten? Går det att göra något åt det?

Pip(07/28/97)
Banminth går genom hästens tarmsystem på 8 timmar, så i det fallet ska man väl mocka ur allt som kommit ut dagen efter avmaskningen. När det gäller Ivomec, har jag för mig att det tog längre stund innan hela avmaskningsgiftet lämnade kroppen...

Jessica(07/27/97)
Vilken dag efter att man har avmaskat skall man plocka bort häst skiten ur hagarna?

Carola(07/27/97)
Är det någon som vet när unghästar tappar sina mjölktänder?


Jeanette(07/26/97)
Till "COWBOY" Jag tror att du har missat det här med horsemanship om du tror att det är förknippat med Westerridningen. Jag tror även att du har missat westernridningen med, den innehåller inte bara slidestopp. TILL MALIN; En allround häst förknippar jag med att du kan använda till nästan allt typ; körning, distans, western, riddarhäst, dressyr, hoppning, bruksridning m.m. Ja vad du vill ha ut av din häst och vad du vill göra tillsammans med den. Är det någon gren som du vill tävla i så får du satsa mer tid på denna och ha det som huvudträning så får hästen och du ha det andra som avbyte till all träning.


Paula(07/25/97)
Vet någon om den vackra Frieserhästen finns att få tag på i Sverige?


Anette(07/25/97)
Jag undrar om det är bra att ge hästar rent klöverhö och vad det har för näringsinnehåll jämfört med "vanligt" hö?


MALIN (07/24/97)
>>KATTA>>> JAG HADE EN STOR TRAVARE OCH HAN ÅT FÖR CA 800 I MÅNADEN HAN VAR NORMAL STOR OCH ÅT SOM VANLIGT UTAN EN MASSA TILLSKOTTS FODER.


My(07/24/97)
Ang triangelförsäkring: Man får tävla icke licensierade klasser med triangelmärkt häst. Dvs upp till LD hoppning, LC dressyr, clear round distans etc. Och ja, de får vara A1 försäkrade, dock för högst 10 000:- (jag skulle personligen strunta i att A1-försäkra då, utan ta en A2 + veterinärvård istället). Triangelmärkningen är givetvis inte BARA för att hästägaren skall försäkra sig om att hästen inte tävlas i högre klasser. Jag tror att försäkringsbolaget är minst lika intresserade av att hästen inte används i sådan stor utsträckning längre. Det är ju trots allt ett medicinskt fel på hästen. Den skulle kanske i praktiken hålla för högre tävlan ett tag, men sedan skulle skadan ge sig tillkänna igen. Däremot kan hästen säkert ridas som vanlig "hobbyhäst" i åtskilliga år till. Allt beror ju på vad skadan egentligen är, och vad den egentligen skulle användas till.


Carro(07/24/97)
Kan inte nån från ett försäkringsbolag reda ut frågan med triangelmärkning? Godtar inte Mys svar. Skulle triangelmärkningen bara vara till för att ryttarna ska veta att hästen inte får gå höga klasser (och var går gränsen i så fall??).

Anna(07/24/97)
MY! Varför får man inte tävla en triangelmärkt häst på högre nivå än klubbtävling om dom nu får vara försäkrade?


Susanna(07/24/97)
>Malin.En allroundhäst är en häst som används till lite av varje och som då (oftast) inte visat sig vara till exempel en dressyrhäst som inte kan hoppa.

MALIN(07/24/97)
JAG VILL GÄRNA VETA VAD EN ALROUNDHÄST ÄR


Anna(07/24/97)
Ingela H: Hästar klarar av att bli ormbitna, men det är värre för föl och unghästar än för äldre hästar. Om man ser att hästen blivit ormbiten ska man ge akt på hur den beter sig, dvs allmäntillståndet. Ibland kan de bli riktigt dåliga, halsen kan ju tex svullna upp, och då måste man tillkalla veterinär omedelbart.

IngelaH(07/24/97)
Hejsan, jag har hållit på med hästar i över 20 år och tycker att jag kan en hel del. Idag ville min mamma sätta mig på prov och frågade om hästar klarar av att bli huggorms- bitna, t ex i benet, eller mulen. Jag måste säga att det var lite för knivigt för mig, eftersom jag aldrig har hamnat i den situationen. Är det någon annan som vet?


My(07/24/97)
Beträffande horsemanship: Nej, man måste inte vara westernryttare för att använda sig av Natural Horsemanship - jag höll på med en helt annan ridgren när jag kom i kontakt med detta. Alla hästar och ryttare tjänar på att kunna kommunicera och hantera sin häst på ett vettigt sätt utan att utöva våld.


Cowboy(07/24/97)
Westernridning är för nollor. Misslyckade ryttare i cowboyboots....pinsamt! Skittufft att åka tio meter på haserna. Imponerad. Skulle horsemanship vara förknippat med westernridning eller?

Jeanette(07/24/97)
Hej My! Horsemanship tycks vara det som fattas rätt mycket. Jag har ridit western över ett år nu och har lärt mig mycket, av det, men också mycket av körsporten och bruks- skogskörning med häst som de tävlar runt om i landet. Ni som rider med hästen i trafiken, hur gör ni om hästen skyggar och vill sticka?


Susanna(07/24/97)
>Nicky.Jag använder torv till mina hästar och jag tycker väl att är ganska lättmockat, det har bra uppsugningsförmåga men blir ganska tungt när det är blött.


Nicky(07/23/97)
Jag skall flytta min häst till ett nytt stall nu, och där står hästarna på torvbädd i sina boxar. Jag har alltid haft min häst på spån innan, och undrar om det är någon som har erfarenhet av torvbädd, om det är bra, lättmockat etc. Tacksam för svar!


My(07/23/97)
>Jeanette och K-A: Kul att fler och fler blir intresserade av Natural Horsemanship. Jag tycker att det gav mig en pusselbit i hästhanterandet som jag saknat länge... Vad gäller långa grimskaft: Om du har en båtaffär nånstans i närheten, så köp ett längre rep där. Billigt och bra! Tänk på att det ska vara lite "tyngd" i repet (det är därför just båttampar brukar vara bra - men det finns säkert liknande rep i typ järnaffärer också). Ca 1,5 cm i diameter.

Kurt-Arne(07/22/97)
angående lastning av häst så har jag sett några metoder den jag fastnade för såg jag första gången på en clinic med John Moore jag tycker ni som har problem med det här ska ta kontakt med någon Westernklubb i närheten så kan dom nog förklara hur lastningen går till när man jobbar med natural horsemanship. mvh K-A

Jeanette(07/22/97)
Hej My! Kul att det var någon som svarade, som har tagit åt sig och har blivit intresserad av Pat Parelli. Jag försöker komma åt så mycket som jag kan om honom, han filosofi finns en del av på här på internet som man kan skriva ut. Nu till saken. Jag är alltid lugn med min häst, det har jag lärt mig från början när jag började hantera hästar. När jag köpte den hästen som jag har nu som är den första som jag har ägt, så gick jag och tränade hos äldre "gubbar" så att säja innan det här med horsemanship kom i "ropet". Hos den kan man verkligen hitta en guldgruva när det gäller horsemanship. Jag har aldrig viftat eller skrikigt när det "härjar" till sig och blir väldigt nervös och litar inte på såna som tappar fattningen när "explosionen" kommer. Grimmskaften är idag så korta, har ej hittat långa. Så man är tvungen att släppa än att skada sig illa, tycker jag.

My(07/22/97)
till Jeanette: Jag skulle förut ha sagt att du skulle hålla kvar i grimskaftet, men jag var och tittade på Pat Parelli, en mycket känd Horsemanshiputövare. Vi var inne i ett ridhus, med drygt 300 årskådare på vardera sida om hästarna som var med på clinicen. Ibland gjorden något så att alla applåderade, och hästarna blev skrämda och for omkring åt alla håll. Då tog Pat Parelli en av hästarna och lade grimskaftet (ett flera meter långt rep) och lade det löst över sin arm. Så bad han oss applådera allt vad vi orkade: hästen hoppade omkring, men försvann aldrig mer än nån meter från Pat. Att hålla fast den kort, ger hästen klaustrofobi - en instängdhetskänsla. Ungefär som att du inte går fram till en okänd hund som står bunden. Vore han fri, skulle han inte känna sig trängd, men det gör den då den är bunden. Låt hästen fladdra till utan att du rycker till dig repet med en gång. Håll dig själv lugn och börja inte vifta med armar och hojta.

Thilde(07/22/97)
>>Bimbo. Långt ifrån alla privatryttare rider med sporrar och de som gör det gör det nog av olika anledningar. Även väldigt lydia och pigga hästar kan man rida med sporrar för att förfina sina hjälper. Toppryttare rider oftast med sporrar. Det är dumt när folk tar till sporrar för att hästen är slö. Om den inte lyssnar på skänklarna slutar den snart lyssna på sporrarna också!...thilde Nu åker jag till Island!!

bimbo(07/22/97)
varför rider nästan alltid privatryttare med sporrar? Är deras hästar så olydiga eller slöa?

Thilde(07/22/97)
>jeanett. Jag tror man ska hålla kvar taget så att hästen inte springer iväg någonstans. Den stannar ju oftast om den känner att någon hänger i grimman...thilde

Jeanette(07/21/97)
Hej igen, jag undrar när man leder en häst och det händer något som skrämmer hästen så att den kastar sig åt sidan och tar tag med bakbenen så att den får ett frånskjut, och rycker till i ett galoppsprång, vad gör ni? håller fast hästen till varje pris eller släpper taget.


Jeanette(07/21/97)
Hej ni som undrar över pinto och paint, paint hästarna är renrasiga quarterhästar som är skäckar. Pinto är oftast korsningar av olika hästraser som har blivit skäckiga. Det finns både en paint klubb och en pinto klubb för dom som är intresserade. Palominon är också äkta quarter, fast dom vill ha en egen förening för palominon och avla på det. Palominon färg i amerika är samma färg som vi kallar isabell. mvh!


Eva(07/21/97)
Efter vad jag har hört så är en "Paint" samma som en "Quarter" fast Painten är skäck och Quartern är inte skäck.


My(07/21/97)
Angående triangelmärkning. Visst får man ha en triangelmärkt häst försäkrad. Du kan t o m ha den A1-försäkrad, men bara till en summa av 10 000:- Det viktigaste är dock att du fortfarande kan ha hästen veterinärvårdsförsäkrad, vilket innbär att du får ut försäkringspengar om du behöver veterinärbehandla din häst. Och det är ju det som brukar vara dyrt. OBS bara att du trligtvis kommer att få en reservation på den skadan som hästen triangelmärkts för (du får inte ut några pengar om hästen måste behandlas för just den skadan).mDet behöver inte heller vara frågan om en slakthäst. Man triangelmärker hästen för att den p g a en skada inte kan användas till det hästen är avsedd för. Den som har hästen kanske tänkt tävla fälttävlan på hög nivå, och det håller hästen inte för. Men däremot för att tränas och tävlas på låg nivå, typ klubbtävlingar mm. Min första häst tävlade jag aldrig högre än klubbtävling och var nöfd med det i flera år. Så om du inte har högtflygande tävlingsplaner så kan en triangelmärkt häst hålla aldeles utmärkt i MÅNGA år.

Thilde(07/20/97)
Jag tror inte att Palomino är en godkänd ras, men den håller på att bli. (inte helt säker). Jag vet inte om Pinto och paint horse är samma sak...thilde

Challis(07/20/97)
Tjenix! Nån som vet hur det egentligen ÄR med pinto & palomino? Är pinto och paint horse samma ras? I Danmark har dom hästar de kallar "pinto" som en ras alltså, i alla fall där jag var och red. Hjälp mig!!!

jeanette(07/20/97)
hej, igen. Jag glömde fråga vad det är för skillnad på effekten på pullargrimman och den vanliga dubbelgrimman med remonten på??

Jeanette(07/19/97)
klockan är 22;35 ,, vet någon om hur man använder en pullargrimma, och vad har den för funktion, sammt hur sätter man fast den?, tacksam för svar!

Thilde(07/19/97)
>Ullis. I nerförsbakkar är det en del hästar som lättare går in i tölten och trampar under sig. >maria 100. Jag skickar programmet till dig nu!


Anna(07/19/97)
Hästar brukar triangelmärkas om den varit/är skadad och ägaren väljer att få ut försäkringspengarna för den. Den kan inte försäkras efter märkningen. Hästen får inte tävla sedan av försäkringsskäl.
Thilde(07/18/97)
>Anki Triangelmärkt betyder att det är en "slakthäst". Tex att den har haft spatt, eller att den skulle slaktas men blev "skonad". Triangelmärkta hästar kan vara hur bra som helst. Men man får INTE tävla på dem. Det är förbjudet, men inte på små klubbtävlingar och sånt. En häst i vårat stall är triangelmärkt för han har haft spatt. Det märks inte på honom nu, men det känns sorgligt för ägaren att hon inte får tävla eftersom hästen är en toppen dressyrhäst som är duktigast i stallet. Om man vill köpa en triangelmärkt häst får man avgöra om man vill låta bli och tävla eller inte...thilde
Anki(07/18/97)
Vad menas med att en häst är 'triangelmärkt'? Har stött på det i anonser, 'triangelmärkt men går att rida'.
Thilde(07/18/97)
>katta.G Detberor på hur mycket ponnyn rids, om den är pigg eller slö (hur mycket kraftfoder den ska ha) och foderpriserna. Hö prisena brukar ligga runt 1-2 kronor/kg och om den äter 5-6 kg per dag kan man ju räkna ut vad det blir i månaden. Havre priser och minerla priser varierar också. Speciellt mineral priserna, beroende på vad det är för mineraler, så där kan inte JAG hjälpa dig...thilde
Katta.G(07/18/97)
Kan någon snäll person skriva vad foder kostar i månaden ( hö,havre,mineraler) till en D-ponny eller stor häst i månaden? SNÄÄÄÄÄÄLLA

Polgara(07/18/97)
Bit tillbaka !Bestraffning är bra om den sker på ett sätt hästen förstår=inte med spö. Om din häst biter så ryt till och slå till den ordentligt på halsen /bogen...ungefär som en annan häst skulle göra för att ge igen . skillnaden i vikt är väl en sådär 4-500 kg så jag tror inte att den tar någon större skada.Möjligtvis får DU ont i handflatan .

Ullis(07/17/97)
Thilde>>Jag har en islandshäst "Lysingur"jag håller nu på att jobba honom i tölten han kan inte med den riktigt ännu,vet du något bra sätt?


Su(07/17/97)
Angående att täcka öven hästens ögon när man lastar.. Man får kanske in hästen, men tycker den inte att det är väldigt obehagligt. Blir det inte svårare nästa gång? Jag tror man måste ta sig tid och se var felet ligger. Är hästen rädd, eller bara tjurig? Varför? Men det är inte lätt, jag vet!

Thilde(07/17/97)
Om man täcker hästens huvud vägrar den också i vissa fall att röra sig, när den inte vet var den går. Jag håller också med Anna. Tänk er själva när man leker "blindbock" och man kommer till exempelvis en trottoar kant. Man vet ju inte att den är där så man snubblar helt enkelt omkull. För vissa hästar går det nog bra, men en del som är rädda för att gå in kan ju få en chock när de väl ser att de är inne i "det där mörka hålet". Man får helt enkelt överväga om det är bra för ens egen häst, alla hästar är individer och man kan aldrig säga att det funkar på alla/ingen ...thilde

Anna(07/17/97)
Det finns en risk med att täcka hästens huvud så att den inte ser när man lastar. Jag provade det en gång och det resulterade i att min häst gick omkull på lämmen eftersom han inte såg när den började luta....

Thilde(07/16/97)
>linda Ett tredelat bett är ett "snällt" bett. Även om mittendelen är platt, för det är inte den som sitter i mungiporna. Pessoa är alltså ganska skarpt gämfört med tredelat. Ett tredelat bett är mjukare eftersom det inte "slår hästen i gommen" när man tar i tygeln så som ett tvådelat bett kan göra. Jag rider alltid på mitt tredelade bett och det är jättebra. Det är också lättare att ett tvådelat bett nyper hästen i tungan. Pessoa är ett ganska skarpt bett, men det kan vara bra på en del hästar förstås. Hoppas mitt svar inte är vilseledande...thilde

Thilde(07/16/97)
Apropå lastnings tips...Om man tar ett tjockt rep ganska långt och fäster det i grimman. Sedan drar man det in i transporten runt bommet ca två varv och sedan ut ur transporten och in i den högra lilla öggalan som finns på sidan av öppningen, runt bakbenen på hästen (precis ÖVER haserna) och in i "ögglan" på andra sidan öppningen. Sefan om man drar har man stor kraft. Repet drar då i grimman framåt och runt bakbenen framåt. Detta ska ENDAST göras på hästar som inte vill gå in för att de är "tjuriga". Är hästen rädd blir den inte mindre rädd av tvång. Men om den bara är tjurig som sagt är det här en kraftfull hjälp. Man borde vara ca tre stycken när man gör det här. Och gör det inte på en häst som vill stegra sig, då kan den välta bakåt över linan...thilde (var försiktiga, men min systers häst gick lydigt in efetr några gånger med den här behandlingen)

Linda (07/16/97)
Vill bara veta om pesoa bett är mycket skarpare en tre delat med platt mitt del?

Maria med Björnis!(07/16/97)
Hej! (IGEN!) Ett superbra tips till alla hästägare som är trötta på hästar som bara vägrar gå in i transporten: Tag ex. en tröja, knyt den löst för hästens ögon och snurra runt den ett varv...och VIPS! hästen går in på tre röda! Hej hej! (hoppas jag har hjälpt någon med mitt lilla tips!)


linda(07/16/97)
Är det någon som vet hur högt medelsvårhoppning är för en D-ponny?


Thilde(07/15/97)
>Emma...Prova att göra något som hästen tycker är kul, eller öka på kraftfodret. Betfor eller havre gör ju hästen lite piggare. Eller så är det så att din häst inte mår bra. Sköts avmaskningen? Får han rätt mängd mat och rätt skötsel? Sånt spelar in i hästens temperament också...thilde


Emma(07/15/97)
Min häst är så lat! Vad ska jag göra. Han bryr sig varken om skänklar, spö eller smackningar. Jag blir så trött!


Su(07/14/97)
Kicki: Jag är inte så insatt i Western, men bygger inte western på helt motsatta principer än traditionell dressyr. Vore det inte att förvirra hästen då? Men, som sagt, jag har nog inte tillräcklig kunskap att uttala mig, men jag gör det ändå! Vad säger "Westernanhängarna"?

Kicki(07/14/97)
Attackera mig nu inte för föregående fråga - Jag är ytterst tveksam till "den här blandningen" som jag sett påbörjas. Jag vill bara höra fler personers åsikter.

Kicki(07/14/97)
Fråga: Kan man börja träna western med en häst som man rider "vanlig dressyr" med? Alltså, går det att kombinera de två ridsätten på samma häst, (olika ryttare)?


Thilde(07/14/97)
Jag använder alltid min gelé-pad under sadeln. Utan den vill nästan inte Hugur tölta. Jag lägger den alltid mellan sadeln och shabraket. Om man inte har ett tygöverdrag till den som är nog tjockt så kan nämligen gelen bli så het så att hästen får brännsår på ryggen. Gelé paddar behörer inte vara svindyra. Men ganska dyra får man räkna med att de är. De håller ju bra länge i gengäld. Det är nog olika bra på olika hästar, men jag tror inte det kan vara direkt dåligt. Det är ju rejält stötdämpande och fördelar ju trycket väldigt bra. Man kan ju kolla det genom att lägga padden på marken och falla ner på knä på den. Det gör inte det minsta ont i knäna. Tänk dig att man hoppar och råkar komma i otakt i språnget, om man då "dunsar" ner i sadeln så är det ingen stor duns för hästen, eller om sadeln trycker mer på en viss punkt, då fördelar ju padden trycket över hela ryggen och det blir som om sadlen ligger med ett jämt tryck på hästen...thilde

Thilde(07/14/97)
Nu har jag kommit tillbaka efter en härlig vecka i Norrköping. I kväll ska jag lägga mig i tid, för det har inte blivit så mycket sova på Islandshäst SM. Upp klockan halv 6 och ryttar fester till 4 på morgonen minst! Känner mig lite smått trött. Med inspirationen på topp ska jag sätta igång träningen med Hugur för att försöka komma med till SM något år (gärna nästa år). Ha det så bra allihopa. Snart ska jag gå och sova med min rödbrända näsa. Sen vill jag bara säga att Chevalet kan man använda, det hjälper, men man får inte bada med hästen någonstans, för det innehåller så mycket kemikalier så fiskarna dör om de blandas i vattnet. Sen ska man inte sätta det på huvudet heller, för om hästen doppar ner mulen i vatten hinken/badkaret blandas kemikalierna där också. Men Chevalet ÄR bra mot insekterna...thilde

Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.