Bukefalos 25 år!

Övergång bete / hö

F

FTW

Hur börjar ni ge hö efter betet? Ökar lite per dag, eller allt direkt?
Hur mycket näring kan man gissa att det finns i det gräs som fortfarande finns kvar? Det börjar ju bli lite nerbetat i hagarna kan man säga :crazy: Kan man räkna det gräset mest som terapi?
 
A

alpha

I år blev övergången till hö ganska abrupt eftersom betet tog tvärslut! Vi har fodrat full höranson ute sedan minst en månad tillbaka. Det lilla gräs som finns kvar där min häst går är knappt så det räcker till "terapi".

Annars brukar jag försöka fodra in med lite i taget. Beroende på hur mycket gräs som finns kvar brukar de inte vara så intresserade av hö till en början.
 
J

javill

Så gör vi med! Har än så länge lite väl bra krut i betet och massor av det.
 
Jag stödfodrar med hö på betet, så det blir en naturlig övergång.

Endera har jag hästarna hemma på bete, och då är det ju enkelt att lägga ut hö. Och har jag dem borta så kommer de iaf hem till en vinterhage där det vuxit upp grönt, så då blir det samma sak där.

Går aldrig direkt från bara bete till bara hö.

I år blev det aldrig några problem, de har kommit in 3-12 h/dag och ätit hö ända sedan betessläpp, och två veckor sedan började jag stödfodra med hö på betet, och för en vecka sedan tog jag hem dem i vinterhagen där de har gräs + hö. På nätterna står de inne och äter hö.

I takt med att gräset tar slut äter de mer hö och det fasas över tillenbart hö naturligt.

Samma sak vid betessläpp,d e äter det som växer upp i vinterhagen parallellt med hö, och får på så sätt en mjuk övergång till gräs med.
 
N

Nina83

I år blev det ett direkt byte tyvärr då min häst gjorde illa sig och fick boxvila.. Så då fick hon 5 kg hö direkt(kunde inte ge mer då det är ett "kruthö") samt ca 6 kg gräs som jag gick ut och "plockade" med balkniv. Lagom jobbigt.. :smirk:

Annars är det att föredra att börja mer försiktigt och öka på lite i taget, som med alla foderbyten.
 
S

strumpan

Jag har alltid några balar av fjolårshö kvar som jag blandar med det nya.
Har visat sig fungera bra.
 
OBS! Denna tråd fick sitt senaste inlägg för 19 år sedan.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Min häst har under en längre tid varit dålig i magen. Han verkar vara en känslig kille. Märkte en klar försämring när ja har gav ett...
Svar
4
· Visningar
251
Hästvård Jag har en shetlandsponny som börjar närma sig 40 år. Han är världens bästa ponny. Pigg och glad! Klipper honom alltid på våren, och i...
Svar
17
· Visningar
1 315
Foder&Strö Hej! Lite konstig fråga kanske för er som kan sånt här! Men jag har precis börjat lära mig om att räkna ut foderstat och sånt och nu...
2
Svar
28
· Visningar
1 798
Foder&Strö Hej alla kloka hästmänniskor, Jag har en 6-årig PRE-hingst, han är ca 165 cm hög och nätt i typen. Väger just nu ca 440 kg, han bör...
Svar
18
· Visningar
530

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Hästtransporter

Omröstningar

Upp