När slutar fjordingar att växa?

P

Provincia

Hej!
Jag ahr en fråag som jag skulle vilja ha ett svar på! :banana:
När slutar fjordingar att växa?
 
M

martina

Hej Provincia ;)

Om jag inte mins helt fel så slutmäts fjordingarna när dem är 8 år!
 
P

Provincia

Nej men hejsan! :)
Men de kan fortdarande växa eller? Min har nyss fyllt åtta och hon har vuxit det senaste året och blir bara större och större :)
Jaha, var vänder man sig då? Kanske en dum fråga.. Kan veterinärer göra det?
:banana:
 
G

Gul22

Menar du slutmätning?
Det gjorde en mätman (kvinna förståss) men under uppsikt av en vet. som ska intyga att hästen mår bra inte är drogad eller har varit utan mat och vatten si och så länge.
Skiljer det mindre än 2 cm från förra mätningen måste slutmätning göras av två mätmän. Fortfarande under uppsikt av vet.
Slutar och växa på bredden gör dom aldrig. :smirk:
 
P

Provincia

Jag menar mer om de fortsätter att växa efter att de slutmäts, till vioken ålder ungefär? :)
 
G

Gul22

Jag vet inte hur länge de växer ... på höjden. :) Det är olika antar jag. Vår stora valack växte till närmare 8 års ålder på alla håll liksom, den andre han var färdig vuxen när vi köpte honom och den tredje han är 2 år och växer så det knakar; höjden och grovleken men han hör till undantagen som bekräftar reglerna när det gäller fjordingar. Han blir inte överviktig hur mycket mat han än får.
 
P

Provincia

Min fjorda är 8 år nu och hon växer vill jag lova.. :) Vad är "maxgränsen"? Har hört det var något med 1.50 elelr så? Stämmer det? :confused:
 
Det har funnits en tråd om "maxgränsen" på fjordingar har jag för mig. Isåfall är den nog arkiverad nu...
"Min" gammeldam mättes iallafall till 1.52 för ett antal år sedan...
 
Det finns ingen maxgräns eller minimigräns. Så länge hästen går att användas till det man vill ha den till så får den i princip vara i vilken storlek som helst.
Det har i alla fall jag lärt mig, min fjorda är nämligen 129 cm så hon ligger lite under normalhöjden :)
 
G

Gul22

En fjording med grönt pass är alltid en fjording hur stor eller liten den än är. Det finns ingen gräns. Den minsta jag sett var en tvilling 126 i mkh. Den största var NM-vinnare i hoppning i år från Norge, 158 i mkh. Båda två hade gröna pass ... motsvarande vad de har i Norge då förståss.
Hur stor är din fjorda nu då?
 
M

martina

Maxgränsen har jag ingen aning om men jag vet en som var 157 cm och som tävlade i Fjord SM.
 
P

Provincia

Så sött med minifjordingar! :love:
Hon är ca 1.45, men växer fortafarande. Men så det finns alltså ingen maxgräns, det var skönt att höra! :) Vet inte hur mycket hon växer till, men jag har alltid undrat om det finns någon maxgräns för dem. Tack för alla svar! :banana:
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Vi har för ett tag sedan fått hem en ponny. Tidigare ägare sa att hästen behöver skos var 8 vecka, men nu har det gått sju veckor...
Svar
9
· Visningar
1 245
Senast: Dessie2010
·
Hästmänniskan Jag har min fjording utlånad på foder sedan augusti. Jag gjorde ett spontanbesök för att hälsa på henne och möter en välskött häst vad...
5 6 7
Svar
128
· Visningar
11 091
Senast: warg
·
Samhälle I år har båda de mediciner jag använder regelbundet varit slut i hela Sverige i månader. För något år sedan fick jag inte tag i metacam...
2
Svar
38
· Visningar
1 451
Skola & Jobb Hej, är det någon som studerar till programmerare eller liknande, på distans? Skulle ni vilja berätta lite mer? Vad tänker ni om...
Svar
7
· Visningar
523
Senast: Tonto
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp