Jag lagar definitivt inte sådana grytor.

Att göra grytor med köttben och allt känns väldigt långt från den maten jag är van vid att laga men det kanske skulle gå efter en liten invänjningsperiod...
Tja som vanligt var jag ju tvungen att googla lite nu när någon tog upp något som man stött på men inte riktigt reflekterat över. Då kom jag över detta:
https://ehdin.com/article/benmargsbuljong-for-battre-halsa/ Ehdin är ju en vanlig källa till nya dietmoden.
Nåja, men då skriver hon såhär:
Det är ingen slump att man i alla tider gjort långkok med köttbenen kvar i grytan. Inte heller är den senaste hälsotrenden, att koka egen benmärgsbuljong, något mystiskt. Det är nämligen i benen och märgen som supernäringen göms. Kollagen är oerhört nyttigt och essentiellt för att få starkare ben och leder, friskare mage, bättre syn, vackrare hår och ungdomligare hy.
– Problemet idag är att folk äter för mycket muskler (rent kött), och för lite kokta grytor med ben, skinn och andra animaliska delar, något vi gjort sedan historisk tid. Den kosten fyllde på med kollagen, vilket dagens kost inte gör på samma sätt.
Men då känns det ju lite som att gå över ån efter vatten att koka buljong för att dricka ur ett glas varje dag. Om problemet är att man har numera har för lite ben i grytan som man åt två gånger i veckan.
Så om du inte vill äta mycket kött, men vill få i dig ben, så kan du väl bara koka grytorna med lite kött på benen och mycket grönsaker och linser i, så var det klart?
Ofta tex om man köper ett gräsbetande helt lamm så är det rejäla mängder ben o grejs i förhållande till kött om man säger så.
För om det är någonting jag lärt mig av farmor och mormor, som ju levde på den tiden då man kokade ben, så är det att moderation i allt och slöseri och överdrift och att använda en del utan att använda en annan del, tex skala bort köttet från benen och bara koka benen, eller tvärtom, inte är äh grejen.
Jaha, jag visste inte att detta var en "grej". Så vidrigt det låter med kaffet, haha!
Ja jag provade såklart, brr. Då äter jag hellre gelesmågodis
Jag tror inte heller att det är bra att dricka 5 dl buljong, det känns väldigt överdrivet tycker jag. Men en dl i veckan hade jag varit nöjd med som någon sorts start. Tack, nu har jag fått kännedom om världens vidrigaste efterrätt!
En dl i veckan låter ju inte knasigt.
Det var förrätt tror jag, Agatha Christie deckare inser jag nu, inte 1800-tal. De åt gelen liksom mellan andra rätter. Dvs tex en middag om 5 rätter med små mellanrätter, inte som efterrätt. Forfarande illa, men lite lite bättre. Efterrätten var iof lite hemsk, provade en gång, omelett med socker (och arsenik, arseniken skippade jag).