Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


SVEA (19 Jan 1998, 01:18:25)
Anne! Två hästar kan inte få lika foderstat, det är uträknar på vikt. Den foderstaten du fick av mig är uträknad på lätt träning,d.v.s. en timmes ridning om dagen + en dags vila. Ökar man sin ridning måste man räkna om hela foderstaten, det är tyvärr inte bara att ösa på med t.e.x. havre. Kan ej hjälpa det men jag är inte så glad i pellets foder.PS:Animaliskt fett är t.e.x.köttmjöl,jag vet ej vad som representerar A-fett i Krafts foder.Det är jätte vanligt att över dosera protein i foderstaterna, men det är ej nyttigt.
Anne (19 Jan 1998, 00:30:27)
Svea! Tack för min foderstat! Helt fel har han ju inte fått(mer än för mycket protein som sagt) Kan man ge mindre krafft +något annat proteinrikare så det blir mindre energi och mer protein?Har ioch försig hört att man inte ska komplettera grov med något annat (möjligen havre )det blir väl kaka på kaka?Men hur räknar man ? E´detta liksom vad han behöver utan ridning eller är det lätt träning? Hur gör man sen om man ökar träningen,plussar man på jämt av allting då? Hade varit roligt att få höra om mina tankar när det gäller foderstater.(Det där med 2 lika hästar som får lika foderstat)
Mia A (18 Jan 1998, 23:13:56)
Britta: Den aktuella hästen är en väldigt "förnäm" dam som inte stoppar i sig vad som helst. Jag försökte blanda Provivan i havre - men icke sa Nicke... När jag fick hit henne hade hon världens hö-mage (hö gillar hon...) men var ganska klen i övrigt. Kantigt kors, klen över bogar och hals osv. Hade väl inte fått det bästa fodret kan jag tänka mig. Nu har jag "tvingat" henne att äta både lusernpellets, (äckligt tyckte hon från början) kli och betfor, (blä) samt havre och korn. Och damen börjar faktiskt att ta form! Lagom rund om magen men betydligt mer häck och hals än tidigare. Och blankare päls och gladare ögon. Tänk vá skönt det känns när man märker att en häst mår bra av ens "behandling" och utfordring! Det kommer att kännas tomt när hon åker för hon är väldigt trevlig att hålla på med, och ser bra ut trots sin lite roliga blandning, -new forest/halvblod. Hon ska säljas så fort jag är klar med henne! Hoppas att hon kommer till någon som pysslar mycket, för det gillar hon!
Britta (18 Jan 1998, 22:53:24)
Sandra 16: Finns det ingen vuxen stallansvarig som kan ta tag i det hela? Jag ringde faktiskt på egget bevåg en gång till jourhavande vet ang en av grannarsnas ponnyer, den hade fruktansvärd fång, så ont så den svettades o knappt kunde stå, men den vågade inte lägga sig heller, då hade den väl inte kommit upp igen. Om djuret lider är väl distriktsveterinären tvungen att åka dit, vare sig det är ägaren som ringer eller nån annan? Annrs skulle dom väl inte åka och titta på vanvårdade kossor etc heller, antar jag. Det kan ju faktiskt vara tarmvred också, då har dom så ont att dom ibland inte ens kan rulla sig. Självklart skall man ringa veterinären! Man kan vänta max en timme för att se om det verkar bli bättre eller sämre, sen RINGER man!
Britta (18 Jan 1998, 22:48:26)
Anna: Vi kom väl helt enkelt fram till att han inte var byggd för att gå i nån högre form, och att det var meningslöst att försöka höja upp honom, hästen skall "komma upp" av sig själv av rätt sorts arbete, är hästen lite "annorlunda" konstruerad kanske det som är en hög form för denna häst är låg form för en annan...?
Britta (18 Jan 1998, 22:45:47)
Mia A: Låter jobbigt. Om du blandar med fodret då? Mitt fullblodssto tycker det är så gott att hon t o m sväljer "butta" när den blandas i provivan, annars går det inte ner, vare sig med betfor eller nåt annat!
M-L (18 Jan 1998, 22:25:05)
Svea: Jodå, det finns domare, men hon såg ingenting. Jag tycker bara att ridlärarn kunde ha sagt nånting när hon stod och såg på. De här ungarna beter sig likadant varje gång, men ingen säger nånting. Det är ingen liten misskött ridklubb heller, den har ca 1000 medlemmar. Tex ska Milton showen "Simply the best" komma till oss. Undrar vad John Whitaker och Geoff Billington skulle säga...
SVEA (18 Jan 1998, 21:32:55)
Hej! Anne! Nu kommer din foderstat. Din häst vägde ca 460-500KG. Den är ett fullblod, så jag räknade på 500kg. Då skall den ha 88MJ+500SRP. MJ=MEGAJOUL SRP=SMÄLTBART RÅPROTEIN. 7.5kg hö.0,75kg havre 0,7kg korn 0,75kg betfor 0,1kg soja 0,5kg morötter+kalk+mineraler. Det blev exakt 87,93MJ o 500SRP. Skulle du utfodra med GROV så skulle du få ge 7,5 kg hö 3kg GROV men då blev det 96MJ o 413 SRP alltså för mycket enargi o får lite protein.Din häst har väl enargi så det räcker. Kommentera gärna. Till M-L det var super bra att du drog ungarna i öronen. Det är bara synd att det ej finns någon dommare på sådana tävlingar.ELLER? När vi har våra klubbtävlingar finns där alltid dommare o jag lovar att de hade aldrig kommit till start hos oss . När ni ser sådana saker skall ni kontakta tävlingsledning för en "sån" skall finnas hur liten än tävlingen är.
karin N (18 Jan 1998, 21:12:33)
Hon har fått av en annan skörd hö ( begriper ni vad jag menar) inte samma hö som hon brukar få. Man ska ju ge dem av det nya succesift men tyvärr blev det ej så. Hon är även krubbitare ( fast hon använder rem, snyft tyvärr ). Så hon har haft lite ont i magen förut med magkurr men inte så här med diarré. Hon är avmaskad som hon ska. Hon har ingen feber eller svettningar. Hon står och hänger lägger sig ner ibland men rullar sig inte. Jag ska ringa veterinär imorgon bitti.
marianne bornemark (18 Jan 1998, 21:10:15)
hej! Jag undrar om någon känner till det kaspiska fullblodet? Finns det några ex. i sverige??? Förmodligen inte eftersom det lär vara världens ovanlgaste hästras...
Mia A (18 Jan 1998, 20:38:19)
Britta: Ja, vá dumt... Det skulle stå "oftast blir förstoppade"... Anledningen till att jag blir kladdig är den att jag inte lyckats få någon häst att slafsa i sig Provivan av egen maskin... Utan jag får spruta in det i munnen på dem! Man får blåbärssoppa upp till armbådarna ungefär.
Sandra 16 (18 Jan 1998, 20:20:42)
Om man inte får klappa hästen för att den har ont ( antagligen ) vad finns det att gjöra? Hon som äger hästen ringer inte till veterinären och idag red hon. Hon fattar inte att hästen mår dåligt. Ägaren är 15 år. Vad tycker du Britta?
Britta (18 Jan 1998, 20:14:59)
Mia A: Jodå, det kan visst vara kolik. Förstoppningskolik är bara EN variant av en massa olika koliker. En av mina hästar fick världens kolik med diarréer en gång när nån, som inte visste att han inte tålde äpplen (!) hade gett honom det... Men jag håller med dig, visst ÄR provivan jättebra! Men varför blir du kladdig? Jag häller den bara i krubban, sen slafsar dom i sig den för egen maskin!
Mia A (18 Jan 1998, 20:07:48)
Karin N: Enligt egen erfarenhet fungerar Proviva-blåbär väldigt bra! Min veterinär rek. 2 L två gånger om dagen! (man blir ohyggligt kladdig) Men har hästen ont så ring veterinär! Kolik tror inte jag att det kan vara eftersom hästarna blir förstoppade då. Har ni bytat foder nyligen eller möjligvis avmaskat? Det kan ju vara någon form av omställning som gör att det blivit något krux med tarmfloran. Men än en gång: Ring veterinär om hästen har ont!
Karin N (18 Jan 1998, 18:37:33)
Min häst har fått diarré. Det började idag på em och hon tittar mot magen som om hon har ont. Tips tack.
HUMLAN (18 Jan 1998, 17:41:54)
Tjena alla!M-L. Bra gjort!! Man tänker med fasa på vad det bliva utav sånna skitungar??EW- X är imitten o g är en bit in på kortsidan. Innanför c.
Anne (18 Jan 1998, 17:29:14)
M-L- Bra gjort ! Fler skulle våga säga till. Men.. var fanns FÖRÄLDRARNA??
EW (18 Jan 1998, 17:26:29)
Hej! Den 25/1 ska jag starta i en hopptävling. Jag ska ha en häst som heter Andorra och som är sju år. Hon är duktig på hoppning och går för det mesta felfritt. Nu skulle jag vilja ha lite tips om framridning. Vad ska man göra och hur länge innan??? Dessutom, hur lär man sig en bana på bästa sätt? Även dressyr. Kan någon tala om för mig var någonstans x och g sitter? Tacksam för svar
EW (18 Jan 1998, 17:23:07)
M-L För jävligt! De där ungarna borde inte få ha hästar!!!!!
Helena H. (18 Jan 1998, 17:17:13)
M-L:Jag tycker du definitivt gjorde rätt.Dom måste kunna uppföra sig och behandla hästarna väl, annars har dom inget på tävlingar att göra. De borde inte ens fått startat.Det ända rätta är ju att skälla på dem, det kanske börjar tänka lite då, det är ju obehagligt att få skäll.
M-L (18 Jan 1998, 16:43:55)
Jag måste bara få skriva av mig ! Jag var på en klubbtävling i hoppning idag Och där var det två äckliga skitungar med varsin shettis. Till att börja med värmde de upp genom att trava och galloppera på asfalten. Och gud vad de slog sina hästar !!! Framför hindren, efter hindren, när de skulle öka, när de skulle minska... Hela tiden !!!! Till råga på allt hade hästarna 2dm tjock päls och var genomsvettiga. Till slut stod inte jag ut med att se på längre, utan jag och min kompis gick och skällde ut ungarna. Konstigt nog vägrade de ut sig... och när de kom ut skrek ungen : Jävla helvete!!!! och sen tog hon sitt spö och drämde till allt vad hon kunde. Då brast det för mig och jag skällde ut henne en gång till. Men det värsta av allt tyckte jag var att det var en ridlärare på framridningen som inte sa nånting. De här ungarna brukar även rida till tävlingar, och de bor en mil därifrån... Vad tycker ni, gjorde jag rätt, eller skulle de fått sköta sig själv ?
Mia A (18 Jan 1998, 15:47:18)
Magdalena, Britta o andra: Ville bara meddela att hästen (av någon väldigt underlig anledning) hade fått en lindrig korsförlamning. -Har aldrig varit med om att en häst får korsförlamning av ingenting... Hon är bättre igen, men får vila upp sig några dagar. Enl. ägaren en väldigt känslig häst som brukar bli dålig i magen vid brunst, avmaskning, miljöombyte mm. (Skönt att mina egna inte är så känsliga) Tack för hjälp och stöd!
Sara (18 Jan 1998, 14:12:03)
Jag undrar hur mycket man får väga om man ska kunna rida en D-ponny, t.ex en ganska kraftig connemara eller en liknande korsningsponny?
Lisa (18 Jan 1998, 10:59:08)
Är det någon som vet något om "sommar- ridning" på Åland ? Ridläger och likn. för flickor, eller vet någonstans man kan vända sig för mer information, ryttarförening el likn ?
Lisa A (18 Jan 1998, 02:57:36)
bor eg i afrika, måste sova nu men..ska till afrika imorgon, Moçambique heter landet. Ha det jättebra och hälsa Britta!!
Lisa A (18 Jan 1998, 02:52:40)
ville bara tala om att jag åker imorgon, ha dte såå bra allihopa, maila gärna! *kramaom* Lisa..
sol (17 Jan 1998, 23:52:34)
God kvällBritta o Alla andra! konstigt med analysen.det ska ju vara så kanon bra. Någon som har eller rider Lippizianare vill gärna ha utlåtande?
Britta (17 Jan 1998, 23:45:46)
hej sol! Nu har jag skickat mail till dig... och till alla andra som väntar också (flitig!). Apropå Sveas höbonde så var höet tydligen från samma skörd, han fick ändå flera olika analyssvar, det var det som var grejen. Märkligt eller hur? Undrar hur mycket man kan lite på de där analyserna egentligen? En kompis till mig köpte analyserat hö, sen skickade hon själv in för analys och det var inte alls detsamma. Undrar om hon bara blivit blåst eller om det verkligen kan bli så olika resultat? Magdalena: Vad trist med din häst! Men vänta inte för länge med att ta tag i det här med hälten. Vila är väl bra men om det INTE är en akut skada undrar man ju... hon har ju vilat rätt mycket innan du köpte henne också?
sol (17 Jan 1998, 23:19:42)
Hö analyser:samma bonde kan få olika svar på sitt hö,det beror på om höet är skördat i början av sommaren o nästa är kanske skördat i mitten av perioden, sen ska man se till o förvara det torrt.som nu i sommar har vi jätte hög protein halt i höet,förra sommarn var det nästan tvärt om,lukten på det säger mycket o bladig heten.
Hille (17 Jan 1998, 22:29:34)
Magdalena: Förresten, vad sa cyklisten? Måste ändå varit lite pinsamt även för honom/henne?
Hille (17 Jan 1998, 22:25:39)
Mia: Om hästen är frisk och framåt, och framförallt, om du trivs med henne, så tycker jag inte att åldern är något hinder. Men 15 000 tycker jag ändå låter lite väl häftigt för en 17 åring, fast det beror väl precis som Ingela sa en del på härstammning o dyl. Magdalena: Hur rider du Madicken nu? Emma vill inte alls inse att hon är dräktig och ta det lite lugnt.
Magdalena (17 Jan 1998, 22:24:29)
Anne: Ger du verkligen 0,75 kg betfor (nästan 2 liter... torr...). Jag gick över till Krafft Groov (och Protein pga lågt proteinvärde i höt) och nu är hon helt "normal". (Undantag, se nedan...). Men... hon går inte helt rent. Jag fick ju igenom högerställningen till sist, och då började ojämnheten. Veterinären sa att hon försöker avlasta höger framben, och att jag därför skulle rida rakt fram eller på mycket stora volter. Min tränare tittade idag och trodde hon kunde ha halkat och sträckt sig eller något, och föreslog att jag skulle skritta henne bara några dar... Trist, vi skulle ju börja hoppträna på tisdag. Det var bättre med bara ponny, hon var aldrig sjuk. Men nu har hennes boxgranne fått grönt snor, ingen feber på dan, men hade gått över 39 nu på kvällen. Vad kan det vara? Fick inte tag på någon veterinär på kvällen, tyckte att man kan ju ändå inte göra så mycket, det får vänta tills imorgon. Bara inte fölet tar skada...
Magdalena (17 Jan 1998, 22:16:08)
Måste säga att jag kan verkligen rekommendera kalla lerbad i diken så här års... I torsdags kväll var vi ute och red, och det kom en cykel! Fy vad farligt, och så låg vi i diket (massor av lervatten...). Jag asgarvade (som vanligt), men sen var det inte lika kul, språngmarch efter hästen som bestämt sig för att det var säkrast att galoppera hem, via stora vägen (70 väg, men folk kör 90). Burr... men hon klarade sig utan men. Förresten, min kompis häst med ryggont ska in på röntgen (även benen)! Äntligen ett vettigt beslut. Lady fick tänderna raspade och så pillade vi bort mjölktanden som satt kvar fast den nya kommit ut. Har tanden i min plånbok, har visat den för alla mina små elever idag!
IngelaH (17 Jan 1998, 21:18:01)
>>Mia, det är väl perfekt!? Min fd sköthäst var 18-20 år när jag hade henne och om jag hade haft pengar, så skulle jag ha köpt henne. Vi tävlade på klubbtävlingar och några clear-rounds och hon var hur pigg som helst. När jag började ta hand om henne var hon i urusel form, mager och omusklad. Jag satsade all min tid (jag var arbetslös) på henne och när hon började muskla sig började jag träna för instruktör. Det är klart att du ska köpa henne. Priset beror lite på stammen, om hon är intressant i aveln. Du får nog räkna med att betala omkring 10.000 - 15.000, hon har ju i alla fall några år framför sig om hon är frisk! Lycka till!
Mia (17 Jan 1998, 20:25:02)
Är det vettigt att köpa en häst som är 17 år? Det gäller ett halvblodssto, som nu är i hygglig form. Jag är ej intresserad av tävling, så det blir mest träning på egen hand samt skogsritter. Vad är det rimligt att ge för henne i så fall?
Hille (17 Jan 1998, 20:13:03)
Vad tycker ni i övrigt om sandhagar, bra för ben, hovar osv? Det borde väl vara stor risk att de får torra hovar, eller?
Hille (17 Jan 1998, 20:05:08)
Ja, naturligtvis menade jag kolik! Hmm... Hur många hönät kan behövas för att få plats med två höbalar? Men det ordnar sig nog ändå, jag kom på att vi inte skulle ha sand i hela hagen utan spara en litet hörn med träd i som "vanlig" hage. Fast där är det å andra sidan ganska geggigt...
Jessica (17 Jan 1998, 19:39:50)
Hur kommer det sig att det funkade med kallt vatten?? Tydligen var dettta ett knep de använde sig av förr.
SVEA (17 Jan 1998, 18:23:45)
Det med analys på hö, jag räknar på ett medel gott hö. Pratade med en foderhandlare, han hade lämnat in hö på analys samma hö fast olika lab. Han fick olika uppgifter. Knäppt va? Man måste våga lita lite mer på sitt häst öga. Lätt träning är inte promenad. Återkommer senare.
Helena H. (17 Jan 1998, 17:58:37)
Anne:Jag vet inte vad uppfostringsgrimma är men en rep-grimma är av rep med några knutar på. På Lantmännen har de något liknande men de kallas "be-nice-halter".Repgrimma finns att köpa bla. på postorder hos Stall Tintagel tel.0295-40073,Western supply 0250-22880,Milsta Western supply 0140-50259,Cowboys westernstore 0410-28037 eller Lils westernstore 0565-60330.Det går naturligtvis att ha vanlig grimma men med repgrimma får du mer kontroll på hästen och den är lite skarpare än en vanlig grimma så du behöver inte ta tag så hårt om hästen bråkar.Vart bor du någonstans ? Bor du inte alltför långt från Norrköping så skulle du ta kontakt med Ronny Åman(en super duktig westerntränare ) som snabbt kommer tillrätta med ens problem på ett enkelt sätt. Och det är inte ovanligt att hästar "testar gränserna" efter att det gått bra med inridningen. Lova att du skriver och berättar hur det går för dig antingen här på öf eller maila mej,annars går man och undrar.
Britta (17 Jan 1998, 17:22:49)
Hille: Med höhäck är det nog ganska ok tror jag. Problemet är väl om sanden följer med höet ner i magen. i så fall blir det ju bara om det blir något spill som hästen plockar upp från marken efteråt.
Anne (17 Jan 1998, 17:21:59)
Inte fång- men sandkolik.Ja, sätt upp ett hönät , högt! upp så inte hästen kan slå upp frambenet och fastna. Om staketet inte är särskilt högt , kan man gräva ner en telefon stolpe el liknande sätta en krok och hänga nätet där.Vi har det så i en hage och det funkar bra.
Hille (17 Jan 1998, 17:04:15)
Har hört att man inte ska ge hästarna hö i sandhage pga av risk för fång. Stämmer det? Tror ni man isåfall kan sätt upp en höhäck eller dylikt utan fara? Får en sandhage till våren och hästarna är vana att få hö i hagen.
Anne (17 Jan 1998, 15:01:57)
Svea! Hur går det att räkna ut en foderstat utan höets värden? Jag har fått en foderstat innan som han gick på när jag tränade mer.Har funderat lite på det här med foderstater. Om man skickar in likadana uppgifter på 2 lika höga,breda, lika mycket ridna,låt oss säga fullblod.så borde man få samma foderstat till dessa eller hur? Men det är ju fel- det beror ju på hur hästen är i sig- lättstressad eller inte, för att nämna något....Vissa värden måste ju hållas det förstår jag, men det som funkar på en häst funkar inte alltid på en annan.Tex allt protein min häst får- finns många som får gallor, knutor mm för 1/2 dl soja!Du får gärna räkna ut det kan vara intressant att se iallafall, men det verkar vara svårt utan hö-värdet.Svea- du kanske vet vad det var det animaliska fettet i krafft kommer ifrån? Hörs senare!
ÅSA (17 Jan 1998, 13:23:11)
Jessica, jag har alltid fått lära mig att om en häst får korsförlamning ska rygg och länd hållas varma. De flesta använder B-vitamin för mot korsförl. (Beviplex). Britta, jag menade inte att låg form är samma sak som att hästen går på bogarna, utan att många rider hästen på just nbogarna, tycket det känns bra och att hästen går på tygeln-i form. Sjukt. Men alla låter inte sina hästar "komma upp" tyvärr. Jaha, nu försökte jag redan ut mitt förra inlägg. Och jag stryper dig inte britta... 8-)
Jessica (17 Jan 1998, 13:03:55)
När en häst i vårt stall fick korsförlamning, så använde ägaren en gammal, emn till synes effektiv metod. Direkt när symtomet upptäcktes så spolade han iskallt vatten på rygg och länd i 15 minuter. Hästen blev därefter helt återställd. Hur kommer det sig att detta inte alltid används?
SVEA (17 Jan 1998, 12:37:47)
Hej Anne ! Jag skall räkna på din foderstat både vanligt o kraft Grov. Jag har Grov analyser här hemma. Den vanliga maten räknar jag på medel. Skulle vara rätt kul o se vad jag kommer fram till? ELLER? Återkommer senare idag. Skall gå ut o visa häst för några spekulanter. En liten unge med ett von efternamn o hennes tränare HUGA!!!!!!!!
Anne (17 Jan 1998, 11:54:57)
Helena- repgrimma, e´det detsamma som en uppfostringsgrimma eller?Tänkte att jag ska prova ... Går det inte med "vanlig "grimma?
Helena H. (17 Jan 1998, 10:30:04)
Anne:Om jag vore du skulle jag träna mer på marken med repgrimma o ca.4 m. långt rep för att befästa ditt ledarskap ordentligt.Du kan tex.träna mycket på att rygga,att hästen då går undanför dig som är ledare tex. genom tryck på nosryggen, tryck på bogen eller att skaka på linan,det viktiga är att ge eftergift så fort hästen gör rätt.Du kan träna mycket på att stå still länge det brukar göra att hästen "varvar ner", försöka att gå ifrån hästen utan att han rör sig.Longera gärna i lungt tempo i en liten volt,stanna,vänd,be hästen komma till dig osv. tills hästens huvud är sänkt och han "tuggar" och slickar sig om munnen när du stannat honom. Då är han avslappnad och lyhörd på dig. I detta läge kan du börja rida honom. Skulle du märka att han försöker "busa" så ta tag i vänster tygel och böj in hans huvud mot ditt ben, i det läget kan han inte göra så mycket mer än gå runt i en minivolt.Du kan även träna att böja in hans huvud från marken,det är en bra stretchövning samt att han lär sig detta, då går det lättare att böja in huvudet från ryggen sen.Lycka till, skriv gärna och berätta hur det går.
Anne (17 Jan 1998, 01:50:49)
Svea Här kommer foderstaten han gick på tills nyligen eftersom jag håller på att gå över till krafft grov. Han är bara 1.60 i mkh.inte vinthundstyp.Vad kan han väga?? Tja runt 460-500 eller? Just nu har han bara "hållits igång" lite halvdant pga ingen barnpassning ,fruset mellan varven fast inte nu på några veckor. 0,75 kg havre. 1 kg korn , 0,75 kg betfor (torrsub) 2-3 dl soja 0,75 g mineraler 10 kg bra hö(allt e´relativt jag vet) massa morötter. Detta uppdelat på 3 ggr (ibland bara 2ggr) Mycket protein, jag vet, men han visar inga typiska överproteinsymtom.Han är ett lättfött fullblod- jag vet massor av andra som aldrig skulle klara sig på denna foderstaten utan att se ut som fågelskrämmor.Min gamla tex. Han skulle varit skinn och ben.
Britta (17 Jan 1998, 01:25:25)
SVEA: DET kan vi vara överens om! Anne: Förresten, soja brukar kunna sätta sätt så bra fräs på dom också... t o m min snälla gamla dressyrvalack stod rätt vad det var på bakbenen, när jag gav honom soja...
SVEA (17 Jan 1998, 01:24:41)
HEj Anne! Kan du precisera foderstaten alltså hur många KG o.s.v. Hur mycket väger din häst o hur mycket arbetar du den? Sitter just nu med foderstaträkningar så det hade varit kul o höra hur mycket mat din häst får.
Britta (17 Jan 1998, 01:21:37)
Anne: Ja Krafft Groov var precis det jag tänkte föreslå. Det brukar vara det enklaste o bästa, utom Sveas specialblandning förstås men den finns ju inte överallt! Men hel havre till en redan livlig häst, ujamej, nej!
SVEA (17 Jan 1998, 01:19:29)
Britta: Ja lite bus får de väl hitta på, men linan får ej bli ett sätt att bralla,stegra av sig om du förstår vad jag menar.Har sett ex på hetsade hästar som får fara runt som galningar i linan,bevare mig väl. Idag kom Fjordingen o den luktade GET. När jag skrev högt tempo,var det ej släng trav, som menas det är portförbjudet.
Anne (17 Jan 1998, 01:14:45)
Han har gått på hel havre, korn betfor ,mineraler,soja,morötter.Tog tidigare upp en diskution om krafft, just pga att jag funderade på att återgå(min gamla häst fick det) till det.Ja, just nu håller jag på att övergå till "Grov" och skippa det andra .Han får 10 kg hö också.(han är inte magert fullblod, tvärtom enl. vissa)Pilot var det ja...hmmm gäller det inte att det personen VERKLIGEN håller sig kvar då?
Britta (17 Jan 1998, 01:14:37)
Nä, nu går jag o lägger mig. Men du Anne, vad får din häst för mat egentligen?
Britta (17 Jan 1998, 01:10:18)
Svea: Om dom BOCKAR i linan alltså!
Britta (17 Jan 1998, 01:09:14)
Anne: Chambom är väl helt ok, med den kan man knappast göra nåt fel... Se till att han håller en jämn travtakt bara, och inte slängtravar omkring. Lugnt men med framåtbjudning skall det vara. Men Svea: Om det kanske är lite sadel (eller ryttar-?) tvång hästen har i början av ridpasset, då tycker jag det bara är bra om dom gör det i linan, så är det liksom klart. Vad säger du om det?
Britta (17 Jan 1998, 01:06:25)
sol: Det där med att bada ponnyn i huset... hade jag berättat för folk att jag hade gjort nåt sånt så hade alla som känner mig trott på det med en gång...
Anne (17 Jan 1998, 01:05:25)
Longerade honom ikväll med chambon gick riktigt bra (efter lite spruttar). Får väl longera honom innan uppsittning ett tag kanske då. Vad tycker ni om chambon?
Britta (17 Jan 1998, 01:03:04)
Anne: Vissa av orsakerna verkar du ha kommit fram till själv: För mycket (och fel?) mat, för lite motion. Om du känner dig feg(jag vet hur det är) tycker jag du skall be nån annan modigare person om hjälp. Leta upp nån "pilot" som du vet rider bra o rättvist med mjuk hand, men som du vet är absolut orädd. Jag har flera gånger begagnat mig av unga hoppryttarkillar, det har funkat jättebra. Det är inte fegt att be nån annan om hjälp, det är modigt! Bättre att nån sån pilot tar hand om det värsta några gånger, och sen longerar du o minskar på maten ordentligt ett tag tills ni får bättre förtroende för varann igen, så skall du se att det funkar. Tänk på att om hästen märker att du tvekar börjar han fundera över vem som är flockledaren egentligen, och i naturen är det ju så att om en flockledare "sviktar" MÅSTE nån annan ta över. Förstår du lite vad jag menar?
SVEA (17 Jan 1998, 01:00:33)
Anne: Angående låg form, det är inte samma sak som att hästen går på bogarna,precis som Britta skrev. Tror man det är man ute på väldigt fel våg. Till dej som har problem med busigt fullblod, har du testat att lina hästen först? OBS! Ej busa i linan,ETT ordentligt jobb i ca 10-15 min sedan börjar du rida i ett rätt så högt tempo, då kanske den får lite annat o tänka på.
Anne-Britta e´du kvar? (17 Jan 1998, 00:48:21)
Jättebra! Jo jag såg ditt svar på disskutionssidan ang. trotsålder. Det är så att jag har ett fullblod som blir 6 nu till våren.Köpte honom i majmånad .Han var då knappt riden osv.(Ej löptränad heller) Nu på senare tid börjar han få ihop alla pusselbitar på ridningen och vad livet går ut på i allmänhet.Ridningen gick -tills för ett tag sedan- jättebra!Men nu till bekymmret.Senast igår åkte jag av 2 ggr på 40 minuter! (sitter alltid upp igen även om inte ridningen blir långvarig därefter- blir liksom lite mör)Han har kastat av mig en gång tidigare, så efter igår har han väl fått blodad tand så det stänker om det.Mellan "avsittningarna" gör han flera försök att få av mig.När det gäller övrig hantering är han snäll som ett lamm.Ioch för sig så har han fått lite för mycket mat och för lite motion.Men inte såpass så att han skulle vara så "jävlig" som han är.Det värsta är att jag blir lite skraj och vågar då inte ge efter riktigt när jag bör göra det-inomala fall åker jag inte av så lätt- men i det här fallet känner jag att jag inte har en chans! Nu har jag dragit ner lite på maten samtidigt som jag nu tänker longera lite flitigare.tänkte nu höra om det även kunde bero på trotsstadium?Just nu går han själv i hagen med- Har han kompis brukar det bli bus nästan hela dagen.Detta är irriterande eftersom det började gå riktikt bra i ridningen. Har du råd?
sol (17 Jan 1998, 00:47:14)
Toppen! med ponnyna,jag har badat minin i bad rummet i höstas han hadde fått svansskorv efter betet,in i hallen genom köket,det du har nämt det åt nån enstaka men dom tror en inte,gjorde det sent på kvällen,grannarna hade väl trott att dom såg syner,han bajade 3 gg,ut blåset på damm sugarn torkade bra,så vad har inte dom äkta hälfterna fått utstå, men vadå,vad gör man inte för dom 4 benta,tillägg,har inte tillgång till någon vatrten spilta.
Britta (17 Jan 1998, 00:39:09)
Sol: Jag köpte nån sorts alger en gång som skulle vara bra mot hosta. Dom var torkade o skulle kokas först. Hästen som fick det hade varit förkyld ett tag (var annars ingen hosthäst), och blev liksom inte av med sitt slem. Jag kokade detta illaluktande, äckliga.... på spisen i köket, aldrig har väl en skilsmässa varit så nära som då, min man fick ungefär samma ansiktsfärg som innehållet i kastrullen... serverade i alla fall en portion till hästen i fråga. Nästa morgon hade han hostat upp jättestora slemklumpar o alger om vartannat, hostan var borta.Lilla B-ponnyn åkte i dag, snyft, men det får det nog jättebra. D-ponnyn åker söndag, köparna verkar totalt okunniga men skall åtminstone ha den uppstallad på ridskola, så dom får ju hjälp.
sol (17 Jan 1998, 00:32:10)
Du Britta, har du någon erfarenhet av alger till häst?
JENNY (16 Jan 1998, 21:13:18)
VAD GÖR MAN MED EN 5 ÅRIG VALACK SOM ÄR OMÖJLIG ATT LYFTA BAKHOVARNA PÅ OCH OCH SOM INTE DRAR SIG FÖR NÅT????
Britta (16 Jan 1998, 21:08:23)
ang "slaktartrav", formen mm: Självklart skall hästen bära sig själv, men det skall den kunna göra i en låg form också. Observera att låg form och på bogarna inte är samma sak! Ju mer hästens rids rätt från början, i en låg form med rygg o bakbensaktivitet, desto lättare blir det för hästen att ur denna form mer o mer föra över vikten från frambenen till bakbenen, trampa under sig mer o därmed lätta i framdelen. Men man kan aldrig "plocka upp" eller lyfta fram hästen till detta, då blir följden bara hög nacke o sänkt rygg. Hästen "kommer upp" av sig själv när den är färdig för det. Hur snabbt det går beror framför allt på två saker : Hur skicklig ryttaren är samt hästens mentala o exteriöra förutsättnigar för detta. Sådärja, hur många vill nu strypa mig för detta uttalande?
Mia N (16 Jan 1998, 17:56:01)
Ang avels araber. Oftast så är inte avelsston inte ens inridna för att de hinner inte bli ridna. Antingen är de med föl eller så är inte fölet avskillt än. Ett sto som är i avel och fölar varje år har oftast ingen tid att bli ridna på. Vi har avelsston och de är inte inridna men de går i stora hagar mellan ca 07.00-21.00. Så de går ingen nöd på dem! Vad menar du med att hästarna bara behöver vara hanterbara. Hingstarna måste ju vara godkända, dvs med ridprov och visade för exteriördomare. Man avelsvärderar även ston på kvallitetsbedömning. Sedan är det väl upp till var och en om de vill rida sina ston, även om hästarna självklart mår bättre.
Mia A (16 Jan 1998, 17:19:19)
Ina: Tack för tipset om kapslar. -Men vad heter dessa egentligen? Kan vara bra att veta för ev. framtida behov. Verkar vara betydligt lättare att ge än Proviva...
Ina (16 Jan 1998, 15:06:17)
Britta: även dessa kapslar fungerar stoppande. Eftersom jag är intressarad av örter och örtmedicin har jag läst en hel böcker i ämnet, där står det att färska blåbär är laxerande medan behandlade (kokade mm) blåbär är stoppande. Visste ni att man förr använde blåbärsris som avmaskningsmedel.
Maria Chilla (16 Jan 1998, 15:01:03)
Jag håller med om att det finns för många Araber som bara står i avelsboxarna men det är väldigt ofta som Arab-stuterierna är väligt stora så dom hinner inte med att rida dom. Nu vet inte jag om jag har helt rätt men jag har för mig att det räcker med att man har visat en gång att hästen är hanterbar, utav en ryttare eller kusk. Så när man har gjort detta så behöver man ju inte rida dom lika mycket för dom går ju bara till avel. Detta tycker jag är väldigt synd för en mera komplett hästras kan man nog inte hitta (enligt mej men så är jag en Arab fans med) man kan ju ha dom precis till allt fast inte till skogskörning presis men anars så kan man i prencip göra allt. MVH Mia C
ÅSA!!! (16 Jan 1998, 13:56:38)
Hej alla. Ang formen som hästarna rids i, jag håller helt och hållet med. Många förstår inte vilken påfrestning det är för hästarna att gå på bogarna. När hästen blir äldre tycker jag definitivt att det är viktigt att "höja" den men naturligtvis fortfarande se till att den arbetar med bakben, rygg. Det handlar ju bara om att vara så skonsam som möjligt mot hästen, eller hur? Men det här med form lär ju diskuteras i all oändligthet och när inte ens "experterna" kommer överens (Ridsportsdebatten) så är det väl svårt att få klara besked. Men det bästa är ju att lyssna på de erfarna veterinärerna...
myran (16 Jan 1998, 12:42:50)
hallo!!! Snälla hjälp mig vad betyder högrest? det är viktigt
Scilla (16 Jan 1998, 12:13:59)
Annika: Jag håller med dig vi borde alla ta oss en funderare över vad det är vi gör med våra då specielt unghästar. Jag har oxå samtalat med Harry ang detta och jag säger det att ni som har med hästar och ridning att göra åk ner till Helsingborg djursjukhus en dag och kolla in hästarna där, hur många av åkommorna/diagnoserna som ställs på hästarna är framkomna pga felaktig ridning...man blir mörkrädd, jag lovar.
Magdalena (16 Jan 1998, 11:52:45)
Annika: Jag tror också att många rider i en "felaktig" låg form. Hästen skall ju trots den låga formen bära sig själv.
Annika (16 Jan 1998, 11:26:44)
Ang ryggont och felridning av hästar verkar det allmänt vara så att många hästar rids i fel form. Har funderat lite på om det har att göra med att det har varit på "modet" en längre tid att rida hästar i låg form med följden att de inte arbetar utan hänger på bogarna. Remontform är nog bra till unghästar så länge som den används rätt men jag tycker personligen att många försöker rida i denna form för länge med följden att hästarna blir "framtunga". Harry P pressenterade denna teori för mig och kallade det "slaktartrav". Hemskt men sant. Åsikter???
Britta (16 Jan 1998, 09:37:53)
maja: Vänta inte ochse vad som händer utan sätt igång och "väsnas" direkt! Ring tidningen o be dem komma o göra ett reportage, ring upp den lokala radiostationen. Rings själva runt till olika nämnder, t ex fritidsnämnden, och försök kolla vad som ligger till grund för beslutet och hur man bär sig åt om man vill försöka överklaga det (det är dom skyldiga att upplysa om). Försök fixa protestlistor mm. Ni kan ju också kolla med Ridsportsförbundets informationsavdelning, de har säkert ett o annat tips att ge. Kämpa på, lägg er inte bara ner o dö...
Britta (16 Jan 1998, 09:31:51)
INA: Grejen med provivan är inte bara att den inte håller de där bakterierna vad de nu heter, utan att blåbär har en stoppande efftekt. Man ger t ex blåbärspuré till småbarn med diarré. Det är Därför vi ger provivan! Annars går det ju bra med vanlig filmjölk också! Men de där kapslarna låter ju ändå intressanta.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.