Bukefalos 27 år!

Övergång bete / hö

F

FTW

Hur börjar ni ge hö efter betet? Ökar lite per dag, eller allt direkt?
Hur mycket näring kan man gissa att det finns i det gräs som fortfarande finns kvar? Det börjar ju bli lite nerbetat i hagarna kan man säga :crazy: Kan man räkna det gräset mest som terapi?
 
A

alpha

I år blev övergången till hö ganska abrupt eftersom betet tog tvärslut! Vi har fodrat full höranson ute sedan minst en månad tillbaka. Det lilla gräs som finns kvar där min häst går är knappt så det räcker till "terapi".

Annars brukar jag försöka fodra in med lite i taget. Beroende på hur mycket gräs som finns kvar brukar de inte vara så intresserade av hö till en början.
 
Vi har tur för vi brukar ha bete fram till november. Efterhand som betet blir sämre så stödfodrar vi alltmer.
 
J

javill

Så gör vi med! Har än så länge lite väl bra krut i betet och massor av det.
 
Jag stödfodrar med hö på betet, så det blir en naturlig övergång.

Endera har jag hästarna hemma på bete, och då är det ju enkelt att lägga ut hö. Och har jag dem borta så kommer de iaf hem till en vinterhage där det vuxit upp grönt, så då blir det samma sak där.

Går aldrig direkt från bara bete till bara hö.

I år blev det aldrig några problem, de har kommit in 3-12 h/dag och ätit hö ända sedan betessläpp, och två veckor sedan började jag stödfodra med hö på betet, och för en vecka sedan tog jag hem dem i vinterhagen där de har gräs + hö. På nätterna står de inne och äter hö.

I takt med att gräset tar slut äter de mer hö och det fasas över tillenbart hö naturligt.

Samma sak vid betessläpp,d e äter det som växer upp i vinterhagen parallellt med hö, och får på så sätt en mjuk övergång till gräs med.
 
N

Nina83

I år blev det ett direkt byte tyvärr då min häst gjorde illa sig och fick boxvila.. Så då fick hon 5 kg hö direkt(kunde inte ge mer då det är ett "kruthö") samt ca 6 kg gräs som jag gick ut och "plockade" med balkniv. Lagom jobbigt.. :smirk:

Annars är det att föredra att börja mer försiktigt och öka på lite i taget, som med alla foderbyten.
 
S

strumpan

Jag har alltid några balar av fjolårshö kvar som jag blandar med det nya.
Har visat sig fungera bra.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Såhär års överöses man av artiklar, reklam från fodertillverkare mm på temat att ta in hästarna från betet och "stalla in". För mig är...
2
Svar
34
· Visningar
3 251
Senast: Roheryn
·
Foder & Strö Jag skulle behöva lite kloka åsikter om foder till en liten krabat :confused: Lånar en liten shettis som sällskap till mina storhäst...
2
Svar
20
· Visningar
1 623
Senast: CFrisk
·
Hästvård Det här med loppfrö. Det verkar finnas lika många teorier som det finns människor :confused: Är det någon som har läst faktisk forskning...
2 3
Svar
53
· Visningar
3 833
Senast: MiniLi
·
Foder & Strö Jag kan börja med att säga att jag inte har fånghästar, men är medveten om risken att få det med lättfödda ponnyer.Vad är era bästa knep...
Svar
7
· Visningar
1 173
Senast: Ajda
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hundrasförbud i Sverige.
  • Valp 2024
  • Hönstråden II

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp