Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Humlan (22 Jan 1998, 01:23:09)
Sandra. Graman kan göra livet betydligt enklare för dig!! Men du måste använda den rätt.Om du inget vet ang graman ... Instruktör hade kanske varit till hjälp!? Det råder delad mening vad det gäller graman, en del tycker att det är mindre bra , själv har jag använt den en kortare tid och det gav pos resultat. MEN du måste veta vad du sysslar med!!
HUMLAN (22 Jan 1998, 01:14:27)
Vad gör man med en shettis som slår kullerbyttor när man longerar?????.. Pisk biter inte på honom.
Helena H. (22 Jan 1998, 00:40:03)
Peppar: Ska man hårddra så är ju allt handelsvaror,människor med som bekant... Nej du, de flesta som säljer sin häst är nog mån om att den får det bra. Fast några garantier går ju aldrig att få till 100 % men det kanske du lyckas få av dina "valpköpare".
Helena H. (22 Jan 1998, 00:21:34)
Britta, Scilla o alla: Ang. försäkringar. Jag har haft Sveland i 9 år till mina hästar och det har fungerat utmärkt, jag är jättenöjd.Dels har de bra premier på arabhästar och så har de bonus när man varit skadefri i ett år. Jag hade ett föl på Strömsholms djursjukhus -94 som drabbats av "fölsjuka" och en allvarlig lunginflammation.Hon var där i 15 dagar på behandling och jag fick den ers.jag skulle ha,dessutom direktreglerade de för jag hade inga pengar att lägga ut.Till detta ska tilläggas att jag hade livbeloppet endast i 10 000 på henne.Vid telefonkontakter med dem har jag alltid blivit vänligt bemött.En vän till mig hade en häst som fick tarmvred för ett års sedan och hon fick ta bort hästen akut,hon hann aldrig kontakta Sveland innan och hon fick ersättning utan några som helst besvär.Jag ville bara berätta vad jag tycker så alla inte tror att Sveland är totalt värdelösa.
Britta (22 Jan 1998, 00:08:16)
peppar: Ponnyn som såldes till nybörjare var inte min häst, den hade gått i min ridskola i tre år o jag var mkt fäst vid den, men hade ingen möjlighet att påverka försäljningen. Det positiva var dock att köparna 1)skulle ha den uppstallad på ridskola och få hjälp 2)att de själva insåg hur okunniga de var. De gånger jag sålt hästar tidigare har jag gjort det då jag tyckt att de gått tillräckligt länge i ridskolan och varit värda att få leva lyxliv som privatponnyer, inte för att tjäna pengar på dem. Vid de tillfällena har jag kollat upp köparna ytterst noga och i alla fall utom ett har det blivit mycket bra för alla parter. Att jag säljer av alla ponnyerna nu beror på att jag skall lägga ner min ridskola och anser det vara bättre att sälja hästarna nu än att vänta tills jag inte har råd att köpa mat till dem längre. Visst finns det folk som ser hästar som handelsvaror men det finns banne mej folk som ser både hundar och andra människor som handelsvaror också. Det gör inte jag. Vad rpiser beträffar ligger samtliga ponnyer från vår ridskol på priser mellan 20.000:- och 25.000:-, något dyrare än en valp alltså. Om jag inte vore mycket rädd om mina ponnyer skulle jag sälja allihop i bunt till hästhandlare, auktionera ut dem eller såäla allihop till en annan ridskola, vilket jag fått erbjudande om. Det hade varit betydligt enklare och i långa loppet hade jag förmodligen inte förlorat mycket pengar på det heller, eftersom annonsering, väntan på "rätt" köpare mm också kostar pengar. De flesta hästägare bryr sig väldigt mycket om sina hästar, men till skillnad mot hundar är hästen mycket dyrbar att äga och därför kan en hästägare ibland tvingas sälja sin häst mot sin vilja. Dra inte alla över en kam, är du snäll.
peppar (21 Jan 1998, 23:08:05)
Stillsamt förtydligande till vad jag skrv nedan: En valp/hund skulle jag inte sälja till någon jag inte anser kapabel att ta hand om den. Och prata inte om pengar- en valp är många gånger bra mycket dyrare än en häst( å¨tminstone utrangerad travare eller ponny)
peppar (21 Jan 1998, 22:43:49)
Hej! Första gången jag skriver! Har följt inläggen under några veckor och det har varit mycket intressant! Liten presentation av mig själv: Gift ,37 år gammal, 2 barn 9 och 6 år, 1 häst , 5 hundar, 1§ kanin 27 fiskar (? blir bara mer och mer yngel-skaffa ej guppies!)jobbar som doktor, långvarig djurerafarenhet. Tänkte bara ge råd om försäkringar- jag har haft sleipner i många år -först som hundförsäkring och nu som både hund och häst försäkring och har tidigare haft agria. Sleipner är bättre- bättre villkor och trevligare bemötande. Sedan håller jag helt med Renee! Jag har varit húnduppfödare i många år ( är hamiltonplakettör vilket är det "finaste " man kan bli inom hundvärlden) och blev mycket förbryllad när jag var på jakt efter en häst. Det var aldrig någon fråga om hur Jag VAR, vilka kunskapere jag hade, vad jag hade tänkt ha min häst till etc vilket jag naturligtvis frågar mina ev valpköpare om. JAg såg även ett inlägg för någon dag sedan här från någon som brukar vara flitigt återkommande och som sålt en häst (Britta??!! Där det var tal om att köparen var en ren nybörjare och att hon hoppades att det skulle gå bra. Min stillsamma reflektion blir att hästar är en handelsvara. Man byter och säljer hej vilt och på något sätt knyter man inte an tilldjuret som tex till en hund-varför det??
Louise (21 Jan 1998, 22:17:13)
Britta! Yorkshire heter nu för tiden G.A, general accidents. Jag har haft yorkshire i flera år och är väldigt nöjd. Jag rekommenderar dem till alla mina vänner.
J (21 Jan 1998, 22:15:42)
Är det någon som har någon erfarenhet av försäkringsbolaget General Accident?
Renee (21 Jan 1998, 21:43:53)
Jag tror att många häst-problem bottnar i att hästarna byter ägare så ofta!!!Det säljs och köps hej-villt! Hästar är känsliga djur. Om hundar säjer folk, han skall inte behöva byta hem en gång till!! Men hästarna, dom hanteras som varor! Tänk er för!!
Sandra (21 Jan 1998, 21:19:42)
Hur fungerar en gramantygel. Är det farligt att rida med en sån. min kompis rider med graman på sin häst varje dressyrpass
Sandra (21 Jan 1998, 21:16:26)
När premierar man ponnyston?
Britta (21 Jan 1998, 20:54:09)
Sofia: Det är jättefarligt. Hästarna kan få foderstrupsförstoppning, och det kan dom i sin tur dö av. Betforen sväller jättemycket när den kommer ner i foderstrupen. Häll själv varmvatten på lite betfor o se hur mycket det sväller: till mer än dubbla mängden. Eftersom hästens mat inte rinner ner jättefort i magen fastnar den i foderstrupen. Jag tror det blir nån form av kvävning, det rycker ju mot luftstrupen. Har haft en ponny med foderstrupsförstoppning en gång (torra lusernpellets), den höll verkligen på att dö men klarade sig tack vare snabbt ingripande från vet. Nu hände detta på dagen när jag ändå var i stallet ,men tänk om hon fått det på kvällen efter sista utfodringen - då hade hon legat död i spiltan dagen efter... Ge aldrig torr betfor!
Sofia (21 Jan 1998, 20:30:21)
Måste bara höra hur farligt det är att ge hästarna torr betfor?? Vi har en gammal gubbe i stallet och han fodrar bla med torr betfor, jag har klagat på honom men utan argument har det inte gjort någon nytta tyvärr.
Britta (21 Jan 1998, 19:27:55)
Cilla: Jag har också bara haft bra erfarenheter med AGRIA! Har haft dem i över tio år och de har varit kanonbra hela tiden. Problemet är att med så många hästar som jag har, har deras premier blivit alltför dyra för mig att betala. Därför söker jag nu nya alternativ. Vet du eller nån annan vad Yorkshire heter nuförtiden? Kan inte hitta nåt ombud... mia a: Jag har hört av mig till din mailadress!
Cilla (21 Jan 1998, 17:15:39)
Magdalena: Jag använder bogskydd till Turbo som jämt blev skavd förut, inga problem nu! Det är sytt i cykelbyx-tyg och ser ganska lustigt ut på, som en t-shirt ellr bh... men det är inga skav alls nu! Britta: Jag har bara bra erfarenheter av Agria, dels när Fortuna omkom, inget tjafs, och dels när Mazal (Unghästen) har varit sjuk - de har betalat hans värde tre gånger om redan, tror jag... Direktreglering med Skara djursjukhus, inget tjafs där heller.
Britta (21 Jan 1998, 16:04:16)
Ylva o Magdalena: Lantmännen har väl grövre slangar?
Britta (21 Jan 1998, 16:02:03)
Scilla_ Precis! Och den tonen lär du nog få dras med... hur går det med din nya häst? Jag har nu sålt de bästa ponnyerna. Kvar finns två halta, en yngre ponny o shettisen. Så alla ungar som ät tillräckligt små, o har gånger kvar att "rida slut" på, får göra det på shettisen, en i taget... (jag lägger ju ner ridskolan) Några tips vad man gör med en unge o en shetlandsponny en hel lektion! Trava över bommar, göra bana av bommar, ridvägar, sitta ner, stå upp... tiden står still! Men tack o lov varar det väl bara några veckor till...
Scilla (21 Jan 1998, 15:55:59)
Britta: Sammanväxtningar i tornutskotten har jag aldrig hört men däremot så bildas det Skeleros på de hästar som har kissing spines och det är inte sammanväxtningar utan pålagringar, däremot så har jag varit med om många hästar som har sammanväxta ryggrader. Man kan inte träna bort kissing spines men man kan bygga upp rätt muskler så att de inte anstränger ryggen felaktigt som de har gjort tidigare. Vad tråkigt att höra att du bara har tråkiga erfarenheter från Sveland de var lite typiga i ett brev som jag fick då de påstod att jag inte hade skickat in vet-intyg men det hade jag gjort.....
Ylva (21 Jan 1998, 15:26:04)
Magdalena: Du kan ju försöka hitta grov gummislang i någon butik (vet ej vilken typ av butik du skall leta i, de flesta har bara vanliga trädgårdsslangar och det är för tunt) Sedan är det 'bara' att trä en lagom lång rem igenom. Att klippa av vanliga voots kanske funkar, men en del hästar kan få skavsår i karleden av boots.
M-L (21 Jan 1998, 13:54:41)
Magdalena! Kan du inte köpa vanliga boots och klippa av? Det känner jag en som har gjort, och enligt henne funkade det !
Britta (21 Jan 1998, 13:42:41)
Scilla: Sveland o Yorkshire är inte samma sak. Sveland hette tidigare Svensk Djurförsäkring och ännu tidigare Sydsvensk Djurförsäkring (tror jag). Undrar om det inte är Yorkshire som har bytt namn? Det var väl nån skandal eller nåt...? Fast annars har jag bara hört gott om dom. Nån som känner till Åsbo-Bjäre Djur- o Hagelförsäkring?
Britta (21 Jan 1998, 13:39:44)
Scilla o Magdalena: Är kissing spines detsamma som sammanväxningar i tornutskotten? Jag känner till några hästar som haft det, en opererades o blev INTE bra, två fick rådet av vet att i första hand försöka träna bort det (låg form, klättring etc) därför att prognosen för detta var bättre än operation. Den ena hästen blev helt bra, den andra lever inte längre. Men som sagt, operation verkar vara nåt som dom inte tillråder.
Britta (21 Jan 1998, 13:36:59)
mia g: Min valack har en man som skulle göra en shetlandsponny grön av avund - och givetvis hänger den, tjock o fin, på BÄGGE sidor. Hur vet man egentligen på vilken sida den kommer att hålla sig bäst om man nu skulle försöka blöta o fläta ner den? AAnnars kan jag livligt förställa mig mig själv komma ridande in på dressyrbanan med flätor på BÄGGE sidor - vem vet, man kanske skulle bli trendsättare?
Britta (21 Jan 1998, 13:32:19)
Scilla: Jag har haft mycket dåliga erfarenheter av Sveland. Otrevligt bemötande, inte en ursäkt när dom hade gjort fel dessutom krävde dom att man skulle skicka in ORIGINALhandlingar. Dom ville inte ens godkänna fax. När jag sa att jag var besviken drog dom upp min älskade hund, som fick avlivas för sex år sedan pga skelettcancer, och sa "ja, men med den försäkringen var du väl nöjd, där fick du ju ut massor med pengar!". Gissa vilket bolag jag aldrig aldrig aldrig mer kommer att anlita? Jag minns faktiskt inte vad täcket hette, det fanns flera i samma prisklass. Det här är det näst tjockaste tror jag, termo inunder, tål regn o snö.
Scilla (21 Jan 1998, 13:13:51)
Magdalena: Det gick inte eftersom hon dels hade det på tre ställen i ryggen och del så hade hon kotleden som blev förstörd. Visst går det att operera men det är inte många hästar som blir ok efter operationen. Jag vet två hästar som är operarade den ena är ok den andra är likadan som innan operationen och min tränare som har sett betydligt mer hästar med denna diagnos säger att hon vet bara en av ca 20 som är bra. Det finns många hästar som har denna diagnos som man inte märker något på varför vet jag inte men hur många hästar är det som röntgas egentligen? oftast så får hästen andra diagnos pga av ryggfel såsom kotledsinflammationer och diverse benproblem utan att man upptäcker ryggfelet.
mia g (21 Jan 1998, 13:13:39)
Ska bli spännande att höra hur röntgrn gick!! Fråga gärna om ridningen, jag håller på med ett arbete om sjukdomar....Malla, de flesta hästar har självbevarelsedrift nog för att inte springa in i vägg eller staket.Man kan ta hjälp med nödstopp på det viset- ställ utåt så går det inte så fort och du behöver inte dra så...Om manar,ryck det som ligger under litet kortare än det som ska ligga över, blöt och sätt i gummisnoddar, så brukar det ge sig(i alla fall ibland)
Magdalena (21 Jan 1998, 13:11:59)
Är det någon som har nån idé hur man kan göra en Kotring själv? De kostade 159 kr STYCK (mysko). Tycker att en liten gummiring inte skulle kosta så mycket...
Magdalena (21 Jan 1998, 12:54:27)
Scilla: Jag hittade om Kissing Spines i Håll hästen frisk, och där stod det att det går att operera. Gick inte det på din häst? Och så är jag lite fundersam.. om det är så att det är felaktig ridning som är boven borde väl större delen av ridskolehästarna ha detta? Ryggonthästen jag pratade om förrut ska röntgas på måndag.
Scilla (21 Jan 1998, 12:33:34)
Britta: Är det Snowstorm-täcket du menar? jag har oxå köpte ett sådant till min nya häst och jag tog oxå fel storlek= en storlek större men det sitter jättebra på henne och det långt ner under magen. Angående djurförsäkringar så har jag haft Sleipner och det har funkat bra om man bortser ifrån att de har lite svårt att hålla reda på pappren och vilka försäkringar man har när man ringer till dem men jag har alltid fått mina pengar när hästen stod skadad och det var inte heller några problem med utbetalningen i samband med min häst avlivning. Nu har jag precis försäkrat min nya häst i Sveland (var det inte dom som hete Yorkshire innan?) för hon var försäkrad där innan och man ska ju inte byta försäkringsbolag om de inte har dem försäkrad mot dolda fel. Är det någon som vet hur Sveland fungerar?
Mia A (21 Jan 1998, 12:28:38)
Britta: Jag har haft Sleipner på alla hästar som varit i min "omvårdnad" (foderhästar och egna) i 10 år, och har aldrig haft problem med detta försäkringsbolag.Mkt bra med "hyfsade" premier. Om du vill så kan du maila mig och få telenr till "min" representant.Hon är jättebra att snacka med.(Du bor ju i Skåneland, du också.)
A-C (21 Jan 1998, 11:14:08)
Jag har bara positiva erfarenheter av Agria. När jag har tagit bort mina två första hästar var det aldrig något tjafs med dem ang utbetalningen. Kom direkt in på mitt personkonto. Vid de tillfällen jag varit tvungen att använda försäkringen vid skador har de också betalt ut pengarna utan tjafs. Nu för tiden direktreglerar även Agria, perfekt tycker jag så man slipper ligga ute med en massa pengar hela tiden. När jag köpte min nuvarande häst var det dock lite kämpigt att få ihop pengarna till försäkringspremien. (6000kr/år) man hade ju fått hosta upp med en ganska stor summa för själva hästen sen tillkom ju även besiktning, transport mm. Blev då tvungen att dela upp försäkringen på halvår (3000kr) pust. Nu i februari är det dags att betala igen. Suck varför är man inte miljonär!!!!!
EW (21 Jan 1998, 11:11:20)
Emma H-L: En A-ponny är från 0 - 107 cm. En b-ponny är från 107 cm - 130 cm. En C-ponny är från 130 cm - 140 cm. En D-ponny är från 140 - 148 cm.
Magdalena (21 Jan 1998, 10:45:22)
Britta: Jag har satt Lady i Sleipner, och troligtvis kommer jag byta Madicken också. Har Agria nu, men har hört flera som haft problem vid utbetalning (om det inte gäller benbrott eller så...). På Sleipner kan man också välja dubbel självrisk mot lägre premie (befogat på t.ex ponny eller häst som inte är benägen att skada sig). Yorkshire har tydligen mycket lägre premier, men har ingen erfarenhet av skador. Fick aldrig tag på deras representant i mitt område, så jag kunde inte välja dem (deras förlust!). Sen känner jag inte till några fler.
Magdalena (21 Jan 1998, 10:41:28)
Britta: Jag hörde någon annan som också hade ett Börjes täcke... Dax att börja kika i kataloger alltså! Ladys är inte så stort (nåja), men börjar bli så att det nästan blir sårigt...
Britta (21 Jan 1998, 10:41:15)
Allihop: I alla år har jag haft AGRIA försäkringar till mina hästar. Samtliga är försäkrade i A1 för 5.000:- (liv), veterinärvårdsförsäkringen gåt upp till 25.000:- tror jag. Jag har varit jättenöjd med AGRIA, dom har varit kanonbra i alla lägen, men nu blir det för dyrt deras premier verkar ligga en hel del över andras. Skulle vara tacksam om ni kunde skriva lite olika synpunkter på olika försäkringsbolag, vad som är bra resp dålit, hur man blir bemött, om dom har direktreglering med djursjukhusen etc - ja ni förstår nog vad jag menar. Är det några bolag man bör akta sig för? Tacksam för så många synpunkter som möjligt!
A-C (21 Jan 1998, 10:25:17)
Ang Miss Sun´s foderstat. Jag har en stor hbl val (178cm) som tidigare om åren har fallit ur på vintern (spjälstaket). Eftersom han går i taket om han får mer än 1 kg havre/dag har jag gett honom lusernpellets, krafft groov, vetegroddar och matolja (han får kolik av betfor). Nu i vinter har han hållt hullet perfekt (nästan lite mullig). Han får nu 10 kg hö, 1kg havre, 0.75kg krafft breed. 0.2 kg krafft protein, mineraler och lite morötter varje dag. Han är 18 år (ca 700kg tung) och promenadrids mest. Men jag måste säga att det är jätteskönt att se honom så fin i hullet och på så glatt humör som han är just nu. Tack för mig för denna gång.
Britta (21 Jan 1998, 10:20:33)
HÖrni allihop: Läste just på diskussionssidorna om en häst som fått foderstrupsförstoppning av lusernpellets. Hoppas alla vet att man bör BLÖTLÄGGA lusernpelletsen så de får svälla innan man serverar dem! Ville bara sända ett varningens ord... vet att det finns de som har fodrat med toora lusernpellets utan problem i många år, men det finns det ju de som har lyckats med betfor också...
Britta (21 Jan 1998, 09:59:46)
Magdalena: Min häst brukar få fruktansvärda bogskav. I höstas köpte jag ett rätt så billigt Börjes-täcke, minns inte namnet men det kostade under 600:- tror jag, med bogveck. Råkade få ett som nog egentligen var ett nr för stort, det ser ut som om han har långklänning... MEN INTE ETT ENDA LITET SKAV PÅ BOGARNA! Han har haft det på sig i stort sett dygnet runt (ja givetvis inte när jag rider, och efteråt när han är svettig!) sen i början av oktober. Det har varit kanon och dessutom hållit bra.
Britta (21 Jan 1998, 09:55:11)
Ann-Sofi: Här i skåne finns det i dom flesta vanliga hästaffärer. I nr 23/97 av tidningen Ridsport var det en jättestor annons. Du kan ringa Horse Supply AB tel 040-44 00 03 så informerar dom om var du kan köpa det nånstans. Hoppas nu det hjälper dig!
Magdelena (21 Jan 1998, 09:52:30)
Ylva! Tack ska du ha, nu behöver jag inte skämma ut mig i hästsportaffären (fniss!). N: Fetlock är väl kota på engelska? Jag frågade min hopptränare igår vad "korven" (kotring) heter, och hon sa på engelska, typ Sausage nånting (hon har varit mycket utomlands...). Alltid lär man sig nåt nytt. Är det nån förresten som kommit på nåt bra mot bogskav? Läste på andra sidan om pälsglans, så nu provar jag det...
ANN-SOFI (21 Jan 1998, 09:44:14)
BRITTA:VAR FÅR MAN TAG PÅ ENZION HOOF FOOD?
Britta (21 Jan 1998, 09:34:38)
ANN-SOFI: Det finns ett suveränt medel som heter Enzion Hoof-Food. Det är dyrt men kanonbra och varar rätt länge också. Hos de hästar jag sett, som har ätit detta, har man direkt kunnat se på hovarna när de börjat bli bättre. När de vuxit några sentimeter kan man precis se "aha, det vär där vi började med Enzion...." jag vet ju inte om det hjälper alla hästar men det har i alla fall hjälpt alla jag har träffat på. Har du sen möjlighet att låta hästen bada fötterna mycket så är det jättebra. Vattenspilta, ett ben i taget i en hink, ställ den en stund i en bäck eller vad som helst... på sommaren är daggen i gräset mycket bra för hovarna. Biotin hjälper bara om det är just Biotinbrist hästen har, och det är ju inte så säkert! Lycka till!
ANN-SOFI (21 Jan 1998, 09:30:08)
VAD KAN MAN GE FÖRUTOM BIOTIN TILL 17-ÅRG NORDSVENSK TRAVARVALACK MED DÅLIG HORNTILLVÄXT OCH TORRA HOVAR. KRIS!
Ylva (21 Jan 1998, 09:27:13)
Emma H-L: de ponnykategorier som finns är: A-ponny upp till 107,0 cm, B-ponny 107,1 - 130,0 cm, C-ponny 130,1 - 140,0 cm och D-ponny 140,1 - 148,0 cm. Det är den svenska indelningen . Internationellt är det: Kategori III 108,0 - 128,0 cm, kategori II 128,1 - 138,0 cm och kategori I 138,1 - 148,0 cm (mindre än 108,0 får tydligen inte vara med internationellt)
Ylva (21 Jan 1998, 09:20:23)
Magdalena: 'korven' heter (eller kallas i alla fall) kotring.
N (21 Jan 1998, 08:50:23)
Magdalena, heter inte "korven" fetlock (fast på engelska) eller något sådant?
Magdalena (21 Jan 1998, 08:31:07)
Hejsan alla glada. Jag har återgått till ponnystadiet (just när jag ställt av Madicken och trodde det skulle bli storhäst för hela slanten!). Lady är ju inte fräsh, så jag har fått låna en ridskoleponny. En svart sak från Grällsta som vi har på prov. Vilken tuff häst! Het som tusan, precis min typ! Och i går kväll så var det hoppträning, var jag lite stolt när hon gick lugnt, utan förhållningar rakt mot hindret och hoppade lugnt genom serien! Fast nästa gång var hon som vanligt igen... Nåja! Man lär sig på alla hästar. Nu till frågan; vet någon vad såna där "boots" som bara är som en "korv" runt kronan heter? Min tränare trodde att Lady kanske sparkade sig själv där nere, och därför blev ojämn (hon är lite tjockare där på ena benet). Får väl prova "korven"...
Britta (21 Jan 1998, 02:13:27)
Miss Sun: 12 kg hö låter väl ok till en såpass stor häst. Men 1 kg havre o 1 lite betfor????? Det är ungefär vad vår lilla B-ponny får... Mina halvblod, som är mellan 155 och 165 com höga, får mellan 2,5 och 4 kg kraftfoder per dag, och ca 1 1/2 liter betfor (innan den blandas med vatten). Har du dåligt med betshagar kan du behöva avmaska oftare än 4 ggr/år, och tänk på att du måste använda Ivomec o Banminth då o då, bara de andra medlen duger inte, maskarna är resistenta. Ang utfodring för övrigt så är jag ingen expert, det får Svea och Amgdalena stå för, men så lite mat till en så stor häst - inte konstigt den är mager! Komplettera gärna havren med korn, det brukar dom bli runda o fina av, liksom av betfor. Lycka till!
Britta (21 Jan 1998, 00:42:39)
Hej Malla! Varför i helsike skulle instruktören ha dig att hoppa över huvud taget? Hon måste väl ha sett att du var rädd! Åhhh, jag blir så TRÖTT på alla dessa ridskolor som inte kan anpassa lektionerna individuellt. Även om dom andra nu tvunget skulle hoppa, kunde väl du ha fått nån egen övning att jobba med under tiden? Kan man som instruktör inte se att eleven är spänd, och anpassa lektionen efter detta, så har man banne mej inte i mitten att göra. (En spänd elev har helt enkelt inte på en spänd häst att göra, det kan aldrig ge nåt annat än dåligt självförtroende.) Sen kvittar det om man har en elev eller tio. Kom inte o säg att det inte går, det gör det visst, jag har gjort så i tio år, ingen har klagat, tvärtom har alla varit positiva. Det enda det hänger på är hur pass mycket man orkar engagera sig som instruktör. Men Malla, du måste lära dig att säga IFRÅN (har vi inte pratat om det tidigare?)!
Malla (20 Jan 1998, 22:29:04)
Igår var jag och red (börjat om som vuxen) en stor (178 cm) kille på Ridskolan. Han är "framtung" om ni förstår. Man måste ta och ge, ta och ge, dessutom försöka sitta ned djupt i sadeln. Raskt blev han helrädd för världens farligaste pinnstol som råkade stå(faktiskt bakom) ett hörn. Han kaste sig in mot mitten och skuttade utan att jag var bra på att lugna ner honom. Jag som förr var av den modiga sorten. , blev rädd (sa inget förståss) men kunde inte sitta ned kände jag, jag spände mig så. Då började jag också antagligen spänna mig i armarna också och det blev dragkamp i stället för ridning - ja han lyssnade inte på mig (och det kan jag förstå). Till råga på allt skulle vi hoppa!! Det är ju också ett spänningsmoment för en mamma. (10 åringen på läktaren). Jag fick rådet av instruktören att korta tygeln och fortsätta att göra förhållningar, men det gick inte bra. Jag var helt genomsvettig till slut och kände mig så misslyckad. Travbommarna gick bra, men när vi skulle galoppera över ett plutthinder var det bara rusning och sista gången VÅGADE jag inte. Fy, jag känner mig så mesig och misslyckad. Hade jag kunnat få nåt bättre råd av min instruktör?? (Dottern gav tröstande ord)
Till Emma H-L (20 Jan 1998, 19:41:45)
Det finns fyra olika kategorier utav ponnys, A, B, C & D. Jag vet ej mankhöjden men från D-ponny till stor häst är det 148cm. Jag avmaskar min häst fyra ggr om året
Miss Sun (20 Jan 1998, 19:35:39)
Vad ska jag göra med min häst, hon går bara ner i vikt hela tiden. Hon väger bara 518kg och är 172 cm hög. Jag tror ej att det är mask för jag avmaskar henne 4 ggr om året. Hon får allt som allt 12kg hö,1kg havre ,1 liter betfor ,ett mått mineraler (ett sånt gult man får till när man köper mineraler), 1kg morötter. Hej då & tack på förhand. P.S. Det är ej jag som heter Miss Sun, utan min häst. D.S
Emma H-L (20 Jan 1998, 19:29:23)
Kan nån hjälpa mig med svaren på: Vilka olika kategorier av ponnys finns det? Vad är mankhöjden på dessa? Hur ofta maskar man av en vuxen häst?
Miss Sun (20 Jan 1998, 19:21:51)
vad ska jag göra åt manen som aldrig lägger sig på en sida, den är inte för kort. Snälla ge mig ett litet råd
mia g (20 Jan 1998, 12:11:40)
Vindsugning gör ston 'där bak'...Blidtuggning håller din häst på med endel gör det bara, har tråkigt och så blir det en vana...
Magdalena (20 Jan 1998, 10:54:36)
Är det någon som har erfarenhet av ringkota? Min hästs kotor känns lite misstänkta... särskillt hf och vb som veterinären tyckte hon avlastade... (han kollade inte noga, var där för att raspa tänder...). Borde inte det kommit fram vid veterinärbesiktningen före köpet?
SVEA (20 Jan 1998, 10:19:19)
Karin.N. Om du nu har haft hästar så länge,då hade du ju inte behövt fråga,när du själv var säker på din sak. Då borde du oxå veta att foder byte skall ske varligt. Det gäller även hö byte.
Jag skrev 'Till Emma' (20 Jan 1998, 09:56:59)
Hille och Sann djurvän: det var inte frågan om småsura lektionshästar, det var frågan om en höäst som BET och det skall man ALDRIG acceptera. När hästarna går i flock och någon biter en annan så ger den andra igen, om den inte har lägre rang för då flyttar den på sig. Människan skall ALLTID ha högre rang än hästen. Man måste visa vem som bestämmer. Självklart skall man inte sätta igång och ryta eller slå så fort den lägger öronen bakåt och hotar. Men så fort de verkligen bits, DÅ är det dags (och inte 30 sek senare)!
Carina Näsström, Ljusterö (20 Jan 1998, 08:24:41)
hej Tesso! Jag vill bara sända en uppmuntrande hälsning från Ljusterö! Jobba på att få köpa fölet. Han kanske inte vill sälja till dig, men du kanske känner någon som skulle kunna köpa honom i ditt ställe, som bulvan! Hör gärna av dig. Mina hästar hälsar och tackar för det du gör för hästarna i det stallet!
Magdalena (20 Jan 1998, 07:43:31)
Vindsugning: Tuggar han liksom och rör huvudet lite utsträckt? Det gör min häst ibland, och så ser det ut som om hon "rensar tänderna". Luftsnappning (vindsugning) är en helt annan sak. Då liksom "spänner" de halsen lite (som om de krubbet i luften) och suger in luft. Jag tror bara din häst hittar på nåt "skoj" när han står på gången. Han kanske slappnar av på det sättet!
Vindsugning?? (19 Jan 1998, 22:01:08)
När min häst står på stallgången så tuggar han frenetiskt, har försökt lyssna efter sugljud, men jag hör bara tuggandet. Detta sker främst efter ridtur, och när det strax är kvällsmatning. Kan detta vara vindsugning, eller är det bara något set att underhålla sig själv på gången? Han gör aldrig något sådant i boxen eller hagen.
Hille (19 Jan 1998, 17:17:05)
Håller inte med "till Emma". Visst finns det många hästar som bara testar hur tuff man egentligen är, men du glömmer en viktig sak. Många hästar som gör detta gör det ju därför att de blivit illa behandlade förut och nu inte litar på människan, de talar helt enkelt om att de inte tål några dumheter. Tänk om alla som gick in till de småsura ridskolehästarna skulle börja slå dem och ryta åt dem, vad tror du att de då skulle tycka om människor efter ett tag? Och vilken sorts stallmiljö skulle det ge upphov till, en lugn och trivsam? En häst kan ju bli ett nervvrak för mindre. Mitt råd är att man helt enkelt står kvar inne hos hästen (kanske tar tag i hästens grimma) och bestämt säger åt den att man inte tolererar att den beter sig så. Ibland hjälper det att bara ignorera hästen. Om man har en egen häst som ständigt testar och testar så tycker jag det är en annan sak, då kanske man måste säga ifrån ordentligt en gång, men har man en egen häst så har man ju också större chans att ta reda på om hästen är rädd eller bara uppkäftig, "bestraffningar" måste alltid vara en bedömningsfråga från fall till fall, men generellt skulle jag vilja säga: slå aldrig en rädd häst!
Karin N (19 Jan 1998, 15:30:25)
Tarmfloran urbalans. Flera hästar i regionen här om kring har drabbats av samma. Vi har haft vår här och smältvatten har runnit genom hagarna som hästarna har druckit (hm fast att de har friskt vatten i hinkarna ). Fil gav jag henne igår, men hon måste ha så mycket för att det ska ge någon effekt . Ska köpa lactosat - tarmbalans nuuu. Hon fick även B-vitamin av vet. Svea > Jag har haft hästar i så pass många år så jag kunde se på min häst att hon ej var akut sjuk, så att en vet. måste komma söndag kväll. Hej och tack för mej hälsningar Karin
Till Emma (19 Jan 1998, 12:41:49)
Oavset om det är en ridskolehäst eller en privathäst så skall du bli arg direkt. Hur du markerar att den gjort fel beror på hästen. En del kan man slå på, andra kan man nypa i näsan (hårt!) och en del kan man ryta åt. Att bita tillbaks är ett ofta förekommande råd som borde funka (det gör ju hästarna med varandra) men det är nog inte särskilt gott.
Magdalena (19 Jan 1998, 11:12:03)
SVEA: Alltså kvoten mellan SRP och MJ är 6 (alltså sex gånger mer protein än energi. T.ex Krafft Groov har en kvot på 10, och Krafft Breed 20. Din havre ligger på 6,5 (SRP/MJ). Du måste verkligen ha bra havre, tyvärr är inte vår lika bra... Vad jag anser (och har lärt mig) så räknar man på lätt motion (typ skogsridning), hård motion (lektion nån dag i veckan, några skogsturer, någon dag vila, träna själv några dar), lätt träning (som jag skrev förrut, mer träning för tränare och tuffare ridning själv), hård träning (under tävlingssäsong) och sedan upp till elit, alltså hårdpresterande hästar som galoppörer, travare och svårklass hopp och dressyrhästar. Jag tyckte att din beskrivning av "lätt träning" var i magraste laget. Ett av de största problemen med foderstatsberäkning är just att folk har en förmåga att övergradera sitt arbete med hästen.
Carro (19 Jan 1998, 11:10:51)
Sol>>>>> Jag har en Lipizzaner. Kan säga att det är en helt underbar häst. Otroligt läraktig och underar på alla sätt. Vet att det finns ett uttryck " köp aldrig en lipizzaner om du aldrig har haft en förut" = det är absolut inte en nybörjar häst med tanke på att de är framavlade för och som stridshästar!!!!!
Lisa (19 Jan 1998, 09:30:32)
Hej igen. Undrar fortfarande om någon vet vart man skall vända sig om man är intresserad "sommar-ridning" på Åland. Ridläger el likn. för flickor.
Magdalena (19 Jan 1998, 07:59:04)
Svea (igen): Om man har en balanserad foderstat så räcker det att öka havren om man rider mer (eftersom det innehåller en kvot på 6 SRP/MJ = ökningen vid ökat arbete). Nu blir jag lite nyfiken! Var har du lärt dig om foderstater?
Magdalena (19 Jan 1998, 07:56:50)
Om foderstater: Anne, måste du ge så mycket betfor då? Min toka blir ännu tokigare av mycket betfor (hon får nu 150g), det innehåller lika mycket energi som havre, men bara hälften så mycket protein. Tänk dig att det är lite som dextrosol... SVEA: Lätt träning är väl ändå inte "en timmes ridning" utan att man tränar, alltså för tränare ett par gånger i veckan och utöver det tränar själv, ingen vilodag! Det du beskrev lät mer som hård motion... Och vad för hö har ni räknat på? Jag har två olika hö (olika stall) och mina hö innehåller 9 resp. 15 g SRP/kg! Min kompis hade 12! Det är alltså på de flesta ställen LÅGA protein värden i år. (Har hört från flera ställen i landet). Sen blev jag lite fundersam om beräkningen om Groov. Räknade själv på dina fodermått, och fick fram att med samma hö så blev 3 kg Groov +41 i protein...
SVEA (19 Jan 1998, 09:52:38)
Magdalena ! Vaddå? 6 MJ/SRP? Per kg eller? Bra havre väger 0,5kg/liter.Jag har ett väldigt bra havre,rensat o analyserat.12,5MJ/kg TS.82SRP/kg TS. TS=Torrsubstans. Foderstater tillhör mitt jobb. Träning med eller utan tränare 1tim/dag är inte hårt. Det som jag o min tränare går igenom 1 gång i veckan det slipar jag sedan själv till nästa vecka . Annars kommer man inte vidare. Jag rider ut ibland, men det går jätte bra att träna då oxå. Flytta för skänkel, galoppfattningar,skänkelvikningar o.s. v. Om man nu vill att hästen skall prestera något så måste den väl klara att gå som jag skrev innan. Eller har jag missuppfattat dig.
Magdalena (19 Jan 1998, 09:48:52)
Helena H: Top Fit finns bl.a hos Arken Hundman i V-ås. Har inte letat. Det finns i olika varianter, så man kan nog hitta något för en svårfödd häst. Har inte provat det själv än, så jag kan varken säga om det är bra eller dåligt. I USA fick de flesta hästarna jag träffade Sweetfeed och Alfalfa hö (troligtvis mycket proteiner...).
Emma (19 Jan 1998, 09:34:41)
Vad bör man göra om/när en ridskolehäst biter, bör man bli arg direkt och markera att det var fel ? Hur i så fall ?
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.