Choklad är godis! (skojaba' - nostalgitråd om godis)

Ahaa, ja de har vi inte här i Finland. Synd oavsett, har gillat trio big pack när man varit i sverige.
Hur kan det ens få kallas glass, finns det ingen regel för vad glass ska innehålla för att få kallas det?
Det finns ju vegansk glass, det kallas ju också glass. Vet inte om Big Pack numera räknas som vegansk glass? Men i så fall hade de kunnat slå på stort med reklamen
"Titta här en nyhet för oss! Vegansk och klimatsmart glass! Nu tar även vi vårt ansvar mot var Moder Jord och producerar vegansk och klimatsmart glass, fortfarande med de vanliga smakerna, men som kan ätas av veganer och klimatsmarta". Eller nåt.
 
  • Gilla
Reactions: MCP
Det finns ju vegansk glass, det kallas ju också glass. Vet inte om Big Pack numera räknas som vegansk glass? Men i så fall hade de kunnat slå på stort med reklamen
"Titta här en nyhet för oss! Vegansk och klimatsmart glass! Nu tar även vi vårt ansvar mot var Moder Jord och producerar vegansk och klimatsmart glass, fortfarande med de vanliga smakerna, men som kan ätas av veganer och klimatsmarta". Eller nåt.
Det är sant. Snabbgooglade lite, och fick känslan av att det inte finns några direkt tydliga krav på vad som får kallas glass. Däremot så måste gräddglass innehålla minst 5% mjölkfett, och inget annat sorts fett.
Som du sa, varför slår de inte pås tort och går hela vägen ch kallar den vegansk då?
 
Konstaterade för ett tag sedan att det inte går att köpa -GLASS- längre. Alltså grädde, ägg och socker. Alla är mer eller mindre konsistensgivare, skummjölkpulver och andra mer eller mindre uttalbara grejer. Massor av olika byttor att välja på för dyra pengar, men ingen av dem är "glass" 🤷‍♀️😩

GB smakar som smältande skumgummi, vedervärdigt 🤢🤢
Hägen-daz har fortfarande förvånansvärt kort ingredienslista. Lite dyrare än annan glass, men innehåller ändå faktisk glass.

Och efter att ha fått en glassmaskin har jag också upptäckt att riktig glass är dyr att tillverka 😬 iaf om man ska ha en ekologisk vaniljstång av bättre kvalisort 🙈
 
Det är sant. Snabbgooglade lite, och fick känslan av att det inte finns några direkt tydliga krav på vad som får kallas glass. Däremot så måste gräddglass innehålla minst 5% mjölkfett, och inget annat sorts fett.
Som du sa, varför slår de inte pås tort och går hela vägen ch kallar den vegansk då?

Den "kan innehålla mjölk" eftersom sörjan produceras i samma lina som glass. (pun intended)
 
Ben & Jerry har också hyfsat bra ingredienslista. Detta är för Half Baked

GRÄDDE (26%), vatten, socker, kondenserad SKUMMJÖLK, kondenserad HELMJÖLK, glukossirap, kakaopulver (1,5%), ÄGGULA från frigående höns, vegetabiliska oljor (kokos, solros), fettreducerat kakaopulver, SMÖR, stabiliseringsmedel (pektin, guarkärnmjöl, karragenan), salt, emulgeringsmedel (solroslecitin, SOJALECITIN), MJÖLKFETT, vaniljextrakt, surhetsreglerande medel (citronsyra), naturlig vaniljarom. > Socker, kakao, vanilj handlade utifrån principerna för massbalans, totalt 19%F.

Ändå 26% grädde.
Jag har varit på deras fabrik i Vermont och där pratade de om att Hägen Dazs och B&J är grade A glass och att många andra glassar har mycket luft i sig. Alltså får men mer glass per pint av HD och BJ än av andra märken som inte är grade A. Nu var ju detta i USA så det är säkert annorluna här i EU men om man jämför Big Pack med HD eller BJ så är det ju milsvid skillnad, även på priser så klart :p
 
Den första lakritspucken, med rejäla kluttar av flytande saltlakrits inuti.

Visa bifogad fil 117557

Å så Pollys saltlakrits, dom fanns länge i lösvikt och det var sorgligt när dom försvann.


Ananassplit finns fortfarande, iallafall förra sommaren, i flerpack. 😊

Polly lakrits finns fortfarande i lösvikt och jag älskar den! Men det är tre olika laktris - salt (svart), söt (vit) och en brun.
 
Polly lakrits finns fortfarande i lösvikt och jag älskar den! Men det är tre olika laktris - salt (svart), söt (vit) och en brun.
Nej det är fel sort, dom är jätteäckliga.
Rätt sort ska vara den med gul (citron) och Svart (saltlakrits.)
Ett tag fanns dom goda dessutom ensamma i lösvikt.

Den här påsen
37245-7310040034082.jpg
 
Ben & Jerry har också hyfsat bra ingredienslista. Detta är för Half Baked

GRÄDDE (26%), vatten, socker, kondenserad SKUMMJÖLK, kondenserad HELMJÖLK, glukossirap, kakaopulver (1,5%), ÄGGULA från frigående höns, vegetabiliska oljor (kokos, solros), fettreducerat kakaopulver, SMÖR, stabiliseringsmedel (pektin, guarkärnmjöl, karragenan), salt, emulgeringsmedel (solroslecitin, SOJALECITIN), MJÖLKFETT, vaniljextrakt, surhetsreglerande medel (citronsyra), naturlig vaniljarom. > Socker, kakao, vanilj handlade utifrån principerna för massbalans, totalt 19%F.

Ändå 26% grädde.
Jag har varit på deras fabrik i Vermont och där pratade de om att Hägen Dazs och B&J är grade A glass och att många andra glassar har mycket luft i sig. Alltså får men mer glass per pint av HD och BJ än av andra märken som inte är grade A. Nu var ju detta i USA så det är säkert annorluna här i EU men om man jämför Big Pack med HD eller BJ så är det ju milsvid skillnad, även på priser så klart :p
Men de är ju fulla med en massa klumpar av annat än glass 🤪
 
Konstaterade för ett tag sedan att det inte går att köpa -GLASS- längre. Alltså grädde, ägg och socker. Alla är mer eller mindre konsistensgivare, skummjölkpulver och andra mer eller mindre uttalbara grejer. Massor av olika byttor att välja på för dyra pengar, men ingen av dem är "glass" 🤷‍♀️😩

GB smakar som smältande skumgummi, vedervärdigt 🤢🤢
Den här glassen, som säljs i flertalet mataffärer i "min" del av Östergötland, är verkligen riktig!

https://www.sankdalensgard.se/glass/


Dyr, ja, men fantastiskt god.

Det finns en del andra mer eller mindre lokala glassmärken med "riktig" glass runt om i landet.
 
Jag har varit på deras fabrik i Vermont och där pratade de om att Hägen Dazs och B&J är grade A glass och att många andra glassar har mycket luft i sig.
Glass ska innehålla mycket luft! Det är därför som det är svårt att få den bra hemma (utan glassmaskin). Det krävs mycket vispande när den är kall. Traditionell hemgjord glass = "parfait" är mycket mer bastant just för att man inte får i så mycket luft.

Själv föredrar jag italiensk glass och är inte så förtjust i den amerikanska. Både p g a konsistensen och allt socker och och annat jox.
 
Den här glassen, som säljs i flertalet mataffärer i "min" del av Östergötland, är verkligen riktig!

https://www.sankdalensgard.se/glass/


Dyr, ja, men fantastiskt god.

Det finns en del andra mer eller mindre lokala glassmärken med "riktig" glass runt om i landet.
Lokala tillverkare FTW! Här är det Ottoglass som säljer riktig glass, skulle inte få för mig att köpa någon av de billigare varianterna:
Innehåll deras vanliljglass:
SKUMMJÖLK, GRÄDDE (30%), socker, SKUMMJÖLKSpulver, glukossirap, ÄGGULA, emulgeringsmedel E471, stabiliseringsmedel E466, E412, E407, arom, bitar av vaniljstång, salt.
 
Lokala tillverkare FTW! Här är det Ottoglass som säljer riktig glass, skulle inte få för mig att köpa någon av de billigare varianterna:
Innehåll deras vanliljglass:
SKUMMJÖLK, GRÄDDE (30%), socker, SKUMMJÖLKSpulver, glukossirap, ÄGGULA, emulgeringsmedel E471, stabiliseringsmedel E466, E412, E407, arom, bitar av vaniljstång, salt.
Oj, för mig var det där en lång innehållsförteckning. Hade verkligen inte räknat med något sådant från en liten lokal producent (men jag känner heller inte till det märket). Här är järnaglass lokal-ish och deras vaniljglass innehåller: Skummjölk*, grädde* (mjölk), rörsocker*, bourbon vaniljpulver* (0,01%). (* för eko)

Vi har också en till lokal glassproducent, eller kanske ännu mer lokal, som tar sin mjölk en kilometer bort, lokala bär osv. Även de har 3-5 ingredienser/glass, inga stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och what not (alltså ägg o grädde både emulgerar och stabiliserar ju men ni fattar).

Och on topic: Sundborn förresten! Först äta ur en liten grop i mitten, sedan fylla med hett kaffe och röra ihop. Those were the days!
 
Oj, för mig var det där en lång innehållsförteckning. Hade verkligen inte räknat med något sådant från en liten lokal producent (men jag känner heller inte till det märket). Här är järnaglass lokal-ish och deras vaniljglass innehåller: Skummjölk*, grädde* (mjölk), rörsocker*, bourbon vaniljpulver* (0,01%). (* för eko)

Vi har också en till lokal glassproducent, eller kanske ännu mer lokal, som tar sin mjölk en kilometer bort, lokala bär osv. Även de har 3-5 ingredienser/glass, inga stabiliseringsmedel, emulgeringsmedel och what not (alltså ägg o grädde både emulgerar och stabiliserar ju men ni fattar).

Och on topic: Sundborn förresten! Först äta ur en liten grop i mitten, sedan fylla med hett kaffe och röra ihop. Those were the days!
En glass utan någon form av stabiliseringsämne blir ju väldigt rinnig, är kanske svår att sälja kommersiellt i större skala? Gör man glass själv så fungerar ju ägg stabiliserande. Och visst är det Järnaglassen som är väldigt kompakt?

Förr hade Engelholmsglass grädde som största ingrediens, men numera är det nog ofta skummjölk tror jag (folk vill kanske inte ha så fet glass längre). Minns när jag var barn och vi vid färd söderut brukade stanna för glasspaus precis efter Hallandsåsens krön, som då var den nordligaste utposten för Engelholmsglass. De hade både fantastiskt god vaniljglass och päronglass. Senare spred den sig norrut till Laholm och t o m torget i Halmstad.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp