Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Det kanske inte bara är fröogräs du har heller? Då kan det ju bli sju resor värre om du fräser och rotogräsen bara finfördelas och sprids över ytan...

Jag tror också på att täcka vissa delar. Det räcker antagligen inte med en presenning, dom brukar inte vara tillräckligt mörka. Bäst är att få tag i tjockare, svart plast. Alternativt kan du lägga några lager tidningar och sedan markväv eller liknade. Sedan hade jag satsat på att handgrepa igenom delarna du ska odla på. Jättemycket jobb, men då får du garanterat bort det mesta rotogräset.

Gräsgångar tycker jag låter svårskött och med risk för att rotogräs sprider sig in igen. Ser du lotten på lång sikt hade jag definitivt satsat på något annat närmast landen. Definitivt inte haft det inne i landen. En barriär mot gräset, gräskant eller liknande för att slippa ständig invandring av rotmatta.

Sedan skulle jag bygga en drivbänk eller två om jag var du. Anledningen till att dina uppdrivna plantor dog var antagligen chocken över att flyttas inifrån och ut. Det blir för stor omställning. Om du har drivbänkar så kan du dels förodla i dem, dels flytta plantor inifrån och ut i bänken, sedan till landen.

I bänken kan du sedan ha basilika och annat som inte trivs så bra på friland resten av sommaren!

Gillar du lupinerna så sätt en gräskant (alltså sån där 3 dm plastkant) kring dem, då håller de sig ju hyfsat innanför. Detsamma kan du göra om du sätter tex jordärtskockor som också kan sprida sig annars.

Jisses vad sugen jag blir på jord under naglarna. Och i Luleå har vi fortfarande massor av snö....
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Fördelen med "obearbetade" gångar i kombination med upphöjda odlingsbäddar är att mycket rotogräs dör eftersom det hamnar under bäddarna och maskarna brukar underifrån hjälpa till att sudda ut gränsen mellan mark och bädd när väl tidningarna förmultnat. Det i sin tur innebär att när det väl ska grävas, så är det bara gångarna samt yttersta kanterna under odlingsbäddarna att gräva, resten har man fått "på köpet" medan man odlar i bäddarna. Jag har börjat med att gräva/vända/ogräsrensa gångarna, sedan ryckt bäddarna och spridit ut över ytan och sedan grepvänt hela ytan och på så sätt fått upp ogräset i kanterna också. När man så har fått en "hel" odlingsyta är det lättare att köra jordfräs om man nu fortfarande vill det - dels brukar behovet inte riktigt finnas längre, dels får man då leva med biverkningarna i form av spritt rotogräs, finfördelade daggmaskar och sulan som bildas under det djup jordfräsen tar. Jag fördubblar mitt trädgårdsland i år med fd "gnagbetad" hästhage, kommer där att odla i långa limpor av gammalt hösilage, troligtvis med flistäckta gångar om vi orkar flisa tillräckligt mycket, annars täcker jag gångarna också med strå (men jag har kört otäckta gångar också, det går ju också att gräva upp gångarna successivt under odlingssäsongen). Visst kommer det att finnas kvar rotogräs i några år men det arbetet kommer ändå att vara mycket lindrigare än att försöka gräva eller fräsa hela ytan. Den riktigt stora nackdelen i mitt fall kommer att vara att det blir sådana enorma mängder blött, halvkomposterat strå att hantera efter säsongen och jag är inte helt säker på att det funkar med min odlingsföljd att ha alla limporna kvar till nästa år men sådana enorma mängder blir det ju inte fråga om på en kolonilott. Det finns ganska mycket att läsa på nätet om grävfritt odlande och det kan ju vara skönt att praktisera det på en viss del av lotten från början, annars kan det bli svårt att hinna. Jag bor på lerjord i Västerbotten - det kan ju också vara viktigt att veta eftersom det kan skilja vilka rotogräs som finns. De envisa här är framför allt kvickrot och revsmörblomma samt på sina ställen brännässlor och en sorts blåklocka med långa knöliga rotsystem som härjar i mina perennrabatter.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Jag tycker absolut att det verkar vara en bra metod med bäddar. Dock kräver det ju tillgång till eller inköp av rätt mycket material. Det ena utesluter ju inte det andra dock. Man gör högbädd på en del, täcker en del och gräver en del!

Själv har jag sandjord i Norrbotten, massor av kvickrot och revsmörblomma även här. Jag kör grästäckning i hela landet, alltså gräsklipp, för att minska ogräs, hålla kvar fukt samt öka mullhalten. Det fungerar fint. Vi har odlat upp tuvtåtelåker till grönsaks- och potatisland då det inte fanns något här då vi flyttade in för 7 år sedan. Nu börjar det vara relativ ordning.... Dock kör vi en rad svart plast kring landet då det fortfarande kryper in massor av kvickrot under säsongen, hoppas få bort det så småningom. Vi fräser med traktor-fräs, så det funkar inte så bra med fasta kanter.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Rallarrosor är jättefina när de blommar, finare än lupinerna tycker jag.
Men av nån anledning så ses rallarrosor som ogräs medan lupiner är rabattvärdiga... Himla märkligt.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

KL
Apropå detta med aska så har jag hört att det är aska efter grillkol som är farligt. Farligast ska tydligen engångsgrillar vara... Vedaska lägger jag under bärbuskarna, så vitt jag vet ska man inte använda aska som gödning hur som helst eftersom det höjer Ph-värdet kraftigt.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

KL
Apropå detta med aska så har jag hört att det är aska efter grillkol som är farligt. Farligast ska tydligen engångsgrillar vara... Vedaska lägger jag under bärbuskarna, så vitt jag vet ska man inte använda aska som gödning hur som helst eftersom det höjer Ph-värdet kraftigt.

Fast... normalt är det inte högt ph som är problemet utan snarare försurning väl?

Om man nu inte lever med kalkhaltig mark utan i det sura granskogsbältet, som jag gör - då är trädgårdskalk en storsäljare. Vedaska innehåller mycket kalk och för mig är den en restprodukt jag har bekymmer att bli av med.

Och som sagt - guruns rekommendation är högst 5 dl per kvadratmeter.


Någon kunnig som kan kommentera?
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Lupiner sprider sig ju inte med rötterna utan med frö vilket är betydligt lättare att kontrollera. Jag vet för jag har haft vit rallarros i rabatten ;), det finns ju andra hemska "rabattväxter" som såpnejlika, toppklocka, gullris, praktlysing. Men vad som är ogräs och vad som inte är det ligger ju i betraktarens öga så att säga. På rätt plats är de ju underbara. Lupiner är ju dessutom goda gödslare, kvävefixerande baljväxter som de är.

Jag håller med övriga förslagsgivare, täck de ytor du inte hinner sköta med tidningar, tjockväxtduk (inte den vita som är för skydd utan den tjocka svarta som är för att ta död på rotogräs) eller något annat lämpligt. Gör bäddar som du odlar i/på väl hängdade med något som pallkragar eller vad du tycker passar och lägg täckning i gångarna med tex halm, det hjälper till att hålla ogräset borta även från gångarna varifrån de lätt kan smita in i bäddarna. Potatis är jättebra första års gröda det luckrar och du får naturlig ogräsrensning iom att du kupar i omgångar, andra bra luckrare är solros som också sträcker sina rötter långt ned i jorden :).
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Vi har väll ganska varierande pH beroende på vart i landet man befinner sig allt från sura jordar till jordar med hög pH.

Men det som man brukar understryka är ju att man inte vill att man lägger aska i komposten eftersom den avstannar komposteringsprocessen annars har jag bara hört bra om aska underförutsättning att man eldar vettiga saker och inte använder sig av tändvätska eller liknande. Men det är klart aska är ju en komprimerad form av växten och möjligheten finns ju att det blir ökad mängd tungmetaller i vedaskan i proportion till hur mycket tungmetaller som finns i träet som eldas. Men det blir ju så klart samma problem med kompost eller gödsel fast det kanske inte blir lika koncentrerat där eftersom det är mer fibrer i en kompost.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Jag tog också bort mina fasta bäddar för att jag tyckte markberedningen blev så besvärlig, sedan förstörde jag för mig själv genom att sätta hallon, rabarber, vinbär och jordgubbar mitt i landen ändå :p, förhoppningen är just att lättare hålla undan rotogräsen. Har tidigare haft dem runt kanterna men det är ett elände att ogräsrensa när de gränsar till gräsmattan. Den nya marken som ska uppodlas är tack vare lerjorden alldeles för hård att fräsa med en handfräs, därav limporna. Jag har odlat i strå förut och det har gått bra men då har jag haft bäddar som stått längre än vad dessa limpor helst ska behöva göra så det ska bli väldigt spännande att se hur det går. Funderar på om jag ska göra hål med jämna mellanrum i vissa av limporna och stoppa ner mockningen från hönshuset och se om det brinner lite snabbare då...

Men det är ju nästan det roligaste, att prova olika saker och se vad som fungerar.
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

KL

Om askan.

Jag mailade Riksförbundet Svensk Trädgård och de söker nu en skribent för att publicera en artikel som kan reda ut begreppen!
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

Till att börja med - tack för alla råd, det är jätteintressant att läsa alla tips om hur jag kan göra. :)

Nu skulle jag gärna vilja ha lite tips om vad för blommor jag kan sätta ut. Jag har rätt klart för mig vad jag vill göra med grönsaker och sånt, men just blommor är så himla svårt tycker jag. Och hur ska jag sätta dem? Hur ska jag forma själva lotten? Finns det bra hemsidor eller tidningar som har lite inspiration till vad jag ska göra? (Jag försökte googla men hittade inte så mycket...)
 
Sv: Råd om att komma till rätta med min kolonilott

KL
Apropå detta med aska så har jag hört att det är aska efter grillkol som är farligt. Farligast ska tydligen engångsgrillar vara... Vedaska lägger jag under bärbuskarna, så vitt jag vet ska man inte använda aska som gödning hur som helst eftersom det höjer Ph-värdet kraftigt.

Grillkol har man väl ofta sprutat tändvätska på, och vad som använts i engångsgrillarna vill man väl helst inte tänka på. Det luktar ju apa när någon använder en sådan och hela nöjet med grillningen går enligt min mening förlorat. Sen tycker väl jag att just engångsgrillar är en så uppenbart miljökorkad produkt, att man ändå helst inte köper dem.

Om jag har fattat det där med askan rätt, så ska man inte använda den på de växter som vill ha sur jord, såsom rhododendron. Annars är det ju på många håll i landet bara bra att pH-värdet höjs.

Och så ska man inte gödsla med kväverikt gödsel (gäller både stallgödsel och NPK) och aska samtidigt, för då binder kaliumet (?) i askan kvävet så man inte får någon effekt av kvävet förrän året därpå eller så.

Sen är väl askan just så nyttig/onyttig som naturen/omgivningen är själv. Och det betyder ju att både kvicksilver och annat finns i den, i samma mån som i naturen, fast mer koncenterat eftersom det är just aska vi pratar om. Dvs även mer koncentrerat än i tex ettåriga grödor från samma mark. Men tungmetaller lagras ju även i svamp, tex, och jag skulle inte dra mig för att plocka ändå (jag råkar veta att jag har extremt höga värden av diverse tungmetaller, radioaktivitet och annat i kroppen, och det beror helt säkert på att jag äter mycket mer svamp, bär och vilt än de flesta).
 

Liknande trådar

  • Låst
  • Artikel
Dagbok 2016 var året då jag äntligen fick ett hem. Tidigare hade jag bara haft bostäder, högst osäkra sådana och med resultatet att jag fick...
Svar
0
· Visningar
2 060
Senast: Magiana
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp