drar med huvudet

  • Träning
  • Trådstartare Trådstartare 4everlove
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 16
  • Visningar Visningar 1 302
4

4everlove

hej på er där ute!!!!! jag har ett problem :( den häst vi kommer till att låna hem drar mycket med huvudet och villl inte alls ha betet i munnen. hur kan jag bli av med detta??? några råd tack :) kram på er :bump: :banana:
 
Hejsan!

Har ägarna raspat tänderna på senaste? För det kan ju vara så att nån vass tand ligger och skaver när hästen har bettet i munnen.
Det kan ju också vara så att bettet helt enkelt inte passar.

MVH/Cissi
 
Håller med föregående, det kan också vara att han vill ha mer drivning framåt, och mindre mothållande hjälp i handen. En häst jag rider är så. Det är (på den hästen) också viktigt att handen är helt stilla, abslolut inget grejande.
 
Jag gissar att du är en ganska liten och smal ryttare och att hästen är ganska stor och kraftig, stämmer det? I så fall kanske du skulle ha en annan mindre häst som passar dig bättre.
 
Kolla ryggen!
Hästar som är trötta eller har ont i ryggen kan ibland uttrycka sig genom att dra tyglarna ur handen på en.
 
har hon sår i mungiporna? vad använder ni för bett? en del hästar har lägre "gom" än andra och trivs därför inte med ett tvådelat. testa isf. med ett tredelat! :)
 
svar

tänderna är raspade, hon är lite omusklad i ryggen. Hon är 169 ganska grov i kroppen och jag är 177 lite mullig.
 
Re: svar

Om hästen drar till sig tyglarna är det i 9 fall av 10 en olat. Gör så här. När hästen försöker dra åt sig tyglarna håller du emot och dunkar till kraftigt en gång med skänklarna. Många gör felet att slita tag i tyglarna i stället och då riskerar man att förstöra hästens mun.
 
Re: svar

Mitt sto gjorde också så i början när hon var omusklad...det försvann på henne när hon fick mer muskler... Om det inte är så att hästen har ont ngn stans och tänderna är raspade skulle jag skritta mycket med hästen lång och låg för att bygga muskler och förmodligen så slutar hästen "rycka i tyglarna" när den har blivit lite mer musklad.
 
Re: svar

Om hästen drar till sig tyglarna är det i 9 fall av 10 en olat.

:confused:


Olat= Hästen skriker och skriker och ägaren ryttaren fattar ingenting.

Olat= Signaler som ägaren/Ryttaren inte har kunskap nog att tolka.

Olat= Beteendestörning pga onaturlig behandling/handhavande av hästen.

Olat= Något som skapas, en miljöfaktor.

Om hästen drar tyglarna till sig, är det i 9 av 10 fall en reaktion på något obekvämt, kommande från sadel, hård hand, vassa tänder, fel bett, ont i nacken, sned ryttare, tråkiga lektioner, öht. fysiska problem någonstans.

1 av 10 fall är det omotiverad smart ponny.

Kombinationen av alla ovanstående är väl dock det vanligaste.

I stället för att banka på hästen så kan man ta reda på orsaken. Fråga sig varför.
 
Re: svar

Jag älskar hästar men jag tror för den skull inte att de är några änglar. Precis som alla andra djur inklusive människan kan ha dagar när de tycker det är jobbigt att arbeta. Att dra tyglarna ur handen är en typisk sådan grej och som jag sa ovan är lösningen på detta att hålla emot (passivt inte dra) och gå på hästen med skänkel. Du kan fråga vilken ridinstuktör som helt och du kommer detta svar.

Rent generellt tycker jag det är ett överdrivet
"mjukistänkande" på buke. En häst behöver inte vara sjuk för att den inte vill arbeta.
 
Var framför allt vaksam på dina händer och armar när du håller i tygeln. En stum hand skapar spänningar i hela hästen och en del protesterar mot detta genom att rycka tygeln ur händerna på ryttaren. Har de en gång lärt sig detta, fortsätter de gärna även med andra ryttare, och på en del fungerar det att bestraffa medans andra blir värre. Att ha en hand som hästen trivs bättre med är ju hur som helst inte fel, bettet är ju en del i relationen med ryttaren och ju mer man kan göra för att göra det bekvämt, desto bättre (så länge det inte går ut över lydnaden!)./ Å
 
Re: svar

Jag tycker att den största kicken som umgänget med hästar ger är då man känner att hästen verkligen vill utföra det arbete som man ber den om. Detta får man aldrig uppleva med hårda metoder som att banka och dra och utgå från att hästen är lat och inte vill arbeta. Den dagen min häst inte vill arbeta skulle jag verkligen ifrågasätta meningen med ridningen överhuvudtaget.

Angående ridinstruktörer så finns det massor av dem men inte många som jag skulle lyssna på. Anledningen är just det rsonemang som du tog upp.
 
Grundorsaken brukar vara att man ridit för mycket "framifrån", ryttaren har inte varit mjuk och följsam i sina händer. Den oskolade hästen håller balansen bl.a. med sin hals så det är viktigt att man ger den frihet "framtill" innan den bär sig själv.
 
Re: svar

Att du misstror majoriteten ridlärare får stå för dig. Jag tycker de flesta är duktiga och kunniga och gör ett jättebra arbete :bow:

Man ska aldrig dra en häst i munnen där är vi överens, men jag sa heller inte att man ska dra utan att man ska hålla emot när hästen drar. Sedan ska man gå på den med skänkeln.

Jag tycker också det är givande med ett samarbete men man ska ha klart för sig att hästar inte är några porslinsvarelser. Sedan har vi alla olika mål med vår ridning om man vill träna/tävla måste man ha en lydigare häst än om man endast vill ägna sig åt skogsmulleridning.
 
Re: svar

Sedan har vi alla olika mål med vår ridning om man vill träna/tävla måste man ha en lydigare häst än om man endast vill ägna sig åt skogsmulleridning.
Jag förstår inte riktigt vad du menar... För det första så är det väl lika viktigt med en lydig häst som används till "skogsmulleridning" som en som används till tävling? Det är väl en säkerhetsgrej? Sen undrar jag om du tror att man inte kan utbilda sin häst till en hög nivå med s.k. mjukismetoder? De erfarenheter som jag har av hästar är att ju mer förstående man är mot dem, desto starkare, gladare och därigenom lydigare och tryggare häst.För mig är ödmjukhet och konsekvens de två viktigaste grundpelarna.

Jag menar inte heller att hästar är några porslinsvarelser, men det är känliga flyktdjur och de ger hela tiden små signaler som talar om för oss vad de känner. Därför måste vi människor vara uppmärksamma och lära oss tydad dessa signaler. Vi är ofta så avtrubbade i våra egna sinnen att vi inte upptäcker dessa små signaler. Sedan förmänskligar vi hästen och tror att den tänker och reagerar som vi och det är en till orsak till att vi drar förhastade slutsatser om att t.ex hästen är lat då den egentligen visar obehag.
 

Liknande trådar

Ridning Hej, jag har varit medryttare på en häst i snart fyra månader. Det finns dock ett ganska stort problem, hon blir väldigt pigg i...
Svar
17
· Visningar
1 241
Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med... 2
Svar
22
· Visningar
2 502
Senast: Kajsalisa
·
Ridning Hej! Jag har haft ett PRE sto i snart 3,5år. Hon var bara inriden strax innan hon kom till min och min mammas ägo. Hon var då inriden på... 3 4 5
Svar
94
· Visningar
7 783
Senast: Emuliiaa
·
Ridning Hej hallå. Lite pinsamt men måste ändå fråga, har någon några bra grundläggande övningar för att hoppningen ska gå bättre? Jag har...
Svar
3
· Visningar
739

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp