Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Hur vet man hur hög ett föl kommer att bli?

B

blondi3958

Det står iannonser typ: blir ca. 165cm.

Hur vet man det om hästen inte är färdigväxt?
KAn man räkna ut det på något sätt?

Har hört att man kan räckna ut det vid en viss ålder på hästen.Stämmer det?
 
Följande är hämtat ur Hästhållning i praktiken:
Hur hög blir hästen? Det finns ett gammalt beprövat sätt att från och med ett års ålder uppskatta den höjd som hästen kommer att ha som vuxen. Med ett balsnöre mäter man avståndet från hästens armbåge till yttersta spetsen på kotan. Håll kvar snöret vid armbågen och mät ut samma avstånd uppåt. Resultatet är den slutliga mankhöjden.

Jag har aldrig själv testat om det stämmer, men en ungefärlig höjd borde man väl kunna få...
 
M

md5krist

Tyvärr stämmer det inte så bra :( I synnerhet inte om man har hyfsat högställda, långbenta hästar. Då visar det måttet att de ska bli mycket större än vad de verkligen kommer att bli.

Misstänker att de som skriver sådana angivelser går på hur stora syskonen varit, hur stora föräldrarna är och så vidare. Ganska osäkert även det alltså.
 
D

Domaren

Ja då blir min ena häst 187 cm när hon växt färdigt, jag tror hon blir stor men jag är ganska säker på att hon inte blir så stor.
 

ameo

Moderator
Man kan inte veta hur stor fölungen komemr bli i slutänden.
De flesta som säljer fölungar gissar nog utifrån hur stora föräldrarna är, vad föräldrarna ev lämnat för storlek på avkommor tidigare och hur stor fölungen ser ut att vara.
Fast man kan bli lurad av det också. Min hblhingst var relativt liten som föl och jag var helt bombis på att han int eskulle bli särskilt stor, (stor mamma, liten pappa). Han är nu färdigväxt och *bara* ca 175 cm.... :crazy:

Tattarmåttet, som nändes ovan, fungerar på de hästar som inte är väldigt högställda. Dock först efter 1½ års ålder, så benets alla tillväxtzoner ärs slutna - innan dess är det väldigt osäkert!!
 
Jag utgår från vad modern lämnat tidigare, hur stor hon är själv och vad den hingst jag använt brukar lämna (det finns snitt uträknat på hingstarna) samt hur stor fölungen är, hur den växer och på känsla.
Oftast stämmer det ganska bra. Mina ston är ganska jämna i sitt nedärvande av storlek, men det kan man ju inte veta förrän de har haft ett antal fölungar att jämföra med..
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6451 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Tävling Hej! Mitt namn är Astrid Tillback. Jag är en tretton, snart 14-årig hästtjej. Jag har stora ambitioner och vill inget hellre än att...
2
Svar
23
· Visningar
1 312
Anläggning Vet inte om jag lägger tråden rätt, men hoppas det. En bekant har ett något föråldrat sätt att hålla hästar på och vet inte riktigt hur...
2 3
Svar
44
· Visningar
4 060
Övr.Hund Jag kommer köpa min första hund inom sinom tid och försöker sätta mig in i linjer osv. Är totalt novis på detta med SKK avelsdata och...
Svar
7
· Visningar
553
  • Artikel
Dagbok Var så nära i tiden som för ett halvår sen typ bombsäker på att jag inte ville ha fler barn, av främst praktiska skäl. Har funderat...
2
Svar
20
· Visningar
1 350

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vaccinerade mot Covid-19
  • Att inte betala
  • Vad gör vi del CXXXI

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp