För mycket mineraler kan ge pålagringar (?)

HannaZ

Trådstartare
Kan någon redogöra för hur detta hänger ihop?
Stämmer det och hur mycket är i så fall för mycket?
Vilka mineraler är "farligast"?

:)
 
Absolut inte om överskottet kommer från grovfodret. Man har ju i tester provat att t.ex. femdubbla kalciumgivan utan negativa följder, men fosforbehovet måste då vara täckt. Dock kan man inte underskrida behovet utan negativa påföljder.

Natrium och kalium kan också överdoseras utan skadliga effekter, dock kommer hästen behöva dricka mer..

Detta finns att läsa i en av Christina Plancks foderböcker.
 
Men om man ger extra mineraler, hur fungerar det då?
Alltså ex krafft´s-mineraler, alg-börjes mineralfoder eller något annat märke.

(För övrigt hö, havre, korn och betfor)

Om man ger ex. krafft, är mineralerna då inräknade i fodret så att extra mineraler är överflödiga eller rent av skadliga?

Var kommer proteinet ifrån? höet, havren, betforen?

Många frågor, tacksam om nån orkar svara på några :)
 
Om du ger ett fullfoder, så är det berikat med mineraler och vitaminer. Då behöver man oftast inte ge ytterligare mineralfoder. (Men för att vara helt säker bör man även ha koll på grovfodrets mineralinnehåll samt hur stor mängd av fullfodret som måste ges i förhållande till detta.) Det som är bra med fullfoder och färdiga mineralblandningar, är att de innehåller dessa ämnen med rätt proportioner till varandra - det är nämligen inte bara den totala mängden av en mineral som avgör om den kan bli skadlig (för mycket/för lite), det avgörs även av mängden av en mineral i förhållande till mängden andra mineraler. De påverkar nämligen varandra (jmfr kvoten Ca/P).

Protein finns i grovfoder, kraftfoder och saftfoder (eg. i all "mat").
 
Om kvoten mellan Ca/P är ok även om den ligger med överskott är det inte farligt, men när kvoten börjar diffa mellan de 2 så är det defenetivt inte bra. Det kan ge hästen rakitis som är en förkalkning av lederna.
Omvändt för lite kalk och mycket fosfor, ger en urkalkning i skelettet.
 
Hur mycket mineraler innehåller grovfodret (antar att det är hö som är grovfoder)?
Ska man när det gäller mineralerna inrikta sig på vad det övriga fodret (i mitt fall havre, korn och betfor) innehåller?

Ger nu alg-börjes mineralfoder samt kalk.
(+ MSM och kiserlgur).

Tack för alla svar!
 
Grovfoder kan ha väldigt olika innehåll, därför bör man analysera så man vet hur det ser ut.

Grovfoder är grunden i hästens foderstat, kraftfoder skall om det behövs endast vara som ett komplement. Förhoppningsvis har man ett såpass bra grovfoder, att man slipper ge stora mängder av kraftfodret.
 
Rakitis är en bristande mineralisering av skelettet pga felaktig mineralgiva el bristande mineralupptag, "äkta" rakitis beror på d-vitaminbrist (hästar kan egentligen inte få äkta rakitis eftersom deras kalkupptag inte påverkas av d-vitaminet) men rakitissymptom fås även vid andra problem. Ofta får man en uppdrivning i tillväxtzonerna eftersom kroppen försöker kompensera det mjuka benet med mer massa, detta är inte någon förkalkning.
PL
 
Om man ger överskott av kalk kan hästens kropp sluta att producera det själv.
 
Kan man få en källa till ditt påstående?

Det har ju som sagt gjorts forskning på det området- och kalciumbehovet femdubblades då utan negativa påföljder.
 

Liknande trådar

Foder & Strö Efter årets bete har det varit lite svårt att hitta en lagom nivå på utfodringen av min häst, hon har både lagt på sig och sen tappat...
2
Svar
24
· Visningar
1 490
Senast: skiesabove
·
Hästvård Min islandshäst har pålagringar I lumbosacralleden och si-led vänster sida. Några mer med islandshäst som har haft detta? Vilken är...
Svar
3
· Visningar
620
Senast: Ajda
·
Foder & Strö Kort sagt har vi katastrofvärden på hösilaget, smrp på 29… 🤦🏻‍♀️ Vad ger man en liten welshponny för proteintillskott utan att det blir...
Svar
14
· Visningar
827
Senast: Amk
·
Hästvård I somras fick en av våra hästar utslag som såg ut som ringorm. Jag behandlade med ivamerol men blev inte av med det. Under hösten har...
Svar
14
· Visningar
1 059
Senast: Emma-pemma
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp