Sv: Fodervärd
Principerna är ju lite densamma som när du ska köpa en häst eftersom du ändå är bunden att ta hand om den under en viss tid. Se till att provrida ordentligt, se hur den beteér sig i olika miljöer (inne i ridhus, på ridbanan och i skog och mark) gärna. Kolla hur den är med olika hästar, hur den är i rang. Hur den är att hantera dvs. leda, ha och göra med i stallet, rykta, spola, lasta etc.
Sedan beror det ju givetvis på vad du söker och vad du har för krav samt Dina erfarenheter som ryttare också. Söker du en mer välutb. häst eller en häst med stor potential ställer ofta ägaren större krav på ryttaren. Är det en fritidshäst är det väll mer att du rider skapligt behagligt, kanske att du mer är mjuk och följsam osv. men troligen behöver du inte ha lika mycket förkunskaper.
Oftast är det nog lättast att utnyttja sitt kontaktnät och höra med vänner, släktingar, tränare och stallkompisar osv. om de vet någon som har tänkt låna ut sin häst under en tid. Annars kan du givetvis annonsera men på något vis känns det som om att annonserna bara "smälter in" med alla andra tusentals annonser :smirk: som finns på nätet. Givetvis kan du själv svara på annonser också. Men hör dig för, annonsera i lokala tidningar m.m. tror att folk på något sätt känner mer trygghet om de vet att hästen kommer stå ganska nära så att de kan komma och hälsa på.
Se till så att hästen är fräsch och att den kommer hålla för det du vill ha den till. Dvs. är det tävlingshäst bör den ju hålla en viss standard exteriört, vara fräsch etc. men är det en skogsmulle häst för skittpromenader kanske en lite äldre t-märkt men ändock nu friskförklarad häst duger alldeles utmärkt.
Framför allt om du har tänkt träna, tävla aktivit etc. så kan det vara bra att hänvisa till sin tränare och ange denna som referens. Annars kanske till stallkompisar, hästägare vars häst du varit medryttare åt etc. att man har referenser kan nog kännas betryggande för ägaren.
Var frågvis och verka intresserad utav hästen du ringer på. Se till att du lär känna hästen ordentligt så att den passar. Ta ut en vet. för att besiktiga hästen innan du tar hem den så att du vet att den är fräsch. Kolla upp så att den har en försäkring om du inte vill åka på skyhöga veterinärkostnader om oturen dyker upp. Bestäm vem utav er som ska betala för försäkringen. Kolla även upp hästen med en vet. innan du lämnar tillbaka den till ägaren efter att du haft den på foder så att den är frsäch och ni ej blir oense.
Se till att ta reda på hästens bakgrund, om den haft några gamla skador som kan påverka. Fråga vad den får för foder nu och om det är något speciellt du ska tänka på angående utfodringen, bestäm hur ni gör upp med utrusntingen om den ska medfölja eller ej och skriv gärna upp en lapp i förväg om något gå sönder t.ex. vad tränset är värt osv. om det är värt 500 kr och går sönder får du köpa ett likadant eller likvärdet för samma kostnad. Det kan vara en idé i alla fall.
Leta efter häst, håll ut tills du hittar rätt så du ej blir besviken. När du ringer på en häst så verka intresserad, berätta om dig själv och vad du har att erbjuda samt vad du har tänkt använda hästen till osv.