Bomlösa sadlar

skuggi

Trådstartare
Hej!
Här har ni en islandsryttare som har en liten undring:
Hur många av er rider bomlöst? Har hört att det visst är ganska vanligt inom distansritt? Vad har ni för bomlösa sadlar då? Fördelar och nackdelar?
 
Jag har en SportsSaddle.
Nackdelen med den är att den är stor (lång). Vissa får problem för att sätet är helt plant och gör att sadeln är bred att sitta på. Jag har dock inte känt av några höftproblem pga det breda sätet.
Fördelen mot många andra bomlösa (min personliga åsikt) är att sadelgjordfästet sitter i fram och bakbom, likaså fästena till stigläderna. Då fördelas vikten och allt tryck hamnar inte där man sitter som på många andra modeller.
Jag trivs med min SS o hästen också. Den är som en bekväm tv-fåtölj.
// Linda
 
Jag har provat en del olika bomlösa sadlar och tycker så här:
SportSaddeln var helt omöjlig! Helt plan och slät (och hal!) är den, med stiglädrena fästa i vadhöjd. Kunde inte för mitt liv hitta någon slags balans i den. Kanske en vanesak dock! ;)

Bomlösa av typ Fitform och Torsion är betydligt lättare att rida i. Känns lite som en westernsadel - stadig och skön. Lite fåtölj faktiskt och jättelätt att hitta balansen i.

Sedan kan man ju ändå diskutera just det där med sadelgjordsinfästningarna på SS vs Torsion. Känns lite mer "klokt" på SS. Torsions infästningar sitter lite långt bak i mitt tycke och är inte alls flexibla.
Men stiglädrena sitter fiffigare på Fitform och Torsion.

Och så SS kostar sisådär dubbelt så mycket ...

Jag rider i en Fitform och känner mig väldigt stadig och säker. En riktig "mys-sadel" är det.
Och gnusset mid manken här försvunnit sedan jag slängde min tjugonde (!) bom-sadel på tippen !

En stor fördel med bomlöst som jag ser det, är att risken för punkttryckskador i princip försvinner.
Visst blir tryckfördelningsytan under ryttaren på sätt och vis mindre utan bom, åtminstone när hästen står stilla.
Men man sitter ju knappast så stilla under ridning att det blir sådana tryckskador som det blir av en misspassande ortspets som sitter och gnider mot bogbladet timme efter timme ...

Fast man kanske inte ska rida bomlöst om man är tjock och tung ???
 
Rider i en SportsSaddle och hyser någon sorts hatkärlek till den.
Fungerar mycket bra för hästen trots att jag också tycker att den är något för lång för en kort arabrygg, men å andra sidan så är det ett litet problem jämfört med att försöka hitta något som passar längre än två månader i bomsadlarnas värld.
Den är - som andra också sagt - platt pch plan att sitta i, men jag har byggt upp en mer "anatomisk" sits av fyra lager liggunderlag som skurits till och sytts in i teddy. Då sitter jag högre upp, på en smalare sits med vettigare höftvinklar känns det som.

Skulle det finnas en bomsadel som passade bättre skulle jag nog hellre rida i en sådan, men jag misströstar och tror inte på att det finns en bra sådan med tanke på att min häst musklar och fettar på så olika beroende på årstid och träningsintensitet.
SS är dyr, men jag köpte min begagnad för en vettig peng. En bra investering!
 
Det finns ju bomlösa som har bra "anatomisk" sits.. som inte är så breda så man går itu :o
Är det ingen som har testat andra än SS, Fitform och Torsion? Varför isåfall?
 

Liknande trådar

Utrustning Idag lånade jag en bomlös sadel till min häst. Jag använde min vanliga sadelgjord (helt i läder med fast resår på sidorna) till och...
Svar
6
· Visningar
675
Senast: Cattis_E
·
Hästmänniskan Hej! Jag letar av olika anledningar ponny / häst men kan verkligen inte bestämma mig för vad som är bäst. Har ni några kloka tankar...
Svar
5
· Visningar
523
Senast: Roheryn
·
Utrustning Hej! Innan massa kommentarer att ta ut sadelutprovare, jag ska det men vill bara kolla om det finns möjlighet att rida öht med...
Svar
0
· Visningar
298
Senast: liiinnea
·
Utrustning Min dotter har skolios, och i början av veckan var hon och jag hos en sjukgymnast som är specialiserad på ryttare för att få råd om...
Svar
15
· Visningar
1 333
Senast: Sassy
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp