Så hur gör vi då, om vi inte skall se på vad som lett hit för att lösa problemet? Om vi inte ska utvärdera det förflutna i jakt på framtiden? Det tror jag är en farlig väg att gå, att blunda för alla misstag som gjorts; då är det ju väldigt lätt att göra om dem.
Jag är med på det du skriver i första stycket, det är så det ser ut nu. Däremot tror jag att det hade sett ut ungefär likadant oberoende av flyktingströmmarna, eftersom politiken i stort lett oss in i en mer hårdnackad kapitalism samtidigt som välfärden nedmonteras. Därför måste vi istället för att försöka klämma in fler jobb med lägre lön och sämre villkor snarare fokusera på att bygga upp de arbetstillfällen vi vill se. Befolkningsökning i sig är ju något positivt, och något som är nödvändigt för tillväxtekonomin (min kritik av själva tillväxtekonomin tar vi en annan gång

), men vad som måste ske är pengar slussade i rätt riktning, så att jobben skapas där de behövs. Länge har vi i Sverige ojat oss över hur det ska se ut när babyboomersen blir gamla, men istället för att lägga pengar på att utöka vården och äldrevården, och utbilda och understödja goda löner och arbetsförhållande där, har det slussats bidrag in i restaurangbranschen utan någon krav på motprestation, samtidigt som vården säljs ut och monteras ner. Och vården är bara ett exempel, vi har järnvägen, industri, naturvård, kultur, skolor, och nu med miljöfrågan så het varför inte slussa pengar in i det också? Vi har mycket goda förutsättningar egentligen för att relativt snabbt och utan större svårigheter utbilda och anställa en stor mängd människor med goda villkor om pengarna hamnar rätt. Och i en mer bred ekonomi är det också positivt med mångfald och olika erfarenheter, både för enskilda företag/institutioner och mer i stort i samhället. Det handlar om prioriteringar; att flytta pengar från stöd till företag och branscher utan krav på motprestation till att investera i vår gemensamma framtid.
Det blir så skevt att skylla på flyktingströmmen när våra politiker (även SD) i stor del nedmonterar välfärd och en sund ekonomi för befolkningen i stort. Det gäller att tänka framåt. Vilket samhälle vill vi bygga upp? Hur gör vi det bäst? Varför håller vi på att införa mer och mer kapitalism enligt USA's modell när vi ser hur illa det ser ut i det landet och de som följer samma väg? Vilka intressen är det som spelar i det spelet? Inte är det flyktingarnas, och inte är det den vanliga medelsvenssons heller. Så vad har vi gemensamt, om inte en vilja att bygga upp ett tryggt, hållbart, och ekonomiskt stabilt samhälle?