Bukefalos 27 år!

bomlös sadel?

Nu vet jag inte ekaxt vad du vill ha svar på men jag försöker iaf :)

Eftersom en bomlös sadel är just bomlös så finns inget som kan störa eller hindra hästen i rörelserna. Dessutom passar de alla hästar, fast det lär väl finnas nåt undantag.

De är även bekväma att rida i + att stiglädera sitter längre bak så man får en bättre sist sas automatiskt.

Det som är negativt är att man måste sitta upp från en pall för att sadeln inte ska glida runt. Och om man inte har en speciell typ av padd så bildas ingen kanal för ryggraden.

Blev det ett bra svar på din fråga?
 
ojj.. nu måste jag kommentera lite.. :crazy:

Man måste INTE sitta upp från en pall, det går alldeles utmärkt att använda stiglädren..

Sen finns det bomlösa sadlar som är stoppade så att det bildas en kanal för ryggraden, har hästen väldigt markerad ryggrad och hög manke kan en spec. padd behövas. Dessutom rekommenderar jag en padd till lite tyngre ryttare, så att tyngden fördelas bättre (detta gäller vissa modeller)

Den bomlösa sadeln följer hästens rörelser mycket fint, och hindrar inte som en bomsadel (som sagt ovan) man får dessutom en väldigt fin kontakt med hästens ryggmuskler så man känner hur hästen rör dem (om han fuskar eller inte)... PM:a gärna om du vill ha mer info!
 
N

Nossan

Det enda jag kan lägga till föregående är att man också kommer närmare hästen.
 
L

lilla_mamma

Jag vill påstå att man rider bättre i en bomlös. Man får automatiskt en naturlig och avslappad sits utan spänningar. Dessutom får man bättre balans.

När man väl har vant sig är det lättare att hålla balansen i en bomlös, tro det eller ej. Det gäller konstigt nog även när hästen slänger sig tvärs över vägen av rädsla för dikesmonster. Beror förmodligen på att man sitter på hela innanlåren istället för att vingla enbart på sittbenen.

Man kan väl säga att det är samma skillnad som mellan sneakers och pumps. Jag förstår att bomlöst används mycket av distansryttare, det måste vara pest att rida 16 mil i en bomsadel, i alla fall de engelska modellerna.

Däremot kan det knappast vara någon hit att hoppa i. Inte för att jag har prövat. Det kanske finns någon annan som har.
 
M

maiden

det jag ville veta :)
Hur mycket kostar en sådan då? Nån här som har en sådan? Lätta att få tag på?
 
Våran kostade ganska precis 7000 inklusive ullpadd och frakt. Det är en Torsion standard. Det finns dyrare varianter oxå. De har en bra hemsida, sök på ex altavista.

På en höste med mer manke kan det nog funka att sitta upp utan pall men på våran som är modell rund som en boll funkar det inte.
 

Liknande trådar

Utrustning Ni sadelnördar, snälla hjälp och utbilda mig! Jag behöver uppenbarligen en ny sadel till min 4-åring. Dessvärre är hon bred och utan...
2 3
Svar
51
· Visningar
2 710
Senast: TinyWiny
·
Utrustning Nån som har förslag på sadel som är kort, passar hög manke med rygg åt det lite rakare hållet. Främsta problemet är att hästen har kort...
Svar
1
· Visningar
363
Senast: caballus
·
Utrustning Vad tycks om denna sadels passform?
2
Svar
26
· Visningar
1 779
Utrustning Om man är 165 cm lång och väger 95 kg får man tro plats i en 17 tums sadel eller behövs 17,5?
2
Svar
23
· Visningar
1 389
Senast: caballus
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp