Bukefalos 26 år!

Övergång bete / hö

F

FTW

Hur börjar ni ge hö efter betet? Ökar lite per dag, eller allt direkt?
Hur mycket näring kan man gissa att det finns i det gräs som fortfarande finns kvar? Det börjar ju bli lite nerbetat i hagarna kan man säga :crazy: Kan man räkna det gräset mest som terapi?
 
A

alpha

I år blev övergången till hö ganska abrupt eftersom betet tog tvärslut! Vi har fodrat full höranson ute sedan minst en månad tillbaka. Det lilla gräs som finns kvar där min häst går är knappt så det räcker till "terapi".

Annars brukar jag försöka fodra in med lite i taget. Beroende på hur mycket gräs som finns kvar brukar de inte vara så intresserade av hö till en början.
 
Vi har tur för vi brukar ha bete fram till november. Efterhand som betet blir sämre så stödfodrar vi alltmer.
 
J

javill

Så gör vi med! Har än så länge lite väl bra krut i betet och massor av det.
 
Jag stödfodrar med hö på betet, så det blir en naturlig övergång.

Endera har jag hästarna hemma på bete, och då är det ju enkelt att lägga ut hö. Och har jag dem borta så kommer de iaf hem till en vinterhage där det vuxit upp grönt, så då blir det samma sak där.

Går aldrig direkt från bara bete till bara hö.

I år blev det aldrig några problem, de har kommit in 3-12 h/dag och ätit hö ända sedan betessläpp, och två veckor sedan började jag stödfodra med hö på betet, och för en vecka sedan tog jag hem dem i vinterhagen där de har gräs + hö. På nätterna står de inne och äter hö.

I takt med att gräset tar slut äter de mer hö och det fasas över tillenbart hö naturligt.

Samma sak vid betessläpp,d e äter det som växer upp i vinterhagen parallellt med hö, och får på så sätt en mjuk övergång till gräs med.
 
N

Nina83

I år blev det ett direkt byte tyvärr då min häst gjorde illa sig och fick boxvila.. Så då fick hon 5 kg hö direkt(kunde inte ge mer då det är ett "kruthö") samt ca 6 kg gräs som jag gick ut och "plockade" med balkniv. Lagom jobbigt.. :smirk:

Annars är det att föredra att börja mer försiktigt och öka på lite i taget, som med alla foderbyten.
 
S

strumpan

Jag har alltid några balar av fjolårshö kvar som jag blandar med det nya.
Har visat sig fungera bra.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Försöker få tag i ett lämpligt hö till vår ponny nu inför sommaren då hon inte ska gå på bete i år pga fångrisk. Det är inte många som...
2
Svar
20
· Visningar
1 107
Foder & Strö Våren är här och med det har det börjat växa i hagen. Hästen anser att höet är allt mer ointressant och stoppar hellre i sig vad som än...
2
Svar
21
· Visningar
920
Foder & Strö Har byggt en lunch-hage ca 30 kvm med fodergrind till hästarna i helgen där em-höet ska serveras.Problemet är bara att det finns lite...
Svar
5
· Visningar
848
Hästvård Min häst har under en längre tid varit dålig i magen. Han verkar vara en känslig kille. Märkte en klar försämring när ja har gav ett...
Svar
4
· Visningar
701

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hopplös hoppare - hjälp!
  • Bästa tipsen för koppelträning?

Hästrelaterat

  • Fölvakargänget
  • Annonsera mera VII

Omröstningar

Upp