Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


sol (26 Jan 1998, 23:13:28)
Natural horsman ship:dom som har så bra att dom har en häst som fått en bra start i livet,behöver nog inga clinics,men sen åter står dom som har hästar som inte fått den starten,eller fd ägarn har förstört den på nått sätt,el en häst som varit med om nått hemskt,tex,omkull ridning eller annat,vill komma närmare hästen,uppenbarligen är det fler än jag,i och med att dessa clinics är full sata,läromästarna kommer från usa o andra länder,jag har inte fått lära mig dessa saker någon annanstans,så om det är så gammla metoder,varför brukas den inte? har aldrig sett något liknande,har besökt Maria,Eriksson duktig dressyr ryttare från Kalix som ni nog känner till,inte får man nå såna kunskaper där,eller på någon annan ridverksamhet,o hon är klart den mest kunniga människa här uppe,det är ändå tur att någon vill hjälpa oss som behöver en hjälpande hand på ett mjukt sätt,med våra "ouppfostrade fyrbenta" ,som tur är finns det alla sorter i vår herres hage!
Mia (26 Jan 1998, 22:31:27)
Är här någon som funderat på SHV men ej kommit längre än så?
Britta (26 Jan 1998, 22:30:44)
Malla: Grattis! Du ser... i avsaktning funkar det för en del att tänka att man sitter på en gunga som gungar, och så ska man minska farten genom att "stoppa upp" sig själv. Likaså vid igångsättningar - tänk att du skall sätta fart på gungan!
Malla (26 Jan 1998, 22:04:21)
Hej Anne, jag kunde aldrig ha med mej våra livliga tjejer till något stall när de var så små.Jo för att titta med mej, men aldrig utan passning, alldeles för farligt förståss. Jag undrar bara var ev pappa är när du nu har ETT ridpass i veckan, eller kanske du kunde annonsera efter barnvakt? Min man tycker att jag har blivit så glad sedan jag börjat rida igen, så han har köpt mej ett par jättefina ridstövlar!! Britta idag blundade jag och gick igenom "din" avslappning, uppifrån och ner (på hästryggen). Det går om man koncentrerar sig. Däremot om jag vid avsaktningar skall försöka komma ännu litet djupare i sadeln, så åker jag upp som en kork. Det är välan bara att köra på - idag utan stigbyglar nästan hela tiden.
SVEA (26 Jan 1998, 21:58:56)
Är det mer än jag som har problem med biltrafiken? När man skall korsa körbanan eller ta sig en bit på trafikerad väg. I förra veckan var jag i slagsmål med en busschaufför+ en vanlig bilist. Jag blir galen när de tror att hästen är något dött som man drar runt på vägen. Det är inte många cm det rör sig om när de gör en omkörning. Så jag ringde polisen o frågade vad jag skulle göra. Det har blivit ett sätt för oss alla på stallet att ta oss över o ca 100 fram på allmän väg. Vi är inte populära vill jag lova, men det känns säkert o någon gång skall väl bilisterna få tänka efter. Polisens recept. Gå eller rid på din körbana så att bilisten måste vänta tills det blir klart för omkörning. Detta gör jag nu varje dag när jag skall till ridhuset o det känns tryggt.
Anne (26 Jan 1998, 18:48:28)
hej Britta! Hon (Josefin) är 2 år.Hon är ofta med istallet och hjälper mig att mocka ,ta ut hästen,blandarGÄRNA mat"Tyvärr".Det enda e´att hon SKA rida så fort där finns en häst inom räckhåll.Speciellt när hästen e´sadlad.Och det är ju självklart-är den sadlad så ska man ju rida-det är hon säker på.Provade att träna i somras i vanlig paddock-farmor passade henne medan jag red.Det funkar inte-hon gapade och vrålade att hon skulle rida och skulle springa in på banan+ att jag Kan bara inte koncentrera mig när man hör MAAAmmAAAA-maaaamma!IIIIIda-iiiidaa-huhuhu hela tiden!störtomöjligt-kunde lika gärna slänga pengarna i sjön.Aldrig att hon skulle stanna på läktaren själv, medans jag struttar runt där nere.Inte för att hon bryr sig så mycket om mig- hon följer gärna med andra men rider mamma så ska hon också! Ursäkta för det långa inlägget som egentligen inte handlade om HÄST
Britta (26 Jan 1998, 18:32:15)
Anne: Kan du inte ha barnet med dig? Jag hade min son med på Brukshundsklubben första gånger när han var tio dagar gammal, sen har han fått hänga med överallt. I brist på barnomsorg var han med o gick på komvux i ett o ett halvt år, sen har han jobbat på kontor o ridskolor... kan väl inte vara så farligt att ha ungen med på en träning? Hur gammal är hon?
Britta (26 Jan 1998, 18:29:24)
Allihop: Hoppas inte ni tror att min "gube" inte vill hjälpa mig med hästarna, så är det absolut inte, det var inte alls så jag menade. Trots att han inte är det minsta hästintresserad (mer än att han kan namnen, och klappar nån ponny ibland när han går förbi) hjälper han mig jättemycket. Han lagar staket, kör gödsel, hämtar ensilagebalar, spikar ihop trasiga boxdörrar, harvar ridbanan... och självklart håller han på med vattnet nu i alla fall... det är bara det att man vill ju helst inte be om saker i onödan när han nu redan gör så mycket. Utan honom hade jag förmodligen inte klarat ridskolan en vecka ens...
Anne (26 Jan 1998, 18:28:32)
Jag e´SÅ FRUSTRERAD!!! Jag e´bara reserv på hoppträningen och idag ringde en tjej och undrade om jag kunde ta hennes plats .Men såklart fick jag ingen barnvakt...så här sitter man!(Inte så att jag vill vara utan min flicka såklart,) Så jag får väl läsa lite här istället då.
SVEA (26 Jan 1998, 16:56:39)
Ibland undrar jag vad tjejer håller på med? Det där med killar,män,gossar....... Är ni inga självständiga individer? Om de ej kan aceptera era intressen, så gör uppror för ni är väl inte så beroende av dem att man måste smyga omkring o vara tacksam för att man får hålla på med sitt intresse. Upp till kamp tjejer stå på er. Det är väl ingen som frågar er om de får lov att göra ditten eller datten? Gå med på deras intresse någon gång, åk på stora häst evenemang, då kanske det vaknar även hos den andra partnern, låt aldrig de bestämma så att du slutar med ditt hästeri, för då är man ju bara halv.
Cilla (26 Jan 1998, 15:44:36)
Jag har en gång fått frågan : Om din man skulle be dig välja mellan honom och hästarna, vad skulle du välja? Svaret på den frågan är väl att om han SKULLE ställa en sån fråga, så är han väl ingenting att ha... Jag har dock turen att vara gift med en kille som inser hur viktigt det är för mig att ha hästar, och han vet vad de heter... Jag har dragit nytta av tidigare tips här och börjat prata om att när vi tar hem ponnyn, kan inte du följa med då och hjälpa till lite med barnen...? Det kunde han nog kanske tänka sig, jippi!
Mia A (26 Jan 1998, 15:29:42)
Britta: (Mail kommer till dig så småningom) Det här med skomakarens ungar... Min kära sambo snickrar hemsidor åt folk och "fän" och vad sitter jag och gör just nu?? Jo, snickrar min egen hemsida, det går långsamt, men det går. (han har inte tid) De gånger jag verkligen behöver hans hjälp kör jag med smicker. Funkar (nästan) varenda gång... Karlar är fåfängda, det är medfött, så det är bara till att utnyttja det! Säg till din gubbe, Britta, att: "Du som är så stark.... osv" Fniss, fniss. Jag lovar, han går på det!
AnnaW (26 Jan 1998, 14:31:06)
Den enda gången han inte vill vara med är när han är hungrig
pp (26 Jan 1998, 14:23:54)
Det är väl så att de flesta killar inte kan hantera att komma i andra hand. Jag menar att killarna kan ju både ta sig mat i kylskåpet och motionera sig själva, men hästen MÅSTE vi mata och motionera. Det är tur att det finns killar som är undantag.
Anna W (26 Jan 1998, 14:14:52)
Min kille flyttade med mig från Stockholm till Skåne, vi köpte en avstyckad gård så hästarna kan bo hemma, han tränar en gång i veckan för tränare och ska tävla distansritt till våren. Han kräver hästfria somrar (att jag inte rider så mycket då), att jag prioriterar semester med honom ibland (vi var i Åre i julas, fast jag aldrig valt att åka dit själv), och han vill gärna att hästarna är borta någon månad på vintern. Han är guld värd, faktist. Jag förstår också att jag är prioriterad. Jag vet inte varför de flesta killar är så negativa.
Ylva (26 Jan 1998, 14:11:37)
Britta: Jag kan förstå om du inte vill be om hjälp alltför mycket. Det här gör du kanske redan men jag skriver det ändå, för alla som inte har tänkt på det. (det fryser ibland ändå, för det är lätt att glömma bort).När du har fått vattnet rinnande igen kan du låta kranen droppa när det är frysrisk. En fd arbetskamrat till mig gjorde mätningar hemma hos sig för ett par år sedan när det var -20 en lång period, och hemma hos honom räckte det med 2 droppar i minuten för att det inte skulle frysa, då fick pumpen gå en gång i timmen, men det beror ju på hur stor tank man har.
Britta (26 Jan 1998, 13:34:12)
Magdalena m fl: Det är väl så att de flesta killar kan nog acceptera att man har ett intresse, en hobby, som man ägnar sig åt så gott som varje dag. Det de INTE har llätt för att förstå är att det här med häst är ett sätt att leva... Min stackars gube har ju dessutom levt med en ridskola i knät ett antal år nu, så det är kanske begripligt att han inte är så road...
Magdalena (26 Jan 1998, 13:24:35)
Britta: Min sambo tycker också att hästarna är ngt som verkligen inte behövs. När han pratar om någon av hästarna så kan han säga t.ex: "ska du ut till DEN/DET ikväll med eller". Suck. Om han bara kunde förstå hur otroligt otrevlig och rastlös/sur jag skulle vara utan hästarna! Jag försöker lära honom att hästarna har namn... Han är också elektriker förresten!
Britta (26 Jan 1998, 13:19:08)
Ylva: Tack för ditt engagemang... jag förstod precis hur du menade, tyvärr funkar han inte riktigt så utan säger bara "sälj hästarna o köp motorcyklar istället". Jag förstår honom faktiskt, han har subventionerat mitt hästeri de senaste fem åren... och är faktiskt väldigt hjälpsam, det är väl det som gör att man helst inte vill be om ännu mer hjälp. Men men, hoppet är det sista som dör sägs det, så nu hoppas jag på ungefär femton plusgrader...!
Ylva (26 Jan 1998, 12:46:33)
Britta: Det var bara en idé. Det jag tänkte var att om han bar vatten och fick känna på hur jobbigt det är, så kanske han sätter upp en värmeslinga åt dig. Den behöver ju inte vara påslagen mer än just då du behöver tina ledningen.
Mia R. (26 Jan 1998, 12:42:36)
Tyvärr får du nog räkna med att skorna sitter sämre om du inte har en väldigt duktig hovslagare som kan nita sömmen ordentligt. Men det är nog trots allt att föredra framför dm-tjocka klampar.
Magdalena (26 Jan 1998, 12:35:59)
Britta: Himla klurigt! Det ska jag göra... För jag gillar ju min hovslagare. Han kommer ALLTID i tid, och kan komma snabbt, och så är han glad och trevlig, lugn med hästarna osv. Han är ganska nyexaminerad, och det är väl nu han börjar slappna av lite, i början är man väl så himla noga, och nu tycker han kanske att han börjar "kunna" det här med skoning, så han börjar slarva lite... Förresten, såna här Hoofgrips eller vad de heter, gör de att skorna tappas lättare?
Britta (26 Jan 1998, 12:27:21)
Magdalena: Det är under natten det frusit, mitt eget fel, alla hästarna hade vatten igårkväll så jag spolade aldrig upp nytt, hade jag gjort det så kanske det inte hade hunnit frysa tills i morse. Annars, ja, det har hänt att det klarat sig under natten när hästarna varit inne och sen frusit under dagen, när de INTE varit inne. Skall faktiskt prova det där med Shettisen, låter kanske inte klokt men vad gör man? Och hon kan gott behöva tappa lite hår också... Kan ju sätta dit en värmefläkt förstås, men då får man ju sitta där o passa den, och elförbrukningen...! (gubben inte glad). Nä, shettis får det bli. Vi kanske kan sitta under filten tillsammans hon o jag... nu skall jag gå ut o se om boxmarodören har rivit hela stallet eller bara sin egen box.
Britta (26 Jan 1998, 12:23:11)
Magdalena: Kan du inte liksom ställa lite ledande frågor? T ex "jag hörde nån som hade verkat si o så på den o den hästen... hur funkar det o varför gör man inte så på alla hästar? Vad händer om du gör det o det med min häst? Skule det fungera? Undrar vad man kan göra för att få det och det resultatet..." det funkar i alla fall på min hovslagare. Skulle jag säga att jag vill ha det ena eller det andra skulle han förmodligen säga sko själv då. Man han är den bästa hovslagare som finns, det är inte ofta han lämnar något övrigt att önska...
Britta (26 Jan 1998, 12:19:03)
sol, Ylva: Vattenslang funkar inte, då måste man ha dörr eller fönster öppet, all värmen försvinner, gubben sur för han betalar elräkningen. Be honom hjälpa mig bära vatten??? Tror inte det... förresten är han ju inte hemma, jobbar. Tack ändå för era tips, nu skall jag sätta igång...
Magdalena (26 Jan 1998, 12:18:45)
Hästen ska skos idag, och jag är inte riktigt nöjd med hovslagaren. Tänkte byta, men så fick jag höra att den jag tänkte byta till inte var så bra med fullblodshovar... och så hade han inte tid förrän om en vecka. Är det nån som har tips på hur man kan föreslå för sin hovslagare hur man vill ha det utan att han känner sig förorättad?
Magdalena (26 Jan 1998, 12:16:50)
Britta: Hmm. Tufft... Shettis idén var ju ny! Kan man inte spraya på något på "benvärmaren" så mössen inte giller det? (De kanske äter allt...). Är det under natten det frusit, eller när hästarna är ute i hagen?
Ylva (26 Jan 1998, 12:01:02)
Britta: Jo, jag vet (skomakarns ungar osv. alltså). Har du provat att be din man hjälpa dig bära vatten till hästarna...
sol (26 Jan 1998, 11:58:56)
BRITTA! du kan inte dra en slang genom huset,o spola varmvatten,fast då måste du ha en mil lång slang, eller
Britta (26 Jan 1998, 11:55:02)
Undrar om man kan binda upp shettisen jättenära vattenkranen o sen lägga gemensamt termotäcke över dem bägge? Fast då svettas väl shettisen ihjäl...
Britta (26 Jan 1998, 11:52:51)
Magdalena: Vattemledningen har redan sån där "benvärmare". Det är bara det att mössen kalasar på den hela tiden...!
Britta (26 Jan 1998, 11:50:32)
Ylva: Min man ÄR elektriker! Och du vet, skomakarns ungar o hovslagarns häst... men jag kan ju inte gärna ta hit nån annan elfirma...!
Ylva (26 Jan 1998, 11:46:30)
Britta: En elektriker kan lägga en värmeslinga runt ledningen. Då behöver du bara slå på strömmen till värmeslingan, så tinar det efter en stund. Tänk på att om du har järnrör, så kan temperaturskillnaden mellan isen och kokhett vatten göra att röret spricker om du har otur.
Magdalena (26 Jan 1998, 11:33:01)
Britta: I ett litet stall där jag stod så hade vi "benvärmare" på ledningarna. Alltså nån sorts isoleringsmojäng liknande sittunderlag i material... Fast blev det riktigt kallt så frös det i alla fall... Sen har jag hört att man kan ha nåt system så vattnet rör sig hela tiden, då fryser det inte. Fast det hjälper ju inte när det redan frusit!
SVEA (26 Jan 1998, 11:10:27)
Jag har en vattenkokare i stallet, så när vattenkopparna fryser eller kranen, då kokar jag vatten häller i koppen eller på kranen, det brukar alltid lossna efter en stund. Skall gå ut o göra det själv nu. Brrrrr kallt.
Britta (26 Jan 1998, 11:03:20)
Hej allihop! Några tips på hur man tinar upp en frusen vattenledning i stallet, så man slipper bära vatten till elva hästar från badrummet...? Det är så besvärligt med trappan....
Magdalena (26 Jan 1998, 10:19:31)
Kolik: En sak till! Ge aldrig hästen medicin själv mot kolik! Det finns ett muskelavslappnande medel som folk ibland själva ger sina hästar, men det skall ges i blodet och inte i musklerna som många tyvärr gör. En veterinär på Ulltuna som jag pratat med sa att de får in flera fall där ägaren/tränaren gett hästen en spruta, och det har blivit en böld, och hästen blivit sjukare ändå!
Magdalena (26 Jan 1998, 10:17:36)
Kolik: Det beror på hur mycket hästen ser ut att ha ont. I lindriga fall så kan det räcka med att hästen får gott om plats att ligga ner, och kanske rulla (gaskolik kan släppa om hästen rullar sig!), å andra sidan kanske hästen behöver röra på sig, ut och led hästen tills du ser att den slappnar av, fiser eller bajsar. Lyssna på magen, det skall höras "kurr" då och då. Är hästen väldigt orolig, eller väldigt apatisk så kan det vara tarmvred, hästen ska då INTE röra sig. Det säkraste är ju att ringa veterinären. Se till då att du tagit tempen, pulsen (svårt, be någon hjälpa dig), andningen, kolla om hästen svettas, om den ätit upp sin mat, vad den ätit, har den druckit/finns det nåt att dricka? Kolik är ett samlingsnamn för sjukdomar i magen, ett symptom, inte en sjukdom i sig.
Mia A (26 Jan 1998, 10:05:04)
ann-sofi: Ring veterinären bums om hästen har kolik!
ann-sofi (26 Jan 1998, 09:10:38)
Vad gör man åt kolik?
Magdalena (26 Jan 1998, 08:07:35)
Vad jag missar mycket när jag bara kan vara inne på veckodagarna... I går kväll tog det 10 (!) minuter att ladda upp sidan hemma... LASTNING: En av mina foderhästar var verkligen tjurig vid lastning, henne hade vi kvast till (+ vägg på vänstersidan). En gång var det en ny som skulle hjälpa till med kvasten, och hon stod för mycket bakom hästen, och när hästen kastade sig bakåt, så for ju tantan också bakåt... och bröt handleden! Oops.
Mia A (26 Jan 1998, 00:44:27)
Alex: Kan inte låta bli att "lägga" mig i lastnings-diskussionen... Har du prövat med kvast där "bak". Mkt effektivt på tjurskalliga hästar som strejkar! Bör inte prövas på rädda... Skadar inte hästen, men är obehagligt. Hästarna brukar välja att gå framåt istället för bakåt när kvasten är framme... Obs! Man ska alltså inte slå hästen, utan endast puffa till den!
Britta (25 Jan 1998, 23:30:19)
Alex: Apropå sällskapshästar... en bekant till mig köpte en häst. Snart kom hon på att det var synd om den att vara ensam (men hon hade inga problem, den var lugn o så, verkade inte bry sig), så hon köpte en häst till som sällskap. Men då kom hon på att när hon red på den ena var det synd om den andra som blev ensam i stallet, så nu har hon tre hästar... så kan det gå!
Alex (25 Jan 1998, 23:26:57)
Britta:Nej det har jag inte provat.Kan tyvärr inte ha en heller då stallet är litet och vi bara har plats för två boxar.
Britta (25 Jan 1998, 23:23:36)
Alex: Har du provat med t ex sällskapsponny i transporten? En shettis är ju inte så dyr...
Alex (25 Jan 1998, 23:19:12)
Britta:Ja jag har gjort allt det som du räknar upp.Har hållit på i 2 år nu för att bygga upp ett förtroende.Första gick han inte ens i närheten så lite bättre är han.Har frågat uppfödaren om det har hänt någonting men det förnekar han.Han är inte bakrädd.Ja han är vettig i allt utom detta.Älskar att komma på nya ställen, nya ridvägar så han har ett stort självförtroende.
Britta (25 Jan 1998, 23:15:38)
Klättring mm för lång rygg, visst. Extra viktigt tycker jag är att tänka på att man, när man kommit en bit i dressyrarbetet, aldrig får tänka "nu måste jag plocka upp henne mer", då får man hög nacke, sänkt rygg, tjafsig mun och en outhärdlig mellantrav... modell sjöhäst. En högre form måste komma enbart ur ökad rygg- och bakbensaktivitet, då kommer den resning, som hästen har kapacitet för, av sig själv. Men det har du säkert redan tänkt på Annika, du verkar veta vad du håller på med.
Britta (25 Jan 1998, 23:12:03)
Alex: Det gäller att vara snabb o backa ut hästen igen innan den går ut själv. Har du provat det? (Jag menar inte en gång utan ungefär 100). Till slut vill dom inget hellre än stå kvar o äta. Sen kan man börja rykta osv men stänga kan man bara glömma de första veckorna. Jag satte mig snett utanför med hästen i longerlina o läste en bok, hon fick gå in om hon behagade, så småningom började jag röra lite på mig osv. Men jag antar att du har gjort så också? Problemet med lastningsproblem är väl att det snabbt blir inlärda beteenden, svåra att ta bort.
Britta (25 Jan 1998, 23:08:25)
Annika: Där slog du huvudet på spiken! Det är en av anledningarna till att jag bränt ut mig som ridlärare, höll alltid på och oroade mig för allt o alla, tänk om hon ramlar av, tänk om hon blir rädd, tänk om dom inte blir nöjda, tänk om jag är en jättedålig instruktör, tänk om jag rider för dåligt... etc. Nu lägger jag ner ridskolan men i gengäld får jag inackorderingarna att oroa mig för i stället...!
Alex (25 Jan 1998, 23:06:55)
Britta:Jag har försökt allt!Varit tålmodig som du med mat i transporten dag efter dag.Snabbt in tog en tugga kastar sig ut tuggar färdigt går in igen.Skulle jag skramla med bommen eller försöka hinna stänga bakom honom vägrade han gå i igen då var han hellre hungrig.Alla hästkunniga som har sett honom säger att det är ren tjurighet.Det som återstår nu är vestern grimma och rep och hala in han.Phu!!
Britta (25 Jan 1998, 23:05:30)
Alex: På tal om lösa hästar var jag som tonåring med om att försöka fånga 70 lösspringande hästar på Autobahn... ett föl dog, i övrigt klarade sig både folk o fä ,men det var hemskt, jag glömmer det aldrig.
Annika (25 Jan 1998, 23:02:38)
Britta: min häst tog sig också en tur i mörkret för några dagar sedan, med sadel och träns på. Han kastade inte av mig utan smet ut genom stalldörren. Ett råd Britta, tänk inte på allt som Kunde ha hänt för då vågar man snart inte hålla på med hästar längre.
Britta (25 Jan 1998, 22:56:47)
Alex: Jag har oxå haft lastningsproblem med tjurig häst. Tog tag i problemet i somras: Ingen mat, inget vatten annat än i transporten. Morgon, middag, kväll. Vi höll på så i några veckor, numera springer hon nästan upp i transporten... krävde ju mycket jobb då men har igen det nu och slapp dessutom allt bråk. Om hon inte ville gå in utan vara hungrig o töstig var det ju hennes problem. Obs hon var INTE rädd, bara tjurig.
Alex (25 Jan 1998, 22:54:00)
Så åter till pudelnskärnaDet som retade mig med horsmanship är att dom tycks ha kommit på något nytt och vi andra begriper ingenting.Syftar på killens kommentar om engelsktränad häst.Medans all den här kunskapen redans finns hos dom gamla gubbarna.Det kanske har varit bortglömt ett tag och behöver lyftas fram igen.Nog om detta.Rekommenderar boken Monty Roberts:Mannen som lyssnar till hästar.Enkelt skriven men läsvärd.
Britta (25 Jan 1998, 22:47:48)
Allihop: Nu har jag haft en riktig rysarupplevelse i mörkret... Det är så att jag har en ny inackordering (inte den som sparkar i väggen). Det är en elev till mig som fått låna en superduperjättedyr... dressyrhäst, hon tänker satsa på hästutbildning o villkoret för att hon skulle få låna denna häst var att den skulle stå hos mig "för där visste ägarna att det var ordning" etc. Låter som skryt men vänta bara skall ni få höra vilken ordning...! På dagarna och kvällarna, innan jag nattat hästarna, låter jag alltid stalldörren stå öppen om vädret är bra. Sen stänger jag till natten. När jag nu kom ut for min hund upp till vägen och skällde, jag fyade, kastade en blick in i stallet där jag kan se den nya hästens box OCH BOXEN VAR TOM!!!!!! Då ser jag i mörkret silhuetten av en stor häst som står vid vägkanten och lite fundersamt tittar på bilarna som kör förbi...! Gissa om det blev fart på gamla Britta, full nitti in i stallet, havrehink o grimskaft, bankade på fönsterrutan o körde upp gubben ur fåtöljen, sen försiktigt försiktigt "kom lilla pållen, här e' mumsig mat i hinken..." och han kom till mig! Lufsande i snön, ungefär som att jaså, ska vi gå in nu, jag undrade just när du skulle komma... Herregud, han kunde blivit överkörd, försökt ta sig in till grannens hästar o fastnat i deras taggtråd, sprungit bort i mörkret... Mina knän har inte slutat skaka än. Det visade sig sen att boxlåset hade pajat, ända tills igår stod nämligen den som sparkar där, han hade nog gjort en spricka i träet så den nye behövde bara trycka lite mot dörren så lossnade hela boxlåset... (Darr, skak, suck, flämt...säga vad man vill men det är en viss spänning det här med hästar.)
Alex (25 Jan 1998, 22:40:40)
Sol:Läste oxå boken om han som lyssnar på hästar som boken "Horsevisper"baseras på.Det var en facinerande läsning men inget nytt!! Det är samma sak som andvänder med tex hundar OBS: jag säger inte att det är fel bara att det är ingen nymodighet eller något nytt sätt att umgås med djur!!
sol (25 Jan 1998, 22:38:26)
Alex: måste vara underbart att vara häst hos dig,du har kunskapen på rätt ställe,tänk om alla hade den kunskapen!Kan det bli nå mycke bättre ,du har då inga kommunikations problem,sträck på dig,jag är imponerad,på riktigt,man ser så mycket skit,tyvärrr1
Alex (25 Jan 1998, 22:34:12)
sol:Ja jag har ridit ett dressyr pass i grimma på min häst då jag fick för mig att han hade hakar och inte ville missa ett träningstillfälle.När jag longerar honom kan jag bara med kroppställningen tala om för honom vad jag vill:Öka,minska ,minska volten,öka volten, få honom att gå i öppna ,rygga göra halt osv.Det är inga konstigheter utan bara långvarig kommunikation.PS dressyrpasset gick bra DS
sol (25 Jan 1998, 22:23:02)
Alex: att rida western o att åka western är helt skilda saker ,lessen men är ingen kyra älskare,det är så mycket mer än så,har du provat rida i grimma ,ett tex dressyr pass? vill inte låta giftig på nått sätt,men jag blev så imonerad,handen på hjärtat var själv lite skeptisk i början.
Alex (25 Jan 1998, 22:15:57)
sol:Om du läser Kyra Kyrklunds bok så hänvisar även hon till xenophono. Grunden till all ridning är densamma jag kan idag gå in och rida Western med min häst med långa tyglar för allt hänger på sitsen och att man har samma språk.Eller som Britta säger gammal kunskap med nytt ord.
Annika (25 Jan 1998, 22:13:49)
Sol: finns det några övningar man kan göra hemma för att förbättra kommunikationen mellan mig och min häst?
Annika (25 Jan 1998, 22:09:34)
Alex:min gamla ponny var också väldigt svårlastad. Första gångerna han skulle lastas kunde det ta upp till 2 timmar. Nuförtiden går han däremot rakt upp. Han behövde bara inse att han var tvungen att åka. Lycka till!
sol (25 Jan 1998, 22:09:03)
Ang,horseman ship:Grundare Pat.Parelli.Säger:en häst från sverige o en häst från vilken annan plats i världen som helst förstår varann direkt,för det gör det som är naturligt för hästen.hästens språk är universalt o leder oss till pudelns kärna:kommunikation. ja ,första dan hadde vi teori,om klaustro fobi,instinkter ,hur man marktränar o grundtränar,dom visade även hur det fungerade,dom jobbar med rep grimma o typ ett längre grimm skaft,2 dra dan hadde vi egen häst med oss,då vi fick låna grimmor (fanns även till försäljning) o jobba med den egna hästen. det hela går ut på ett naturligt sätt att hantera hästen med dig som ledare,inget nytt sätt,fanns en grekisk filosof o hästkarl xenophono som levde 450 år f.kr.han sa: du kan inte lära någon att dansa med sporrar o spö.det otroliga var ändå när man fick se en häst(kompis till mig) gå raka vägen in i transporten,utan våld på nått sätt. det är så mycket. om förhållandet bygger på förtoende,lyder häste även utan bett o tyglar,vilket vi oxå fick se+ en häst som inte ville komma när ägarn skulle hämta den från hagen,detta var hästar från trakten ,så det var inte några dom redan tränat på eller så.Alez:helt rätt,erfarenhet ska man ha ,på 2-3 år är man kvacksalvare.
Alex (25 Jan 1998, 21:58:39)
Britta:Den gamla sorten hästkarlar är tyvärr som du säger ett utdöende släkte.Har den stora turen att komma från en sån släkt.Mina farbröder (tyvärr ej min far9 är sådana. Oturligt för mig så bor dom alldeles för långt ifrån för att kunna hjälpa mig.Bara några tröstande ord när saker hakar upp sig.PS Killen kunde inte lasta min häst trots att han är så lydig på allt annat.Kanske ni kan peppa mig.Som det är nu måste vi vara tre stycken då vi lastar.Han är inte rädd för trailern bara djävlgtt tjurig!!!!
Annika (25 Jan 1998, 21:46:52)
Britta: det är nog som du skriver, allt verkar så himla enkelt. Men själv är jag inte SÅ gammal så jag vet inte vad man kan efter ett helt hästliv. Helt klart är att jag vill lära mig mer.Tyvärr så känner jag inga gamla "hästgubbar"
Lisa (25 Jan 1998, 21:46:07)
kan man köra en häst som har ont i ryggen??
Alex (25 Jan 1998, 21:43:52)
Sol:Ursäkta min tystnad mobilen ringde.Åter till horsmanship.Jag tycker det inte är fel med lydiga hästar.Hade själv hitt en kille för att hjälpa mig med lastningen.Det var den lydigast engelsk ridna häst han hade träffat!! Då är han bara normalt uppfostrad. Nej det jag reagerar på är alla som utger sig för att vara tränare efter bara gått några clinic´s och hållit på med hästar 2-3 år. Då andra med mindre erfarenhet kan kanske inte kan ifrågasätta vad tränaren säger utan sväljer allt för sedan föra det vidare till kompisar = avarter
Britta (25 Jan 1998, 21:42:08)
Sol m fl: Många gånger vill inte yngre människor lyssna på t ex gamla hästgubbar, tycker kanske det är förlegade gammalmodigheter... sen går hästgubben o dör o kunskapen med honom. Jag var sån när jag var 14-15 år, kunde allt o visste allt, var väldigt på hugget efter nya idéer men slog dövörat till för gammal beprövad "horsemanship"... Idag skulle jag vilje gräva upp varenda gammal hästgubbe o be om förlåtelse. Tänk om man hade LYSSNAT! Annika: hms: kanske har de i vissa fall haft "fel" framtoning utåt, fått allt att låna så himla enkelt, ungefär som att det här kan vem som helst lära sig över en helg... Känns kanske lite som ett slag i ansiktet på dem som vet att det tar ett helt liv att lära sig...? Vad tror du?
Annika (25 Jan 1998, 21:34:48)
Sol vad gick hms kursen ut på? Gjorde ni några praktiska övningar? Jag är själv lite skeptisk till natural horsemanship och allt vad det heter men det beror kanske på att jag inte vet så mycket om det.
Britta (25 Jan 1998, 21:32:19)
sol: Inget fel på natural horsemanship... men som jag ser det bara ett nytt ord på gammal kunskap.
Britta (25 Jan 1998, 21:30:08)
Lina o Empa: Om ni läser alla frågor mikaela ställde här nedan, och alla svar hon fick, så hoppas jag ni inser att alla är välkomna här! Men om ni skriver nåt (konstruktivt) själva är det ju alltid en god början...
sol (25 Jan 1998, 21:27:14)
Tänk att få en häst in i transporten på 30 min ,annars 4timmar? otroligt tycker jag,hästen måste lära sig att placera sina fötter,vilket inte är helt fel,har sett hästar med jackor över huvudet,linor som spindel väv,havre i massor,människor fram på sidan bakom,o inte oerfarna häst människor ,vilket jag tycker är rent skamligt!Humant, det lever man längre på ,vad hjälper det o gapa skrika o leva om,inte ghår den in snabbare för det ,jag skulle inte gå in alls.
Britta (25 Jan 1998, 21:26:36)
Nån som har nåt tips vad jag skall göra med en av mina inackorderingar? Han håller just nu på att gräva sig ut från boxen, emellanåt hejar han på sig själv med uppmuntrande sparkar lite här o där, jag blir vansinnig, så fort jag öppnar ytterdörren lägger han av. Han går ute, har halm att tugga på men rids för lite, ägaren är inte här så mkt, medryttare finns men det blir inte heller så ofta. (Han gräver o bankar så golvet i mitt hus vibrerar, det är sant, men ok, huset är rätt dåligt.) Div leksaker verkar inte hjälpa, han behöver mer uppmärksamhet. Har försökt förklara för ägaren lite fint men hon kan ju inte hjälpa att det blir snöstorm, ösregn, bilen går sönder, hon måste jobba över etc var gång hon skall rida... rätt genomskinligt men det är ju hennes häst.
sol (25 Jan 1998, 21:17:32)
Alex! har gått en clinic,i hms,måste bara säga ,att det sker på ett betydligt vettigare sätt än många andra metoder,det går faktiskt ut på att arbeta hästen från marken,tillit,ledarskap,Lesley o Micke,känner du nog till,det är inga lekskol lärare,tycker du verkar vara en vettig person,så varför inte ge det en chans? MiaA trvligt med dina barn,har själv 4 st,Hej Britta+ alla andra,alla frågor är ok,ni som är yngre har nog i slutändan mer att ge oss äldre(34) ni är ju faktiskt framtiden för ridsporten,medans vi äldre kämpar på !
Alex (25 Jan 1998, 21:15:58)
Britta:Psykelogi har dom aldrig varit duktig på att lära ut i skolorna.Det tillhör väl livserfarenheten.Men vissa bitter inget sånt på.Dom vet alltid bäst jämnt.(Jobbar med två såna) även fast man skriver fakta på deras näsa.
Britta (25 Jan 1998, 20:59:40)
Ett dilemma uppstår naturligtvis ibland när elever eller föräldrar undrar hur mycket man själv kan. Jag brukar svara ärligt att jag är bara en liten skit i den stora hästvärlden och har massor kvar att lära, men sånt förlorar man emellanåt en o annan elev på... mest hårresande exemplet var den unge som därefter började träna för sin kompis brorsa, som varit på turridning några gånger...
Alex (25 Jan 1998, 20:56:23)
Det är jätte roligt att så många är intresserade av hästar.När man kör runt omkring här har det kommit upp så mycke häststaket.Så det är hästar överallt men samtidigt lite skrämmande.Vilka är dessa som skaffar sig hästar?Vilken kunskap har dom? Det är inga som har skaffat sig hästvana på ridskola utan bara köper sig en häst för att det alltid har varit en dröm för dom! Hur mår dom hästarna och inte bara för att tala om den senaste flugan "Horsmanship" med dom ena konstiga ideern efter dom andra.Nu trackar jag bara inte ner alla som håller på med det men man måste väl ändå undra vilken hästvana dom har.
Britta (25 Jan 1998, 20:55:35)
Alex m fl: Under mina år som ridlärare har jag lärt mig en sak som hittilss aldrig slagit fel: Ju mer föräldrarna, eller ungen själv, pratar om hur bra dom rider, desto gräsligare rider dom... Kanske något att fundera på för dem som t ex skall börja på ny ridskola eller åka på läger: Blir du tillfrågad om hur mycket (eller lite) du kan, så ta hellre till i underkant... det finns inget som uppskattas så mycket av en ridlärare som när man får elever som har kommit för att lära och inte för att glänsa.
Alex (25 Jan 1998, 20:49:12)
Britta:Kan kan dom helst karlar som sitter i Westernsadel och ridit i 1 år!!!!!
Britta (25 Jan 1998, 20:43:20)
magdalena, Hille, Mia A, alex... finns det egentligen nån som kan säga: "jag KAN rida"?
Alex (25 Jan 1998, 20:35:56)
Den dagen man tycker man är fullärd, kan man packa ihop.För ju mer man kan desto mer förstår man att man inte kan. Speciellt då det gäller hästar.Det är väl det som är kicken.Den finns väl ingen bättre lyckokänsla än när man har ridit ett hårt pass och en pussel bit har ramlat på plats-Den känslan lever man på i veckor framöver.
Mia A (25 Jan 1998, 20:19:18)
Litet tillägg:...jag är 31 år och anser mig absolut inte vara någon specialist på ämnet. "Hantering" och uppfostran anser jag mig tämligen säker på, men när det blir dax för att rida unghästen ordentligt, kommer jag att ställa massor av frågor till alla duktiga ÖF-are. Ridningen har jag nämnligen kommit efter med pga alla mina graviditeter (5 st...) ... och jag kommer inte att skämmas ett dugg för att fråga. Det ska man inte, för annars lär man aldrig sig något nytt!
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.