Bukefalos 28 år!

Matsvinnet

Jag börjar inse att jag förmodligen inte vet hur en normal paprika ser ut
Fast... vad är normalt?

Det finns ju en hel massa olika varianter bland frön och om man har optimala betingelser i form av ljus, värme, gödning och vatten så blir de stora.Eller?
 
Intressant, jag läste just om det här i helgen och har undrat många gånger över varför så mycket slängs och varför det är sånna krav från EU och uppköpare hur frukt och grönt ska få se ut. :cautious:

Grannen får massor med bröd till vildsvinen, men när jag har frågat en annan butik om frukt och grönt som slängs för att ge till djur har jag nekats. Nu plockar jag istället med mig från jobbet, det är ett ruskigt fruktsvinn då vi får fruktkorgar varje vecka och den frukt som är kvar när en ny korg kommer slängs i soporna. Mina höns älskar bananer och päron och hästarna tackar inte nej till äpplena. :d

Det som också är intressant att i det stora svinnet räknas även kaffesump och bananskal, jag såg att frågan om vi skulle börja äta sånt för att minska svinnet redan varit upp i artiklarna. :idea: Här hemma hamnar allt vegetabiliskt som inte äts upp av mig eller (o)djuren i komposten, det mesta animaliska avfallet tar vov och katter hand om och jag skulle gärna köpa utgånget kött till rätt pris till hunden. :up:
 
Fniss.
Då rekommenderar jag en titt i frökataloger på nätet. Impecta.se, Runåbergs fröer etc. Det finns massor av sorter. och då har vi ändå inte andats ett ord om tomater. Vanliga tomater... jo tjena.... :D
Ja TOMATER är en helt annan sak, där har jag faktiskt lite erfarenhet :)
Vilket innebär att jag inte längre klarar av att köpa tråkiga tomater på vintern, när jag vet hur de ska dofta och smaka.

Impecta.se sa du? Måste kolla...
 
Intressant, jag läste just om det här i helgen och har undrat många gånger över varför så mycket slängs och varför det är sånna krav från EU och uppköpare hur frukt och grönt ska få se ut. :cautious:

Grannen får massor med bröd till vildsvinen, men när jag har frågat en annan butik om frukt och grönt som slängs för att ge till djur har jag nekats. Nu plockar jag istället med mig från jobbet, det är ett ruskigt fruktsvinn då vi får fruktkorgar varje vecka och den frukt som är kvar när en ny korg kommer slängs i soporna. Mina höns älskar bananer och päron och hästarna tackar inte nej till äpplena. :d

Det som också är intressant att i det stora svinnet räknas även kaffesump och bananskal, jag såg att frågan om vi skulle börja äta sånt för att minska svinnet redan varit upp i artiklarna. :idea: Här hemma hamnar allt vegetabiliskt som inte äts upp av mig eller (o)djuren i komposten, det mesta animaliska avfallet tar vov och katter hand om och jag skulle gärna köpa utgånget kött till rätt pris till hunden. :up:
Börja dumpstra vet ja, djuren kommer att bli överlyckliga och går du ett steg längre så kommer ditt matkonto att gå ner på noll (sa han som nyss satt i sig saffransostkaka med grädde och hjortronsylt på samt rostad fralla med gourmetsmör och blå Castillo på som jag "hittat på ett ställe"). :angel: :d
 
Impecta.se sa du? Måste kolla...

För din egen säkerhet, låt bli. Usch vad mycket spännande det finns där! Kan utan problem plocka ihop fröer för flera tusen.. Sen ska ju allt få plats att odlas någonstans också. :angel:


Angående grönsakernas storlek. Vissa sorter ger stora frukter, andra små. Bra odlingsbetingelser kan ge megaskörd hemma i köket.
Förra året skördade jag zucchini som vägde nästan 4 kg. EN zucchini. Hade fem plantor och så mycket frukter att jag kunder bada i zucchini.. Odlade i ren hästgödsel och vädret var perfekt.

Och varför, varför envisas folk med att klämma på frukt och grönt i butiken?! En del klämmer sönder allt från avokado till tomat :banghead: Då blir det förstört och hamnar i skräpet..

Är lite engagerad i det här med bokashi-kompostering. Läst om ett par kaféer där entusiaster samlar in kaffesump och komposterar. Bra initiativ! Sumpen blir till näringsrik jord och kan användas att odla något gott och fint i. Perfekt!
 
Har ni roat er med att titta på hur folk gör i mataffärer? Det har jag. I princip varje gång jag tittar på någon som tar tex frukt så ser jag att de inte bara tar några äpplen utan de kollar igenom i princip varje synligt äpple, lägger bort de som inte ser perfekta ut och efter mycket om och men har de sina äpplen. Sedan kanske de tar apelsiner, då gör de likadant där och klämmer även på varje apelsin för att hitta de bästa. Sedan ser jag personal komma gående och plocka undan de "fula" frukterna lite då och då. De beter sig likadant men väljer ju då de som andra kunder generellt ratar.

Inget jättekonstigt egentligen, det är ju klart att den som handlar vill ha bra varor, men nog skulle människor behöva tänka lite på att ett äpple kanske inte är dåligt bara för att det har en lite märklig form eller fläck.

Fast om jag betalar fullt pris vill jag ha frukt och gront som haller mer an over dagen. Sjalvklart plockar jag ut de frukter och gronsaker som ser frasha och fina ut. Jag klammer dock inte ... men studerar noga hur det ser ut och luktar.

<snip>
Tyvärr har iaf inte vi personal till att sätta reapris på dålig frukt/grönt :( men vet att diskussioner finns!

Har har manga butiker en speciell lada som de lagger secunda frukt och gront i ... och en for brod som inte ar dagsfarskt. Det saljs ofta till mindre an halva priset och ar tillrackligt bra for att man ska valja det. Det ar datum markt sa det ar latt for kasorskan att se att det ar nedsatt.
Men har anvands ofta ett "Honor system" dar man forvantas vara arlig och saga varifran man tar produkten ... och de allra flesta "nar upp till de forvantningar som stalls pa dem och ar arliga".
 
Börja dumpstra vet ja, djuren kommer att bli överlyckliga och går du ett steg längre så kommer ditt matkonto att gå ner på noll (sa han som nyss satt i sig saffransostkaka med grädde och hjortronsylt på samt rostad fralla med gourmetsmör och blå Castillo på som jag "hittat på ett ställe"). :angel: :d
Varför skulle jag det? :confused:
 
Intressant diskussion. Jag tycker överlag att diskussionen om livsmedel - både om matsvinn, kvalitetsaspekter, djurhållning och ekologiskt - i omotiverat hög grad lägger ansvar för snart sagt allting på konsumenterna. På det viset är artikeln lite befriande.
 
Intressant diskussion. Jag tycker överlag att diskussionen om livsmedel - både om matsvinn, kvalitetsaspekter, djurhållning och ekologiskt - i omotiverat hög grad lägger ansvar för snart sagt allting på konsumenterna. På det viset är artikeln lite befriande.

Man kan knappast förvänta sig att konsumenterna kan inhämta och tolka all information korrekt och sedan rationellt agera. Det är mer politik. Jag menar att vi har konsumenter som tror på spöken, röstar på SD, tror att veganism ska rädda världen och andra uppfattningar baserade på annat än kunskap. Hur ska dessa klara ansvaret?

Sedan är ansvaret inte litet, men man kan inte skjuta över ansvar på konsumenter som är rimligast att lösa i politik och lagstiftning.
 
Arbetar i butik och det är sällan kunderna väljer fula/kantstötta/övermogna frukter... Det plockas mkt noga!
Och ofta kommer de fram till oss med ngn ful frukt som de tycker vi ska plocka bort.
Tror det är för att många tycker att just frukt o grönt ska vara fräsht och färskt? Packad mat köper de gärna på kort datum.

Tyvärr har iaf inte vi personal till att sätta reapris på dålig frukt/grönt :( men vet att diskussioner finns!

Självklart är jag mot att slänga mat. Jag vill bara uttrycka att jag verkligen förstår den person som plockar det friska päronet som är bredvid det ruttna. Eller tar en omöglig satsumas istället för en möglig och därmed "plocka mycket noga". Även om du skär bort det ruttna när du kommit hem så får du ju betala för det. Ett halvt päron för hela kostnaden, päron är tunga och man ville kanske hellre ha ett helt päron för femton kronor istället för ett halvt päron för femton kronor.
 
Självklart är jag mot att slänga mat. Jag vill bara uttrycka att jag verkligen förstår den person som plockar det friska päronet som är bredvid det ruttna. Eller tar en omöglig satsumas istället för en möglig och därmed "plocka mycket noga". Även om du skär bort det ruttna när du kommit hem så får du ju betala för det. Ett halvt päron för hela kostnaden, päron är tunga och man ville kanske hellre ha ett helt päron för femton kronor istället för ett halvt päron för femton kronor.
Givetvis vill vi alla ha full valuta för våra pengar, men sorterandet stannar inte på den nivån du beskriver. Svenska äpplen t.ex har ju ofta, inte helt blankpolerade skal. De som då har små variationer, alltså små fläckar som inte är skador eller övermognad, blir alltid kvar till slutet. Så på den nivån är det där jag arbetar. Jag har svårt att tro att vi glesingar skulle vara så ovanligt kräsna.
 
Grannen får massor med bröd till vildsvinen, men när jag har frågat en annan butik om frukt och grönt som slängs för att ge till djur har jag nekats. Nu plockar jag istället med mig från jobbet, det är ett ruskigt fruktsvinn då vi får fruktkorgar varje vecka och den frukt som är kvar när en ny korg kommer slängs i soporna. Mina höns älskar bananer och päron och hästarna tackar inte nej till äpplena. :d:up:

Fast, är vildsvinen vilda? Jag trodde jag hörde ett program häromåret som pratade om att det var ett jätteproblem att bönder matade vildsvin med diverse så att mängden blev uppsvälld i jämförelse med den ekologiskt hållbara och att det inte var tillåtet, eller inte borde vara det. Det borde vara detsamma med rådjur, vitsen med att mata vilda djur med mat borde rent miljömässigt inte egentligen vara en vinst. Tama däremot.

Det som också är intressant att i det stora svinnet räknas även kaffesump och bananskal, jag såg att frågan om vi skulle börja äta sånt för att minska svinnet redan varit upp i artiklarna. :idea: Här hemma hamnar allt vegetabiliskt som inte äts upp av mig eller (o)djuren i komposten, det mesta animaliska avfallet tar vov och katter hand om och jag skulle gärna köpa utgånget kött till rätt pris till hunden. :up:

Det är jättekonstigt att det räknas som svinn. Det var någon beräkning som räknade med benen och huden i köttsvinn som jag läste om också.
 
Givetvis vill vi alla ha full valuta för våra pengar, men sorterandet stannar inte på den nivån du beskriver. Svenska äpplen t.ex har ju ofta, inte helt blankpolerade skal. De som då har små variationer, alltså små fläckar som inte är skador eller övermognad, blir alltid kvar till slutet. Så på den nivån är det där jag arbetar. Jag har svårt att tro att vi glesingar skulle vara så ovanligt kräsna.
Aha, jo det är ju udda. (tycker att vissa av de små fläckarna antyder att äpplet är godare). Men du skulle trott detsamma om mig. Häromdagen tex upptäckte jag tex att 1/4 av äpplena var urgulliga mini. Tänkte att de nog inte var så populära men väldigt gulliga, så jag plockade dem (läs tittade bland äpplena och sträckte handen efter de små. Jag rotade inte.)
 
Fast, är vildsvinen vilda? Jag trodde jag hörde ett program häromåret som pratade om att det var ett jätteproblem att bönder matade vildsvin med diverse så att mängden blev uppsvälld i jämförelse med den ekologiskt hållbara och att det inte var tillåtet, eller inte borde vara det. Det borde vara detsamma med rådjur, vitsen med att mata vilda djur med mat borde rent miljömässigt inte egentligen vara en vinst. Tama däremot.
Ja, de är vilda och de matas in för att skjutas. Jag lägger inte ut något alls åt vilda djur, utom frön till småfåglar. Om de däremot kommer och äter av den frukt jag lägger ut åt hönsen eller ekorrar och igelkottar tar för sig av fågelmaten gör det mig inget alls.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Guldfasanerna
  • Senast tagna bilden XV
  • Skäller på andra hundar

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Hämta eller sälja? Toyota Auris
Tillbaka
Upp