Frukt i mat?

Frukt i mat är…

  • Gott!

    Röster: 96 57,1%
  • Äckligt!

    Röster: 55 32,7%
  • Varken gott eller äckligt.

    Röster: 17 10,1%

  • Antal omröstningsdeltagare
    168
Jag är väldigt delad för vissa saker är jättegott, ananas på pizza tex, men bara om det är tillsammans med ost och skinka. Men varm banan , mimosallad, flygande Jakob... är vedervärdigt. Russin likaså, förstör allt i matväg medans katrinplommon och lingon, mango etc är gott i mat. Jag kan göra listan super lång på vad/vilket som är gott vs inte av frukt och bär i maten 🤷😄
 
Jag gillar tomat till det mesta, tomat är ju en frukt ^^ Har gärna ananas till kebab, men banan i mat klarar jag inte av av nån anledning xD
 
Tomater:love:.
Äskar tomater men tål inte råa så dom är med i mycket och i olika former.
Citron är även gott i maten.

Annars så nä inte så förtjust att ha i maten men tycker det är gott till mat.
 
Den enda frukt som jag kan komma på som är god till mat är Mango Chutney till Tikka Masala.

Flygande Jakob, ananaspizza, banan på pizza är inte gott alls...

Den enda varma bananen som är god är den friterade med vaniljglass!

Citronzest och citronsaft har ibland i mat och det passar men det sätter inte riktigt i samma fack som ananas och banan. Det hamnar mer i samma fack som vinäger och vin i mat. Citron har en så ren syra utan sötma som gör att det funkar. Apelsin funkar inte alls!!
 
Jag gillar oftast frukt i mat! Sedan är jag kanske lite extra konstig eftersom jag avskyr banan i alla former utom just tillagad. Skulle aldrig äta "rå" banan och gillar inte när det är banan i smoothies och liknande, men t.ex. Flygande Jakob eller friterade bananer med glass är mums :d

Däremot är jag inte så förtjust i kombinationen bär och choklad. Mina föräldrar gör till exempel chokladsufflé ibland, och där brukar det finnas en "gömma" med hallon längst in. Det funkar inte alls för mig! Syran från frukten krockar med chokladens mjuka krämighet.

Jag håller med! I choklad ska det absolut INTE vara någon frukt/bär!

Enda undantaget är välgjord vitchoklad med lime. Det kan funka ibland!
 
Jag har ofta och gärna frukt i maten, så länge det inte blir sött som är den utmärkande smaken. Sötman är där för att matcha andra dominerande smaker, som salt, eller balansera en fet och tung rätt (tillsammans med ordentlig syra). De flesta frukter jag gillar är i första hand syrliga, tycker absolut inte om tex banan eller äppelsorter med för låg syra.

Älskar tex rimmad, långbakad fläsksida på en bädd av rejält syrliga äpplen, riktiga rårörda lingon (inte de sockerstinna från affären) till husmanskost, en het salsa med nektariner, persisk saffranskyckling med apelsin, grillad ananas (färsk!) eller ett par tunna skivor fikon till en pizza med salt kött, osv. Mmm. Hungrig nu! :d

Den gemensamma nämnaren för det mesta jag tycker är riktigt gott är att det ska finnas salt (umami), syra och lite sötma (och gärna ett uns beska någonstans, tex i drycken). Var på spektrat beror på vad det är för rätt, men det är nästan alltid bättre när alla bitar är närvarande. När jag provsmakar mat är det nästan alltid den balansen jag är ute efter att få rätt.

Gillar i regel inte sött utan syra, oavsett vad det gäller, och tycker ofta att desserter kan vara rätt trista på det sättet. Tycker inte heller om bröd med torkad frukt, det är ju bara sött och inget annat.
 
Jag hatar frukt i mat, verkligen hatar!
Sött och mat hör inte ihop, sött är efterätt 😑

Flygande Jakob är jättegott, om man inte har i någon jävla helvetesbanan 😡

Smörgåstårta är livets mat om det inte är någon jävel tycker om att förstöra andras liv genom att stoppa i Mimosa sallad 😭😭😭
Sött är efterrätt. Gröt med sylt eller äppelmos är vämjeligt. Gröt äter man med smör eller mjölk.prickig korvmacka till är inte gult.

Gillar inte äppelmos eller lingonsylt till kött heller.
Sött är Sött. Salt är salt. Ingen mix tack.
 
Jag har ofta och gärna frukt i maten, så länge det inte blir sött som är den utmärkande smaken. Sötman är där för att matcha andra dominerande smaker, som salt, eller balansera en fet och tung rätt (tillsammans med ordentlig syra). De flesta frukter jag gillar är i första hand syrliga, tycker absolut inte om tex banan eller äppelsorter med för låg syra.

Älskar tex rimmad, långbakad fläsksida på en bädd av rejält syrliga äpplen, riktiga rårörda lingon (inte de sockerstinna från affären) till husmanskost, en het salsa med nektariner, persisk saffranskyckling med apelsin, grillad ananas (färsk!) eller ett par tunna skivor fikon till en pizza med salt kött, osv. Mmm. Hungrig nu! :d

Den gemensamma nämnaren för det mesta jag tycker är riktigt gott är att det ska finnas salt (umami), syra och lite sötma (och gärna ett uns beska någonstans, tex i drycken). Var på spektrat beror på vad det är för rätt, men det är nästan alltid bättre när alla bitar är närvarande. När jag provsmakar mat är det nästan alltid den balansen jag är ute efter att få rätt.

Gillar i regel inte sött utan syra, oavsett vad det gäller, och tycker ofta att desserter kan vara rätt trista på det sättet. Tycker inte heller om bröd med torkad frukt, det är ju bara sött och inget annat.
Bröd med torkad frukt har man ett salt pålägg på, så blir det gott. Fruktbröd med brie eller comte är inte alls dumt, t ex.

Jag gillar frukt i mat (om det inte är varm banan), och kan uppskatta t ex bbq-sås eller hoisinsås, som ju är sött.

Min gräns går väl när man i en del amerikanska rätter verkligen öser på med sirap och socker, det blir för märkligt för mig. Chicken and waffles t ex. Det är en våffla med friterad kyckling ovanpå, och så sirap över alltihop. Sirap är gott, våfflor är gott, friterad kyckling kan vara gott. Men tillsammans blir det en så socker- och fettstinn kaloribomb till mat att det blir för mycket. Hellre då ris och hot sauce till kycklingen, och våfflan med sirap till efterrätt.
 
Alla verkar vara så inne på att det måste vara sött bara för att det är frukt. Så är det ju inte riktigt. :) Det kan vara syrligt, krispigt eller surt också.

Jag hittade frukten vår bangladeshirestaurang använder. Shatkora, eller citrus macroptera. De använder också citron och mango i rätter som inte alls är söta... och nu när jag suttit och surfat deras meny kan det hända att det blir en takeaway till middag! 😅 :love:
 
Bästa pizzan är med både ananas och banan. Jag älskar flygande Jakob och gör även en maträtt liknande den. Mimosasalkad kan jag äta till grillad kyckling men jag tycker inte den passar i en smörgåstårta.
Jag är inte så förtjust i frukt i sin normala form men tillagat, både i mat och dessert, går det mesta ner.

Hungrig nu!
 

Liknande trådar

Mat Jag firar ju egentligen aldrig jul, tycker julen tappade sin mening för mig redan innan jag var 12 år, men nu blir det kanske min sista...
Svar
19
· Visningar
1 116
Senast: Acto
·
Mat Det verkar som att det blir middag hemma hos oss på julafton och jag är inte så speciellt förtjust i traditionellt julbord. Det är gott...
2 3
Svar
54
· Visningar
3 535
Senast: Voeux
·
  • Artikel
Dagbok Igår var Bruce ensam hemma en stund och som jag alltid gör så gick jag ett varv för att kolla att det var stängt in till soporna, inga...
Svar
6
· Visningar
1 326
Senast: miumiu
·
Samhälle Ponera att någonting händer så att betalsystem, bankernas system och möjligheter att ta ut kontanter ligger nere en längre period, minst...
2 3 4
Svar
79
· Visningar
3 074
Senast: Snubbelfot
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp