Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Malin (04 Feb 1998, 12:20:11)
Lätt D är 60cm för B-ponny och du lägger till 10 cm per kategori. Det är nya regler för lokaltävling och du måste ha en licens som kostar 150 kr. Prata med en person i klubben som är ansvarig för licenser. Prata också med en från din klubb som vet vem har hand om mätningen i ditt distrikt.
Ina (04 Feb 1998, 12:09:38)
Är det någon som kan hjälpa mej? Jo det är så att min dotter ska iväg på en lokal tävling för första gången och jag har några frågor. Lätt D hur högt är det, vem tar man kontakt med om man behöver ett mätintyg, tävlingslicensvar fixas detta och måste man ha det på lokala tävlingar, Många tack på förhand om någon kan hjälpa oss
Britta (04 Feb 1998, 12:00:45)
Scilla (här är nog inte Ylva o jag överens riktigt): Om det är en vävnadsskada skall hästen inte anstränga sig, jag tror inte det är bra att du rider. Rörelse påverkar dock blodcirkulationen p läkningen som Ylva säger. Min elev fick inte rida sin häst under tiden. Vad jag har förstått är detta något som påminner om benhinneinflammation hos människor (men jag påstar inte att jag har rätt, det är bara teorier!), och då skall man ju inte anstränga sig. Alltså rörelse ok, belastning INTE.
Ylva (04 Feb 1998, 11:47:17)
Sandra: titta på ridsportförbundets sidor. Topp-sidan för just Breeders Trophy är: http://www.ridsport.se/breeders.htm Länk till förbundets sidor hittar du under Hästlänkar och sedan Organisationer
Sandra (04 Feb 1998, 11:41:28)
Gör åter ett inlägg med en förfrågan om Breeder's Trophy. Är det möjligt att ingen här har någorlunda koll på hur systemet fungerar?? Vore himla glad om jag fick svar!
Ylva (04 Feb 1998, 11:30:29)
Jo: Det är nästan helt säkert snön som gjorde att han fick gallor. Att pulsa i snö är jobbigare än man tror. Scilla: Om hästen inte är halt eller har ont på annat sätt så är det bara bra att att den får röra på sig för det ökar blodcirkulationen och då går svullnaden ner plus att läkningen påskyndas. Hur mycket den skall röra på sig beror på vad det är för sorts skada, så att man inte överanstränger en skadad muskel tex, där måste man avgöra från fall till fall. Att det är mer svullet på morgonen beror på att hästen stått still hela natten.
Magdalena (04 Feb 1998, 11:24:16)
Jo: Att springa i snö är ju jobbigt (prova själv!) och då behöver lederna mer "smörjmedel" och det blir till gallor när det inte behövs längre. Troligtvis går de bort vid rörelse.
Scilla (04 Feb 1998, 11:04:13)
Britta: vet du hur länge svullnade satt i ? red hon hästen undertiden? min vet sa att det var bara bra om jag red henne.
Jo (04 Feb 1998, 11:04:04)
Tack för alla små tips om gallor. Saken är den att min nuvarande häst har väldigt torra och fina ben. Efter ritten igår när vi var ute och busade i skogen och lös- snön så hade han "små" gallor, mjuka, på ena bakbenet. Eftersom jag bara har sett det tidigare i samband med hästar som i princip "alltid" har gallor så blev jag lite fundersam varför hans hade uppkommit nu. Jag har inte ändrat fodret eller likn. så det kan knappast bero på det. Förmodar att de har gått ner i dag när jag kommer för att rida, men jag var bara lite nyfiken på varför han fick lite gallor igår. Kan underlaget ha påverkat honom (ganska jobbigt att galoppera i snö)?
Magdalena (04 Feb 1998, 10:45:39)
Jag vet att hoppryttare brukar kyla benen ordentligt (hästarnas alltså :^)) efter ansträngning, och sen ha på nattbandage för värme=cirkulationen för att förebygga gallor.
Ylva (04 Feb 1998, 10:19:00)
Gallor kan också komma av att man ansträngt hästens ben för mycket. Mjuka gallor är oftast ingen fara, men är de hårda, eller blir hårda, då bör en veterinär titta på hästen.
Britta (04 Feb 1998, 09:56:01)
Jo: Galoor kan bero på massor med olika saker, de kan vara helt ofarliga men de kan också vara en indikation på att ngt inte står rätt till. Det beror också på om dom är mjuka eller hårda, och var dom sitter nånstans. Att kyla en galla tror jag inte är fel, och det tar nog ner svullnaden temporärt, men jag tror inte det hjälper så att de försvinner helt o hållet, där måste du nog gå till botten med anledningen. Gallor kan bero på foderbyten, felaktig utfodring, de kan indikera en vrickning (men då är ju hästen halt) eller att det finns nåt "sjukt" inunder dem. Det finns hästar som har gallor hela livet o aldrig mår illa av det. Du kan väl förklara dig lite närmare?
Britta (04 Feb 1998, 09:50:40)
Scilla: Ajdå, ingen kul början! Jag tror det är såna smällar som kan ge upphov till överben. Dom är ju ofarliga men ser tråkiga ut. Vår "gamla" vet som är lite "klok gubbe" sa till en elev till mig med samma problem att gnida in med Fenylartritkräm (liniment går säker oxå bra, prova Tensolvet om dom fortfarande har det på apoteket) och sen linda. Det kan ju inte skada hästen, är väl bara att prova om du har lust. I alla fall fick den hästen inget överben, trots att det var en rejäl smäll o svullnad den fått.
Scilla (04 Feb 1998, 09:46:04)
mia g: Då kan jag väl passa på och berätta om min nya häst hon är e:Anart - Gaston, brun med en smal bläs och tre vita kotor i kroppen är hon välprop och mycket vacker hon har oxå en härlig utstrålning. I hagen är hon bossen och låter ingen sätta sig på henne. Hon är mycket cool och snäll att rida och hantera med andra ord är hon min drömhäst. Nu har jag en fråga när jag tog hem henne i söndags så halkade hon när vi skulle lasta henne det var snorhalt på stallbacken, och när jag lastade ur henne så hade hon svullnat lite i ena frambenet och den svullnade hade inte gått ner i går (hon haltar ej) så jag gick ner med henne till vår veterinär klinik men veterinären kände på benet och sa eftersom hon inte är varm och det är ingen "spänd" svullnad och senorna var helt ok sa han att det troligtvis är en vävnadsskada och att jag skulle smörja med lite linement och låta henne gå ute så mycket som möjligt, när jag fodrade henne i morse så var hon mer svullen än i går kväll men det verkar som det går ner när hon kommer ut och rör på sig. Är det någon mera här som har haft samma problem? svullnade sitter mellan kotan och knät...heter det skenbenet?
Britta (04 Feb 1998, 09:43:27)
Godmorgon allihop! Nu får jag skriva fort, för guben klagar på telefonräkningen (ni kan ske har märkt att jag inte är här lika mkt): Kontakt med hästar: Jo, med min "ögonsten" har jag mycket kontakt. Han "säger" saker till mig o vi är alltid väldigt medvetna om varann. Igår kväll hade han magnknip (lite förstoppning visade det sig sen), vet trodde inte jag var klok när jag ringde och sa att "han säjer att han har ont i magen". "SÄJER????" sa vet o jag förstår honom... Men så är det. Jag kan stå o prata med nån i stallgången o rätt vad det är så känns det ungefär som ni vet när man plötsligt känner att nån glor på en, o så tittar jag upp o då ser jag att han vill nåt. Det kan vara att vattenhinken är tom, eller som igår att han hade ont i magen, eller bara att han vill kela lite. Ibland har det hänt att jag stått i andra änden av stallet, hästarna har mat o äter o så pratar man med nån annan människa, o rätt vad det är kommer man in på "ögonstenen". Jag behöver inte nämna hans namn, inte se på honom, men direkt slutar han äta o bara lyssnar. Det är rätt fantastiskt! Magdalena du verkar vara på god väg att uppnå nåt liknande!
Jo (04 Feb 1998, 09:37:30)
Jag undrar om någon skulle vilja berätta lite för mig om gallor. Varför uppkommer det? Vad beror det på? Vad ska man göra när man märker att hästen har fått lite gallor? Kyla? Linda? Inget alls? Tacksam för lite info.
Britta (03 Feb 1998, 23:26:02)
Hej allihopa! Vad roligt att se så många nya namn här! Malla: Kvällens pep talk har du tydligen fått från flera andra. Jag vill bara berätta en grej för sig som ett litet tillägg: Vi har en hopptränare som vi alla är mycket förtjusta i. Det är rena slumpen att hon har hittat oss, och vi honom, för han är ett ganska stort namn och har tränat många duktiga ekipage på elitnivå. Trots detta har han kommit till vår lilla ridskola, stått i ösregnet (inget ridhus) o tränat mina elever på lektionshästarna gång efter gång. Många gånger även till reducerat pris eftersom han vet att ridskolebarn oftast inte har så gott om pengar och för att jag också skulle kunna ta ut några kronor för hästarna. Till slut frågade jag honom varafrö han ställde upp som han gjorde."Jo det skall jag tala om för dej" sa han. "Jag är så pass gammal, och har det såpass gott ställt, att nuförtiden kan jag välja vilka elever jag vill. Och du skall ha jävligt klart för dig att jag gör INGENTING för pengar. Jag ränar bara dom jag vill, och det är dom som är ödmjuka inför hästen och villiga att lära sig mer och inte tror att dom kan allt. Såna är din a elever. Det VÄRSTA JAG VET är stentuffa tonåringar med kepsen bakochfram... som tror att dom kan allt och inte har fattat att dom inte kan nånting mer än trycka ner andra...". Ta detta som en uppmuntran Malla! Javisst ja, och sen sa han en annan sak en gång också (apropå dem som är lite fega): "Är man rädd för att hoppa så kan 50 cm vara väldigt högt!" Malla, det finns duktiga hästmänniskor som genomskådar dessa tuffa tonåringar. Jag skulle tusen gånger hellre släppa dig lös bland mina hästar en hel dag, än en sån tjej i tio minuter.
Hille (03 Feb 1998, 21:37:29)
Malla: Klart att det är jobbigt när det känns som man gör bort sig hela tiden, men om du tänker på det så leder det bara till att du blir nervös och gör fel igen. Det är också lätt att förstora upp misstag som man själv gör, det känner nog alla igen sig i. Tjejerna som säger till dig har glömt bort vad du gjort innan du kommit utanför stalldörren, de är nog vana att få hjälpa till när andra "gjort bort" sig, det är småsaker för dem. Försök att släppa det du gjort fel, tänk igenom vad du gjorde, tänk på det en gång till men ändra det så att du gör rätt denna gång, det kan hjälpa dig nästa gång du är i samma situation. Tror inte att du gör mer fel än alla andra i din situation. Men jag måste säga att om tjejerna skäller på dig så tycker jag att de gör fel, man ska hjälpa till att ställa saker tillrätta på ett vänligt vis, ingen kan ju göra rätt jämt, eller hur? Lycka till i fortsättningen (räknar med löpande rapporter).
Paige (03 Feb 1998, 21:30:11)
Hej på er alla hästmänniskor. Till en "Viss människa" det får stå för dej, men något jag skulle vara roligt det hade varit att fått kontakt med någon eller några hästglada människor som man kunde hålla kontakten med. Byta funderingar eller bara prata om vad som har hänt. Som t.ex Malla, jag kan verkligen känna igen mig där. Jag önskade mig en häst när jag var i tonåren MEN jag fick ett piano !!!!!! Nu när man har kommit upp i "mogen ålder" dvs min dotter har blivit 11 år och hon är ochså hästgalen om man får utrycka det så. Ibland så känner jag det faktiskt så att många vill överglänsa och vara mer än alla andra. Kan mer än de andra, men det kanske är så inom andra sporter ochså. Jag vet inte? Vad tycker ni? Det skulle vara roligt att höra vad Ni tycker.
Malla (03 Feb 1998, 18:56:00)
Britta Jag känner mej mest trygg att referera till dej (inte fn vet jag om du bryr dig om det - men i alla fall). Hästdiskussionssidan orkar jag snart inte med, den är för opersonlig och omfattande. Nu till saken, jag börjar efter ridning sedan mitt november (faktiskt mest 2 ggr i veckan) efter 20 års uppehåll att få flyt - just nu blir det mesta jag gör bra. Konstigt nog - beröm får jag. Inga konstiga grejer vi gör - men sitsen, forma runt innerskänkel, framdelsvändning etc som ni tycker är busenkelt sitta ned i kort trav etc.. Det jag är mest urdum på är att orka spänna sadelgjordar, (sadlade med fel sadel !! - pinsamt ). Borsta FEL HÄST. Spänna martinagaltyglar åt liksom fel håll usch jag gråter inombords. Sätta fast hästen (ursnäll) i grimma i box för att gå och hämta sadel och träns - när jag kom tillbaka hade han gått ur boxen (fortfarande fast i sin grimma men liksom bakdelen ut, jag hade inte stängt bokhandtaget) skäll av unga tjejer i chaps och keps och stenfejs . Jag känner mej då som en stor mamma- tönt. Fast jag vet att jag gör så gott jag kan och fr a är jag nog alldeles för messnäll. Britta tjej pep talk igen!!! för jag tänker ju INTE ge mej, hej !!
Anne (03 Feb 1998, 18:30:20)
Om någon vet nåt om Vanessa E Capricorn-Vagabond -78, fux m bläs 153cm,senast siktad i Skåne, skriv en liten notis här. Tar även gladeligen emot tips om vad man gör när nån försvinner med en till hälften betald häst. Polisen kunde inget göra och en civilprocess kostar ganska mycket.Viktigast för mig är att få veta om hon har det bra.
anne (03 Feb 1998, 18:19:28)
Jag letar efter en häst jag sålt, men ej fått alla pengar för.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.