Färska utländska bär

Ray

Trådstartare
Min sambo hävdar nitiskt att det är farligt med ex hallon och blåbär som inte är svenska. När jag googlar hittar jag rekommendationer på att koka frysta bär från andra länder men inte färska.
Min mamma menar oxå att det är livsfarligt på grund av dvärgbandmask i europeiska vilda bär.
Min undran är- äter ni färska hallon från Ica utan att koka om de är tex spanska?
 
Min sambo hävdar nitiskt att det är farligt med ex hallon och blåbär som inte är svenska. När jag googlar hittar jag rekommendationer på att koka frysta bär från andra länder men inte färska.
Min mamma menar oxå att det är livsfarligt på grund av dvärgbandmask i europeiska vilda bär.
Min undran är- äter ni färska hallon från Ica utan att koka om de är tex spanska?
Nej, det gör jag inte. Har aldrig tänkt att det kan vara farligt, men sen köper jag väldigt sällan utländska bär. Kommer helt sluta köpa det om det du skriver stämmer.
 
Nej, det gör jag inte. Har aldrig tänkt att det kan vara farligt, men sen köper jag väldigt sällan utländska bär. Kommer helt sluta köpa det om det du skriver stämmer.
Enligt livsmedelsverket finns ingen anledning att koka färska bär- de menar att de överreagerar gällande dvärgbandmask...
Finns ju inte mycket till färska svenska bär denna tiden på året så vill man nu ha bär så är det ju utländska som gäller.
 
Man har väl även sett utbrott av salmonella kopplat till färska spanska hallon.
Men om man kokar dem finns det ju ingen mening med att köpa dem just färska? Kan man lika bra ta från frysen om man ändå ska förstöra dem. :confused:
Håller med om det sista och har inte hört om det första.
Jag vill ha färska bär och inte kokta.
 
Enligt livsmedelsverket finns ingen anledning att koka färska bär- de menar att de överreagerar gällande dvärgbandmask...
Finns ju inte mycket till färska svenska bär denna tiden på året så vill man nu ha bär så är det ju utländska som gäller.
Jag köper mest bär när det är säsong, nu blev jag väldigt osäker på ursprung.
Jag försöker ju köpa svenskt så långt det går, sen får det bli EKO. Men det är väldigt trist när ICA säger att dom hellre satsar på EKO från andra länder än frukt och grönt av svenskt ursprung (jag har frågat ang sallad, broccoli osv och fick då det till svar).
 
Jag köper mest bär när det är säsong, nu blev jag väldigt osäker på ursprung.
Jag försöker ju köpa svenskt så långt det går, sen får det bli EKO. Men det är väldigt trist när ICA säger att dom hellre satsar på EKO från andra länder än frukt och grönt av svenskt ursprung (jag har frågat ang sallad, broccoli osv och fick då det till svar).
Jag har många gånger trott det är svenskt när det står eko på och sen fått skäll för att de är europeiska:banghead:
 
Jag har många gånger trott det är svenskt när det står eko på och sen fått skäll för att de är europeiska:banghead:
Tyvärr inte :( Jag letade en dag i 2 olika större butiker men hittade inte en broccoli eller champinjoner av svenskt ursprung! Det bästa jag hittade var eko champinjoner från Lettland och fryst broccoli från Italien. :rage:
Vi måste ställa krav på ICA och liknande kedjor för att främja svenska bönder. Personalen på ICA maxi sa att deras satsning är att främja eko-bönder i eu. Tydligen glömmer man bort svenska bönder.
 
Tyvärr inte :( Jag letade en dag i 2 olika större butiker men hittade inte en broccoli eller champinjoner av svenskt ursprung! Det bästa jag hittade var eko champinjoner från Lettland och fryst broccoli från Italien. :rage:
Vi måste ställa krav på ICA och liknande kedjor för att främja svenska bönder. Personalen på ICA maxi sa att deras satsning är att främja eko-bönder i eu. Tydligen glömmer man bort svenska bönder.
Jag blir helt matt av att ha råd att försöka handla klimatsmart, stötta svenska bönder, gynna eko, undvika salmonella och antibiotika, undvika cancer etc:arghh:

Ibland saknar jag snabbmakaroner (euroshopper i såndär säck) och märkeslös ketchup.

Håller med dig men gnäller lite ;)
 
Hm, kollade Livsmedelsverkets hemsida, kok-kravet gäller bara frysta hallon.

"Koka frysta importerade hallon innan du äter dem

Norovirus orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.

Frysta, importerade hallon
Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Varför behöver man inte koka importerade färska hallon?
Det är möjligt att färska hallon skulle kunna ha norovirus, men vi har hittills inte haft några utbrott med färska hallon och därför ger vi heller inga kokningsråd.

Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten
Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013."

Då verkar det tvärtom säkrare med färska bär än med frysta?
 
  • Gilla
Reactions: Ray
Jag blir helt matt av att ha råd att försöka handla klimatsmart, stötta svenska bönder, gynna eko, undvika salmonella och antibiotika, undvika cancer etc:arghh:

Ibland saknar jag snabbmakaroner (euroshopper i såndär säck) och märkeslös ketchup.

Håller med dig men gnäller lite ;)

Ja, men hela grejen att det är lättare att hitta färska bär från andra sidan eu än att hitta svenska bär i Sverige, det är det jag stör mig på. Vi har växthus och annat även i Sverige, men visst det är dyrare att köpa in från svenska bönder än det är att frakta från andra sidan jordklotet. Helt galet.
Samma sak med larmet om ruttet brasilianskt kött, varför importera kött från BRASILIEN? :banghead::yuck:
 
Hm, kollade Livsmedelsverkets hemsida, kok-kravet gäller bara frysta hallon.

"Koka frysta importerade hallon innan du äter dem

Norovirus orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.

Frysta, importerade hallon
Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Varför behöver man inte koka importerade färska hallon?
Det är möjligt att färska hallon skulle kunna ha norovirus, men vi har hittills inte haft några utbrott med färska hallon och därför ger vi heller inga kokningsråd.

Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten
Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013."

Då verkar det tvärtom säkrare med färska bär än med frysta?
Precis vad jag oxå läste!
Vem vill ha kokta frysta hallon som garnering på tårtan till exempel? Och visst- man kan ju låta bli hallon i mars men...
 
Ja, men hela grejen att det är lättare att hitta färska bär från andra sidan eu än att hitta svenska bär i Sverige, det är det jag stör mig på.
Samma sak med larmet om ruttet brasilianskt kött, varför importera kött från BRASILIEN? :banghead::yuck:
Billigt...?
 
Jag blir så matt på sådana här diskussioner. Jag är helt inne på att man måste gynna svenska bönder och den svenska ekonomin. Där är det inget snack om saken. Men att utländska bär skulle vara farliga är ju bara så galet. Hur överlever människor i andra länder ifall allting är så farligt utomlands?

Varför tror svenskar alltid att Sverige är bäst på allting? Andra länder klarar också av att odla med kvalitet och säkerhet, eller bygga saker etc, etc.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Dejtingtråden del 38
  • Skidåkning
  • Secret Santa 2024

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp