Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Mia A (25 Jan 1998, 20:15:37)
Lina och Empa: Alla som håller på med hästar, oavsett hur länge man hållt på, har säkert något vettigt att tillföra på denna sidan! Så klart kan man inte allt, det finns det ingen som kan. Men det man har erfarenhet av, kan man ju försöka dela med sig! Jag tror säkert att ni båda har betydligt vettigare saker att tillföra än era kommentarer nedan! Eller?
Hille (25 Jan 1998, 20:04:14)
Lina: Helt fel! Jag är 17, har ingen egen häst, är mkt. medveten om att jag inte kan allt, och hitills så har jag inte blivit utslängd!
Gunnar Eriksson (25 Jan 1998, 19:39:35)
Till er som chattar, varför inte pröva Snacksidan istället, där finns det ju även möjlighet att skapa egna rum att snacka i eller att vända sig med en fråga till enbart en person. Dessutom raderas inläggen automatiskt efter ett tag. Men sluta för all del inte med inlägg här vad det gäller sådant alla kan ha intresse av att prata om. Självklart finns det inte några åldersgränser varken uppåt eller nedåt för att lägga inlägg på denna sida. Jag har träffat hästfolk som ridit och hållit på med hästar i tiotals år, men som inte verkar ha lärt sig mycket på den tiden. Nybörjare med sunt förnuft klarar sig ibland bättre, ofta på grund av ett öppet sinne och en vilja att lyssna till så många som möjligt och därefter bilda sig en egen uppfattning. Jag hoppas detta nu inte blev för gnälligt! Hälsningar Gunnar.
Empa (25 Jan 1998, 19:20:56)
LINA : Håller med dig ! Fast folk tar mig nog ännu mindre på alvar för jag e´14... Fast sånna som är i min ålder brukar kunna ganska mkt dom oxå pg, att vi är i stallet och sköter nästan varje dag !
Lina (25 Jan 1998, 16:54:17)
Måste man vara gammal och kunna allt för att få skriva på den här sidan......???? det verkar bara var såna personer som tror att dom kan allt som är här... Här blir man väl utslängd om man är under 20 år..
Mia A (25 Jan 1998, 15:45:15)
Scilla, Britta, Sol mfl: Ägaren tog hem hästen och försökte sedan göra en egen "uppgörelse" med FV, men FV ville tydligen inte gå med på detta - tyckte inte att det var hennes ansvar.... Därför blev det stämning istället. Pga senan kunde hästen inte arbetas för att träna upp ryggmuskulaturen, blev därför opererad på HB djursjukhus, med ett inte allt för lyckat resultat! Hästen är numera triangelmärkt, men kommer att användas i avel. Synd på en häst, 8 år gammal, som kommit så långt som till SM... Det "värsta" är (o kanske vanligast) att ägaren och FV var bästa vänner innan allt det här ståhejet började, det var därför ägarn ville göra upp "till godo". De hade skrivit ett "eget" fodervärdsavtal, tyvärr inte gällande i rätten! De är numera inte vänner längre! Fallet ska upp i domstol i juni (!) Jag hoppas verkligen att min kompis kan få någon form av ersättning för allt som hon förlorat. Ni som lånar ut hästar på foder - skriv ett ordentligt fodervärdsavtal, ett sådant som man kan köpa i div. hästsportaffärer mm. Dessa är betydligt mer gällande när sådana här saker händer!
Britta (25 Jan 1998, 14:01:32)
Mia: Vad var det för märklig fodervärd? Var det nån helt okänd person eller nån som ägaren kände, hur gick alltihop till?
Mia A (25 Jan 1998, 12:58:30)
Scilla: Hästen i fråga, var "ren" när fodervärden tog över. Papper var skrivna! Bl a att hästen skulle lämnas tillbaka i samma skick, och att vid ev. skador, sjukdomar och liknande skulle fodervärden kalla på veterinär. Detta har FV försummat, tydligen vid ett par tillfällen. Ägaren tog tillbaka hästen, då hon skulle närvara vid vet.- undersökning p g a hästens ryggsmärtor och hon fick då se sin häst stå blockhalt, och samtidigt med ryggsmärtor. Hältan berodde på att hästen, pga ryggen, överansträngt sig, så att en sena hade slitits så pass att den på 4(!) ställen endast satt ihop med en "sytråd". Trots detta hade FV inte ringt veterinär, utan det fick ägaren göra. Usch, vad det är svårt att förklara så här kort! Jag hoppas att du förstår hur jag menar!
Alex (25 Jan 1998, 01:21:35)
Britta: Såna som dig kan man tydlig räkna på ena handens fingar.Synd att du inte har känt dig uppskattad eller är det bara nu i vintermörkret som det känns uppgivet.Att driva en ridskola med dagens bortskämda ungar kan inte vara roligt.Annat var det på min tid!!!! Håhå ja ja om vi nu ska låta som våra gamla fastrar.Nu måste jag säga god natt här och tacka för trevliga timmar vi hörs.
Britta (25 Jan 1998, 01:11:17)
Alex: Jag försökte i tio års tid vara en sådan tränare. Tog hand om, fixade, ordnade, tröstade, körde hit o dit till tävlingar, lånade ut egen häst, lät ungarna rida gratis på lektionsponnyerna för att dom skulle ha en chans på utetävlingar, hade lag med i ponnyallsvenskan med lektionshästarna flera år i rad, peppade två elever till ridgymnasiet, fixade jobb åt en utomlands, ordnade hit "supertränare" som dom fick rida för på lektionshästarna, tog med dom för att titta på större evenemang, ordnade studiebesök på djursjukhuset mm mm mm mm... nu rä jag totalt utbränd o har precis beslutat mig för att lägga ner min ridskola som har varit mitt liv. Ingen tackar en för att man sliter ut sig för andra.
Alex (25 Jan 1998, 01:03:49)
Britta:En engagerad ridlärare är guld värd men var finns dom:har än idag inte träffad någon.Har hållit på med många andra idrotter där tränaren lägger upp träningen del tävlingar träningsläger osv men det verkar inte existera inom ridsporten.Här får var och en klara sig själva.(Rädd för konkurans?)
Britta (25 Jan 1998, 00:56:31)
Alex: Självklart! Man lämnar ju inte bara hästen på vinst o förlust! Men funkar det får man ju rätt mycket tillbaka också! Tänk t ex en ridskola med engagerad ridlärare, som upptäcker en riktig begåvning bland sina elever. Som kunde peppa denna elev lite, och hjälpa henne (eller honom, förlåt) att hitta lämplig lånehäst för att kunna gå ridgymnasiet! Förstår du hur jag menar?
Alex (25 Jan 1998, 00:50:46)
Britta:Det kanske skulle öppnas en länk för alla duktiga fattiga ryttare som vill komma kontakt med uppfödare som behöver hjälp med utbilda sina hästar.Man måste få referenser och sympati för den ryttare som ska sköta ens skötebarn.Det ligger endå så mycke pengar och tid nedlagd på dom.
Britta (25 Jan 1998, 00:42:32)
Ales: Jag förstår vad du menar. Men om hästen går in på en specifik utbildning brukar det väl vara rätt så lätt att hålla koll på? Lite får man ju engagera sig som hästägare. Jag tycker bara så synd om dess entusiastiska, och många gånger mycket välridande, tjejer som aldrig kan söka till ridgymnasierna bara för att föräldrarna inte har råd. Och referenser måste ju finnas, och dom måste ju göra ridprov för att bli antagna, då ser man ju hur dom rider! Jag känner rätt så många dressyrtränare, skulle nån av dom rekommendera en av sina elever till att få låna mitt sto, som annars bara går här o ger mig dåligt samvete, skulle jag bli jätteglad! Men det verkar som om aldrig nån ens försöker hjälpa, och ordna lite åt, dom "fattiga".
Alex (25 Jan 1998, 00:37:01)
Britta:Jag tror att här finns ett visst samarbete mellan hästägare och naturbruksgymnasium.Jag vet allafall flera som inte hinner med sina hästar pga studier och tyligt som har lånat ut sina hästar.Men jag tror att många uppfödare är rädda att lämna ifrån sig sina hästar för du har ju inga garantier att du får tillbaka en hel och bra utbildad häst.Jag personligen skulle oxå vara tveksam att lämna ifrån mig min häst då det är ganska opersonligt med stora skolor
Britta (25 Jan 1998, 00:28:25)
Allihop: En sa har jag funderat över till o från. Det går, speciellt i södra sverige, så många bra hästar o gör ingenting, ingen har tid med dom, till salu är dom men ägarna har inte tid att utbilda. Tänk om det funnes nån sorts samarbete mellan uppfödarna och ridgymnasierna, hästsäktarkurserna, naturbrukslinjerna mm, så att kontakter kunde skapas mellan dem som vill satsa på dessa utbildningar, är ambitiösa men ej har råd att köpa häst, och uppfödarna... Dessa finge hästen utbildad och eleverna finge egen häst att ha med sig, vilket ofta är ett krav, åtminstone på ridgymnasierna. Som det ser ut nu är de enda som kommer in på ridgymnasierna (i stort sett) de som har föräldrar med feta plånböcker. Inte alls säkert att det är de mest begåvade! Och det var väl det ridgymnasierna skulle vara till för - att hitta förmågorna och ge dem en chans! Vad säger ni andra?
mikaela (25 Jan 1998, 00:24:41)
TACK SNÄLLA NI ! jag har fått jättemycket tips utav er jag har rätt så många hästkunniga vid min sida så nu är det bara till att ta tjuren i hornen direkt och fråga om dom vill hjälpa mej och det vill dom säkert! TACK! GUD VÄLSIGNE ER ! OCH MINA HÄSTKUNNIGA VÄNNER SOM HJÄLPER MEJ ALLT VAD DOM KAN !TACK
mikaela (25 Jan 1998, 00:17:12)
nej ! hon är fet och hon har inte ont utav det hon trivs . snälla skyll inte på ägaren hon har det jobbigt nog hon gör så gott hon kan hon skall snart visa mej hur jag skall göra m.m
mikaela (25 Jan 1998, 00:12:55)
TACK BRITTA! jag har redan köpt boken på apoteket jo den är nog mycket nyttig för mej!och hästen som är ute får ca. 2 hö balar om dagen + lite till
sol (25 Jan 1998, 00:12:34)
det jag känner är att,hon som är veterinär måste ju veta vad hon gör,hon måste kunna ge dig många kanon tips,som du sedan kan lära vidare!
sol (25 Jan 1998, 00:09:54)
Mikaela! en gång per år räcker,om hästen har bra tänder.man kan behöva kolla tänderna oftare ibland,men det är en annan historia.(raspa)
Britta (25 Jan 1998, 00:07:40)
Mikaela: Är hästen fet som sol undrar, eller är den bukig? Har den haft många föl så kan det hända att magen är stor, men hästen kan vara mager ändå. Viktigt att du lär dig se skillnaden!
mikaela (25 Jan 1998, 00:06:18)
till sol: nej hon är inte skodd men ägaren säger att hon har soppas bra kvalite på hovarna så hon behöver inga skor (ägaren är utbildad till vetrinär så jag litar på henne) hur ofta skall man rispa tänderna på hästen ?
sol (25 Jan 1998, 00:06:08)
Mikaela får den någon sort av kraft foder som det ser ut i dag? vad?
Britta (25 Jan 1998, 00:05:29)
mikaela: Jag gillar din inställning att veterinär skall tillkallas om hästen blir sjuk! Alltför många "väntar o ser" medans hästen lider. Det finns en jättebra bok på apoteket som heter Hälsoråd för häst, den är heller inte så dyr, köp den! Där står många bra o praktiska tips som kan användas även av den som inte är så van. Som Alex säger räcker det inte att läsa böcker men du kommer en bra bit på väg och har mer kött på benen när du får råd av andra hästmänniskor.
Alex (25 Jan 1998, 00:05:20)
Mikaela:Det som viktigast det är att hon får rejält med bra hö. Havre får du känna dig fram lite.Det här med foderstater är ett kapitel för sig .Det skapar alltid huvudbry.Då är vi där igen frågo någon duktig häst människa i den närhet tex din blivande tränare som ser hästen hur du ska göra med havren. När man ser sina svar efteråt upptäcker man att det blir lite oklart. Du har helt rätt sol att direkt efter ett hårt ridpass bör inte hästen få kraft.
sol (25 Jan 1998, 00:04:48)
Men var det inte den hästen som var så fet?
sol (25 Jan 1998, 00:03:19)
Mikaela vart finns hästen? du behöver inte skriva ort ,men län? är det inte jobbigt o ha det sä här?
Britta (25 Jan 1998, 00:02:09)
sol: Håller inte riktigt med dig, ett halvblod behöver nog lite mer än bara hö även om det inte rids, speciellt om den går ute, då förbrukar den ju mycket energi för att hålla värmen uppe.
mikaela (25 Jan 1998, 00:01:01)
TACK britta! ja jag har tagit på mej ett stort ansvar men det är kul för hästarna verkar gilla det ! och är det bra att jag tänker så här: ifall något händer så skall jag ge den behandling som jag själv skulle vilja bli behandlad tills vetrinären kommer?och den na fina häst jag har nu! vid första ögonblick vi fick se varandra så fäste vi vid varandra direkt och sendess när jag kommer och hälsar på henne så gnäggar hon alltid och det gör mej jätteglad!
Britta (25 Jan 1998, 00:00:14)
mikaela: Som regel behöver ju hästen mer mat när den rids än när den INTE rids... 1.000:- i månaden tror jag inte du kommer undan med om det skall inkludera foder. Då är nog minst 1.500:- rimligare att anta. Det beror natulrigtvis lite på var nånstans din häst skall stallas upp, en boxplats i storstäderna kostar ju oftast minst 3.000:- i månaden, medans man i mindre städer hamnar på ca 1.500:-. Jag har ett par inackorderingar, detta är ute på landet men vi har belyst ridbana och i stallhyran, 1.600:- ingår utfodring 4 ggr/dag, in- och utsläpp samt att jag mockar om ägaren inte kan komma nån dag, t ex är sjuk eller så. För en stor häst har jag räknat ut att det inte går att göra så mycket billigare. Det blir ju ett väldigt slitage, staket som går sönder och skall lagas, söndersparkade vattenkoppar, ibland ryker en bräda, eller nåt gångjärn går sönder... allt sånt kostar. Dessutom sköter jag själv allt som har med foder, hämtning av spån, gödselkörning etc att göra, så hästägarna behöver inte bry sig så mycket.
sol (24 Jan 1998, 23:59:29)
mikaela,rids inte hästen ,då ska foder mängden minskas,då klarar den sig nog på hö,bara höet är av bra kvalite. är hästen ,verkad eller skodd? tandraspning? varför var det så akut o veta om föl,???? många rfågor,men frågar man inte vet man ju inte.
mikaela (24 Jan 1998, 23:53:03)
men skall jag ge henne allt detta när jag skall börja rida henne till våren ? för nästa vinter så skall min mamma& pappa fixa ett stall så det inte blir så här krångligt. (skönt) men kostar det 1000 kr. i månaden om man inte har ett eget stall?
Britta (24 Jan 1998, 23:46:59)
Mikalea: Du har sannerligen inte tagit på dej nån lätt uppgift, men, som sagt, bara fråga på! Vi är flera som brukar vara här varenda dag.
mikaela (24 Jan 1998, 23:46:52)
BRITTA! hon har ett skul att gå in i och hon har 2 andra hästkompisar hos sej!
Britta (24 Jan 1998, 23:44:55)
Malla: Tack, men så har jag väl inte klivit på din atår heller, snarare på din ridlärares...? (Säg till om du vill låna en bräda att slå henne lite försiktigt med!). Hur går det med nedsittningen?
mikaela (24 Jan 1998, 23:40:33)
BRITTA jag är bara 14 år snart 15 år .hästen är inte uppstallad utan går ute dygnet runt nu! ägaren till hästen hon hjälper ej ibland men hon har inte tid för hon har så mycket annat att göra med sina kor . ursäkta att jag utvecklade mej otydligt innan!
Alex (24 Jan 1998, 23:39:36)
Mikaela: Du ska ge kraftfoder på morgonen+hö.Mitt på dagen någon gång beroende på vilken tid du kan hö.Sedan på eftermiddagen(Jag brukar ge efter jag har ridt) Kraftfoder.Sedan till natten denn största givan hö så hon något syselsätta sig med under natten.Tex. om du ger henne 8 kg hö då blir det 2 kg på morgonen 2 kg mitt på dagen och så 4 kg till natten.Eller hur skulle ni göra ni andra?
Britta (24 Jan 1998, 23:36:17)
Mikaela: När man anger fodermängder, t ex 2 kg havre, brukar man mena per dag. Sen kan man dela upp det på flera gånger, det är bra för hästen att inte få allt foder på en gång. Den största mängden foder brukar man ge på kvällen. Men du, inte får man lov att ha hästar ute dygnet runt mitt i vintern (djurskyddsbestämmelser)! Har hon inget skjul eller nåt som hon kan gå in i och få skydd mot regn o blåst? Är hon dräktig nu också?
Alex (24 Jan 1998, 23:33:41)
Britta: Ja det är ju så att när jag rablar min kära häst stamtavla tittar alla förskräckt på mig och säger med fasa i rösten "DET MÅSTE VARA EN HET SAK!" Men det är han inte .Ganska lugn och sansad utan att vara menlös.Jag skulle nog betäckna honom väldigt smart. Utom då det gäller lastningen förstås för där dycker Brabant blodet fram.
mikaela (24 Jan 1998, 23:32:34)
tack alex ! skall hon få det på morgonen och kvällen ? du förstår jag har haft henne i ett halv år nu hon är 12 . innan jag fick lov att ha henne så hade hon gått med föl enda sen hon var 6 år. men så fick jag upp henne i en jättebra kondition (i somras då) men sen i höstas så fick vi aldri tag på någon box till henne .Så nu går hon ute dygnet runt hos ägaren och är jätte tjock så nu till våren får jag börja om igen. TIPS!
Alex (24 Jan 1998, 23:28:57)
Mikaela:Du frågade tidigare om högsta åldern för att betäcka. Tänkter du betäcka din foderhäst?
Britta (24 Jan 1998, 23:26:55)
Alex: Skönt att det inte var du, det var en rätt så snorkig typ den där andre... välkommen hit får man väl säga, själv tillhör jag snart inventarierna här och blir ömsom utbuad, ömsom uppskattad, beroende på om man kliver på ömma tår ibland eller ej...! Allegretto... nä, den enda jag träffat på var en fölunge med världens bockhov, tror inte den lever längre. Men dom brukar väl va rätt så bra i psyket, eller? (Kan kanske behövas som motvikt till Brabant...)
Britta (24 Jan 1998, 23:23:53)
Mikaela: Lite dålig stil av dina hästbekanta att inte hjälpa dig tycker jag. Hur gammal är du? Har du hästen ensam i ett eget stall eller finns där andra hästar?
Alex (24 Jan 1998, 23:22:48)
Britta: Nej det var inte jag det här är första dagen för mig på internet.Men jag håller med dig om tipsen man måste ha hjälp från ex ridskola eller en duktig ryttare som är villig att ställa upp.Det kostar men det är en livförsäkring. Hästar är flyktdjur och 500 kg muskler.Man lär sig inte tillräkligt att bara läsa man måste umgås med hästar och hästkunnigt folk för lära sig.
mikaela (24 Jan 1998, 23:20:51)
TACK BRITTA! jo jag ska kontakta en ridskola i nästa vecka så det är avklarat.men jag tycker ändå inte att jag har så mycket erfarenhet jag vet inte hur jag skall få in all hästkunskaper i mitt lilla huvud?
Britta (24 Jan 1998, 23:17:44)
Mikaela: Kan du inte fråga den som äger hästen hur mycket och vad för slags mat den fick innan den kom till dig?
Alex (24 Jan 1998, 23:17:09)
Mikaela:Har du bra hö ca 8 kg. Havre runt 2 kg, 0,5 kg betfor som blötes väl! Mineraler .Det här är bara riktvärden vet du inte protein värdet är det svårt att göra en exakt analys.Vissa hästar klarar inte av så mycke havre då kan man ge lote soya mjöl istället.Kolla benen ofta så hon inte blir svampig kring kotlederna då får hon för mycket protein.Träna kan du göra varje dag:Men inte på ridbanan mer än 3 dagar -Omväxlande arbete = glad häst.
mikaela (24 Jan 1998, 23:16:52)
till alex: men på mitt på dagen skall den bara ha hö då? och på eftermidagen skall den ha kraftfoder då oxå eller?
Britta (24 Jan 1998, 23:15:51)
Alex: Var det du som brukade figurera en hel del i veterinärspalten (tror jag?) tidigare? Jag vill minnas vi hade en animerad diskussion om att transportera hästar med resp utan täcke...
Britta (24 Jan 1998, 23:14:31)
Mikaela: Köp Lilla Ridboken av Ulla Ståhlberg, det är en bra bok att börja med och inte så dyr heller. Där står de mest grundläggande sakerna. Sen tycker jag absolut du skall ta kontakt med en ridskola, även om du tycker att det är dyrt får du väl tänka att du gör det för hästens skull. Att ta hand om en häst är ett stort ansvar, det är bra att du försöker ta reda på så mycket som möjligt. Vi är många här på Öppet Forum som gärna hjälper dig, så fråga på bara!
mikaela (24 Jan 1998, 23:10:40)
jo jag har en del men dom har inte tid för dom har egna hästar!
Alex (24 Jan 1998, 23:10:01)
Mikaela:Att ta hand om en häst från morgon till kväll kräver mycke arbete och passning.Är med helt oerfaren gäller det att man hanterar en snäll läromästare som förhoppnins vis inte hitter på några dumheter. Morgonen börjar du med att ge hästen hö och ev kraft foder.Släppa ut den i ett välstängslad hage med tillgång till vatten.Sedan mitt på dagen någon gång ska den ha hö igen, hur mycket beror på storlek och hur mycket du tränar.Sedan på eftermiddagen kvällen mat igen och kanske insläpp i stallet nu dom mörka årstiden i renmockaf box.Sedan tillnatten mer hö.Så förstås tillgång till färskt vatten.
mikaela (24 Jan 1998, 23:09:18)
hur mycket mat jag ska ge mitt lilla halvblods sto på 160( foder häst) ? ge ex. på teori böcker , och jag är väldigt intresserad utav dressyr . Hur mycket skall jag träna om veckan? vi har börjat träna lite dressyr , det går bra men hon kan inte så jättemycket och det är smma med mej kan inte heller så mycket men det går bättre och bättre. oj vad mycket jag vill ha reda på.
Alex (24 Jan 1998, 23:03:50)
Mikaela:Jag är 38 år har hållit på med hästar sedan jag var 11 år.Har du ingen annan vuxen hästkunnig person i närheten?
mikaela (24 Jan 1998, 23:02:33)
jag vill ha tips om hur hästen skall tas hand om på rätt sätt från morgon till kväll m.m
mikaela (24 Jan 1998, 23:00:38)
hur gammal är du för jag behöver tips av någon som har erfarenhet ? mina föräldrar är inga häst människor och det tycker jag är ganska jobbigt ,för man måste lita på sej själv ifall något skulle hända då förstås!
Alex (24 Jan 1998, 22:50:42)
Mikaela:Om ett sto klarar av fölning måste nästan en veterinär avgöra.Har stoet haft föl innan och är fräch kan hon vara över 20 år,men ärdet första gången bör hon vara yngre.Men jag vet om ston som har varit nästan 20 år då dom betäckte för första gången och det gick bra.
mikaela (24 Jan 1998, 22:36:40)
jag undrar hur gammal får ett sto högst bli , för att den skall få föl? snälla svara ikväll behöver hjälp fort
Jessica (24 Jan 1998, 22:32:06)
Är det någon som vet var man kan beställa CAM-katalogen på nätet? Jag har varit där en gång så jag vet att det finns, men nu kan jag inte komma ihåg adressen!
Hille (24 Jan 1998, 21:48:16)
Annlou: Det går utmärkt att betäcka med inseminering, detta ska minska risken för infektioner hos stoet och dessutom så slipper man transportera henne till hingsten. Men tyvärr så har denna metod ännu inte riktigt slagit igenom i ridhästavel, så utbudet av "semihingstar" är ganska begränsat.
Alex (24 Jan 1998, 21:35:12)
Annlou:Det är ett "hästjobb" att hitta rätt hingst till sitt sto.Men även väldigt roligt och lärorikt.Tveka inte att kontakta ev hingstägare så dom för beskriva sin hingst.det gör dom så gärna.Men ta allt förstås med en nypa salt.Har du ingen kunnig uppfödare in din närhet kan kanske någon lokal förening hjälpa dig.
Alex (24 Jan 1998, 21:26:43)
Först måste du avgöra vilken typ av sto du har. Hopp dressyr,lågställd, dåligt ansatt hals kontra bra hals osv sedan får du leta bland dom befintliga hingstarna för att motverka bristerna på dit eget sto och framhäva fördelarna . Sedan vill då ha en hög häst het ,ja det är många frågor du får försöka besvara innan du kommer så långt som till betäckning.
Annlou (24 Jan 1998, 21:19:17)
Betäckning. Hur ska man gå till väga när man vill betäcka sitt sto. Måste man ha en hingst eller går det med inseminering? Var får man tag i lämplig hingst. Och vad kostar det med respektive metod?? Vem vet?
Britta (24 Jan 1998, 19:41:38)
Anna: Det beror väl på hur långt det har gått... hur mycket är det och hur ser det ut och hur länge har hästen haft det?
Scilla (24 Jan 1998, 19:32:27)
Mia A: Blev lite nyfiken...om hästen hade fel på ryggen innan fodervärden fick henne så kan det vara svårt att stämma henne om man inte i fodervärdsavtalet har skrivit eller sgat att hästen ej får tävlas/tränas och jag kan oxå säga det att veterinärerna är väldigt "rädda" för att tidsbestämma ryggfel fråga mej inte varför, jag försökte få min häst´s ryggfel tidbestämt men det kunde inte veterinären trots att min tränare intygade att hästen var lika svåriden då som för sju månader tidigare det enda jag ångar nu är att jag inte undersökte henne så fort problemen började, dum som jag var trodde jag att hon bara testade mig......man lär så länge man lever. Britta: Jag håller med dig om förslitningsskador i benen ska ta ett litet skräck ex: Jag satt på läktaren och "tjuvlyssnade" på ett samtal där den ena tjejen sa att hon hade varit iväg i Kalmar och undersökt sin häst pga att den var svårriden och de trodde att felet kunde sitta i ryggen men sa tjejen att det visade sig att den hade kot och knäledsinflammation!!!! men du ska inte tro att de fortsatte undersöka hästen de nöjde sig med knä och kotledsinflammationen!!!! ska tillägga att jag inte förstår hur man åker till kalmar med hästen om man misstänker ryggfel eftersom de inte har någon ryggröntgen!
Anna (24 Jan 1998, 19:31:08)
Någon som vet om man måste kontakta veterinär för mugg?
Britta (24 Jan 1998, 19:25:59)
Mia A: Om det inte är en rent ärftlig defekt beror väl hältor o ryggont nästan uteslutatnde på felridning? Mycket annat kan det väl inte vara?
Britta (24 Jan 1998, 19:23:38)
Hej Mia A! TAck för ditt mail. När det väl kom hade jag redan fått fatt i ett annat ombud, som bodde bara en liten bit härifrån. Tyvärr visade sig de av Sleipners försäkringar, som var aktuella för min del, vara ännu dyrare än AGRIAs... däremot tyckte jag deras policy verkade väldigt bra i olika frågor. Tack i alla fall för hjälpen!
Mia A (24 Jan 1998, 19:15:07)
Scilla: Tack för svaret! Hästen ifråga blev "utdömd" och enl. veterinär på Helsningborgs djursjukhus, berodde hennes skada på felridning. Anledningen till att jag frågar beror på att min kompis har stämt fodervärden för hästen för vårdslöshet, då fodervärden tydligen ridit/tränat/tävlat hästen trots att de visste att hon hade ont i ryggen. Hästen (D-ponny) har kalasstam med Any Question som pappa (Miltons morfar). Hon har gått jättebra, med kval bl a till SM i galopp. Fälttävlan mm. Dessutom är hon skäck, vilket ju är "poppis" just nu. Jag vill hjälpa min kompis att "få lite mer kött på benen" men kommer självklart inte att använda några namn härifrån, utan vill bara se hur många som håller med om att skadan beror på felridning. Tack alla som vill hjälpa till! Ursäkta ett långt inlägg, men jag vill gärna kunna hjälpa henne eftersom jag tycker att det rent ut sagt är för djävligt av fodervärden!
Britta (24 Jan 1998, 19:14:51)
Scilla: Jag håller helt med dig. Sen kan man ju fråga hur många av de hästar som årligen döms ut pga förslitningsskador i BENEN egentligen har orsaken till detta sittandes i RYGGEN?
Scilla (24 Jan 1998, 18:40:03)
Mia A: Jag fick avliva min häst delvis pga av att hon hade kissing spines och enligt min vet. Harry.P. så är detta något som framkommer vi felaktig och för hård ridning han var helt övertygad om detta. Min häst var fem år när vi fick ta bort henne och jag hade köpt henne från ett dressyr stall knappt ett år tidigare men problem vi ridning kom redan efter tre månader. Min tränare som har ett utbildningsstall får ofta ta emot hästar som är svårridna ochsom oxå kan vara rent ut sagt elaka MEN oftast så framkommer det att hästen har problem i ryggen pga tidigare felridning. Jag tycker att detta är något som borde uppmärksammas Mycket mera i dagens läge där vi har både treårs test, kvalitetsbedömning, Breeders som våra unghästar ska gå men till vilket pris hur länge kommer de att håll? Jag vet att med rätt träning så är det inte fel att träna upp hästen vi ung ålder för en hållbarare häst MEN hur många kan konsten att träna upp hästen rätt? inte många kan jag säga. Jag undrar hur många utav alla dessa hästar som har gått breeders som inte kommer att ha någon form av förslitningsskador eller vara utdömda pga av ryggfel? skulle vara kul och se någon form av statistik från landets alla hästkliniker!!!!
pipen (24 Jan 1998, 18:31:44)
>Mia A Sök på Gunnars sök sida efter tornutskott. Det blev flera träffar då jag provade.
>Mia A (24 Jan 1998, 18:02:50)
Jag tror det ämnet har varit uppe här flera gånger tidigare. Titta på lite äldre inlägg så tror jag att du hittar en förklaring.
Mia A (24 Jan 1998, 17:23:22)
TORNUTSKOTT igen.... Hej alla! En kompis till mig har fått triangelmärka sitt utmärkta skäck-sto, p g a intilliggande tornutskott! Vad har Ni för erfarenheter om detta, när det kommer till ORSAKEN varför hästar får intilliggande tornutskott, eller kissing spinnes? Jag blir jätteglad för alla svar jag kan få. Och min kompis kan bli hjälpt av detta!
Lotta (24 Jan 1998, 16:50:29)
Jag tycker att det är dumt att pussa hästen på mulen. Dumt att mata hästar med choklad, apelsiner och ostsmörgåsar t ex, varför blir vissa så kelfjantiga med sina hästar att de gör sånt??
Britta (24 Jan 1998, 16:17:02)
carina: Menar du brems? Eller i vilket sammanhang har du hittat det ordet?
carina (24 Jan 1998, 15:52:17)
vad betyder brem?
Britta (23 Jan 1998, 22:29:31)
Yushi: Varför vill du avla på ditt sto? Tänk på att det dräller av svårsålda korsningar av olika slag i sverige, det är inte lätt att sälja någon häst idag. Dessutom, ju fler raser du blandar in, desto fler varianter kan komma ut... Tänk dig ett halvblodhuvud med fjordkropp o nordistemperament... snälla du gör det inte! Det finns så oerhört många hästar redan idag som har svårt att finna den plats som är rätt just för dom! Även om du har tänkt behålla fölet själv kan du ju inte vara säker på vad som händer i framtiden! En sådan här korsning löper, liksom övriga kallblod, travare m fl, risk att bli en "billig" häst, dvs en sån som okunnigt folk lätt köper bara för att den är just billig. Och en billig häst behöver man ju inte vara särskilt rädd om, eller hur? Det är mycket svårt att sälja renrasiga hästar idag, och inte är det lättare med korsningarna! Betäcker du med en halvblodshingst blir ju dessutom språngavgiften lika hög som för ett halvblodsföl, och vad har detta blandrasföl då kostat dig när den är fyra år...? Hoppas du förstår mina tankegångar. Jag har absolut inget emot vare sig korsningar eller de raser du nämner, jag ber dig bara tänka igenom konsekvenserna av en sådan uppfödning!
sol (23 Jan 1998, 21:54:20)
Du har 2 relativt tunga raser redan ,visst går det fast med arab men vad får man ,ingen vet man kan bara hoppas,man kanske inte får fram det man vill,eller tänkt sig,då kanske man blir besviken. Det jag menade tidigare var: det kan ligga höga nordisar bakom din egen,o då får du höjd. Tjejerna här som linje avlar kan säkert ge dig mer råd,tycker personligen man försöker hålla sig till det som redan finns,men det är min åsikt,.
sol (23 Jan 1998, 21:48:20)
Yushi! varför inte en fjording? tror jag ska blii bra o då håller du dig till samma ras ,varför börja blanda,är nog bra o veta vad nordisen har för gener bakåt,där i kan ligga nogot som är högt .
sol (23 Jan 1998, 21:43:01)
Malla! Tack för ditt svar ,det är inte lätt,har aldrig jobbat el,nåt på ridskola men följt äldsta dottern dit i 7 års tid,o på det stället är det precis som du skriver,många tårar har passerat dotterns ögon pga,små ilska hästar..BRITTA! tänk om alla hadde tid el,angagemangs lust för det du skriver,vad många bern som skulle få en sund början till ponnyn eller hästar,men tid är pengar,nästa lektion börjar om 50 min,då är det bara o byta häst med nästa rid elev.Rid huset häe i stan är så stort så dom kör 2 hrupper på varsin volt ,så man hör 2 ridlärare försöka göra sig hörd för sin grupp.Ang:maskarna påstod damen att spån osv håller dom vid liv ,för det värmer. ja,jag vet inte ,.
Yoshi (23 Jan 1998, 21:36:06)
Hej ! Jag har en korsningshäst, ett 7 årigt sto som är en blandning mellan nordsvensk och fjording, ser ut som en fjording men är rörlig som en nordsvensk. Mkt pigg, socialt mkt trevlig, lättlärd men naturligtvis en rel tung häst med låg hållning. Bär sig dock mkt bra. Jag har funderingar på att betäcka henne med en godkänd hlavblodhingst som är av det lättare slaget, relativt lång. Är det någon som har erfarenhet av dylika korsningar? Kan det bli lyckat utseende mässigt? Det jag vill ha är en lika trevlig häst som min men förhopnningsvis något större ( min är drygt ponny) och elegantare. Eller kan man räkna med en riktig korsning (tunna lång ben, rund kropp etc) Någon som har erfarenhet?? Tacksam för alla svar( och råd!) Med vänlig hälsning!
Britta (23 Jan 1998, 20:49:03)
Magdalena m fl: Jag fick en kartong gödselmaskar förra vintern av en bekant som skulle flytta från sin hästgård och sina maskar... men dom bara försvann! Vet inte om dom frös ihjäl eller om jag har för stora mängder gödsel i förhållande till antalet maskar. Men jag har för mig att dom egentligen skulle föröka sig våldsamt? Undrar bara, om dom nu är så effektiva, varför man inte hör talas om att stora ridskolor (i städerna t ex) o stuterier använder dem? Jag har i alla fall aldrig hört nåt sånt!
Britta (23 Jan 1998, 20:45:59)
Malla, Sol m fl: Jag har alltid gjort så att före lektionen ryktar o sadlar jag de flesta hästarna. Sen har jag ställt en eller två st uppbundna i gången, som de mindre vana eleverna fått hjälpas åt att göra i ordning - under mitt överinseende. Det har funkat jättebra i alla år, både här hos mig med små grupper, och tidigare jobb med större grupper. Kanske ngt för fler ridskolor att pröva?
malla (23 Jan 1998, 20:05:49)
Sol, Jo på ridskolan är det ju så många som skall närma sig ponnyhästarna.Det sker ofta i nybörjargruppen inte på ett bra sätt. Jag tycker att "vana tjejer skulle finnas med" för att visa hur man hanterar häster annars blir ju det rädda barn som möter irriterade hästar. Först vågar de inte gå in och då får de rädda hjälpa varandra. Den tiden kan någon halvvan unge komma som skall rida timmen efter och tycker att de skall visa sig tuffa på något vis och börjar skrika innan de går in och hotar. Sedan om hästen bara markerar så utdelas det slag (ibland inte för sällan i huvet) Vilken chans har hästar då. Jag har sett via tidigare inlägg att du är en hästvan person och jag besitter inte den vana känslan med hästar än så jag blir ofta en iaktaggare. Nu säger jag till - men förr så såg jag bara på allt tokigt som händer med ridskoleponnyer (mest).För visst borde man komma en bit på väg med sunt förnuft. Kanske litet långt inlägg som för vissa inte betyder nåt - men ändå. Vänligen
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.