Bukefalos arkiv
Bukefalos
Tillbaka till Bukefalos
Öppet forum | Bläddra

Öppet forum

Ännu äldre inlägg kan du hitta här.


Magdalena (03 Feb 1998, 13:14:35)
Scilla: Vi åker på fredag morgon. Har hittat last hjälp och psykiskt stöd också... skönt. Men om det är kotledsinflammation så att hon måste stå länge så får jag ev. ta "min" treåring till mitt stall (ägarna betalar alla kostnader) så jag kan fortsätta med inridningen ordentligt. Men vi får se. Ordentlig utredning ska det bli i alla fall. Så mycket som det kostar med självrisk och så är det väl lika bra att ta allt på en gång!
Scilla (03 Feb 1998, 12:58:20)
Magdalena: Vad tråkigt med din häst jag om någon vet hur det känns. Kom att tänka på att det kan vara faktiskt vara en lösbenbit, jag har en kompis vars häst hade en lös benbit i kotan och den hade som din något som påminde om ringkota dvs den var lite hård och svullen. När ska du undersöka henne?
Magdalena (03 Feb 1998, 10:43:17)
Man kan ju alltid hoppas att det är en hovböld, men det är så diffus "hälta" att jag inte riktigt tror det. Fast å andra sidan var det en häst i vårt stall, hon har stått i över en månad, och det var en hovböld som aldrig ville släppa. Ska passa på och fråga ordentligt om v.bakkota som är "förstorad", alltså typ ringkota, fast inte riktigt om ni förstår... Det kan ju vara en reaktion på att v.b fått ta mer vikt från h.f. Jag ska i alla fall inte ha veterinären som jag berättade om förrut (som sa att den numera avlivade fånghästen mådde så bra), utan någon annan, vet ej vem som jobbar på fredagar.
Helena H. (03 Feb 1998, 10:25:09)
Magdalena:Du har verkligen otur med din nya häst men det är som Britta säger, det kan vara en hovböld som ligger och trycker.Jag hade också en häst som var lite småhalt till och från i några veckor.När sen åkte till ATG-kliniken så öppnade dom bölden och hästen vart bra på en gång men det var bökigt att hålla rent där de skurit upp hoven. Pipen och Anne:Tack för era tips !Jag ska kolla i Ridsport ang.massagevideon.
Britta (03 Feb 1998, 09:51:44)
Magdalena: Vad trist! Du som var så glad åt din nya häst... Men det måste ju inte vara något allvarligt! Med kotledsinflammationer är det ju så att man undrar lite var de kommer ifrån, alltså om de är ett symptom på något annat (som det var med min gamla häst, det har jag säkert redan berättat om). Hur länge har det hållit på nu? Har du riktigt tur så KAN det ju faktiskt vara en hovböld som ligger o pyr nånstans, det har jag också varit med om, det tog över en månad att hitta den och då var min häst också jättefräsch ena sekunden och tämligen halt den andra. Hoppas det blir bra i alla fall. Hur löser du dina sadelproblem nu då?
Hille (03 Feb 1998, 08:06:18)
Helena H: Det beror väl lite på hur van han är att raspa tänder (och hur lätt hästen är att raspa), de flesta hovslagare klarar det nog ganska bra. Kan du inte höra med någon som anlitat honom vad de har för erfarenheter. Vi kör in hästarna till kliniken, det är ju bra om de behöver något lugnande och så, men 10 mil för att raspa tänderna låter lite väl häftigt. Är han seriös som hovslagare och du litar på honom, då borde han ju vara lika seriös när han säger att han kan raspa tänder.
Pipen (02 Feb 1998, 22:24:48)
> Helena H Angående tandraspning Min distriktsveterinär fixar det på mina hästar. Min ena häst måste man kolla ofta för hon har opererat bort en tand långt bak i käken, så hon får lätt problem om man inte håller efter. Hej från Pipen
pipen (02 Feb 1998, 20:25:23)
> Helena H I nyaste Ridsport finns en annons om Hästmassage för hemmabruk. Man kan köpa en videofilm där man lär sig massagegrepp och hur man genomför en helkroppsmassage. Lära sig hur man håller hästens muskler i god kondition och hur man förebygger träningsvärk och muskelproblem. Filmen kostar 495 ;-. De har även distansutbildning till häst- och hundmassör. Mvh Pipen
Hille (02 Feb 1998, 17:12:28)
Hästälskare: Läs "Att få föl-från stoets brunst till fölets avvänjning", men jag varnar dig, det är nog ganska lätt att bli avskräckt!
En hästälskare (02 Feb 1998, 16:36:30)
Jag har börja tänka på att betäcka mitt sto så jag skulle vara tacksam om ni ville ge mej några tips om böcker som handlar om just betäckning,dräcktighet och fölning.
Hille (02 Feb 1998, 16:27:12)
Magdalena, förstår att du är arg, när man (som jag t.e.x) är ganska okunnig om foder så kan man ju ivarjefall ha vett att lyssna på dem som satt sig in i det. Många hästägare verkar helt förlorat sina "hästögon", säger att hästarna är feta när de egentligen är bukiga o.dyl. Stå på Dig!
Magdalena (02 Feb 1998, 14:46:52)
Jag håller på att få tuppjuck... I Madickens stall så har vi gjort höanalys (på mitt initiativ) och fått fram värdena, som inte var särskillt bra. Jag har gjort foderstater till alla hästarna (kostar 100 kr på Odal) och alla verkade så glada och nöjda. Men nu är foderstaterna ändrade, de får soja (lågt protein i höt) som jag föreslagit, men inte den mängden, och fortfarande får de mellan 1,5-2,5 kg för mycket havre /dag. De är nämligen både råfeta och superpigga! Eller vad tycker ni om en häst som får dubbelt så mycket protein, och 50% för mycket energi.. hur tror ni den blir? Och den sista hästen hade också fått ändrad foderstat... då var det stallägaren som övertalat hästägaren att ändra som hon tyckte och strunta i mitt förslag! De första hästarna fick alldeles för mycket av allting, men ändå i balans, så det är ingen fara för fång eller så. Men den sista har de ändrat totalt vilse, så henne ringde jag nu och berättade vad de ändrat till, och hon skulle gå tillbaka till mitt förslag, och våga stå emot stallägaren. Varför tacka och se glad ut när man ändå tänker göra tvärtom?! Varför inte ifrågasätta på en gång om man nu tycker att det inte är bra?! Jag kan ju tillägga att en häst fick avlivas pga fång i somras i deras stall (den hade haft det för några år sen också). Just det... motiveringen varför de ska ha så mycket havre är; de orkar inte annars... Konstigt när de är så feta så de rullar fram! Och pigga är det så det räcker! GNNNSDNF.... vad arg jag blir!
Magdalena (02 Feb 1998, 14:39:29)
Helena: Om den får behovet täckt av fodret så räcker det. Fri tillgång är lite vanskligt... en del hästar äter massor, och får då helt fel mineralbalans, en del hästar äter ingenting, och kan då få brist. Att din häst inte äter av det kan ju bero på att hon inte behöver nåt mer... Ger man för mycket (om än i balans) mineraler kan de få knölar, som protein också kan göra, på ryggen. Axelssons i Sthlm har hästmassörsutbildningar. De är rätt så dyra...
Helena H. (02 Feb 1998, 14:00:21)
Jag är intresserad av att utbilda mig till hästmassör för eget "husbehov".Är det någon som vet vart man kan vända sig och vad kan det kosta ? Är det någon som masserar sina hästar regelbundet och märks det några positiva effekter av det ?
Helena H. (02 Feb 1998, 13:56:06)
Jag undrar om jag törs låta min hovslagare raspa tänderna på min häst eller skall jag försöka få tag i en riktig hästtandläkarevet att det finns en i Kristinehamn ca.10 mil från mig. Hur gör ni andra ? Det skulle vara kul att veta ! Magdalena: Min häst får både sitt kalk och fosfor behov täckt av fodret,törs man lita på det och inte ge något extra mineralpreparat.Jag har en liten mineralkrubba uppsatt för säkerhetskull.Men den lämnar hon orörd.
mia g (02 Feb 1998, 12:15:37)
Hille, min granne utbildar sig till equiterapeut i göteborg, går helgkurser där. Är akupunktör(på människor) och sjukgymnast i grunden.
Sandra (02 Feb 1998, 11:53:10)
Hej på er alla! Vilket fynd att hitta dessa sidor på nätet! Det här är första stället jag besökt där det diskuteras vettiga hästproblem med många intressanta synpunkter. Himla kul!! Jag har tidigare tävlat hoppning men har nu bl a pga barn fått lov att trappa ner och börjat lite med avel med vårt westfaler-sto. Har nu en åring e. Cortez som är Breeder's ansluten och undrar nu: hur fungerar Breeder's systemet egentligen? Ska/kan man visa upp en ett-åring? Är det någon här som är insatt skulle jag bli glad om du/ni kunde höra av er till mig: sandra.l@mail.bip.net
Magdalena (02 Feb 1998, 07:52:02)
Godmorgon alla sömniga (lär ni väl vara...). AH: Hästar känner inte riktigt av sitt behov av mineraler och kalk (balansen) så det kan nog vara smartare att ge en bestämd giva. Det beror på hur mycket Groov du ger, och vad i övrigt.. Maila gärna och berätta vad du ger så kan jag hjälpa dig. Tokosel ger man t.ex till dräktiga ston och muskelsvaga hästar. Man ger mkt lite en gång i veckan, man måste få recept från veterinär. Tokosel innehåller e-vitamin och selen.
Dott (01 Feb 1998, 22:03:45)
Har varit och tittat på en häst till vår dotter. Jag blir faktiskt förb.. när man inte kan tala om för oss att man inte kan lyfta på bakhovarna utan att hästen sparkar efter oss. När man ber ägaren att göra det så sparkar hästen efter henne ochså. Varför kan inte folk tala om sådant innan man försöker att lyfta bakhovarna och riskera att få en spark
sol (01 Feb 1998, 19:05:20)
Jeanett15 ,hej o kul att det hittar hit fler o fler, detta med halvblod, ädelt ja, detta har det svenska halvblodet i sig från schratch: orientalisktblod spansktblod frisiskhäst trakhenare hannovranare eng:fullblod asab = svenskt halvblod,idag finns det halvblids uppfödare som har fått en mera halv -halvblod,stamtavla med vissa hästar som avlas upp för vissa ändamål,dressyr hopp,det finns så många olika typer av halvblod, (det får du svar på av dom som är proffs på detta,senare) kallblod är stabbigare typ av häst,körhäst,även ridning ,men en kraftigare typ,hoppas du förstår vad jag menar,är inte så insat men du får som sagt mer senare! Ha det så bra, åter kommer senare i kväll!
K (01 Feb 1998, 18:58:42)
Jag har fått lära mig ett nytt sätt att fatta galopp nu: vikthjälperna, eller i värsta fall inner skänkel! Det fungerar superbra och hästarna blir mycket mer känsliga. om någon har nån synpunkt på det vore det kul att höra!
Kristin (01 Feb 1998, 18:55:38)
Förra terminen red jag för en instruktör som jag tyckte var ganska bra. Hon sa vad som var dåligt och berättade hur jag skulle göra i stället, det tyckte jag räckte då men den här terminen bytte jag grupp. Den nya ridläraren var jättebra! Hon var den första som nånsin sa att jag var BRA ! Den lektionen var den första lyckade på länge. Men visst kritiserar hon också, annars lär man sig ju inget, men hon sa inte bara hur jag skulle göra i stället utan även VARFÖR! PÅ bara 4 lektioner har jag nu lärt mig än på hela förra terminen. Jag tycker alla ridlärare borde berätta för eleven vad den gör bra, annars känner man sig lätt ganska värdelös när det går dåligt. Man borde också få lära sig varför, det är ju lika viktigt som hur!
Jeanette 15 (01 Feb 1998, 17:51:53)
Vad är det för skillnad på varmblod och halvblod?
Jonna (01 Feb 1998, 17:44:36)
Jeanette 15: ett halvblod är en ädlel typ. Kallblod är stora tunga arbetshästar, tex Nordsvenskar, Shirehästar m.fl.
Jonna (01 Feb 1998, 17:42:44)
Är det någon som vet lite bra platser som man kan söka sommarjobb på? Några stall eller kanske Täby Galopp. Snälla svara, jag vet inte vad jag ska göra.
"Jeanette 15" (01 Feb 1998, 17:41:00)
Jag undrar vad det är för skillnad mellan ett halvblod och ett kallblod.
Ah (01 Feb 1998, 14:44:01)
Jag vill ha lite tips och åsikter om foder osv. Efter vad jag förstår skall Krafft groov innehålla allt min häst behöver. Finns det anledning att dessutom ge honom fri tillgång av kalk och mineraler? Vad exakt är tokosel bra och nödvändigt för?
Alex (01 Feb 1998, 11:15:26)
Hille:Equiterapeut.... hästfysiolog kanske hade varit något för mig som redan är fysiolog på människor.Men det kanske inte är samma sak lite mer åt sjukgymnast hållet då.
Mia A (01 Feb 1998, 00:03:31)
Tja, snyggt namn om inte annat. Såg förresten häromdagen att du Britta nämnde något om att ni inte var galnast i byn... Jag tror att våra grannar tycker det om oss... Här är alltid full cirkus, men alla är glada och nöjda. Fia var väldigt nöjd i somras, så hon fick bada i hästarnas (nyskurade) badkar. Hästarna stod ett par meter i från och "blängde" på henne. Men hon hade skitkul. Gissa om det blev skratt när hela "Steves Western" kom förbi ridande. 15 ryttare skrattade åt Fia i badet, som sken upp som en sol och hade enmans show. -Vi är nog knäppast i byn...
Mia A (31 Jan 1998, 23:47:57)
Britta: Jag tror nog att djurmarkaderna finns kvar, men numera finns det veterinär på plats och kollar alla djur som lastas av. De djur som är dåliga får helt enkelt inte vara med, utan kan t o m dömmas ut på plats. Dessutom måste varje djurägare se till så att djuren är ordentligt tjurade, att de har mat och vatten hela dagen. Kan förresten berätta en "rolig" grej som tydligen hänt på Sjöbo mrkn i somras. -Någon skulle lasta en besvärlig hingst som inte ville gå upp i transporten. En smarting föreslog att de skulle ta upp en annan häst först så att hingsten kunde gå upp efter denna.(bra idé egentligen) Det var bara det att i fyllan och villan så var det ett brunstigt sto de tog upp först. Och vad tror ni hingsten gjorde då??? Jo, det blir nog ett fint föl i juni någongång... Ursäkta uttrycket, men jävla klantskallar!
Tess (31 Jan 1998, 23:41:36)
Hille:jag håler med om att priset för tuppkam är lite i vidrigaste laget.En hingst som stod i stallet där jag jobbade flyttades strax efter jag hade slutat.I den nya regin så kastrades hästen och sprutades upp för tolvtusen! men han sprang senare in c:a 330 000 kr och är nu exporterad till tyskland.
Mia A (31 Jan 1998, 23:39:54)
Sådana här hästmarknader har vi tyvärr härnere i Skåne några gånger varje sommar. Det har väl blivit lite bättre, men förr fick häststackarna stå i sol och värme hela dagen utan en droppe vatten. Gubbarna som äger hästarna är mkt sällan nyktra. Många hugg och slag blir utdelade. Ingen trevlig syn. Varför kan de inte stoppa det här? Många av hästarna åker från en marknad till en annan. Flera av dem hade mått bättre av att åka på slakt. På en sådan marknad har vår älskade Abby stått.
sol (31 Jan 1998, 23:39:35)
Annika,precis min tanke,hur får det förekomma? Hille,tuppkam är ju i alla fal inte nått syntetiskt skit,funkade bra på våran gammla hund med knä fel.
Britta (31 Jan 1998, 23:38:03)
Hille: Vi kan ju börja med att köra in min bakrädda shettis, sen kan vi nog starta i V75 vi med! Köra in föresten, när jag var 14 år fick jag för mig att köra in min första (stackars) häst. Hade ju läst i böcker hur man skulle göra... Först tömkörde jag ca tio min och det gick bra. Sele hade han på sig. Sen hade jag läst att man skulle hänga nån tung släpa efter men det hade jag ingen, så jag konstruerade "nåt tungt" av 2 bildäck, en halv stock och några gamla kättingar. Tillsammans blev det ju rätt tungt... Detta hängde jag bakom den stackars hästen. Och jag kan försäkra att nån vidare körhäst blev han aldrig... Men stallägarens gräsmatta blev en perfekt rovåker den hösten, och häcken behövde aldrig mera klippas för den var liksom borta, och min kompis cykel fick hon bära hem i en plastsäck... ja idag kan man skratta men som sagt stackars häst, hur kunde man vara så dum? Men så är det när inga vuxna finns i närheten o kan hjälpa. Som tur var blev det inga skador på varken folk eller fä. Obs jag har INTE gjort så med shettisen om ni undrar varför hon är bakrädd..
Hille (31 Jan 1998, 23:35:30)
Sol: Så vitt jag vet så bränner de gaffelband som en sista utväg (de har gjort det på Emma), blev ganska fula ärr som nog aldrig går bort. Desto vanligare är det att spruta med tuppkam, den metoden verkar ha ökat explosionsartat, och inte mig emot, funkar för det mesta och verkar inte ha några bieffekter. Men det är klart, JAG tycker det är lite häftigt med nästan 2000 kr för en spruta, men vad gör man inte för hästarna?
Annika (31 Jan 1998, 23:34:50)
Det enda jag har sett från Sjöbo marknad är bilder på vanvårdade djur (har aldrig varit där själv). Finns det ingen myndighet som kan visa sig och förjuda handel med djur på marknaden ?
Britta (31 Jan 1998, 23:30:55)
Hej Mia A! Sjöbo marknad, där köpte jag o kompisar en get en gång för många år sen, vi tyckte synd om den. Det ösregnade och sen körde vi hem, fem personer o en blöt get i en fiat (12 mil). Har dom fortfarande djur på Sjöbo marknad? Trodde det var borttaget.
Hille (31 Jan 1998, 23:30:36)
Annika: Equiterapeuter använder alternativa behandlingsmetoder som inte brukas av veterinärer så ofta, t.e.x. massage, akupunktur o.dyl. De lär sig även en hel del om utbildning, tränings/tävligsfysiologi, hovvård m.m. Brukar även kallas hästfysiologer (oj, vad många "fina" ord det blev här då!). Tess: Är inte 1.25 lite väl fort för en tvååring? Britta: Ingen fara, i sommar snokar vi upp en travbana så ska jag lära dig grunderna, det skadar aldrig att lära sig något nytt!
Tess (31 Jan 1998, 23:26:39)
De brände en valack på banan när jag jobbade där jag tror inte det är så vanligt vet faktiskt inte det var den enda på hela den tiden jag jobbade där.De brande en sena och alla kotorna vila i två månader tror jag det var inte kul att leda honom runt banområdet när han inte fick gå i hagen,han var överallt och på alla höjder bara av överskottenergi.
Annika (31 Jan 1998, 23:20:26)
Med risk för att låta totalt okunnig..Vad är en Equiterapeut?
sol (31 Jan 1998, 23:20:05)
Är det vanligt att man bränner nervtrådarna på travare nu? har hållit på med travare i min ungdom.
sol (31 Jan 1998, 22:42:11)
Tess!typ fölningsbox:10.0m2 kortaste sida 2,80m för liten häst enl,jbv.vi har - 23!
Britta (31 Jan 1998, 22:40:26)
Therese: Vänd dig till Katslösa Hästgård i Rydebäck, där kan du få all utbildning du kan önska, det du lär dig där har du med dig resten av livet. Dom står i telefonkatalogen. Lycka till!
Alex (31 Jan 1998, 22:34:15)
Britta:Här har dom startat en ny utbildning för elever med olika problem.Matten svenskan och engelska ska dom lära sig genom aktiv hästtjänst.Räkna foder stater=matte.Läsa om hästar=svenska engelskan minns jag inte. Dom ska lära sig rida ta ansvar osv hoppas det faller väl ut och att dom inte flänger runt som Britta beskrev utan lär sig .Bara genom att få bättre motorik brukar inlärningen förbättars.
sol (31 Jan 1998, 22:34:02)
Britta! jamen visst,vet du att det finns en kvinna även i denna kommun ,som har bacill skräck ,så ponnyn är ut en 2gg per månad,men den ponnyn är välskött i övrigt,radion på som sällskap osv,veterinären har varit dit,men den har ett kungligt liv så,men inga kompisar ,men kvinnan i fråga är där så gott som jämt hon bor bara ett par meter från stallet, ja men det är samma,missbrukare o hund sak samma,dom behöver en vän,vem som tar ansvaret för att vänen mår bra gör inte dom som betalat ut pengar för vänen,som springer o skrämmer hund rädda osv. rättsväsendet är många gånger ett stort???
Therese (31 Jan 1998, 22:33:32)
jag är en tjej på 13 år som har ridit i 5 år. Jag är desperat och vill komma vidare med min ridning. det tycker jag inte att jag gör på den ridskolan som jag går på nu.Finns det någon som läser detta och kan tipsa mig om en bra ridskola eller ridlärare i Helsingborgsområdet är jag tacksam. ( jag har ingen egen häst ............ännu!)
Britta (31 Jan 1998, 22:23:50)
Apropå folk som inte borde ha häst: Har ni läst artiklarna om missanpassade ungdomar i nån storstad var det nu var, som fått varsin häst som de galopperar runt på hela dagarna, bankar o rycker o skumpar o flänger o tar minimalt med ansvar för
Alex (31 Jan 1998, 22:05:35)
Magdalena:Jag tycker synd om dig som måste se på nära håll.Vanskötsel av oskyldiga djur får en att nästan bli kriminell.
Magdalena (31 Jan 1998, 22:02:26)
Förresten... psykfallets mamma hade tydligen hängt sig nere i deras källare för några år sen.
Magdalena (31 Jan 1998, 22:00:52)
Alex: Hästarna är nu sålda tror jag (budgivningen över) många var ju tvugna att slaktas direkt... Hon hade försökt "gömma" hästarna (var vet jag inte) tidigare. Varför ska hon ha kvar dem när hon inte ens kommer ihåg (bryr sig om) att ge dem mat?!
Magdalena (31 Jan 1998, 21:56:10)
Jag måste bara berätta om en av mina balla elever. Hon har ridit 6 ggr i sitt liv, är en naturbegåvning (ca 40-45 år), galopperar utan att tveka, naturlig lodrät sits, suger åt sig allt jag säger och PLUGGAR verkligen på det jag ber dem läsa osv.! Klart ball!
Alex (31 Jan 1998, 21:54:37)
Magdalena:Hästarna i det här stallet,står dom fortfarande kvar eller blev dom sålda?Försöker läsa neråt i disskutionen men får ingen riktig klarhet.
Magdalena (31 Jan 1998, 21:53:42)
sol: Tack ska du ha! BRITTA: Ägaren är psykiskt sjuk och har åkt in och ut på psyket... Hon hade en ko i stallet (hästarna går ute utan skydd eller mat...) som dött och legat i TRE DAR innan någon tog bort den!!! (Har ögonvittne!) Läskigt att det kan hända så nära en själv! Ägaren vill inte sälja, men när jag pratade med henne (stort misstag, gör aldrig om det) så sa hon att hon hade minsann kontakter med Hugo Simon och John Whitaker nu som ville köpa hästarna... 5-7 åringar som är undernärda osv. och inte ridna... Säkert!
Britta (31 Jan 1998, 21:49:18)
Magdalena: Det där stallet med de misskötta hästarna - fanns det nån direkt anledning till att det blivit så (sjukdom t ex), eller hade ägarna bara tröttnat, eller var dom som mina grannar, så bombsäkra på att deras hästar var värda minst 200.000:- st att dom hellre lät dom svälta än sälja dom billigare? När det är så fin stam på hästarna börjar man ju undra!
Britta (31 Jan 1998, 21:01:17)
Hille, Mia A, Svea m fl... ok, jag låter väl bli att sänka stallhyran då (klagar dom skall jag skylla på er!). Jag är bara så himla rädd att det skall verka som om jag bara utnyttjar folk o låter dom betala. Idag var det några tjejer i stallet, men eftersom det är stenhårt o blankis överallt gick det inte att rida, och då sprang jag nästan o bad dom om URSÄKT för att dom inte fick rida när dom nu mockat en box och gett hästarna lite halm... visst låter det fjantigt, det ser jag ju själv när jag skriver det, men jag ÄR sån! Det var likadant när jag hade en ungdomspraktikant för några år sen (som hade full lön från arbetsförmedlingen), jag tyckte jämt synd om henne så det slutade med att hon satt i köket o drack kaffe o jag mockade, hon red o jag harvade ridbanan, hon slutade prick fem o jag höll lektionerna...
Hille (31 Jan 1998, 20:46:17)
Någon som vet vad förkortningen ISHU står för?
Hille (31 Jan 1998, 20:44:45)
Britta: Kan bara jämföra med mig själv. När jag hjälper till och mockar, städar osv. har jag aldrig baktankar med det, jag vill hjälpa till som tack för det stallägarna gör mot mig och dessutom vill jag ha ordning i sadelkammaren, mina grejer är ju också där. Det skulle nästan kännas besvärande att fortsätta hjälpa till om de började betala mig för det ("å nej, om jag mockar nu så tror de att det är för att jag vill ha betalt och känner sig tvingade att betala mig, fast de kanske inte vill"). Om man ska sänka stallhyran så tycker jag att man ska ha den uppgörelsen, ju mer ni hjälper till desto mindre hyra.
Magdalena (31 Jan 1998, 20:42:25)
Ang misskötta hästar... I veckan var det budgivning på ett stalls alla hästar (många, 15 st kanske) som är totalt missötta och undernärda. Ett bud var 120.000, men för lågt, vet ej vad slutbudet blev. I alla fall är det minst tre som måste gå till slakt direkt, och förra ägaren vägrar lämna ifrån sig papprena eller säga vilken häst som är vilken (!), och det är BRA stam i dem (mycket Irco Marco bl.a), men det är ju värdelöst när man inte vet VILKEN häst som är vilken. Äntligen slipper de därifrån i alla fall! Men det har fått pågå alldeles för länge.
Mia N E (31 Jan 1998, 20:22:04)
Britta! Har själv varit en sån som "hjälpt till" och gjorde det för att jag ville. Kul att de verkar trivas hos dig, alla har det inte så... Var glad så länge de har lust att visa sin trivsel på detta sätt. Vad du kan göra är att vid tillfälle tacka för hjälpen, säga att du är glad men att de inte ska känna sig tvungna att hjälpa till, samt att du ej kan ersätta dem ekonomiskt genom sänkt stallhyra. Då får de chansen att välja - fortsätta hjälpa till om de vill vara bussiga, annars låta bli. Du hjälper ju tydligen dem en hel del, så det går ju "jämt upp!.
Tess (31 Jan 1998, 16:46:11)
Sol:SHV´sperson den som jag har pratat med tror att det kan bli svårt att driva frågan vidare eftersom han fixar det som myndigheterna klagar på inom föreskriven tid.Det är bla därför han inte kunde få djurförbud.Sen att de har nåt att anmärka på varje gång de kommer dit verkar inte hjälpa.Men jag ska prata med djurskyddsombudet måndag och få höra vad senaste inpektionen har gett.Det skulle i fredags finnas maskmedel till alla hästarna där när hon kom.Men det tror jag som sagt när jag ser det.Jag vet att dett är hemskt det är därför jag inte orkar se skiten mer,jag vet att hästarna egentligen behöver mig men mitt psyke orkar inte med att se detta vanvårdade stall.Dessutom skulle jag behöva vara där åtta dagar i veckan trettio timmar om dagen för att hinna med,om det räcker är jag inte säker på.
Britta (31 Jan 1998, 16:22:26)
Tess: Kan du inte ordna dit lite journalister eller nåt? Jag tycker absolut du skulle dra dit nån journalist från nån hästtidning som läses av många, prova med Hästen, Ridsport eller den där hästfynd eller hästar till salu eller vilken det nu är av dem, som inte bara har annonser utan också artiklar om olika saker. Lycka till!
sol (31 Jan 1998, 15:24:22)
Det var ju roande efm,läsning,vad är det för ide med lagar o paragrafer,det hjälper inte ändå? otroligt men sant, vad säger shv- konkret ,om det? dom kan inte driva på det mer eller?vad har djuren för rättigheter ,uppenbarligen inte mycket när man läst detta.Gubben köper garanterat nya skor när hans gammla är utslitna,klipper sina tånaglar gör han oxå,men vem ser till att hästen som inte fixar manikyr på sig själv,vem är den att bedömma en sån sak,att det är en hästs rätt,mycket enkelt vill jag säga,men såna löjliga saker ska man inte bry sin hjärna med ,det är ju uppenbart,fattar ni ,detta är ju sanslöst!!
Tess (31 Jan 1998, 14:57:21)
jag sitter här med offentliga handlingar om Gubben och hans stall,det är ingen rolig läsning jag lovar.Vet intyg 971230:Prillan(märren som nu är slaktad)Hästen är måttligt till kraftigt avmagrad revbenskonturerna ochhöftbensknölarna syns och känns tydligt genom hud och muskellager.Nulen och Crocket,två arabkorsningshingstar c:a 8 och 5 år,lindrigt avmagrade.Jag tycker inte jag behöver skriva ut hela vet språket ni fattar väl ändå.Det är de ända hästarna intyget omfattar det är bara det att det finns tio till i stallet.Akten börjar med ett papper utskrivet av Djurskyddsinspektör Bengt Waldebring och dist.vet.Carl-Henrik Ström 910423:då var det inga direkta anmärkningar utom att det i stallet finns trasiga inredningdetaljer som snarast ska åtgärdas.920506:i stallet finns två hingstföl,ej mockat,gammalt surt strö i flera boxar.Revben syns på flera hästar men de är musklade så att de inte kan kallas magra.De saknar fettreserv.Detta fortsätter väl till 950315:Vet intyg av Vet C-H Ström:Vid tillfället finns djur i två stallavdelningar i ena delen står det sju hästar ej mockat på en till två dagar.luften i stallet kraftgt gasbemängd pga de omockade boxarna och att ventilations anläggningen var satt ur funktion.Inredningen i stallet var fuktdrypande(det är den fortfarande)Samtliga hästar uppvisar förvuxna hovar varav en så kraftgt att han går på ballarna,flera med måttlig strålröta.I den andra delen var det likadant väggar och stallinredning var vita av mögel.950308:Miljönämnden ansöker hos länsstyrelsen att gubben ska få förbud att ha djur.Länsstyrelsen bifaller 950719.Han överklagar till kammarrätten som ändrar Länstyrelsens beslut och han får ha hästarna kvar.Nu har Djurskyddinspektören varit där tre gånger sedan senaste anmälan.Svenska hästars värn är också inkopplade,men situationen lagmässigt verkar omöjlig.Jag har alvarliga funderingar på att stjäla den moderösa fölungen för honom och placera ut honom någonstans i Sverige.Djurskyddet verkar emellertid sätta press på honom nu med då och då ska hästarna maskas,djurskyddet ska alltså vara med när det sker.Foderstater ska upprättas tillsammans med Djurskyddet och följas osv osv jag tror inte att det funkar men funkar det så är det ju bra.Nu till nåt roligare(Tänk om jag hade nåt roligt att berätta)Jag vill ha en foderhäst att lufsa med i skogen har letat lite smått men det är ju svårt att hitta nån.Ha det bra fortsätter att rapportera
Mia A (31 Jan 1998, 11:05:25)
Ah: Jag trivs jättebra med detta träns med hakar. Jag har inte hakar på tyglarna, utan bara på sidostyckena. Detta träns är superbt när man ska vänja en unghäst eftersom man enkelt (på nästan alla hästar, utom min egev vsa...) kan lirka in bettet från sidan och sedan lätt knäppa fast det när det ligger på plats. Jag tycker att det är jättebra.
Mia A (31 Jan 1998, 11:00:59)
Jonna och Svea: Usch vad det kan vara svårt att beskriva saker på "papper". Nä, självklart berömmer man inte hästen när den blir rädd utan efter det att den klarat av "uppgiften" man gett den. Jag menar på att en bestämd skänkel och uppmuntrande ord framåt brukar få de flesta hästar att ta sig förbi monster. Efteråt får de beröm.
SVEA (31 Jan 1998, 10:51:31)
Kära Britta lär dej av dina misstag var inte för snäll!!! Tar du betalt när du hjälper dem med vardagliga saker ger dem goda råd tittar på när de rider alltså ej lektion utan kanske kollar ca 10 min om de ber dej? Det vet jag att du inte gör. Så dra ej av någon krona på stallhyran,tacka o visa dej glad för hjälpen de gör ju det frivilligt, de använder väl sadelkammaren oxå. Jonna! håller med dig,EJ beröm om hästen tycker något är hemskt, i dennes ögon är du förhoppningsvis ledaren, beröm förknippas då negativt,kontrar oxå till hunddressyr.
sol (31 Jan 1998, 10:46:21)
Britta! inte sjutton ska du sänka hyran,vill dom hjälpa dig med städning osv,är det nog ett tack för lektioner o att dom trivs hos dig,var glad,alla får inte den responsen!
Björn M Jakobsen (31 Jan 1998, 10:35:21)
Är intresserad av att komma i kontakt med förening eller person som har intresse av islandshästar i skåne. Vill gärna knyta kontakt med dessa för att se om det finns intresse för vikingatida levende och hantverk i samverkan med islandshästintresset I Danmark är det mycket vanligt - vad om här i södra sverige? Till vårt vikingareservat vill vi knyta dessa intresserade, speciellt till vårt stora vikingaarrangemang 12-14 juni. Se http://foteviken.se med vänlig hälsning Björn M Jakobsen
Britta (31 Jan 1998, 08:52:26)
Hej allihop: En fråga: Jag har ju två inackorderingar i mitt stall. Deras ägare betalar en "normal" stallhyra som skall täcka kostnaderna för foder, strö slitage på boxar o staket mm samt ge lite för det jobb jag gör med utfodring, in- o utsläpp mm. (Lite vill man ju tjäna också, annars är det ju ingen idé.). Bägge hästägarna har accepterat priset utan invändningar och allt flyter bra för det mesta. Men nu är det så att bägge personerna hjälper till väldigt mycket med mina hästar också. Jag ber aldrig om det, men kan t ex komma hem o finna att hela mitt stall har blivit movkat, eller nån har städat sadelkommaren... eller nåt annat. Det är ju väldigt rart o snällt av dem, och jag tackar o säger att"men ni behöver inte..." osv. Nu känner jag nästean ett tvång varenda månad att dra av några hundralappar på stallhyran eftersom de hjälper mig så mycket, och jag har en känsla av att det också är vad åtminstone den ena av dem räknar med. Och plötsligt blir det, ekonomiskt sett, en förlust med dessa inackorderingar. Hur hade ni andra ställt er i denna situation? (Hoppas ni förstår frågan.) Tilläggas bör att bägge får mycket hjälp med sin ridning, och med alla saker "runtikring", men det känns ändå som om det är för lite.
Jonna (31 Jan 1998, 01:07:02)
Annika Precis som jag skrev så har du genom att berömma också bekräftat att det var något farligt. Det viktigaste är att du visar hästen att inte du reagerar på det som den reagerar på och det gör du bäst genom att noncha vad det nu är som skrämmer hästen. Det KAN ju faktiskt hända att hästen tar berömmet och kopplar ihop det med sin egen reaktion och då blir det helt fel.
Hille (31 Jan 1998, 01:04:49)
Kan inte låta bli att berätta om en häst jag rider. Man tror ju att en jättesnäll nordis ska vara en riktig klippa, men icke sa nicke! Jättetöntig! Sprayflaskor, kalk, vattenpölar, allt är livsfarligt. Nu har han ivarjefall förstått att han ska över dikena och pölarna, så nu tar han ibland bautaskutt (lyfter alla 4 benen samtidigt(!), känns som om man flyger, och det gör man ju!). Konstigt nog stannar han bara till när man skrittar, han kanske har mer tid att tänka ut vad som är farligt då, eller vad tror ni? Britta: Ingen brådska för min skull (vet själv hur det känns ibland), lycka till med "gubbarna" på söndag. Hmm... får nog lugna mig lite med skrivandet, när jag tittar nedåt så ser jag att jag tar upp ungefär halva sidan... Ivarjefall: ha En Riktig Trevlig Helg nu, allesammans!
Jessica (31 Jan 1998, 00:39:46)
Vad skall man göra för att inte bli statisk nu när hästarna börjar att fälla? Idag fick min lille pålle sig en rejäl stöt när jag skulle klappa honom på nosen.. Han var riktigt skakad efteråt, trodde la att jag hade slagit till honom eller nått.. Han såg rädd ut varenda gång som jag skulle klappa honom efteråt..
Jonna (30 Jan 1998, 22:37:24)
Mia A. Angående hur du hanterar hästarna för "farliga saker i skogen" tycker jag låter väldigt bra men en invändning har jag och det är berömmet. Om man berömmer hästarna i ett läge där de blir rädda för något som inte är nåt att vara rädd för så bekräftar man ju att det var farligt. Det är precis som när man tränar hundar man ska vara nonchalant i sitt förhållningssätt om du förstår vad jag menar. Det är min åsikt i alla fall.
Titta på tidigare inlägg

Copyright © Shero, Gunnar Eriksson.