Tandstensborttagning

Piek

Trådstartare
Lilla fröken har fått tandsten som såklart ska tas bort. Hennes matte är dock jätte nojig över alla ingrepp som kräver narkos. Är det någon som vill förklara hur en tandstensborttagning går till? Finns det några risker (förutom narkosen)?

Sen undrar jag om det är någon annan undersökning man ska passa på att be om när hon ändå är hos veterinären. Jag tänkte be dem ta röntgen på tänderna om de inte gör det av rutin. Är det något annat jag bör tänka på?

Fröken mår bra i övrigt så vitt jag kan se, lite överhull men absolut inte mycket.
 
Att ta tandsten intuberat under narkos är absolut säkraste sättet att ta tandsten på. Utan tub riskerar man att få ner skit i lungorna med risk för lunginflammation. Narkos medför ju alltid en viss risk men om katten är frisk i övrigt är risken försumbar.

Beroende på ålder kan man ju be dem ta en seniorprofil på katten när den ändå är inne. Vaccination är också något man kan göra om den behöver fyllas på. Annars brukar man inte göra så mycket samtidigt vid en munsanering. Man vill hålla narkosen så kort som möjligt och andra kirurgiska ingrepp bör inte göras då munsanering är ett smutsigt ingrepp.
 
@Piek man behöver inte lägga en katt under full narkos för tandstensborttagning.

Ffa brukar man inte göra det på en äldre katt . (Vet inte bakgrunden ang din katt) .
 
@Piek man behöver inte lägga en katt under full narkos för tandstensborttagning.

Ffa brukar man inte göra det på en äldre katt . (Vet inte bakgrunden ang din katt) .

Okej jag trodde man alltid gjorde det! Fröken är nio år. Jag ska ringa och boka tid imorgon så då tänkte jag fråga veterinären lite mer :)
 
Jo det behöver man och det är särskilt viktigt på en äldre katt där de sederande preparaten ger påverkan på cirkulation och blodtryck (dvs ej bra vid nedsatt njur-, lever- eller hjärtfunktion).

Vad baserar du det på ?
Varför behöver man lägga en katt på full narkos för tandstensbortagning på rutin ?
 
http://svf.se/Documents/Sällskapet/Smådjurssektionen/Normgruppen/Riktlinje för tandbehandlingar.pdf

Det finns alltså både en europeisk och svensk norm kring detta. Orsaker till det kan du läsa i dokumentet.

Jag är mer intresserad av ditt påstående . De veterinärer jag känner och med förtroende använt hårdrar det inte som du gör alls utan ser till individ och vad som behöver göras .

Jag har aldrig skrivit att djuret inte behöver sederas. Full narkos är inte ekvivalent med det .
 
Jag är mer intresserad av ditt påstående . De veterinärer jag känner och med förtroende använt hårdrar det inte som du gör alls utan ser till individ och vad som behöver göras .

Vilket påstående menar du?
Som sagt är riktlinjerna framarbetade av de främsta specialisterna inom djurtandvård. Att gå emot en av SVFs normer kan få konsekvenser för den behandlande veterinären.
En allmän narkos är betydligt säkrare än en sedering för både patient och veterinär/sköterska. En allmän narkos möjliggör en bättre och mer noggrann behandling och borttagning av tandsten, då det går att komma åt överallt utan att riskera att bli biten i handen eller att djuret känner smärta.
Risken för djuret att andas in bakteriaerosol som uppstår vid tandstensborttagningen är obefintligt i och med att djurets lungor är kopplade till ett slutet system (bakterier som andas in kan orsaka livshotande lunginflammation).
I en full eller allmän narkos övervakas djuret mer noggrant än under sedering. Det går att anpassa narkosmedlet efter individen och individens hälsoläge. Det finns endast begränsade möjligheter till detta vid en sedering (dra ned dosen med risk för att djuret är för vaket).
En allmän narkos möjliggör en undersökning med tandröntgen för att upptäcka sjukdomar och skador som inte syns utifrån.

Ja, detta var bara några orsaker.
Det är omodernt och osäkert att ta tandsten under sedering och något som inte ska förespråkas.
 
@Malibu_Stacy det verkar finnas någon förvirring ang ”full narkos” och ”sedering” ?

Mig veterligen anpassar man ”narkos” utifrån individ och nivå på vad som behövs göras. Gäller alla djurslag .
 
@Malibu_Stacy det verkar finnas någon förvirring ang ”full narkos” och ”sedering” ?

Mig veterligen anpassar man ”narkos” utifrån individ och nivå på vad som behövs göras. Gäller alla djurslag .

Ja självklart bör man anpassa både sedering och narkos utifrån individen, tyvärr gör det dock inte alltid.

I vilket fall ska tandsten inte göras under enbart sedering dvs djuret är inte i narkos dvs inte medvetslös, djuret har endast liten förmåga att röra sig och kan fortfarande kännsa smärta även om en sedering också ger lite smärtlindring. De preparat som används för sedering har stor negativ påverkan på cirkulationen och rekommenderas inte till riskpatienter som mycket unga, gamla eller sjuka djur.
Jämfört med en narkos där djuret är medvetslös och inte har någon förmåga att röra sig och endast liten förmåga att känna smärta. En allmän narkos innebär att djuret har en tub i luftstrupen och antingen får narkosmedel via gas genom tuben eller via en kanyl rätt in i kärlet. Det finns en uppsjö med narkosmedel och de går att anpassa även till unga, gamla och sjuka djur på ett mycket säkrare sätt.
 
Min första katt höll på att stryka med vid sin första tandstensborttagning. På grund av en ärtis till veterinär. Han hade så mycket stress och adrenalin att han hade svårt att somna så det slutade med att dom tripplade hans dos och skickade hem honom sovandes....

Han vaknade aldrig utan vi fick åka in till en kvällsöppen klinik på kvällen så han fick behandling. Men jag tror och hoppas på att få veterinärer är idioter. Håller tummarna för att det kommer gå bra :):heart
 

Liknande trådar

Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
3 983
Senast: Sasse
·
Katthälsa Hej Jag provar att fråga här. Snälla inga påhopp, jag är här för att be om tips o råd. Jag gör det bästa jag kan för mina katter efter...
Svar
18
· Visningar
3 327
Juridik & Ekonomi Hej, jag skulle behöva lite hjälp hur jag ska tänka och hantera detta... För att inte gå in på för mycket detalj om denna långa...
2
Svar
30
· Visningar
5 171
Senast: Cattis_E
·
Hästmänniskan Hej! Jag har köpt en supersnäll 7 åring för 2 veckor sedan (24/8). 7 år, valack och importerad från Holland som 5 åring. Tidigare...
2
Svar
33
· Visningar
10 534

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hundrädda
  • Hjälp mig utvärdera rasförslag?
  • Uppdateringstråd 29

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp