Klinikrapport för ofräscha araben

Alexandra_W

Trådstartare
Araben har ju känts ofräsch, inte halt, men ovillig och galoppen har trasslat. Min känsla som aldrig sviker har sagt att det är något fel, något högt i vb. Å andra sidan har jag i tre år sagt att vb är inte fräsch, men inget hittat något förrän i juni, men då "bara" överansträngda muskler kring hö bakknä. Har väntat 3 v på kliniktid och idag var det dags.

Klinikrapport... av Alexandra_W (läst 2 gånger, 0 kommentarer)
29 aug 2003 - 18:47
Ja, vad säger man...

Var in med Vision på MK idag. Hade "skräck" för två saker. Dels att de inte skulle hitta något, och dels att de skulle hitta någon otäck röntgenförändring. Var mest rädd för det senare eftersom det kändes som det satt högt vb.

vet tittade på honom, och Vision fick massa beröm för hur fin han var exteriört, hur fint skodd han var och hur fin han var muskulärt. Jättefin i ryggen med.

Travade upp ohalt. Longerades sen och syntes ju direkt att han sparar vb i båda varven. I vä varv vill han inte galoppera alls utan bara ökade traven mer och mer. vet tyckte på skämt att jag kunde starta honom på solvalla. I höger varv galopperade han men knackigt som fan och det där "benet hakar fast upplyft" syntes tydligt.

Fick återigen beröm för sin gång och sitt fina hasarbete för att vara arab, att han är luftig och fin bak.

Böjdes, och liten markering som värmde ur när knäet fram böjdes. 1 grad halt när hasen böjdes bak, som inte värmde ur. Ganska liten hälta mao, men ändock en reaktion.

Bedövade hasen och böjprovshältan försvann, och han blev mycket bättre vid longering även om några enstaka steg fortfarande var knackiga.

Så, in på röntgen, 4 plåtar på hasen vb från olika vinklar. Sen ut i boxen och vänta. 5 minuter senare kommer röntgenpersonalen ut och ber att få in honom igen. På SKOJ säger jag "ajdå, det låter oroväckande". varvid de svarar "Jaa..". Där knöt sig min mage rejält..

Än värre blev det när han kom in och jag förstod att de vill ha en jämförelsebild av hö has. Röntgenkillen sa utan omsvep att det var en stor, ful förändring i hasen..

Sen vänta, och sen kom vet. och han började med att säga att det var en liten förändring, och när jag tyckte att "den ena säger stor, du liten, hur är det eg?" så "erkände" han att han försökt mildra det hela lite och att det faktiskt var en stor förändring v.b. På h.b såg det okej ut, men någonting som hade med glidleden att göra var betydligt mindre än normalt. Fast det var inte så oroande, bara att det var så liksom.

Svårt att förklara hur det ser ut på v.b. men jag fick se bilderna, och det är TYDLIGT. Där det ska vara halvcirkelformat så är det en stor "inbuktning". Tacka fasiken för att benet hakar fast liksom...

Ingen av veterinärerna där hade någonsin sett något liknande (Såklart att Vision hittar på något grymt ovanligt). Det POSITIVA var att det INTE sitter på en viktbärande del, utan det påverkar bara när han LYFTER bakbenet från marken.

Prognos var väldigt svårt att ge, de hade dels som sagt inte sett något liknande, dels så beror det ju på individen. Men veterinären trodde definitivt att han skulle klara skogsridning. Men någon tävlingshäst blir han nog aldrig, och frågan är ju om han klarar dressyr eller krav över huvud taget.

Han är sprutad med tuppkam och kortison i hasleden. Liten hage en vecka, sen vanlig hage. Börja skritta uppsuttet om 10 dagar och sen skritta en vecka. Sen lättare trav och galopp rakt ut i skogen till å.b.

Är han bra då så är det "bara" att köra på och se hur mycket han håller för. Det finns ju en minimal chans att inflammationen kommer från något annat (sträckning etc), men det troligaste är väl från förändringen. Är han INTE bra vid å.b. behandlar man igen. Hjälper inte det kan man prova att med titthålskirurgi gå in och skrapa rent taggigheten som blivit vid förändringen. Men det finns ju inga garantier att det hjälper, men kanske.

Så... både positivt och negativt. Det var otäcka röntgenförändrigar som jag varit rädd för, de var dessutom stora. Däremot sitter de på ett HYFSAT bra ställe, och jag behöver inte ta bort nu iaf, utan han ska hålla för skogsridning/promenadridning iaf. Så triangelmärkning känns väl som en ganska rimlig fortsättning, men det beror helt på hur han svarar eller inte svarar på behandling.

Men som sagt, tävlingshäst lär han inte bli, men viss ridnings ka han hålla för, och det är huvudsaken för mig. Kan ge upp hur mycket som helst bara jag får ha honom kvar.

han fick som sagt supermycket beröm, vilket ju gläder små ägarhjärtan otroligt =)

Jag tror inte riktigt jag hunnit fatta än, är nog bara det att jag inte behöver ta bort som gått in...

Vet var fö JÄTTEBRA!

Och..GISSA om jag tänker friröntga Kele när hon har åldern inne!

/Alexandra - nog ganska chockad..
 
Åh, vad trist! Men skönt att de hittade problemet i alla fall.Och det verkar ju hoppfullt att han ialla fall kan hålla som promenadhäst, det måste ju kännas hur skönt som helst!Det är ju trist att han inte kan tävlas, men som du skriver-huvudsaken är ju att man ändå får ha hästen kvar! Kul också att höra så mycket beröm - sug åt dig bara!
sånt blir man otoligt glad över att höra!
Usch, nu blir jag ännu nervösare inför tisdagen.....
Lycka till iaf, allt kommer att ordna sig!
 
Oj... :( Så du hade rätt iaf.

Känns ju skönt att det trots en tråkig prognos inte är JÄTTEilla iaf. Också skönt kan jag tänka mig att hitta en bra veterinär som du trivdes med?

Håller tummarna för att behandlingen ger bra resultat! *kramar om*
 
Jo, jag hade rätt... Fast det skulle vara jävligt kul att ha FEL någon gång..

men samtidigt skönt att veta VAD det beror på. och vet var SUPERB!

Nu hoppas jag bara att det går att få honom att fungera på en nivå han trivs med, det är det enda som spelar någon roll för mig. vad jag får försaka och offra för det är skitsamma, det enda som jag bryr mig om är få ha honom kvar OCH han mår bra (han trivs ju tyvärr inte alls med att bara gå i hagen, så någon form av ridning måste han få. Men om allt annat skiter sig kanske man kan köra in honom och ha honom som promenadkörhäst. Tiden får väl utvisa..)
 
Din häst kan vara glad som har dig som ägare, du resonerar HELT rätt,hästen i första hand - bara den är lycklig och nöjd,så är matte nöjd!:).
 
Tack, det värmer =)

Förresten, jag pratade nyss med en kompis. Min hästs halvsyster blev utdömd i år, pga medfödda förändringar. Och jag ville ju såklart veta lite mer om VAD det var för förändringar. och..suprise suprise..det är samma sak, det enda frågetecknet är om det sitter på samma ställe. Jag ska be om en utskrift av röntgenbilden på återbesöket, och hon ska begära ut plåtar från sin klinik (hennes häst är dock i himlen nu pga det) så ska vi jämföra...
 
Intressant, vad är namnen på föräldrarna, (pm:a mig om du inte vill skriva officiellt).
Har han föresten inte haft någon hasledsgalla??
Ett ungsto vi hade fick en äppleliknande galla, varvid tog henne till röntgen. Hos henne var det tvärt om, leden var inte skålad alls.
 
Vad kan man nu säga om detta?

Måste kännas skönt att efter alla år äntligen få veta precis vad som kännts fel med hästen hela tiden, men tråkigt att det inte var bättre nyheter än de just fick.

Vi har också en häst som har liknande förändringar men på ena framkotan, ett nu fyraårigt sto (Eng. Fullbl.) som vi hoppades mycket på.

Efter diverse undersökningar, röntgen och behandlingar första gången hon blev halt så uppkom då detta, och boxvila 6 månader bestämdes, fanns ju en minimal chans att detta kunde växa bort... Efter 6 månader sattes hon igång och skrittades, travades, galopperades allteftersom vi kollade att hon pallade. Får ibland återfall men hältan går över på någon vecka.


Vet sa samma sak till oss, att hästen inte kommer att hålla för tävlingsliv i slutändan, avel är också uteslutet eftersom det är genetiskt betingat så det var bara att mjukstarta och se hur långt hästen skulle palla helt enkelt.
Så har vi pendlat i över ett år nu, varje dag hältkontrolleras hon, vila och träning, mest longering, skogsridning, lätt dressyr...


Det som funkat bäst är att träna 1 månad, vila 1 vecka, så de hinner ta igen sig ibland. Hoppas din Vision åtminstone pallar som skogsluffare och lätt träning utan problem.

Förstår dig till fullo vad du går igenom nu, men med en bra igenomtänkt plan och öppna ögon och öron så går det att ge dem ett hyfsat bra liv iallafall. Lycka till!
 
Tips ang föräldrar. Kolla min hemsida på Visions sida.

han har fått en genomgående hasledsgalla ja, som ökar vid arbete. Aldrig varit gallig förr, utom för två år sen när han hade erlichios, och då fanns ju hakningsbeteendet med (finns på video tack och lov!). Försvann dock efter erlichiosbehandling. Antagligen kom det då för att tre ben hade ledinfl, och han kunde inte avlasta v.b. längre. När man fick bort de andra infl så blev det uthärdligt igen. Men nu här för 3 veckor sen när problemen började igen så kom hasledsgalla. Den som oroat mig mest..och tja..vad säger man?

Det kan dock vara min smala lycka att han varit så mkt skadad och haft erlichios. han har ju vilat och varit under igångsättning nästan hela livet, och detta kan ha gjort att han inte fått pålagringar (som kompisens sto, som tävlat framgångsrikt i flera år innan det upptäcktes. Hon hade massor med pålagringar. Hennes vet sa att om hon INTE ridit hästen så mkt i form så hade hästen nog tuffat på tills den var 16 - 17 iaf...)
 
Jadå, jag har (än iaf) gott hopp om att få honom att fungera på NÅGON nivå. Vilken bryr jag mig inte om, sålänge HAN är nöjd så är jag nöjd som sagt.

och jag kommer ju försöka spruta den här gången och en till, och sen om det behövs gå in och skrapa rent taggighetern kring det defekta området. Och sen lär jag väl prova mig igenom allt annat möjligt och omöjligt innan jag ens tänker tanken på att ge upp. Den hästen och jag har varit igenom så mycket, jag älskar honom och han dyrkar mig. Och han har trotsat oddsen så många gånger så nog jäklar ska vi klara det en gång till *peppning pågår*
 
Det får vi verkligen hoppas, för jag lovade honom vid kvällsfodringen att vi skulle det (fixa detta). och jag kan ju inte börja ljuga för honom efter fyra år liksom, så nu är det nog bäst jag ser till att få honom att klara terapiridning i skogen i alla fall. Det värsta är väl att han hakar fast i galoppen och det kan ju vara svårt att göra något åt, men vad sjutton, vi har minst en ledsprutning till och en titthålsoperation att prova innan vi behöver börja få panik över det..

*försöker fortfarande peppa sig själv, så kanske jag aldrig drabbas av insikten av vad det här kan innebära.. Och vad säger de, positivt tänkande gör underverk?*
 
Usch så tråkigt!! :( Men nu vet du ju iaf exakt vad det är och kan försöka göra något åt det! Och beröm åt dig som är så observant!!

Lycka till med allt, jag håller tummen stenhårt för er!
 
jajemen,positivt tänkande gör underverk!!(ska jag säga som höll på att deppa ihop senast i veckan :)!
Vi kanske ska ta och starta upp ett rehabiliteringscenter för våra hästar, de verkar ju ha samma problem, så kan vi ju peppa och deppa tillsammans?? :D
 
och så kommer jag med frågan man inte får brys ig om eg... Tar försäkringen dessa ingrepp??? Det kan bli ganska dyrt med operationer annrs ju... Om du triangelmärker, får du ut så att det täcker alla kostnader?
OBS! Jag säger inte att man inte ska göra det ändå, jag hade också gjort allt för min "bäbis". Det har jag ju också lovat den dagen jag köpte honom....
 
Jag funderar för högvarv på försäkringen just nu. Han är A1 försäkrad med dubbel vetvård. 40 000 kr i livvärde, 40 000 kr/år i vetvård. årsförfallodag i februari 04.

Jag har reservationer för livbeloppet över 30 000 kr för hältor bägge bak och ryggen.

Så, i realiteten har jag en A1 i 30 000 kr med vetvård för 40 000 kr/år.

Försäkringen ska utan problem ersätta veterinärvården, finns ju inga rservationer.

DÄREMOT vet jag inte vad som händer om jag försöker T-märka. Dels vet jag inte om de går med på det iom att det är medfött/gammalt, dels vetefan om jag får reservationer i vetvårdsförsäkringen då.

Men som sagt, den ska täcka behandlingen av hasledsinflammationen och hältutredningen som gjordes idag, den ska även täcka ytterligare hasledsinflammationsbehandling och ev titthålsopertaion (artoskopi).

Sen vetefan vad den täcker och inte täcker, det är något jag måste ta reda på när det behövs.
 
Jag har försökt leta rätt på en bild på hur det ser ut i hasen, och rita in var det är en urgröpning.

Jag vetesjuttom om jag ritade på rätt ställe (svårt när de inte är tagna från exakt samma vinkel). men är det inte där jag ritat är det på den andra, likadana. Men jag TROR det är rätt.

http://hem.passagen.se/xyplex/hasbild2.jpg (ta bort http:// om det inte fungerar).

" RTG visar oregelbundenhet i mediala styrlisten i VB - på den mest dorsala punkten (missbildning, gammal OCD eller cysta?)"

Det finns dock inga spår efter lösa benbitar från gammal OCD eller något, och det är en jämn, fin urgröpning. Stor är den också *bleh*

Jag fattar ju allt utom "styrlisten", ett ord jag aldrig hört. Å andra sidan när jag hade rtgbilderna framför mig och dessutom ett ben från en häst (skelett/leder) så var det superenkelt att fatta.

Nåja, någon kanske är intresserad.. Och det förklarar ju precis varför det sett ut som om benet hakar fast i upplyft läge, för det är ju precis det som händer..
 
Usch, din stackare....
Jag har en arbetskamrat som hade en häst som hade ett aldrig tidigare likadant fall. Hon fick extra undersökningar mm gratis för att dom skulle kunna forska lite mer ingående. Tyvärr kan man inte alltid bestämma när och hur detta ska ske. Kankse ändå ett alternativ för att få reda på problemet. Det kan ju bli hur dyrt som helst.
Det var en specialist från Gbg som ville ha fler bilder.
(undersökning var i Skåne)
Tyvärr fick hon ta bort sin häst men du kan PMa mig om du vill kontakta henne.
Beträffande föräkring, t märkning mm så hade hon precis köpt hästen så försäkringen täckte inte. JAg kan bara säga att jag tycker så SYND om er båda, och hoppas att det inte händer någon igen... :cry:
 

Liknande trådar

Hästvård Min ena häst (shettissto, 1 år) har den senaste tiden ofta haft lös avföring. Första gången jag lade märke till det var det ganska kort...
Svar
11
· Visningar
1 616
Senast: CaisaCax
·
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
6 038
Senast: Blyger
·
Kläder & Bli fin Är i mitten av de trettio och har på senare år upplevt att det är så himla svårt att hitta kläder att ha på sig. Har tidigare i livet...
Svar
9
· Visningar
1 867
Senast: Buzzter
·
Hästhantering För cirka 5 månader sen köpte vi dotterns första ponny, "världens tryggaste och snällaste barnponny". Provridningen gick ok, dottern var...
Svar
13
· Visningar
3 568
Senast: Mabuse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 11 🐈‍⬛🐈
  • Guldfasanerna
  • Annonsera mera hundar 2

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Bestickkorg eller bestickhylla
Tillbaka
Upp