Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Anna(07/13/97)
ELLEN! Om du tittar på gamla inlägg under rubriken hästtillbehör så hittar du information om säkerhetsvästar och vilka jag och andra tyckte var bäst.


Charlotta(07/12/97)
Hej! Jag hör till gruppen av människor som inte är direkt lång, men inte så kort heller, och därför gärna rider hästar runt 150-155 cm. Nu har jag hört rykten om att en mellanklass för såna hästar, typ "cob-klass" eller nåt ska införas i hoppning, för att ge dom här hästarna en chans. Vet någon om det är sant, om det ska genomföras?? Skicka ett mail om du vet nåt! challis@hempseed.com


Ellen(07/12/97)
Hej! Jag ska köpa säkerhetsväst och undrar om ni kan tipsa om något bra märke? Jag ska bara ha min väst när jag rider ut. Är det onödigt? Alltså, jag rider inte fälttävlan. /Ellen

Maria.B(07/11/97)
aa: Jag rider med gelpad, och det fungerar bra. Hon (hästen) är lite öm i ryggen, och det märks att hon tycker det är skönare MED den än utan. Den är ganska tung, men det verkar hon inte ha nåt emot. Se bara till att du förvarar den rakt horisontellt, annars blir den ojämn. Hoppas jag har hjälpt dig något i ett av de ständiga valen en hästmänniska måste göra.

Martina(07/10/97)
Hej, skulle gärna vilja veta var man köper hinder och bommar billigt.


Karin L(07/09/97)
MARIKA! Hej igen! Hoppas du fortfarande läser dessa sidor. Jag har ytterligare frågor att ställa om HAFLINGERN. Dom stona du red in, vilka var deras föräldrar? Vilka linjer är ²bra² linjer? Finns det andra som vet får ni också skriva t ill mig om det. Min e-mail adress är: karin.lundahl@sds.se Jag har hittat många härliga sidor om haflingern på internet. Jättemånga med härliga bilder. Försök gärna leta upp någonsida (det mesta är från USA) om du/ni är intresserade av att se hur denna underbara häst ser ut. Vad jag minns om dom när jag var liten, så var dom kraftigare än idag. Idag finns tydligen 2 typer, en smärtare o en kraftigare. Den kraftigare var vanligare förr. Den smärtare är tydligen mer till för ridning???!!! I USA finns många haflinger som är ledande inom dressyr o hoppning. Mycket roligt! Ha det bra alla haflinger-älskare!


aa(07/08/97)
Är det någon här som använder en gelpad under sadeln? Funderar på att köpa en sådan (de är väldans dyra) och det vore kul att höra lite om vad ni tycker om den.

Laila(07/07/97)
Är det någon som vet om det finns en förening för den spanska hästrasen Andalusiern i Sverige, eller om det finns uppfödare till rasen här, eller närmaste tillhåll?

helen(07/07/97)
Kia: Om en C- ponny är maxad är den på gränsen till D- ponny tex 139 cm . D- ponny börjar på 140 cm.


Anna(07/06/97)
Jag brukar använda Chevalet mot knott och insekter. Det finns på apoteket. Det är ganska dyrt men relativt drygt. Största nackdelen, tycker jag, är att det INTE är miljövänligt!

Maria(07/06/97)
Om man blandar lika delar tjära och matolja och penslar på hästen så håller sig mygg, knott och bromsar definitivt borta(man kan he i lite vitlök också om man har lust. Lycka till!!!mvh Maria.

Thilde(07/06/97)
Jag och min syster gjorde ett eget hopkok som var ganska bra. Det hjälper inte mot bromsar tror jag, men mygg och knott och även flugor (och till och med fästingar) väjde undan. Jag vet heller inte hur länge det sitter kvar på hästen, men det funkar ju om man tex ska ut och rida i skogen och vill slippa alla djur.Vi kokade 1 liter. Det innehöll: 1,4 liter vatten (det dunstar ganska mycket), två kvistar med tallbarr, en stor vitlök, som vi hackade i bitar och hällde i, Massa Basilika, pressade i 1/2 Citron. Vi rörde bara ihop allt i en gryta och lät det koka i ca 20 min. Sen Silade vi ner vätskan i en skål och pressade i en vitlök till med vitlökspress. Vi lät det dra i ca 1 dygn, sen silade vi av den pressade vitlöken och hällde ner allt i en Blom-spruta och sen var det bara att spraya på hästarna... Sen funkar det alltid att ge hästarna en halv vitlök om dan. Då gillar inte myggorna blodet, och det lär ju hjälpa mot förkylning och sånt i förebyggande syfte. Hoppas det hjälper för er med....thilde

IngelaH(07/05/97)
På den tiden jag började sköta hästar. Det låter som om det vore på 1800-talet, det är bara 12 år sedan, fanns det precis som idag diverse besvärliga flygfän. Då använde vi hjorhrnsolja och smorde in hästarna med. Det luktade ve och fasa, men hästarna fick vara ifred. Idag tycker jag inte att det finns några supermedel. De medel som är svindyra, hjälper bara för stunden, min förra sköthäst blev fotalt uppäten av bl a bromsar. Finns det någon som har något superbra tips att dela med sig av? Jag har för tillfället ingen häst att hjälpa, men man kan ju tipsa kompisar!


My(07/04/97)
Om Araber: Arabutställningar är konstiga tillställningar, och jag skulle inte klandra någon häst för att bli hispig efter att ha hetsats på en sådan utställning. Jag tror t o m nordsvenskar skulle bli prilliga och få "dåligt rykte" om de bahndlades så. Men det säger absolut ingenting om hästrasen arab. En vettigt hanterad arab är något av det klokaste, vänligaste du kan vara kompis med. De är otroligt allround, och behöver inte alls vara hispiga. Se bara på westernridna-/hanterade araber. De är lugna och sansade beroende på att de blivit lugnt och konsekvent hanterade. Att de inte presterat toppresultat rent generellt har att göra med att de är just allround, den enda gren de är speciellt topputmärkta på, är distans, i övrigt kan du nå långt - om än inte till elitnivå - i övriga grenar. Min hästs pappa (arab) gick medelsvår fälttävlan t ex. Ta kontakt med Svenska arabhästklubben om ni vill läsa och prata med andra arabägare som är intresserade av att RIDA sin arab.


Lena(07/04/97)
Klättraren!Jag vet inte exakt men när backarna är påtagliga uppförsbackar så ska man undvika att trava. Nedförsbackar sliter på benen också. Man kan ju anpassa hur man rider i backar beroende på hästen, hur stark den är.

Anna(07/03/97)
Någon skrev att ett pelham är skarpare än ett ett pessoabett, det kan kanske stämma om man menar en pelhamSTÅNG men det finns vanliga ledade pelhambett som är snällare!

Klättraren(07/03/97)
>Lena. Är det bara uppför branta backar, eller uppför alla backar? Isåfall måste jag vara mer försiktig, för det finns ganska mycket backar kring vårat stall. Sliter det på hästen att gå nerför backar?

Lena(07/03/97)
Jag har hört att man inte ska trava upp för alltför branta backar utan man ska skritta eller gallopera för traven sliter på lederna.

Klättraren(07/03/97)
Jag undrar om det stämmer att man tränar konditionen om man travar upp för en backe och att man bygger muskler om man skrittar? Sliter det på hästen när man går nerför, eller tränar det också musklerna ? Isåfall vilka? Tacksam för svar!

Linda(07/03/97)
Ewa! Jag är ingen expert, men jag skulle tro att hästen är bättre musklad på vänster sida. Isåfall kan du longera den i höger varv, avsluta alltid i vänster så den får sluta med något den kan, och håll inte på förlänge. Lycka till !

Nina(07/02/97)
Thilde: Jag tycker programmet verkar intressant. Hur bra resultatet blir varierar säkert från häst till häst, men det är ju en bra övning. Ska bli kul att prova. Hör gärna av dig om hon kommer med fler ridprogram. Alltid bra med lite inspiration!

Thilde(07/02/97)
Skriv gärna vad ni tycker om ridprogrammen. De tål kritik och de kan alltid förbättras. Hon som skriver dem är en 25 årig tjej i mitt stall som läser till ridlärare. Hon är jätteduktig och brukar hålla lektioner för en del i stallet. Min häst (Hugur) blev mer lyhörd och lyssnade jättebra för rösten och så, när jag ridit programmet. Så det är bra tycker jag. Men ni har kanske andra uppfattningar..? Skriv...

Thilde(07/02/97)
>susanne. Hoppas du tycker det var bra. Jag ska försöka att få tag på ett där man tränar hästen så den blir mjuk i sidorna också. Och sitsträning. Man är aldrig full-lärd!........Thilde

Undrar bara...(07/02/97)
Är det någon som vet några bra böcker om inridning, eller hur man rider in Islandshästar? Eller vet du själv? Vill veta allt i ämnet...


Kloka ord...(07/01/97)
Avsluta alltid ett ridpass i harmoni med hästen. Det är det hästen minns till nästa ridpass. När hästen gör rätt ska den få berömm, och när den gör fel ska du bara låta bli att ge berömm. ALDRIG bestraffning. Det är nästan alltid ryttarens fel när problem uppkommer. Stanna då till i ditt ridande och tänk efter. Var harmonisk och försök lösa allt på bästa möjliga sätt istället för att brusa upp och göra något du ångrar. Hästen blir inte bättre av bestraffning. Om du är 100% säker på att det är hästen som är problemet så kan du rätta till hästen, men rätta alltid till dig i första hand...Kloka Ugglan!!!

Susanna(07/01/97)
Till mia med bitande hästen: Min häst var hingst och 3 år när jag köpte honom. Eftersom han hade gått på lösdrift och inte var hanterad behandlade han mig som vilken häst som helst, alltså bet när han ville protestera mot något. Detta hände några gånger när jag skulle leda honom och han ville gå en annan väg än den jag tyckte att vi skulle gå. Jag boxade till honom hårt med knytnäven på mulen och sa NEJ så fort han försökte bitas. Detta behövde jag bara göra några gånger för att han skulle förstå att det var jag som bestämde. Jag berömde också mycket när han gjorde som jag ville. Så det är bättre att ta i ordentligt några gånger så att hästen förstår att det är du som bestämmer. Sen dessa första gånger har aldrig min häst bitit och nu räcker det att jag säger nej för att han skall förstå när han gör något han inte får. Glöm bara inte berömmet när hästen är duktig! Lycka till!

Mia. G(07/01/97)
Mia: Du måste säja till på skarpen när hästen biter dig! Annars är det ok för honnom att utmana dig och då gör han det och tar komandot= blir dominant. Då är det du som måste lyda honnom annars biter han mer och mer- så ta komandot över hästen, du behöver bara göra det tydligt kanske i några dagar, men detr är definitivt snällare mot hästen att straffa honom nu medan du ännu kan hantera honom än att låta det gå så långt att dumåste skicka honom till någon annan eller ännu värre sälja honom. Det kan bli en sån ovana att ingen vill åta sig få pli på honom och då blir det kanske slakt enda utvägen, så säg till så skarpt det behövs för att han SKA SLUTA. Skriv och berätta hur det går!

Mia. G(07/01/97)
Thilde: jag läste ditt äldre inlägg om hästens ryggmuskler med eller utan sadel spelar ingen roll om du rider hästen i en form där den jobbar med ryggen- travare däremot som bara körs tar inte och lyfter något med ryggen och får därför ofta svaga ryggar. Dessutom körs de ibland med käkrem som håller upp huvudet som ju gör det näst till omöjligt för dem att jobba med ryggmusklerna, men om du har sadel eller inte har ingen betydelse utan det är HUR hästen jobbar som gör en skilnad.


Thilde(07/01/97)
>mia. Min häst började bitas en period när jag gett honom godis utan att han gjort något. Jag ger nu aldrig godis bara ur handen om han inte gjort något bra, han vet skillnaden. När han började bitas hade jag grimma på honom och när han bet eller nafsade så ryckte jag i grimskaftet (inte jättehårt alltså). Då slutade han ett tag, men efter en stund försökte han igen. Då gjorde jag samma sak. Det funkade för mig, men det kanske inte funkar på alla hästar. Det viktigaste är att vara bestämd och visa vem som är ledaren. Mi lillasyrra hade nämligen en häst som började bitas litegrann och näs hon inte sade åt honom nog bestämt, så bet han senare hårdare. Vi fick fler och fler provlem och han jagade oss i hagen med blottade tänder till slut...så gör något direkt och var inte rädd för hästen. De känner ju lukte om man är rädd! Hoppas han slutar bitas! ...thilde...Anna(07/01/97)
Irene: Jag tycker att den svängda modellen är bäst. I och för sig har jag aldrig trillat av och blivit hängande i stigbygeln, däremot har jag trillat av för att gummibandet gått upp på den andra modellen.

Sara(07/01/97)
>Irene..Jag rider med sådana där islänska stigbyglar som är svängda på båda sidorna. De är jättebra tycker jag. Om man skulle glida in med hela foten i stigbygeln, och fastnar där, är det kanske bättre med gummisnodd, för den lossnar ju. Å andra sidan så blir snodden ofta uttöjd efter ett tag och lossnar även när man inte vill det...det är bara min erfarenhet alltså...Men båda är nog bra på sitt sätt liksom.

Irene(07/01/97)
Vilken säkerhetsstigbygel är bäst egentligen? Den med gummiband eller den utsvängda modellen? Själv har jag bara erfarenhet av gummimodellen.


Sara(06/30/97)
>Mia. Tack. Det visste jag inte om indianer. Kanske kommer jag inte lyckas med det på min häst, men det är kul att veta. I hagen är min häst väldig underlägsen. Han lämnar sin hög med hö om någon sträcker fram huvudet och han brukar flytta väldigt mellan högarna. Men han har fler vänner att stå och klias med än den mest dominanta som bara styr och ställer. De flesta andra hästa gillar honom inte, de bara lyder honom.


Mia(06/30/97)
Thilde: Det brukar varaolika beroende på hur många galoppsprång det är mellan hindren. Ett galoppsprång brukar vara 3m om din häst är lång eller kort i galoppen har ju också betydelse. Testa med små hinder på 30 cm så ramlar inte hästen över dem om det är fel avstånd. Lycka till på Island!

Thilde(06/30/97)
Är det någon som vet hur långt det ska vara mellan två hinder i en kombination, om de är rättupstående och ca 70 cm höga? Min häst är 1,36 cm hög.. Sen undrar jag om det är någon som jobbat på Island och vet hur det är. Jag ska dit den 22/7 i sommar och ska stanna en månad. Är det något man ska tänka på/ta med sig? Är det någon som vill mail-växla med mig får ni jättegärna göra det oxå. Jag är 15 år och älskar Islandshästar.. Min adress är heart2@hem2.passagen.se Skriv jättegärna..


Mia(06/30/97)
Kolla i tävlingsreglementet. Jag tror att man ska kunna hoppa ett hinder om domaren bestämmer så-olika från tävling till tävling.

Thilde(06/30/97)
>Katrin. Det har jag aldrig hört om i allafall. En kompis till mig tävlar LC-LB och hon har inte hoppat något hinder på ett tag, så jag tror i allafall inte att man ska göra det. Fast jag har aldrig tävlat själv, så riktigt helsäker är jag inte. Men som sagt TROR jag inte det..

Katrin(06/30/97)
Jag undrar om det fortfarande är så att man ska hoppa ett hinder när man tävlar LC dressyr? Tacksam för svar från någon som vet.


Mia(06/30/97)
Linda: Det finns st georg , intermediare 1 och 2 och grad prix och Grand prix kür.

Mia (06/30/97)
Petra: tänk efter vad du vill med din ridning. Ska du tävla? I vad? Köp sedan en häst som passar för detta ändamål. Det är också viktigt att du trivs bra med hästen och tycker om den från början.LYCKA TILL!!!


Mia(06/30/97)
Sara: Indianerna red ofta utan ngt i hästens mun.De använde sig av den metod som är ett hett diskussionsämne i ridsport; dominerande kroppshållning och psykisk dominans. Det är ett mysterium för de flesta ryttare, men är helt naturligt om man tittar på hästar i frihet, t ex i en hage. Vem är dominant? Hur syns det? Vad gör den dominanta hästen? Titta nu när det är fint väder ute.Ta lite extra tid för hästen att bara titta på dem. Skriv om era iaktagelser!

Sara(06/30/97)
jag är väldigt intresserad av indianer och deras ridstilar. Är det någon som vet något om vad de hade i munnen på hästarna tillexempel? Eller något annat om hur de red? De red ju barbacka, men vad använde de för hjälper? Jag vill veta allt, så skriv hit till öppet forum ellr hem till mig. Min adress är siv.hook@swipnet.se


mia(06/30/97)
hjälp mig nån!! vad ska jag göra ! min häst har börjat bitas. Jag lämmnade in den på iinackording sen började det. hjälp!!!!! vad ska jag göra

Mia.l.(06/30/97)
heter alla mia här? karin visst kan hästen hoppa för det, men du måste börja med att hoppa över små hinder några dar sen höjer du hindret gradvis, förstår du? om nån har uttligare frågor så fråga på! jag svarar på allt (när jag är här)

Mia(06/30/97)
>mia. Jag ska prova höja upp bettet i munnen på honom. Tack för rådet. Jag skriver och berättar hur det gick sen..

Thilde(06/30/97)
Jag har fått et jättebra ridprogram, där man tränar halter och gör hästen lyhörd. Jag har ridit det och det funkar verkligen. Är det någon som vill ha det? Det är en sida och enkelt skrivet. Halter och sånt kan man alltid bättra på. Jag rekomenderar det verkligen. Tack för svaret om avstånd. Förlåt att alla meddelanden är mina..nästan. Närå, men jag ska inte skriva så ofta..Det ser lite enformigt ut när det står Thilde Thilde osv. över alla inlägg.. Visst är det här en bra sida?! Men vill ni ha det där ridprogrammet så skriv eran adress så skickar jag det till er.

mia(06/30/97)
Mia: Jag har ridit en travare som lade tungan över bettet . Jag testade en gummiplatta men hon tryckte den åt fel håll när hon lade tungan över i alla fall. Jag testade då att höja bettet i munnen(med sidstyckena) hon slutade med tungdumheterna då.HEJ


Anna(06/30/97)
Mia! Testa och sätt på en sådandär speciell gummiplatta på bettet som är till för just hästar som lägger tungan över bettet.


Isis fan..(06/30/97)
I det senaste numret av Islandshästen, söker de avkommor till: Sörli 653, Hervar 76157003, Thattur 722, Gáski 920, Kjarval 1025, Feykir 962, Thokki 76157005, Leistur 960, Borgfjörd 909, Flosi 77177001, Hrafn 802, Ófeigur 818, Nattafari 76157003, Ófeigur 882, Gustur 923, Mani 949, Sörli 876, Fafnir 747, Ljori 1022. Äger du en avkomma till dessa hästar ska du ringa till: Hans Broström tel: 018-396131 eller 018-671357. Eran häst kommer då att vara med i en "genetisk karaktärisering" där man ser om det är t ex. extra många som får sommarexem efter någon speciell hingst m.m. Du som hästägare kommer bli interviuad om ridegenskaper m.m. Allt är förstås kostnadsfritt. Känner du någon som har en islandshäst, så meddela detta. Man vill helst ha tag i ALLA avkommorna. Hör av er till Hans. Ni gör en större tjänst än ni tror.

Mia(06/29/97)
Vad ska man göra om hästen lägger tungan över bettet? Min häst lägger över tungan och ibland drar han iväg... Jag har provat med tungfrihets bett, men han lägger över det med. Ibland märks det inte att han lagt över. Vad gör man för att få honom att sluta? Det känns lite farligt att rida en häst som lägger över tungan titt som tätt. Snälla om någon vet så svara.. Mia

Thilde(06/29/97)
Ðulrika. Jag har faktiskt aldrig fått ridsår, förutom en gång när jag red en ridlektion med jeans. Hag har ändå inte så mjuk rygg så jag vet inte riktigt varför. Det är så härligt att rida barbacka, för man kännner liksom vad hästen "tänker" och så. Man vet om det spänner sig på ett speciellt sätt, så betyder det att den har en broms som biter den tillexempel. Då kan man smälla den. Eller så känner man att hästen är arg för något, då är det bäst att rida exemplariskt. Sen är det bra att hinna klamra sig fast innan han bockar, för då känns han oxå på ett speciellt sätt liksom. Låter kanske invecklat, men det är det inte... thilde

Ulrika(06/28/97)
Thilde: Jag tror nästan att det är bra för hästen att man rider barbacka. Dels ger man ju hästen massage och så får den ju slippa sadeln. Jag kan inte tänka mig att det kan trycka på hästens ryggrad eftersom en rumpa är ju inte särskilt hård. Indianerna red ju alltid barbacka. Men du då? Får du inte ridsår? Jag klarar inte av att rida barbacka mer än en gång i veckan för annars får jag ridsår!!

Thilde(06/28/97)
Hej, jag är en tjej på 15 år som har en 7 årig Islandshäst. Jag rider alltid barbacka, förutom ett par dagar innan tävling då jag tränar med sadel för att vänja oss båda till tävlingen. Skadar det hästen att rida barbacka? Förlorar den ryggmusklerna?. Det vore kul om någon ville svara på det, för jag vet inte och det står inte i någon bok. Sen undrar jag om det är någon som har något bra tips på hur man tränar hästen att bli mjuk i munnen. Han är inte hård i munnen alltså, men det vore ännu bättre om han var ännu mjukare. Jag rider på ett tredelat bett som är normaltjockt. Han tycker det är ganska tråkigt att gå på ridbana, så finns det några bra övningar man kan göra ute? Sen undrar jag om det är någon som har något som hjälper mot knott och mygg (inte kemikalier) Tacksam för svar på mina frågor.. Thilde


Anna(06/27/97)
Jossi: Jag rider inte ut och galopperar min häst i skogen mer än en högst två gånger i veckan. Så det är ju inte så att jag har tänkt att betsla upp honom jätteskarpt och sitta och rida på ett Pessoa- eller Pelhambett varje dag. Absolut inte! Däremot behöver jag lite extra "bromshjälp" just vid galoppträningen. Men jag ska nog göra som du föreslog - köpa en Pullargrimma. Tack för råden!


Marianne(06/27/97)
Jag skall ut på en långritt senare i sommar. Jag undrar därför om det är något särskilt man bör tänka på. Många saker ter sig ganska självklara men det kan ju finnas saker man missar ändå.

Ewa(06/26/97)
Vad gör man åt en häst som har olika höga bogar? Min ponnys högra bog är lägre än den vänstra. Hon är en 6 årig New forest. Varför har hon så?

Jossi(06/26/97)
Anna: Det bästa du kan göra är att lära din häst att bli lydigare för hjälperna. Man förbättrar inte en häst genom att sätta på ett skarpare bett, vilket du också verkar förstå eftersom du inte är förtjust i pessoa. Pelhamstång är däremot ett ännu skarpare bett än pessoa. Jag hade både pelham och pessoa åt min häst. Pelhamstången använde jag endast när det verkligen behövdes (min häst är het) och pessoat när jag hoppade. Nu har jag sålt honom och tjejen som äger honom nu red enbart på pelham, vilket har gjort att han går alldeles för lång och är hemskt okänslig och hård i mun och tar bettet och sticker. Men tjejen som äger honom nu ringde därför till mig och bad om hjälp och jag föreslog att hon bara skulle rida på pessoa. Tyvärr hade hon ridit alldeles för länge på pelhamstången då, så han bara gapade och stack med henne. Då föreslog hennes ridinstruktör en pullargrimma som hindrar honom att ta bettet och sticka. Det funkade bra, så det tycker jag att du ska prova!

Anna(06/26/97)
Jag har en häst som är ganska jobbig att rida ut och trava/galoppera på. Han blir bara starkare och starkare ju längre vi är ute (superkondis) och jag orkar inte alltid "hålla emot" när han drar iväg i sitt eget lilla favorittempo (full fart framåt). Rider på vanligt tränsbett, men har funderat på att köpa en Pullargrimma. Är det någon som har haft samma problem och som provat att rida med Pullargrimma? Jag har Pessoa-bett att sätta på, men är inte riktigt förtjust i det bettet. Kanske Pelhamstång kan vara något? Tacksam för synpunkter.


Mia(06/25/97)
En fårga om hur hästen görs mjukare i munnen man rider den enligt boken Träna hästen för hoppning av anthony Paalman som är tränare för england hopplandslag(var). Där tar man hjälp av Staket och ridhusväggar för att lära hästen att sakta av utan att ryttarens hand går i riktning bakåt. Vid svängningar tar man ledande tygeltag som påverkar hästens balans mer än munnen. Detta sker INTE på en lektion, jag re tre månader på min nuvarande häst innan det lossnade och hon blev lydig.( på travare jag nämnde i början tog det tre dagar) Sriv gärna hur det går om ni testar mina råd! hare bra.

Sofie(06/24/97)
Varför är min häst så hård i munnen?

Evve(06/24/97)
Hej! Jag undrar om jag kan betäcka mitt sto. Hon är ett 22 årigt russ.


Anna(06/24/97)
Susanna: Är du säker på att din fjording orkar gå i samlad galopp på volten? Ibland rusar ju hästen för att den inte orkar. Då får du börja med att öva galopp korta sträckor. Gör en fattning, galoppera ca 10 språng, bryt av, och fatta på nytt igen efter ett litet tag. När hästen tränat upp galoppmusklerna kommer den att orka galoppera samlat på en liten volt. Men det kanske bara är så att din häst är het. Då får du försöka få lydnad på den. Variera ridningen mycket, sitt inte bara och galoppera på en volt, utan "snirkla" runt istället, så att hästen måste lugna sig och lyssna på dig. Lycka till!

Minna (06/23/97)
Susanne ! Jag har fjording som har precis samma problem . Det ända man kan göra är att jobba mycket med halvhalter och förska få hästen att gå lungt och sansat i alla gångarter!

Minna(06/23/97)
Spirre! Jag vet att det kanske låter jätte krångligt när nån förklara hur man ska få ner en häst på tygel, men jag tänkte se om jag kan hjälpa dej. först och främst måste DU vara en duktig ryttare! när man ska ha ner en häst på tyglen måste hästen först och främst vara lösgjord. Hästen blir lätt lösgjord av framdelsvändningar, öppna och sluta , alltså sidvärts rörelse. Om man jobbar hästen på volten så ska man först se till att man har bjudning, sen kan man börja göra små halvhalter som samlar ihop hästen. Du måste arbeta väldigt mycket med dina skänklar och ditt sätte. Och kom ihåg, när hästen ger efter måste du ge efter. Om det inte går ändå , fråga någon som kan vissa dig när du sitter på hästryggen!

Susanna(06/23/97)
Jag har en fjording som bara är omöjlig att rida i samlad galopp på tex en votl någon som vet vad jag kan gjöra?

mia(06/23/97)
Veronica: du har problem med att du tar för mycket i tyglarna när du ryggar. Testa att ta hjälp av ett staket eller en vägg.Gör följande: rid fram till väggen och gör halt.Förlägg vikten bakåt och överdriv skänklarna bakåt TA INTE I tyglarna- hästen kan inte gå igenom väggen, så fort den tar ett steg bakåt BERÖM och rid fram. Det är viktigt att hästen inte stressar upp sig, om den stressar avbryt och pröva igen efter andra övningar.


Anna(06/23/97)
>Minna! Ja, araber är ofta ganska framåt att rida. Det är inte så konstigt eftersom de är fullblod. Men de flesta är bara framåt och pigga på ett mysigt sätt. Ska du skaffa dig en arab?


Camilla(06/22/97)
Anna: Jag ska nog prova med ett bett med fasta ringar. Min häst har ju inte stegrat nu, inte idag heller, men han är ju fortfarande väldigt pigg och stark. Fast pessoa bettet tänker jag inte använda igen. Jag tycker så synd om honom eftersom jag hela tiden trott att han bara dummat sig, men egentligen var det bettet han tyckte var otrevligt.


Minna(06/22/97)
Är det normalt att araber är heta att rida?? PLEASE svara!!!!!

Zara 14 år(06/22/97)
Allt detta babblande om att vissa raser är bättre än andra är förvirrande. Själv tycker jag att alla raser är härliga,speciellt fjordingar. Men bara för att jag tycker om fjordingar betyder det inte att jag hatar andra hästraser. Jag tycker nog bara om fjordingar för att jag själv har en,det är ett sto som heter Amanda. Om man har träffat ett otrevligt halvblod så kanske man hatar alla andra halvblod också. Om man senare träffar en snäll connemara,så kanske man bestämmer sig för att hata allt,som har med halvblod att göra.Medans man älskar allt som har med connemaror att göra . Det jag försöker säga är att man inte ska dömma en ras,efter en hästs personlighet.

Elisabet(06/22/97)
I de klasser DU är med i finns det knappast några särskilt välutbildade hästar. Man kan inte ens kräva av en arab att de ska kunna prestera så mycket utan utbildning. De arab premieringar du har varit på verkar inte särskilt seriösa. Camilla: Vad är det för ras på din häst?


Camilla(06/22/97)
Kia: Med maxad D-ponny (eller C-ponny) menas det att ponnyn är så hög som den får bli i sin kategori. Tex, en D-ponny som är 148 cm (som den högst får bli, annars är den storhäst) är maxad.

Kia(06/22/97)
Vad menas med "maxad" när man pratar om Maxad C-ponny eller maxad D-ponny?


Anna(06/21/97)
Elisabet! Lycka till så mycket med att gå upp i klasserna med din ARAB. Själv tävlar jag lätta klasser i hoppning och fälttävlan och dom FÅ gånger det är araber som är med och tävlar så år dom bara pinsamma.... Om din arab gått L:B hoppning så tycker jag du ska va´ jävligt nöjd för jag har då aldrig sett en arab i högre klasser. Du snackar en massa om premieringar men vad jag har sett så innebär dessa premieringar att nå´n människa i cowboyboots och långkjol står och viftar den stackars araben i ansiktet med en dressyrpisk för att halsen ska likna en banan och sen ska den springa som om den var livrädd och se helt galen ut. Måste säga att jag tycker det är helt ointressant hur mycket poäng hästen fått för det! Kom igen när din häst tex fått bra poäng på kvalitets ihop med riktiga ridhästar. Undrar just varför det inte finns nå´t sånt för araber??

Kristin(06/21/97)
Vilka är de mest väl rénomerade stuterier och förmedlingar av svenska halvblod? Är man som jag nybörjare vad gäller ridning av dressyr och hoppning och inte har någon koll beträffande hur en "bra" häst är så vill man ju inte gärna bli blåst av någon oseriös säljare utan kunna lita på expert hjälp. Jag har dock skötit en häst i sex år men inte intresserat mig dess mer för att träna för tex mindre tävlingar utan bara skogsridit med min nordsvensk. Jag undrar också över mankhöjden på halvblod. Halvblod som är mellan 155 och 160 är de för små beträffande "rasstandarden"?Jag vill ha en liten och nätt häst.


Marika(06/21/97)
Hej Karin L! Jag vet tyvärr inget om haflinger i Danmark, men det ena stoet jag red in är på betäckning där nu med en mycket bra hingst. Jag tycker att du ska ringa till ordföranden i VHV (telefonnumret finns i medlemstidningen) för han är helt suveränt duktig och jättetrevlig att prata med. Han har åkt runt mycket i Europa och tittat på haflinger och han har många bra kontakter, så prata med honom så får du säkert hur mycket information som helst!!! Lycka till!

Anna(06/21/97)
CAMILLA! Det var en bra idé att byta bett. Jag provade att rida en av mina hästar på pessoabett och det fungerade inte alls (och då är hon rätt så härdad för jag är nämligen väldigt förtjust i bett...)! Pessoabettet har hävstångseffekt vilket gör att det verkar över hästens nacke. Inte populärt hos en del hästar, särskilt om dom inte är vana vid sådana bett kan det bli häftiga reaktioner! Jag provade att sätta en deltatygel på mitt pessoabett, med ena delen fäst i stora ringen och den andra i den nedersta då fungerade bettet bra för mig. Om du behöver ett skarpare bett än ett tränsbett så kan det vara värt att prova en pelhamstång (med deltatygel) eller ett vanligt rullbett. Tänk på att att bett med fasta ringar är mer effektivt än ett med lösa ringar. Lycka till!

Anna(06/21/97)
Eggbett: Hej Anna! Ett eggbett har fasta ringar vilket gör att bettets verkan blir kraftigare än med ett vanligt tränsbett med lösa ringar efter som ringarna kan snurra. Din hands rörelse går alltså först till ringarna som rör sig och sen till hästens mun med ett vanligt tränsbett. Ett bett med fasta ringar gör att du har mer inverkan på hästen med din hand eftersom du har mer kontroll över bettet, det du gör går direkt till hästens laner.

Camilla(06/21/97)
Anna: Jag provade att rida honom på ett ganska grovt tränsbett igår och idag. Tro det eller ej, men det funkade! Jag ska fortsätta rida honom på det bettet och se om det verkligen var det som var orsaken eller om det var en ren tillfällighet. Tack!

Anna(06/21/97)
RIDSÅR: Jag har iochförsig bara fått ridsår en gång, men något som jag tyckte hjälpte tills de hade försvunnit var att sätta ett tjockt lager med plåster ovanpå. För att undvika dessa obehagliga sår är nog det bästa man kan göra att investera i ett par rejäla ridbyxor. Det är ju oftast sömmen på insidan som är orsaken till ridsåren! Någon som vet vad det är för skillnad mellan ett Eggbett och ett vanligt tränsbett(inverkan på hästen)? Min häst går iallafall mkt bättre på ett Eggbett.


Veronica(06/21/97)
Finns det någon som har ett "gott råd" till mig? Det är nämligen så att när jag ska rygga blir inte ryggningen korrekt. Hästen slänger upp huvudet och kommer i obalans. Jag vet hur man ska göra och jag kan rygga på andras hästar men när det är på min häst så blir det så fel. Vad kan jag tänkas göra för fel?


Julia (06/20/97)
Hej, jag söker efter bilder på hästar och ryttare till min hemsida. Vet någon om var man kan finna bilder på nätet, tipsa mig eller skicka bilder till mig på min hotmail adress> julia_nilsson@hotmail.com Tack för hjälpen, Julia.


Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.