- Svar: 48
- Visningar: 2 933
Tänk om din häst kunde tala om för dig om den ville ha på sig ett täcke eller inte? Enligt en ny studie går detta att lära hästen. Men det krävs lite träning.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Bara för att förstå dig: Menar du att du inte tror att hästar kan föreställa sig olika scenarion och välja mellan dem?Enligt min förståelse saknar hästar helt den delen av hjärnan som människor använder för att tänka abstrakt och "som om". Så rimligtvis bör de endast kunna avgöra sitt täckesbehov i absoluta nuet, inte senare under dagen tex
Jag tänker det innebär att även om de kan känna av tex kommande regnväder så kan de inte koppla den känslan till ett abstrakt täckesbehov?
Ja precis. Så vitt jag vet saknar de föreställningsförmåga osäker på vad den delen av hjärnan kallas men har läst på flera ställen att den saknas, eller åtminstone inte utnyttjas på samma vis som hos oss människor.Bara för att förstå dig: Menar du att du inte tror att hästar kan föreställa sig olika scenarion och välja mellan dem?
Tack för att du utvecklade! Jag är inte så insatt i vad forskningen säger runt detta och önskar jag var lite mer påläst, för då hade vi nog kunnat diskutera mer givande kring det. Men jag undrar lite spontant i alla fall hur hästar i så fall fattar beslut. För att fatta i alla fall en viss sorts beslut måste man ju kunna föreställa sig två alternativa scenarion och välja det ena. Undrar också hur mycket tillfälle hästar ges i vanliga fall att fatta egna beslut/göra egna val, och hur mycket det spelar in (dvs. lite nature/nurture och inlärd hjälplöshet etc.)Ja precis. Så vitt jag vet saknar de föreställningsförmåga osäker på vad den delen av hjärnan kallas men har läst på flera ställen att den saknas, eller åtminstone inte utnyttjas på samma vis som hos oss människor.
Imo känns det också rimligt för så väl utrustade flyktdjur. De har egentligen allt de behöver för att klara sig själva, effektiv päls, social förmåga osv och är därmed tillräckligt evolutionärt starka utan den förmågan. Sen kan de absolut lära sig koppla ihop vissa platser med vissa känslor, ha medfödda instinkter som gör dem uppmärksamma på flyktdjur mm men den mänskliga föreställningsförmågan bör inte vara möjlig för en häst pga hur hjärnan ser ut. Det är min förståelse av den kunskap jag har i nuläget ^^'
Fast här är det inte bara att välja mellan 2 olika beslut utan det är även en tidsaspekt inblandad. Hästar är inte så bra på "om en timme"Tack för att du utvecklade! Jag är inte så insatt i vad forskningen säger runt detta och önskar jag var lite mer påläst, för då hade vi nog kunnat diskutera mer givande kring det. Men jag undrar lite spontant i alla fall hur hästar i så fall fattar beslut. För att fatta i alla fall en viss sorts beslut måste man ju kunna föreställa sig två alternativa scenarion och välja det ena. Undrar också hur mycket tillfälle hästar ges i vanliga fall att fatta egna beslut/göra egna val, och hur mycket det spelar in (dvs. lite nature/nurture och inlärd hjälplöshet etc.)
Nu tänkte jag iofs inte bara på den specifika välja täcke-situationenFast här är det inte bara att välja mellan 2 olika beslut utan det är även en tidsaspekt inblandad. Hästar är inte så bra på "om en timme"
Jag tror det går utmärkt att fatta beslut utefter den känsla man har i nuet (om man är häst framförallt). Hästarna lär sig ju under flera år, genom att uppleva, testa sig fram och genom att följa äldre och erfarnare flockmedlemmar. Så när de väl är vuxna vet de när det är rimligt att gå å släcka törsten, att gå försiktigt när det är halt, närma sig främmande hästar försiktigt mm.Tack för att du utvecklade! Jag är inte så insatt i vad forskningen säger runt detta och önskar jag var lite mer påläst, för då hade vi nog kunnat diskutera mer givande kring det. Men jag undrar lite spontant i alla fall hur hästar i så fall fattar beslut. För att fatta i alla fall en viss sorts beslut måste man ju kunna föreställa sig två alternativa scenarion och välja det ena. Undrar också hur mycket tillfälle hästar ges i vanliga fall att fatta egna beslut/göra egna val, och hur mycket det spelar in (dvs. lite nature/nurture och inlärd hjälplöshet etc.)
Hm jag har alltid föreställt mig att de helt går på känsla (uhm magkänsla ) dvs känna för det här, utan att reflektera över hur det andra alternativet skulle te sig. Magkänsla är ju ganska ofta rätt även för människor och beror på en hel del information man inte reflekterat medvetet över, men såklart blir det också ofta fel för både hästar och människor. (bara som exempel känslan av att vilja ligga i soffan istället för att gå en promenad, som är superhärlig o mycket bättre än soffan när man väl kommit ut.)Tack för att du utvecklade! Jag är inte så insatt i vad forskningen säger runt detta och önskar jag var lite mer påläst, för då hade vi nog kunnat diskutera mer givande kring det. Men jag undrar lite spontant i alla fall hur hästar i så fall fattar beslut. För att fatta i alla fall en viss sorts beslut måste man ju kunna föreställa sig två alternativa scenarion och välja det ena. Undrar också hur mycket tillfälle hästar ges i vanliga fall att fatta egna beslut/göra egna val, och hur mycket det spelar in (dvs. lite nature/nurture och inlärd hjälplöshet etc.)
Även om jag redan utvecklat ett svar tyckte jag det här var ett bra sätt att beskriva det på! Så vitt jag vet lutar vetenskapen åt det hållet, och att "magkänslan" är en kombination av medfödda instinkter och lärdomar under uppväxten (t.ex en obehagskänsla vid elstängsel efter tidigare stötar).Hm jag har alltid föreställt mig att de helt går på känsla (uhm magkänsla ) dvs känna för det här, utan att reflektera över hur det andra alternativet skulle te sig. Magkänsla är ju ganska ofta rätt även för människor och beror på en hel del information man inte reflekterat medvetet över, men såklart blir det också ofta fel för både hästar och människor. (bara som exempel känslan av att vilja ligga i soffan istället för att gå en promenad, som är superhärlig o mycket bättre än soffan när man väl kommit ut.)