Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Lena(06/19/97)
Camilla om det är någonting psykiskt, träna genom att rida ut mycket med andra och sen vika av för att rida en bit själv för att sen möta de andra hästarna igen. Då kanske han känner sig trygg med att rida ut ensam sen också.


Camilla(06/19/97)
Lena: Han står med andra hästar i stallet men det är sällan jag rider med någon. När jag rider tillsammans med någon är han jämt snäll och stegrar aldrig. Anna: Jag använder pessoa bett på honom eftersom han är både pigg och stark. Ska prova rida med ett mildare bett och se om det gör någon skillnad. Jag har låtit veterinären kolla på honom, men det var inget fel. Malin: Han har ganska lätt för att stressa upp sig, helst under longering, men det brukar gå bra när man spänner in honom lite och han söker sig neråt och slappnar av. Spänner man in honom för mycket vägrar han gå framåt och reser sig om man driver på honom. Tack för hjälpen allihopa!!!


Anna(06/19/97)
Camilla! Jag tycker att du ska vara väldigt försiktig med att longera din häst (särskilt inspänd!) innan du vet vad orsaken till att han reser sig är. Det kan bli farligt för både honom och dig annars. En häst som brukar resa sig kommer troligen INTE acceptera att gå inspänd.

Ullis (06/19/97)
Är det någon här nu..?mer än jag.Jag skulle bara säga att jag hatar folk som säljer hästar för pengarna, jag har tyvärr råkat ut för måånga såná,jag fastnade för ett varmblod på min ridskola som skulle säljas som de hyrde av ett visst svin,jag red honom på helger,och under veckorna,men så blev Robin halt(hästen)och vi fich reda på att han varit halt väldigt länge fast från och till så vi var den sjunde ridskolan som fick skicka tillbaka honom för det min ridlärare ville slakta honom för han led,men gubbjäveln vägrade för ett tag sedan fick jag reda på att han fortfarande går på en annan ridskola,han har varit på ca 20 nya ridskolor sedan vi lämnade honom. Sörj med mig,jag vill sätta fast honom men alla hans hästar är uthyrda och de flesta är gammla och mår dåligt,men vi har för lite bevis.En häst som ridskolan hade en annan gång som de hyrt avv samma person hon ramlade i hop i hagen dom fick reda på att hästen var närmare 25 år,gubbjäveln hade sagt att hon var friska 10 år.Gubben,gubbjävelns namn är YNGVE....far åt....#%&#¤"#.


Lena(06/19/97)
Att tänka på när man köper häst: benen. Besiktiga med en vetrinär som är duktig på det området!

Petra(06/19/97)
Är det någon som kan hjälpa mig med vad man ska tänka på när man ska köpa häst?

Anna(06/19/97)
Jag har precis börjat att tävla distans med min häst, och undrar om det är någon annons som också har upptäckt den här tävlingsformen nyligen? Det är iallafall väldigt roligt att rida distans och kräver otroligt mycket kunskaper om sin häst och dens kapacitet. Det vore kul att prata med någon som ska åka till Filipstadsritten den 9/8 och tävla. Vi ska starta 5mil-tävlingsklass. Första riktiga tävlingen, innan har vi bara startat clear-rounder. Alla har dessutom varit godkända....


Karin L(06/19/97)
Marika! Hej igen o tack för ditt svar. Du verkar veta lite om haflingern. Vet du om det finns någon haflingerförening i Danmark man kan gå med i? Jag bor i södra Sverige o VHV och ÖHV verkar lite fel. Men jag ska gå med där. Finns det fler haflinger i Danmark? Jag kommer ihåg när jag var liten o vi bodde i Österrike när man fick åka häst o vagn, dragen av en underbar haflinger. Dom var så himla gulliga tyckte man då, och nu oxå. Importeras det många till Sverige? Är dom ²lätta² att rida in? Har själv ca 22 års ridvana o är nu fodervärd för en häst (halvblod). Har sysslat både med travare, galoppörer, ²vanliga² o ridit lite western o islänningar. Har aldrig tävlat! Jag är intresserad av att skaffa en 2-3-åring. Men jag går med i föreningen o ser vad som erbjuds. Men som sagt är jag intresserad av att veta vad som finns i Danmark oxå! Vi kanske hörs igen!

Lollo>>>Karin (06/18/97)
Jag är inte själv allergisk, men jag känner en jätteduktig tjej som rider trots allergi. Hon brukar även rykta utomhus, ibland med munskydd, och då går det ganska bra! Hoppas du kan fortsätta rida!

Karin (06/18/97)
Skulle bara tala om att jag vid 24-års ålder börjat rida trots att jag är allergisk, och det går faktiskt riktigt bra. Jag mår lite dåligt när jag är i stallet, men rida går alldeles utmärkt. Finns det någon annan som också är allergisk men ändå rider?


Malin(06/18/97)
Hästar som stegrar sig kan göra det av olika orsaker Om de får ont i ryggen(av tex för tung ryttare, skavande sadel, går inte på tygeln och därigenom späner sig i ryggen, mm)bör man leta upp orsaken och åtgärda det tex genom longering(INSPÄND)!!!! Det kan även vara för att testa ryttaren och då får man säga till på skarpen direkt. Lyssna på hästen och försök ta reda på vad som är fel. LYCKA TILL!!!!

Anna(06/18/97)
Camilla! Du kanske använder ett för skarpt bett. Har du kollat att din häst inte har sår i munnen. Detta kan vara en orsak till varför han reser sig. Om han bara är olydig har jag ett tips som fungerade på min häst, (som i och försig bara har stegrat en gång). Jag smällde till honom med spöet mellan öronen. Sedan dess har han ALDRIG gjort om det. Men försök inte med detta förrän du är HELT säker på att din häst inte har ont någonstans. Kanske borde du låta veterinären kolla på honom eller låta någon duktig person rida din häst och kolla så att det inte är du som gör något fel. En sak till: det är viktigt att du håller igång hästen hela tiden, för den har mkt svårare att stegra om den går. Om den reser sig: lätta på tyglarna och skänkla. Du kan även dra hårt i ena tygeln. Då tappar den balansen och går ner. Hoppas att det ordnar sig.

Anna(06/18/97)
Jag har tidigare tagit upp problemet med patellaupphakning. Om är intresserade så kan ni titta på "gamla inlägg"!

Lena(06/18/97)
Camilla, står han tillsammans med andra hästar? Hästar brukar ju bli frustrerade av ensamhet.


Anna(06/18/97)
Har just varit och tittat på TV4 textTV. Blir ledsen av dessa annonser! Varmblod med föl vid sidan efter fjording säljes, arabkorsning dräktig med skäckhingst säljes mm. mm. Varför betäcker folk om dom ändå ska sälja hästen?? Tror dom att hästen blir mer attraktiv om den har föl eller är dräktig? Planerar dom inte för fölet och dess framtid, det är ju själva tjusningen med att ha föl?! Vart kommer alla dessa "udda" hästar att hamna?


Marcus (06/18/97)
>>Elisabet Hej du !Är du en nybörjare eller?Bara undrar,för jag har ett varmblod!!som är jätte duktig!!Han har vunnit en LA dressyr.Och hoppar 1,37. Det är inte så dåligt va!!Läs på mer innan du öppnar munn!!Tack!!!

Ullis (06/18/97)
Annie>>Hej på dig,har du någon adress?Hotmail?vi kan ju skriva lite i så fall,min islänning heter Lysingur från Österbodarne och är svenskfödd,jag håller på att leta efter om han har några syskon,hans pappa heter Gloi fra Gunnarsholt,hans mamma heter Safira fra Ketilstödûm,mul. Den där Elisabeth åkte allt på en nit eller hur!Hur gammal är du och var kommer du i från? Jag är 18 och kommer i från Dalsland,jag skriver till vem som helst oavsett ålder eller kön,fast nåågra undantag finns ju,vi har ju ett undantag här på denna lilla sida som jag aldrig skulle vilja bekanta mig med. Skriv,min hotmail är soff79@hotmail.com

Anna (06/18/97)
Hej! Jag har ett 11-årigt varmblod som hade gått på banan i fyra år när jag köpte honom. Det tog ett tag att skola om honom till ridhäst, och det var inte heller det lättaste. Jag har tävlat dressyr upp till medelsvår men fick ändå ta mycket hjälp av instruktör. Nu är min häst super att rida. OK, han kan aldrig bli en dressyrhäst och gå de höga klasserna, men han kan gå en LA godkänt. Jag tror att problemet är att många som köper travare inte kan rida sådär jättebra själva, och kanske mest är intresserade av en billig häst som de kan lufsa runt i skogen med. Självklart blir de travarna inte så roliga att rida på en ridbana. Men det finns även massor av halvblod som knappt kan gå en LA dressyr, så mycket hänger på hur duktig ryttaren är och vart hon/han kan ta hästen någonstans. Jag har ägt flera olika hästraser men faktiskt aldrig haft en häst som är så samarbetsvillig som mitt varmblod är. Alltid glad och tycker allt är roligt, vill hela tiden lära sig nya saker. En sådan häst blir rolig att rida oavsett ras.

Mimmi (06/18/97)
Nej, vem kan ha skrivit det?? Hon verkade ju inte riktigt klok!! (Till skillnad från dig, menar jag!)

Elisabet (06/18/97)
Vem fan har skrivit att jag inte äger en arab och gillar nordisar och andra ök. Jävla idiot!!!

Sussie (06/18/97)
Elisabet: Hoppas du har haft kul åt ditt lilla "skämt". Det har inte vi!! Väx upp!

Monika (06/18/97)
Tönt

Elisabet (06/17/97)
OK, ni verkar ha kommit på mig... Jag äger ingen häst, och absolut ingen arab på 163 cm som hoppar LA. Om ni undrar varför jag gjorde så här, var det för att få lite liv på den här sidan och få reda på hur mycket ni gillar era nordisar och travare. Ni verkar tycka om dom rätt mycket. Och det gör jag med!!!! Jag hjälper till med en nordsvensk ibland och han är jättehärlig på alla vis. Det trodde ni inte om mig va!!! Ja, ja nu var man avslöjad. Förrästen, ni som undrade, jag är tretton år. PS Jag tycker att araber är jättefina, precis som nordisar och travare!

Sandra (06/17/97)
Jag tycker att det Elisabet skriver verkar lite overkligt...

Elisabet (06/17/97)
Annie: Det finns många fler RIDHÄSTAR än araber som jag gillar, halvblod tex. Spirit står inte bara med renrasiga araber. Där finns bla en jättesöt shetlandsponny, två halvblod, en New Forest och en korningsponny. Ja, och en till renrasig arab.

Elisabet (06/17/97)
Monica: Vet du vad, jag tror inte att du kan särskilt mycket om araber. Visst, araber är ofta små och det är därför man vill ha fram lite större modeller. Spirit är ingen avelshäst bara för att hon har fått ett föl. Om hon nu hade varit en mongo-arab, varför får hon så höga poäng på premiering?


Netia (06/17/97)
Jag tycker ocksa det ar lite lojligt att halla pa och klaga pa andras hastar. Det viktigaste ar ju att man sjalv trivs med sin hast och att man kan fa ut det man vill av att ha hast. Nagot som kan namnas apropa olika hastraser ar att man bor valja en ras som ar lamplig for vad man sjalv vill anvanda hasten till. Ar man intresserad av av att hoppa MSV, sa ska man nog inte kopa sig en nordsvensk. Ar man intresserad av korning sa ska man kopa sig en hast som lampar sig for detta. Jag tycker det ar viktigt att man ser vilka forutsattning en viss hast/ras har och gor sitt val efter det. Och med detta menar jag inte att nagon ras ar samre an nagon annan. Jag sjalv har en islandshast som jag rider, tranr och tavlar. Eftersom jag ar intresserad av korning (och min islanning inte lampar sig for detta) har jag aven en russhingst som jag anvander till korning. Det fungerar alldeles utmarkt och eftersom mina bada hastar ar av 'robust utegangsras' forenklar det hasthallning vad galler utegang resp stall. Kop hast efter vad du tanker anvanda den till och njut av att ha en underbar kamrat i din hast. =)

Annie (06/17/97)
Jag tror att Elisebet är ca 7år, omogen som hon är.

Monika (06/17/97)
Mongo-araber, det var bra sagt. Jag har inget emot araber, men efter Elisabeths intelligensbefriade inlägg kan man ju börja tveka. Får jag fråga hur gammal Elisabeth månde vara?

Katrin (06/17/97)
Till Elisabeth. Vet du vad? Jag tror du ljuger om din arab. Inte 17 avlar man på ett arabsto som är 163 cm hög! Araber brukar ju liksom vara lite lägre... Och du menar inte att du rider såååå höga klasser med din häst??? Det var ju verkligen JÄTTESTARKT gjort. Nästan så att man skulle byta ut sin häst mot en arab. Jag är lång, men det verkar ju inte vara något direkt problem med mongo-araber som ligger över 160 cm i mankhöjd.

Camilla(06/17/97)
Ullis: Jag har ägt honom sedan i januari 1997 och det var ca en vecka efter det han började stegra med mig, men då var det inte så farligt. Nu har han börjat stegra högt, nästan så han faller bakåt. Jag har tagit kontakt med hans förra ägare, men hon säger att han inte gjort så med henne. Då kan det inte heller bero på sadeln eftersom det är samma som han hade hos sin förra ägare. Han har inga skavsår, men jag ska ringa efter en veterinär som kan kolla om han har ont. Han är 16 år, så han har ju varit riden länge. Tack så mycket för din hjälp, den var väldigt nödvändig!

Netia(06/17/97)
Johan & Malin> Jag tror att vad Malin menar kan vara patella- upphakning...? Sa vitt jag vet sa brukar man operera det. Nagon som vet mer om detta?

Monika(06/17/97)
Till Fritidsryttaren: Grusvägar kan vara ganska hårda, hon kanske tycker att det är roligare att gå på mjuk mark? Kanske rider du på ett mer stimulerande sätt "off-road"?

Fritidsryttaren(06/16/97)
Jag har en fjording som är pigg och trevlig. Hon gillar inte att gå på grus/asfaltvägar. Hon drar bena efter sig och stannar ibland och glor. Det är precis tvärtom i skogen. Där är hon toppen! Finns det fler som har samma problem ? Blir min häst uttråkad av långa grusvägar?

Johan(06/16/97)
M@lin> Din häst må ha någon sjukdom, men PATELLA är ett annat namn på knäskål, och det har alla hästar såväl som människor utan att vara sjuka. Du har nog hört fel på namnet på sjukdomen/besväret


Anna(06/16/97)
Till Johanna! Pröva att ge din häst Biotin. Det fungerade iallafall väldigt bra på min häst, han fick mycket bättre hovar med en gång. Lycka till!


Ann(06/16/97)
Jag skulle väldigt gärna vilja ha en till häst, ni som har två hästar,hur får ni det att gå ihop? Ekonomiskt och tidsmässigt?


Jana (06/16/97)
Det jag ville säga är att man inte skall vägra rida eller sköta en häst för att den inte är jätte söt. Min favorithäst där jag rider är ett Svenskt halvblod. Hon är absolut inte stallets sötaste häst men hon är jättebra att rida. En i min ridgrupp vägrar rida henne bara därför. Jag tycker att sådana personer borde tänka om. Om hon hade provat att rida Bollan som hon heter skulle hon säkert ändrat uppfattning.

Annie (06/16/97)
Ullis, jag rider också Islandshästar, jag har ingen själv men de är otroligt mysiga. Jag vill gärna veta mer om dig och din Islänning. Min favorit Islänning heter Gaukur han är hel fux med stora busiga ögon och yvig man och svans.Ullis, hör av dig.

Annie (06/16/97)
Elisabet, du tror kanske inte att nordisar och travhästar kan hoppa så högt men min kompis äger en fd nordsvensk travare som hoppar underbart, mjukt och är alltid framåt, han vägrar aldrig.Om du inte respekterar alla häst raser som de är så är du helt körd!

IngelaH (06/15/97)
Instämmer helt med föregående skrivare!

Lelle (06/15/97)
Ge fan i att klaga på olika raser. Om ni inte gillar de så är det ingen som tvingar er att vara i närheten. Det är inget fel på någon hästras

Ullis(06/14/97)
Camilla>Hur länge har du haft honom?gjorde han så med den andra ägaren oxå? Du kanske använder något som han inte tycker om,som gör ont.Kolla om något skaver eller så? Hur gammal är han,hur länge har han blivit riden?Han kanske tycker att det känns obehagligt. Försök att få hem någon som kollar upp det.Kollar om något är fel. Kramar Ullis.


Camilla(06/14/97)
Jag behöver hjälp snarast möjligt för min häst stegrar sig Jag vet inte vad jag ska göra och snart vågar jag inte rida honom längre. Så fort jag kräver något av honom ställer han sig på bakbenen. Jag har blivit riktigt arg en gång och slog till honom, men det slutade med att vi gick omkull och jag fick honom över mig. Han är jättesnäll i övrigt. Det var i vintras han började stegra med mig, ca en vecka efter jag köpt honom. Hjälp mig, snälla!!!

Nina(06/14/97)
Jag har ett problem! När jag är ute med mitt sto på vägarna tvärstannar hon plötsligt och vägrar att gå framåt. När jag manar på börjar hon bara att backa blint. Ner i diken och in i staket om jag inte stoppar henne. Att gå på "ännu mer", mer skänkel och med spö fungerar inte, då reser hon sig. Är det någon som har nåt bra råd???


Basti(06/14/97)
Jag vet inte mycket om hästar, annat än det min dotter Laila har lärt mig. Men eftersom jag är 53 år, så har jag lärt mig något om livet i allmänhet. Därför ska jag drista mig till att kommentera ett tidigare inlägg. Anna-Karin säger: "Har ni som skriver och ger råd på den här sidan någonsin funderat på att ni kanske lär ut fel saker till andra som kan mindre än er? Har ni någonsin tänkt på vad en häst kan få stå ut med tack vare era "råd"?" Om vi skulle följa Anna-Karins råd, skulle ingen någonsin våga ge ett råd till någon, av rädsla för att kanske "lära ut fel saker". Hur ska man då kunna inhämta kunskaper över huvud taget? Nej, fortsätt ni att överösa varandra med goda som dåliga råd. Det är inte givaren av råd som ska tänka sig för, utan mottagaren. Jag ber att få hänvisa till vad en mig närstående person (Laila) brukar säga: Det första man måste lära sig, när man ska ta ansvar för en häst, det är att TÄNKA SJÄLV. Följ aldrig slaviskt ett gott råd, även om du fått det av en världsauktoriet. Tänk efter: VARFÖR ska jag göra så här? Varje häst är unik, liksom varje människa är det. Och när en unik häst umgås med en unik människa, uppstår en unik kombination som ingen kan förutse hur den kommer att fungera. Anna-Karin antyder att det finns råd som är rätt, och råd som är fel. Och visst kan det vara så, i okomplicerade medicinska sammanhang. Men i allmänhet är det inte så enkelt. I så fall skulle man en gång för alla kunna skriva en världshandbok i hästskötsel. Är hästen irriterad på morgnarna? Se sid 138, tredje stycket. Nej, så funkar det inte. Det är sist och slutligen du själv som måste besluta om hur du ska sköta din häst. Och några färdiga svar finns inte. Du måste tänka själv. Och nog är det väl rätt skönt att det är så? Hälsningar Basti


Ullis (06/14/97)
Jag rider islandshästar,har en själv,och gillar dem, men jag älskar andra raser ochså,hoppa gillar jag att gjöra,hööga hinder och det kan inte min islandshäst han hoppar bara 90 cm,mycket för en islänning men jag vill hoppa högre ibland och tar lektioner på andra hästar,JAG ÄLSKAR HÄSTAR,ALLA HÄSTAR!!

Ullis (06/14/97)
Elisabet>>Jag fattar inte hur i helvette man kan vara så jävla töntig!! Har du ridit länge??I så fall har du lärt dig att ÄLSKA ALLA RASER.Man måste inte utvisa vissa raser;Herregud!! Du måste väll veta att araber inte är de allra bästa hästarna,det finns andra,kan araber trava som travhästen?kan den hoppa som Milton?tänk istället,jag älskar alla raser och utvisar inte någon ras,det är fel Du måste vara slut i huvudet det märker man ju,hästar är djur och gillar du djuren så kan du väll inte skriva så som du gjör. JÄVLA IDIOT!

Annie (06/14/97)
Elisabet, var så snäll mot mänskligheten och dra dit araberna växer, kan du inte förstå att även om du nu älskar araber så mycket så behöver du inte hacka på alla andra hästar. Jag har själv ingen häst men jag hjälper ofta till i ett travstall, där jag också ibland får låna en häst för en ridtur.Om du inte skulle haft en häst så är jag nästan säker på att du skulle ha nöjt dig med en travare, nordis eller villken annan häst som helst. En häst är en vän, man bedömer inte efter utseénde eller färg utan efter denns personlighet En god häst behöver inte vara Arab eller ens travare eller nordis. En god häst har ingen speciell ras, utseénde eller färg, en god häst har bara sin egen vänliga personlighet, precis som människor, man dömer inte en människa efter utseéndet.Om du inte förstår det här så tycker jag att du inte förtjänar en häst som Spirit. PS. Har Spirit några stall vänner som du hatar också, eller får hon bara vistas bland andra renrasiga araber. DS

Karin (06/14/97)
Elisabet: Nu åker min nordis och jag på sommarsemester och där har jag inte möjlighet att fortsätta diskussionen. Du missar verkligen mycket i hästarnas mångfacetterade värld när du så kategoriskt föraktar alla hästar utom det arabiska fullblodet. Hur som helst - hoppas att du får en lika bra sommar med ditt sto som jag skall ha med min nordis. För alla andra som försöker bemöta Elisabet: "Mot enfalden kämpar även gudarna förgäves"!

Nu blir jag trött!!! (06/14/97)
Jag började på ridskola för 22 år sedan. Jag red i handikappgrupp, p g a ett lättare muskelhandikapp. Då hade vi lugna och säkra hästar som nordsvenskar, fjordingar och korsningar med dessa inslag. De är trygga och säkra på fötterna. Allt eftersom vi lärde oss mer och mer att hålla balans och klara av hästarna fick vi svårare och svårare hästar. De sista tio åren har jag ridit till ett flertal travare, svårt, men jättekul. De flesta travare blir väldigt duktiga. Jag vet en som tävlade ända upp till medelsvår. Jag har även ridit in en arabhingst, inte heller så lätt men en nyttig erfarenhet. Vad jag med detta vill ha sagt är att jag gillar alla hästar, unga som gamla, välutbildade som mindre kunniga. Det är helt upp till ryttaren vad man kan lära sin häst. Man ska heller inte vara rädd att söka hjälp om det tar emot. Jag älskar alla hästar, men har varit arbetslös så länge att jag inte har råd att ha en egen häst utan jag får utbila bekantas hästar som de sedan säljer vidare utan ett tack för hjälpen. Ha det bra och sluta gaffla om den och den hästrasen. IngelaH i Örebro

LENA (06/14/97)
Elisabet! Jag tycker att du är omogen och allmänt löjlig som håller på så här. Ärligt talat tror jag inte att det är att hacka på andra raser du njuter av utan att förarga de som älskar dessa hästar. Vad är det för nöje du ser i att såra andra människor. Tyvärr måste jag nog hålla med Annie: sök hjälp hos psykologen.

Elisabet (06/14/97)
Annie: Jag älskar inte någon annan ras än araber, så är det bara och jag tror inte att någon psykolog i hela världen kan ändra på det. Jag kanske inte är en allmän hästälskare då, men jag är en sann arabälskare. Och araber är faktiskt oxå hästar, eller hur? Dessutom förstår jag inte varför man måste åka om kring på era jävla ök då det faktiskt finns sådana härliga hästar som araber. Araber är underbara och lättlärda hästar. Min arab är världens snällaste och på köpet är hon en väldigt duktig tävlingshäst. Till hösten har jag tänkt att börja tävla LA hoppning och ev. gå upp en klass i dressyren oxå, eftersom det går så bra. När ska du börja tävla din nordis, travare eller vad fan du nu har. Vad är målet? Clear round 30cm? Lycka till!!!!!!!!

Annie (06/14/97)
Elisabet, jag är säker på att din häst är duktig men måste du skryta eller? Alla har vi våra egna åsikter vad gäller hästar.Skulle vara tacksam om du höll dina åsikter för dig själv. Alla hästar har lika mycket värde även om du inte har IQ nog att fatta det. Din hjärnkapacitet verkar inte funka normalt. Mitt råd till dig: UPPSÖK PSYKIATRIKER!!! Ledsen om jag går lite hårt fram, jag vill bara tala om den smärtsamma sanningen för dig ALLA HÄSTAR ÄR LIKA MYCKET VÄRDA!!!

Annie (06/14/97)
Elisabet! En riktig hästälskare gillar alla sorters hästar. En riktig hästälskare tar hästarna efter deras personlighet, inte utseéndet. EN RIKTIG HÄSTÄLSKARE SKRYTER INTE SÅ JÄVLA MYCKET OM SIN EGEN HÄST!!

Elisabet (06/14/97)
Karin: Anledningen till att jag skriver och vill visa att araber är bäst är för att de faktiskt är det och till på köpet ÄR de ridhästar, till skillnad från vissa andra raser.

Karin (06/14/97)
Hur kan man som hästvän nedlåta sig till att kalla någon häst för ök, Elisabet? Och vet du - det var inte ett ekonomiskt val för mig att välja nordis. Jag ville ha en nordsvensk och ingenting annat. Därför köpte jag en sådan och är väldigt nöjd med honom - så nöjd och lycklig att jag är kapabel att se andra rasers positiva sidor. Och korsningar av olika slag. Du verkar däremot ha ett enormt behov av att bevisa att just din ras är bäst. Undrar vad det kommer sig av? Vet man att man är bäst finns det ingen anledning att ge sig på andra!

Bad experience(06/14/97)
Jag menar inte alla araber men de flesta jag träffat på (haft inhyrda) har varit mer eller mindre underliga. Har du varit på arabutställning nå´n gång då? Om du har det så kan du väl inte påstå att de visar sina hästar där har ett genuint hästintresse eller? Jag är kanske fördomsfull för jag ger inte mycket för westernridning heller....

Helena(06/13/97)
Detta är ett svar till dig, bad experiance som tycker att araber och deras ägare är hysteriska. Jag och mina två lugna välutbildade araber är inte hysteriska och jag har många vänner som har araber, de är inte heller hysteriska. Jag rider western på mina hästar och dom är jättelydiga. Vart har du fått dina fördomar ifrån? Nej, araben är klok, vänlig och mycket läraktig och arbetsvillig ! arabvänner kan e-maila mig på: billy.enander@mbox318.swipnet.se


Kristina (06/13/97)
Min önskan är att ha en häst att pyssla med när jag vill, rida när jag vill och strunta i när jag vill! Fast det går ju inte, så jag låter bli att ha häst. Djuren ska ju inte behöva lida bara för att jag har konstiga behov.

Ullis (06/13/97)
Hur fan kan man skriva att den och den hästrasen är sämst,dålig??? alla hästar är lika bra,dom har alla varit vilda och det är vi människor som har skapat den perfekta hästrasen inom hoppning och dressyr och trav mm.. alla hästar är lika bra!! Gillar ni hästar?gillar ni att rida?Då ska ni ochså gilla och axeptera alla hästraser om inte så är ni inte några riktiga häst ÄLSKARE!!

Maria Lindgren (06/13/97)
Elisabet: Du är så fixerad vid din hästs meriter att du inte ens kommer ihåg hennes ålder!

Elisabet (06/13/97)
Spirit är sex år, förlåt blev lite fel...

elisabet (06/13/97)
Visst kan jag berätta lite om min häst, Sussie. Spirit är ett 9 årigt arabsto e:Zloty Rog och u:Prisma. Hon är svettfux med bläs och två vita halvstrumpor. För tillfället tävlar hon LA dressyr och LB hoppning samt deb. fälttävlan. När hon var 5 år fick hon ett hingst föl vid namn Tamar. På premieringen i höstas fick hon 45 poäng, varav tio poäng var på traven. Hon är en jättesnäll och klok häst med ett underbart temperament. Hon är absolut inte nervig eller på något sätt dum. Hon är väldigt sammarbetsvillig och positiv till det mesta. Hon är 163 i mkh. Spirit är allas lilla ögonsten.

Elisabet (06/13/97)
Anledningen till att det finns så många som "tycker om" nordsvenskar är att de inte har råd med en ridhäst. Det är anledningen till att de rider omkring på dessa ök.

Maria Lindgren (06/13/97)
Nordsvenskar är underbara och utmärkta allroundhästar. Elisabet, om detta inte skulle stämma, varför finns det då så många som tycker om nordisar?

Elisabet (06/13/97)
Karin: Vilka meriter har din nordsvensk? LA hoppning? Nä, jag tänkte väl det.

Tina(06/13/97)
Anna: Tack för ditt svar. Det är såhär att jag ska bara HJÄLPA TILL att ta hand om hästen, så ägaren kommer visa vad hon vill att jag ska göra. Jag kan ju skötsel ganska bra men nu vill jag verkligen göra mitt bästa, så att hon tycker att hon kan be mig om hjälp igen. Det var också länge sedan jag skötte häst, de senaste åren har jag bara ridit. Jag kommer inte få ta så stort ansvar så det ska nog gå bra. Jag kan ju alltid rådfråga ägaren eller någon annan i stallet om det är något. Men jag känner att även om jag bara ska HJÄLPA TILL lite då och då vill jag kunna min sak ordentligt, så att inget går snett. Det gäller ju att tänka på hästens bästa. Tack så mycket för dina råd. Du har rätt, jag skulle aldrig ta ansvaret helt själv, för även om jag kan ganska mycket så kan jag inte tillräckligt. Hälsningat Tina

Nina(06/13/97)
>Hanna:Det finns något som kallas för "skorv" som brukar uppträda i man och svans speciellt på sommaren. En gammal "huskur" mot detta brukar vara motorolja, men jag har dock själv inte provat det! >Anna-Karin:Syftet med en sådan här sida är väl att många ska kunna komma med välmenande tips till andras problem. Man ska väl inte alltid tvunget referera till en bok eller en betrodd hästkännare. Jag tycker det är ganska charmigt och ofta nyttigt att få höra andras sätt att lösa problem. Sedan är det ju givetvis alltid du själv som hästägare som i slutändan måste ta ansvaret att fatta ett riktigt beslut. Det är väl inte alltid 100% säkerhet på att veterinären har den bästa lösningen, även om man bör lyssna och rådfråga dem... Hoppas ni förstår hur jag menar efter allt mitt svammel..

Hanna(06/13/97)
Min häst kliar svansen på sommaren. Jag anar att det är någon form av soleksem, kanske i samband med det proteinrika betet. Han kliar aldrig upp sår eller så men jag skulle gärna vilja veta om någon fler har en häst med samma problem, och vad man i såfall kan göra åt det. Förra sommaren fick han små knölar lite överallt. Först trodde jag att det var foderknölar, men de försvann inte. Veterinären sa att jag skulle badda med asolsprit och nu har de försvunnit under vintern. Nån som vet vad det kan ha varit.


Sandra (06/13/97)
Eva: Du kan tex beställa ett par från Hööks eller Börjes kataloger, men då har du inte förmånen att kunna prova dem. Annars kanske du kan sätta upp en annons om att få köpa ett par begagnade i gott skick.


Anna(06/13/97)
Anna-Karin! Jag tycker inte alls att du är en besserwisser och jag håller med dig om att det inte överhuvudtaget är bra att ge råd om man inte är helt säker på sin sak dvs. Annars kan man ju även ta de råd man får "med en nypa salt" och fråga folk man känner om de också har hört att man kan göra si och så. Bara för att en person har föreslagit en lösning på ett problem behöver det ju inte vara den absolut bästa. Vi är ju inte mer än bara människor.

Lina(06/13/97)
Anna-Karin, du är en bezzerwisser!

Anna-Karin(06/12/97)
Har ni som skriver och ger råd på den här sidan någonsin funderat på att ni kanske lär ut fel saker till andra som kan mindre än er? Har ni någonsin tänkt på vad en häst kan få stå ut med tack vare era "råd"? Jag har läst igenom allt ni har skrivit och även fast det finns en del goda råd finns där även flera felaktiga. Jag menar inte att jag för den skull är proffs, men när man har varit både ridlärare, hästägare och är veterinär borde man veta lite om hur hästen fungerar. Tänk er för innan ni ger råd! Tänk på er vän, HÄSTEN!


Eva (06/12/97)
Paniken närmar sig, jag måste ha tag i ett par vattentäta ridstövlar, dom här läcker som såll!!! Gummi eller konstläder stövlar, var finns dom billigast, ju högre skaft desto bättre- jag befinner mig oftast i vatten så det behövs. Chatta ett svar.


Karin(06/12/97)
Hej Johanna! Det finns en intressant artikel om hovvård i Ridsport nr 10/97, sid 62. Tidningen finns på ditt bibliotek om du inte har den. I artikeln behandlas även problem med torra hovar. Lycka till!


Hästtandläkaren(06/12/97)
Bella: Att använda ett tjockare bett på hästen är inte bekvämare för den, tvärtom. Den får svårare att tugga på bettet och att stänga igen munnen. Lagom är bäst!

Johannna(06/12/97)
Är det någon som vet hur man förebygger hovsprickor? Min häst har ganska dåliga hovar. Han får små sprickor (vågräta) då och då. Kan det bero på fodret eller gör jag något fel vid skötseln av hans hovar? Brukar inte använda hovfett eftersom jag har fått lära mig att det bara torkar ut. Om man väl har börjat använda det, så måste man väl göra det regelbundet. Jag har hört att sårspray skulle vara bra vid hovsprickor. Är det någon som vet om det stämmer? Också undrar jag om någon kan ge mig svar på vad det är för skillnad(i inverkan på hästen) med ett vanligt bett med runda bettringar och ett sk D-bett.

Laila(06/12/97)
Anna! Jag beundrar dig! Jag blev så glad när jag läste ditt svar. Inte för att du tänker lyda mina råd, utan för att du tar allt på ett så underbart sätt. De flesta som frågar andra om råd, tar rådet som ett personligt påhopp, och inte som en hjälp! De tror att de är värdelösa bara för att de har misslyckats med något i ridningen. Så jag fick tillbaka lite hopp när jag läste ditt svar! Att rida hästen i dess bättre varv och ställa den utåt för att sträcka ut och stärka den muskulärt svagare sidan är naturligtvis inget som jag har kommit på själv. Det har jag lärt mig av min förre tränare och av Anders Eriksson, kusken. Jag är GLAD att jag kunde hjälpa till. Och jag tar ödmjukt av mig hatten för dig Anna!

Anna(06/12/97)
Bella! Jag tror knappast att jag kan byta till ett tjockare bätt eftersom jag redan har ett väldigt milt. Men jag har kommit underfund med att det nog är sadeln som irriterar honom. Samt att han kanske gör det för att smita undan ibland. Han går mycket bättre när man rider honom barbacka. När man rider med nästan glappa tyglar går han väldigt bra, men ibland när man börjar ta i honom lite för mycket slänger han med huvudet.I synnerhet i galoppen om man har ökat och ska ta rätt på honom. Det verkar ju som om han kunde ha ont i munnen men han har relativt nyraspade tänder. Kanske missade veterinären något.

Anna(06/12/97)
Tina! Om du är så osäker på hur du ska ta hand om din "sommarhäst" så kanske ridläger vore ett bättre allternativ. Jag hoppas iallafall att du har någon hästkunnig person att rådfråga när du är lite osäker. Själv hade jag min första sommarhäst för 4 år sedan, men då hade jag oxå ridit regelbundet i 5år, både på ridskola och privat. Vid sidan om detta hade jag även tagit hand om ett antal hästar, och det är ju nästan då man lär sig som mest. När du har ridit ett hårt pass är det viktigt att du skrittar av hästen tills den blir torr. Sedan kan du badda den med ljummet vatten och en svamp så att svetten tvättas bort. Annars söker sig gärna flugor dit. Du kan använda dig av en svettskrapa för att få bort vattnet sedan, men det är inte nödvändigt. Om det är myggigt ska du smörja in hästen med insektsmedel och kanske lägga på ett tunt täcke innan du släpper ut den i hagen. Det här med sårvård. Vet du hur du ska göra om din häst får ett sår eller visar hälta? Det finns många böcker att läsa. Kan tyvärr inte rekommendera någon speciell. Hoppas allt går väl och lycka till i sommar.


Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.