Fakta & Myter Strassermetoden

Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Jag uppfattade det som att dina hästar går utan brodd i hagen, och då är det trotts allt bättre barfota. Många har dessutom som jag haft hittills hagar som är någorlunda isfria och då är det endast ridningen som ställer till det, i hagen funkar det finfint utan skor. Är dina hagar mycket isiga?

Alla har ju dessutom inte hästar som får skav bara de nosar på ett täcke eller ett par tofflor. Ekonomiskt sett så lär det väl vara något billigare med toffor än järnskor i längden, vilket på sätt och vis är synd, då man inte ska välja barfota av ekonomiska skäl med tanke på att några snåljåpar säkerligen drar av skorna och rider utan att ge hästarna en sportslig chans att anpassa sig.

Nej, nej, nej! Jag släpper ALDRIG en skodd häst på vinterväglag utan fyra brodd per sko. Skott men obroddat är det halaste som existerar. Mina (de skodda) skos på i oktober ungefär, med fyra brodd/sko (blindbrodd sålänge det är barmark). Såfort det blir halka så broddas det på fyra isbrodd/sko. De sitter dygnet runt sju dagar i veckan fram tills i mars ungefär (dvs när all is är borta). Av samma anledning broddar jag INTE av för transport. Det är halt när man lastar på och av, alltså har de brodd då.

Jag blindbroddar inte i hagen heller, eftersom blindbrodden inte ger grepp och det blir snorhalt. Och jag har som sagt fyra brodd/sko och inte två. Bara traktbrodd gör att hästen riskerar att halka precis i frånskjutsfasen. (Jag har 'missat' vinterns antågande ibland och fått nöja mig med traktbrodd nån vecka och hästarna har ganska omedelbart ändrat rörelsemönstret för det är otäckt när de halkar precis i frånskjutet (bak))

Mina hagar är isiga på de 'vägar' som hästarna oftast vandrar. Det blir tilltrampat där, och sen när det töar och fryser om blir det blankis. Det finsn dock som jag skrev alltid stora delar av hagen som är snötäckta och inte hala, men hästarna föredrar ju vissa 'rutter' både under dagliga vandringar som bus a la fullt ös medvetslös. Dessutom har jag kuperade hagar.

När jag stod i inackorderingsstall och fick nöja mig med mindre hagar var hela hagen en enda skridskobana dock, så det är inte helt ovanligt.

Och jag ser som sagt i hagen bara på unghästen hur hon halkar, och eftersom de korkade djuren envisas med att ta 'favoritvägarna' även under bus har hon mer än en gång stått på öronen pga att hon halkat omkull (hon är såklart oskodd). Sen är det olika från år till år hur mycket is det blir. I år var det rätt lindrigt, det var en månad med blöt blankis under snösmältningen och i övrigt har det bara varit korta perioder om några veckor lite nu och då när det först blivit mildväder, sen frusit på och tagit ett tag innan det kommit ny snö. Dock har det varit ett antal gånger då det kommit lössnö ovanpå blankisen, och snön inte frusit fast på isen. Då slog till och med jag på öronen så det sjäng om det ;)

Sen, tofflor blir faktiskt DYRARE om man ska ha dem på 12 h/dag =) På vintern slits skorna i princip inte alls (is & snö sliter inte spec mycket på skorna, brodden däremot slits) och samma skopar brukar bankas på hela broddsäsongen. Så det är verkning och omlägg av skor runtom var sjunde vecka som blir. Om man räknar från 1 oktober till 1 april för att ta till en säkerhetsmarginal som är rejäl, så blir det då 4 skoningar på den tiden (6 månader). Det betalar jag totalt 2600 kr för.
Bara verkning samma period blir 1000 kr. Då ska det sen läggas till för vad 'tofflor' kostar, och att de om man har dem 12 h/dag inte håller fulla sex månader (iaf inte om man ska tro vad tillverkarna säger).

Så det blir inte ens billigare med tofflor för mig. Fast det är inte det som är det viktiga för mig.

Valacken är inte riktigt så skavkänslig som du låter påskina ;) Däremot är han väldigt känslig för 'hårda' kanter. han kan således gå med boot, skydd och täcke (och grimma eller vad som helst) dygnet runt utan att få minsta skav (förutsatt att grejerna passar). Om det däremot blir en hår dkant så kommer skavet direkt. Således kan han lalla runt i boots 24 h om dygnet sommartid, men om det får bli den där iskanten så får han skav av 12 h bootsanvändande.

Men huvudproblemet är som sagt att TILLVERKARNA av tofflorna (utom Old Macs men då var det brodden) säger att man INTE ska ha dem 12 h/dygn.. Så de får börja med att ta fram broddade tofflor för hagvistelse innan det går att gå vidare =)
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Strassermetoden är väl förutom ett sätt att se på hästen och dess hov, ännu ett i raden av franchiseprojekt typ McDonalds o.s.v.
:crazy: :d :rofl:
Sen när sysslar McDonalds med hästhovar ? :confused:
Hov McStrasser & Co, eller? :d :p
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Men jag har enormt svårt att tro på att det skulle hindra hästen från att halka på is.
Det står i huvudinlägget att man faktiskt kan hålla sig från att rida där det är blankis.
Vildhästarna lägger sig ju knappast ner och dör bara för att det är lite isigt ute heller!

Sen finns ju varianten med "gympadojjor" som greppar bra på halt underlag och t.o.m. går att brodda.

Om vi nu måste jämföra allting så låt oss då göra det:

En skodd hov utan brodd - en bakhjulsdriven bil med sommardäck... alltså rejält kassa chanser att klara sig ute på isen överhuvudtaget.

En oskodd fysiologiskt korrekt hov - en framhjulsdriven bil med odubbade vinterdäck. Funkar finfint!

En häst skodd runt om med 4 broddar i varje - fyrhjulsdriven jeep med abs, dubbdäck och snökejdor...

Vilket man väljer är individuellt efter behov och smak, men om man bortser från lagen så KAN man faktiskt köra med samtliga varianter året om. Har provat.

Ingen bra jämförelse men förhoppningsvis så fattar ni vinken ;)

Sen har jag svårt att tro att Strasser som utbildad veterinär inte kan ett smack om hästars rörelsemönster och behov.
Men i dagens samhälle är man faktiskt ombedd att som legitimerad yrkesutövare hålla sig till s.k. Evidence Based Medicine - alltså kuggas oprövade, nya, alternativa behandlingar.

F.ö. så är långvarigt brukande av tex fenilbutazon och andra smärtstillande/antiinflammatoriska medel väldigt skadligt för levern och magen. Alltså inte så smart egentligen att sitta och behandla en fånghäst under lång period med dessa preparat, eller hur?
Fenilbutazon har sedan länge förbjudits till människor. Och då sannerligen inte för att det är helt harmlöst.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

En oskodd fysiologiskt korrekt hov - en framhjulsdriven bil med odubbade vinterdäck. Funkar finfint!

Hohohoho, här är det att BE om en dikesåkning. Eller så kommer man helt enkelt inte hemifrån ;)

Jag vet att jämförelsen haltar, men den är ändå rätt talande. Dvs det som går på ETT ställe i landet går nödvändigtvis inte på ett ANNAT.

Här t ex är det likhetstecken mellan att undvika att rida på blankis och att ställa av hästen och vänta på våren...

Kompisen har btw framhjulsdrivet med odubbade vinterdäck. Hon skulle köra min häst till vet en vinter och jag sa försiktigt att "Du vi komemr nog inte härifrån utan snökedjor" varvid kompisen tyckte att "äh, du är så sjåpig, jag kommer utan problem upp för isiga mördarbacken hemma"

Efter fem meter här gick hon utan ett ord ut och satte på snökedjorna. Så vi kunde ta oss av gården ens (som är i svagt nedförlut btw...) :devil: :angel:
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

"Dina ord låter nästan som en direkt översättning av en artikel som finns att läsa på nätet"

Ja det kan man tycka kanske. KJag läser en del av det som skrivs av hovslagare, om hovslagare och hovslageri för att hålla mig informerad. Jag tog Heymerlings McDonaldsexempel för att jag tyckte det var en förklaring av franchisemodellen som var lättfattlig.

"Denna artikel är högst ovetenskapligt skriven och fokus ligger INTE på att diskutera Strassers verkningsmetoder utan på oväsentligheter i sammanhanget."

Mig vetreligt är den just en artikel och inte en vetenskaplig rapport. Sen att författaren är Ordörande i "Guild of Professional Farriers" säger i alla fall mig att han sysslat en del med hovslageri och inte helt ska avfärdas ohörd.

Om du inte följer den metod du lärt dig som läkare så blir du av med din licens. Många yrken har legitiamtion och licens. Det innebär att man måste arbeta enligt bestämda metoder. En läkare kan inte ordinera homeopatmedicin t ex, trots att han vet att det hjälpt många. Varför?
- Därför att hans legitimation inte tillåter detta.
Jag kan inte de lagrum som reglerar läkares rättigheter och skyldigheter så bra, men man har väl änå en frihet att inom medicinen använda sig av olika metoder för att bota en patient?

"Strasser är i Tyskland legitimerad veterinär. Dessutom har hon doktorerat i vissa ämnen samt forskat en hel del."

Jo det finns väl gott om veterinärer i olika delar av världen som gjort

"Det vore mycket oetiskt av henne att utbilda ett gäng hovspecialiseter som inte tillämpar vad hon lärt dem, utan börjar experimentera med egna metoder."

Om man utbildats till hovlagare så är man väl inte fullärd från första dagen utan tillåts attt ex i samråd med hästägare och veterinär el tränare att prova olika metoder.Barfotagång t ex eller kanske olika typer av skor.

"Licensen är en trygghet för kunden. Det betyder i detta fall att metoderna är grundade på vetenskaplig kunskap."

Nej licensen betyder att metoderna är grundade på det som är Hiltrud Strassers uppfattning om vetenskaplig kunskap.

"Licensen är också en trygghet för Strasser själv, då hon vet att hennes "lärlingar" inte hittar på tokigheter utan håller sig till vad de lärt sig."

Men OM nu ,Gud förbjude, en lärling kommer på att något inte stämmer i det hon lärt sig. Vad ska hon göra då?

Jag vill bara tillägga att jag tycker att det är jättebra att häatar kan gå barfota och jag har sett många felskodda hästar som blivit mycket bättre vid barfotagång. Jag försöker också vara öppen för nya metoder och provar dem gärna ¨å det är lämpligt och möjligt. Jag tycker bara det känns liiiite lurigt med detta att man som "Strasserspecialist" är så låst vid en metod. Lite Knutby över det......
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Jättekul att någon kommer ut och bemöter rykten, men väldigt trist att du inte kommer tillbaka för att fortsätta diskutera när du själv registerat dig och tagit upp diskussionen.

Calle Sand? Antar att du är Cecilia Sands man då ;)
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Jag vill bara bemöta din kritik ang. Strasser-licensen (får man säga så?)

Den licens de får efter att ha gått kursen och seminarierna innebär att de INTE får gå av från den banan och att de MÅSTE fortsätta gå på vidarutbildning etc.
Men kommer de på att det finns något som fungerar bättre så får de naturligtvis utöva detta, fast på egen hand. De får alltså inte verka eller sko hästar på ett annat sätt under Strassers namn.

Jag tycker att det är en jättebra garanti. Är det en certifierad strasser...etc så ska den verka på ett visst sätt!

Jämför en hamburgerrestaurang som plötsligt inser att de inte längre vill göra sina hamburgare på McDonalds vis utan hellre gör som Sibylla eller MAX. Då är det väl bara bra att de inte hävdar att de fortfarande är McDonalds!

Det finns ingen som hävdar att Strassers lärlingar är förbjudna att verka (i dubbel bemärkelse) om de avstår från hela konceptet. De får bara inte bära hennes signum.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

"Det finns ingen som hävdar att Strassers lärlingar är förbjudna att verka (i dubbel bemärkelse) om de avstår från hela konceptet. De får bara inte bära hennes signum."

Nej ..det var väl det jag menade.....Förlåt om jag kanske uttryckte mig oklart.
 
Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Hohohoho, här är det att BE om en dikesåkning. Eller så kommer man helt enkelt inte hemifrån ;)

Jag vet att jämförelsen haltar, men den är ändå rätt talande. Dvs det som går på ETT ställe i landet går nödvändigtvis inte på ett ANNAT.

Precis och exakt!
Ibland går det, och ibland går det inte. Det är individuellt. :bow:
Men alltså inte alls omöjligt!
 
Sv: Fakta & Myter Strassermetoden

Är det ingen som reagerat på att Strasser är VETERINÄR!! Hon är ingen hovslagare.

Jag undrar vilka högpresterande hästar som är barfota? Finns det några kända inom ridsport-hoppning? På typ Rolf-Göran Bengtsson nivå?

Stasser snackar om att vi ska göra det så naturligt för hästarna. Hur naturligt är det att ha en 80-90 kilos människa på ryggen??

Hovslagarmetoder har funnits i hundratals år o förfinats, att en människa helt på egen hand kan komma på något som är bättre än vad tusentals hovslagare har förfinat o slipat på i århundraden, låter det rimligt?

Säger inte att vissa hästar inte funkar bättre barfota, men tro det eller ej, vi hovslagarelever lär oss faktiskt att verka hästar som ska gå utan skor också... Man måste inte vara "strasserspecialist" för att verka en hov till att gå barfota...
 
Sv: Re: Fakta & Myter Strassermetoden

Nja, "Sugproppsverkande" kanske är ett väl humoristiskt ord...

Men; Hästar utan skor har enligt mitt tycke ett bra, ibland bättre fäste på olika underlag än hästar med skor; När en hov utan järnsko sätts till marken pressas strålen ner och masseras mot marken. De elastiska trakterna vidgas utåt och ett lätt vakum uppstår. Detta gör att strålen masseras mot marken, hela hoven, kotan och benet får bättre blodgenomströmmning. Hela benet är några grader varmare än hos en häst med statiska järnskor. Jag upplever att oskodda hästar har mer ordning på sina ben, de känner vart de har hovarna på ett annat sätt än skodda hästar.

Jag håller inte med visserligen kanske det fungerar bra i ridningen men jag som har körhästar skulle aldrig kunna ha dem oskodda. en körhäst som tar i ett tungt lass tex i en uppförsbacke trycker ifrån med bakdelen och vinklar tån på framhovarna nedåt innåt och de får inte fäste utan regäla skor med broddar, varken i skogen eller på sliriga vägar. dessutom sliter de hovarna fel om de drar mycket barfota så det funkar helt enkelt inte. Har provat och sett andra som kört barfota det är inte snällt mot hästarna. men däremot går de barfota vissa perioder på året när det går...:grin: Tror inte man ska vara så enkelspårig åt något håll:bump:
 

Liknande trådar

Äldre http://nyheteridag.se/nytt-sd-rekord-i-sentio-pa-otroliga-269-procent-moderaterna-stortdyker-till-samsta-nagonsin/ SD ( 26,9 )och C (...
Svar
19
· Visningar
1 624
Senast: Blue
·
Hästvård Källor är i första hand internet och forum (både svenska och utländska), men även hästfolk. Jag har läst/hört om lite hysh-hysh-metoder...
2
Svar
29
· Visningar
7 890
Senast: Leoni
·
  • Låst
Hästvård Jag har letat i andra trådar men hittar bara tjafstrådar, och vill nu starta en ICKE-tjafstråd ang. Strassermetoden. Jag har hört talas...
Svar
1
· Visningar
883
Senast: Boj
·
Hästvård Såg i senaste numret av Your Horse att det var en intervju med Hiltrud Strasser, och tänkte att det skulle bli ganska intressant att...
23 24 25
Svar
480
· Visningar
39 832
Senast: vdb
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp